Deti a mobilné telefóny

lindusss2016
16. jún 2024

Ahojte, keďže naše deti sa už narodili do obdobia smart technológií, zaujíma ma, ako sa staráte o bezpečnosť, či nejak kontrolujete obsah, ktorý tam sledujú, ako máte nastavený rodičovský zámok a pod. Moje deti 6 a 8 doteraz telefón využívali max na Netflix alebo Hbo, keď sme boli niekde mimo domu. Staršia dcéra už má whats up pre komunikáciu s rodinou a kamarátkou, ale samozrejme už objavujú spoločne s bratom aj Youtube a hry. Zaujíma ma teda, ako to máte doma vy. Koľko času deťom dovolíte tráviť na telefóne/tablete, aké hry majú nainštalované, tipy na nejaké vedomostné hry. Či a ako vy využívate aplikáciu Family link, no proste všetko, čo ste ohľadom tohto riešili pri deťoch podobného veku. Ďakujem.

mia16081996
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lindusss2016
autor
16. jún 2024

@mia16081996 no ved ok, ale mna zaujima, co konkretne ste si nastavovali. Ved ja som im tiez povedala nejake pravidla, ale mnohe veci mi ani nenapadne riesit a zrazu to deti objavia aj same

anjelicek26
16. jún 2024

Dcéra ma 8 a ešte nemá.. dostane keď začne chodiť sama autobusom.. to bude niekedy koncom buduceho roka. Tablet môže cez víkend, plus na dovolenke pri cestovani. Počas týždňa nie.

egonsk
16. jún 2024

@lindusss2016 spravne rodic ma nastavit dietatu bezpecnost mobilnych zariadeni a pocitacov tak, aby nebola ohrozeny ich moralny a psychologicky vyvoj, primerane k ich veku. K tomuto ucelu sluzia funkcie samostatnych operacnych systemov, ale aj dalsie programy k tomu ucelu stvorene. Dalsim dolezitym krokom je spravne vytvorenie uzivatelskych uctov pre deti s obmedzenym pristupom a dohladom, ktore u socialnych platforiem by mali byt dostupne, ak su urcene aj pre deti pod 16rokov. Klamanie o veku, t.j. akceptovanie podmienok pri nezodpovedajucemu plneniu postavi zodpovedneho rodica do pozicie plnej zodpovednosti, cize ak nieco dieta spravi, alebo naopak ak sa jemu nieco stane, sud by mal plne brat v uvahu zodpovednost nezodpovedneho rodica, ktory konal tak, ze dal suhlas. 😁😋
A teraz v jednoduchosti laicky: Detom nastavit do mobilu google konto spravovane rodicom, nastavit obmedzenie obsahu, nainstalovat antivirusovy a spehovaci software pre rodicovsku kontrolu, nastavit obmedzenie casu pouzivania. Plati to pre pc aj mobily.

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@egonsk tieto vsetky kroky som podnikla, skor ma zaujimali uz konkretne riesenia rodicov. Napr. Kolko casu im dovolia na mobile travit a ake hry odporucaju, kedze o tomto vobec nemam prehlad, co je na trhu. Ale rada by som im nainstalovala hry, ktore budu mat zmysel, lebo verim, ze aj take sa najdu 😁 Samozrejme socialne siete maju uplne zablokovane.

renab
16. jún 2024

Mne moj starsi syn zahlasil, ked som chcela robit obmedzenia najmladsiemu, ze je to zbytocna snaha, kedze mobily maju aj jeho kamarati. Takze sme len vysvetlovali a poucovali o nastrahach. Nechcem tym povedat, ze si nikdy nepozrel stranky nevhodne jeho veku. Ale dookola sme ho upozornovali ako sa ma spravat na socialnych sietach. Do isteho veku bola dohoda, ze mu mozeme kedykolvek skontrolovat mobil.

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@anjelicek26 rozumiem a toto je sice tvoja cesta, ale vobec nie odpoved na moju otazku. Moja dcera chodi autobusom sama uz vyse roka, nie casto, ale stane sa a obcas idu sami aj obaja. Presne pre tento ucel aj dostala mobil. Technologie su uz vsade pritomne a ja chcem, aby moje deti v tomto smere boli gramotne.

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@renab tak neviem, o ake stare deti sa jedna, ale moje deti ked su s kamaratmi, nie su na mobiloch, hraju sa na ihrisku alebo s hrackami

egonsk
16. jún 2024

@lindusss2016 hry vacsinou maju nejaky vekovy rating. Idealne su hry pri ktorych treba rozmyslat, pomaha to v kognitivnom vyvoji. Viac ako 2hodiny ani u vacsieho dietata sa neodporuca, pre deti do 12r je odporucane do hodiny denne.

stanislavicenka
16. jún 2024

@lindusss2016 mam deti v rovnakom veku, nic take nemaju k dispozicii. Nemyslis, ze je to skoro?😯. Akoze, co im ujde? Ja ti poviem, ze absolutne nic. Moje decka sa hraju ako deti. A argument, ze sa narodili do takej doby, je velmi chaby. My sme sa nenarodili, a mas pocit, ze si sa nieco nenaucila? Alebo sa nevies? Myslis, ze im davas lepsiu startovaciu ciaru? Skutocne musi 8rocna komunikovat s kamaratkou a rodinou tymto sposobom?🤦
Prepac, toto nie

renab
16. jún 2024

@lindusss2016 najmladsi mal mobil od prvej triedy, nakolko sam chodil do a zo skoly a nechcel byvat v druzine. Cize na kontrolu. V tom obdobi nemal v mobile internet, takze nebolo o com. Iba telefonoval, pripadne sms. To, o com som sa zmienila, zacalo na druhom stupni ZS. Dovtedy nemal na mobile hry ani data. Ked chcel, hral sa doma na pocitaci.

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@stanislavicenka no cakala som podobne reakcie, ved ako inak, sme na MK predsa 🤷
Ak si ty myslis, ze detom davas najlepsie, co mozes, tak super. Ja sa im tiez snazim dat najlepsie, co mozem ja. Svojim detom idem prikladom zivotnym stylom podla svojho najlepsieho svedomia. Ze si obcas nieco napise s jednou kamaratkou, alebo ze si posiela fotky a komunikuje s babkou, ktora zije viac ako 500 km daleko a vidi ju raz za dva mesiace, nepovazujem za ziadnu skazu, naopak mi to pride ako dobre riesenie udrziavat ich vztah zivy. Moje deti denne sportuju rovnako ako aj ja, vidia ma venovat sa rucnym pracam, vidia ma citat, starat sa o seba zvonka aj zvnutra. Vidia, ako sa s partnerom navzajom respektujeme, lubime, pomahame si, zijeme bez hadok, venujeme sa detom, mame kopec spolocnych aktivit. Ja myslim, ze tymto im davam dobru startovaciu ciaru, nie mobilom. Ze to ty chapes po svojom, je cisto tvoje a skus sa zamysliet, cim ta moj prispevok tak poburil, ze si mi sem musela napisat svoju vycitku, ktora vobec nie je odpovedou na moju otazku.

stanislavicenka
16. jún 2024

@lindusss2016 reagovala som na to, ze toto vobec nepotrebuju a vedia to zabezpecit cez teba🤷. Tie ostatne aspekty beriem ako samozrejmost

araavdva
16. jún 2024

Moja má mobil lebo chodí zo školy sama na krúžok jeden deň v týždni. Inak je mobil v šuflíku. Má na ňom família link. Nastavený má čas ja pol hodinu denne. S tým že pri každej aplikácii má Max čas 15 minút. Na YouTube má obmedzený obsah nastavený. Keď si chce pustiť niečo čo jej nejde a ja uznáme že je to ok tak ide cez môj mobil. To je tak raz za pol roka. Hry má jednu matematiku.
Neviem či konkrétne ešte by ťa zaujímalo.

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@renab vau, tak super, ze si mu dala taku doveru a uz ako prvak musel prejavit zodpovednost 👍 u nas je to tiez take, ze obcas musia vydrzat chvilku sami, alebo sami aj niekam ist, preto aj dostali mobil

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@stanislavicenka ale ako ty mozes hovorit o tom, ze toto vedia zabezpecit cezo mna, ked nas nepoznas, nevies, ako zijeme. Ja s ex svojrou nie som a nechcem byt v kontakte. Tiez nevidim dovod, aby moje deti mali pristup k mojmu mobilu, k informaciam, ktore v nom mam ja a pod... Proste vyjadrujes sa k niecomu, do coho absolutne nevidis, nevies, ako to mame. Staci uznat, ze to bolo uplne zbytocne a este aj prehnane. Neviem, kde si nabrala, ze moje deti sa ako deti nehraju, ale ok... Proste totalne zbytocna reakcia a este aj uplne od veci 🤷 ale tak snad ti to dobre padlo

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@araavdva no napr.ako sa ta matematicka hra vola? Ale dakujem za velmi konkretnu odpoved 🙏

stanislavicenka
16. jún 2024

@lindusss2016 ty si sa pytala a neuviedla si vsetky tieto skutocnosti. Pre mna je to uplne nieco ine. Nie son za hry, ktore by mali deti hrat v Telefone a tak travit cas. Chceme v nich fantaziu rozvijat,nie zabijat.

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@stanislavicenka ved to je snad samozrejme. A nemyslim, ze je nutne tu opisovat dopodrobna nas zivot. Dala som konkretnu otazku. U nas ten telefon naozaj je potrebny, nakolko ja vsade s detmi nechodim, nie vzdy s nimi som, ale chcem s nimi komunikovat. Ale je mi jasne, ze ked uz k nemu maju pristup, budu to chciet vyuzit aj inak, a preto radsej zakrocim vopred, obmedzim to na obsah a cas, ktory uznam za vhodne aj ja. Keby telefon nepitrebovali, nemali by ho.

stanislavicenka
16. jún 2024

@lindusss2016 tak ked to mas v sebe vyriesene, a obhajues sa tu, vobec nerozumiem preco sa tu pytas. Evidentne Po akejkolvek odpovedi nic vo svojom nastavenie nezmenis🤷

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@stanislavicenka staci si precitat, co sa pytam a pochopis 🤷 pytam sa, ake naucne hry maju dovolene deti. Pytam sa to presne pre to, aby som sa nemusela prehrabavat v desiatkach neoverenych hier. Pytam sa, kolko casu maju deti dovolene travit na mobile, pytam sa, co vsetko im treba obmedzit, aby som sa vyhla tomu, ze nieco opomeniem... Jasne a konkretne otazky, ja som nechcela radu, ako vychovavat svoje deti a nechcela som menit svoje nastavenie. Kde si toto vycitala, prosim ta?

30katrusa40
16. jún 2024

@lindusss2016 pozri si family link. Keď chce niečo dcéra nainštalovať musí poslať žiadosť a ja buď schválime alebo zamietnem. Tiež sa dá nastaviť večierka a limity koľko môže ktorú appku používať. WhatsApp nemá. Má 9 to jej ešte nie je treba. Na komunikáciu keď je mimo doma má detské hodinky. Od sledujem polohu kde je , mám tam aj odposluch keby niečo a dovolá sa mi.

lindusss2016
autor
16. jún 2024

@30katrusa40 uz ho mam nainstalovany, nieco som aj nastavila. Tak dufam, ze to bude fungovat, ako ma. Este som neskusala

30katrusa40
16. jún 2024

@lindusss2016 ja som zaň veľmi rada. Lebo niekedy ten čas ozaj rýchlo ubehne tak aby nesedela pri tom dlho. A vždy sa dá predĺžiť čas používania.

andrejka1974
16. jún 2024

Moje deti mali mobil neskôr a teraz staršia ma 15 ani mobil do školy nenosí pretože ho aj tak musia dať do skrinky a plne jej dôverujem a nikdy som deťom nekontrolovala mobil ani neblokovala a vermi všetko stačilo povedať a to moje deti od 8 rokov samé cestovali autobusom a kedysi mobil sní nemali až oveľa neskôr takým malým deťom mobil ani netreba moja dcéra mala až skoro 11 keď dostala prvý mobil

renab
16. jún 2024

@lindusss2016 byvame v mensom meste, aj ked do skoly to mal bud pol hodinu peso, alebo autobusmi. Ale vela sme cestovali autobusmi, aby sa zvladal orientovat. A tiez pred nastupom do skoly vedel citat a poznal hodiny. V tom to bolo jednoduchsie. A ina moznost nebola. Nechcel byt ani v skolke, nudil sa tam. A v druzine uz vobec nie.

wanduska327
16. jún 2024

@lindusss2016 Nemajú nastavené nič...pretože paradoxne zakázané najviac chutí....jedine čas od do ....kedy môžu byť...
A občas skontrolujeme históriu ...

sense
16. jún 2024

Dcéra 11, môže hodinu denne. Ma whatsup ale musím vedieť koho si pridá., inak ho ma na komunikáciu so mnou, babkou A podmienka je mám prístup k telefónu. Môže aj Youtube a tiež ma povolené co môže a čo nie. Ak chce niečo nové musí sa spýtať a je si vedomá toho ze si kedykoľvek môžem pozrieť históriu. Hry ma Sudoku, dámu, potom nejaký kvíz a hľadanie slov, maľovanie... Zatiaľ som kontrolovala raz s tým ze som bola s nou a mala tam videa s diy a kreslení.

araavdva
16. jún 2024

@lindusss2016 hra sa volá matematické príklady.