Dcerka v poslednej dobe stale omiela ze chce dredy. Jasne je este malicka a chce vsetko co ma mama ale ked bude starsia ..tych 5 -6 a stale bude chciet tak jej ich asi dam. Preco nie je to pohodlne ziadne cesanie a tak. Ked to ale niekde poviem tak su vsetci zhrozeny ze ci mi nesibe....ale nikdo mi nepovie dovod preco nie
Co myslite je to az taky blby napad? Mame my rodicia pravo detom nejako zasahovat do ucesov? Teda napriklad nedovolit chalanovi dlhe vlasy, nedovolit dcere ostrihat krasne dlhe kucery na jezka, nedovolit nejake dredy alebo cokolvek aj ked to dieta tak chce?
ahoj urcite ako rodic chceme aby tie deti vyzerali slusne ale ked tvoja mala chce tie dredy tak jej ich sprav na daky kratky cas a potom jej to rozčeš
@annaopialova rozcesat dredy, to sa da?
@lujza123 mne osobne sa to nepaci, ale pokial je to vas zivotny styl a mala si to yvslovene pyta...druha vec je, ako na to budu reagovat jej spoluziaci a pokial nie pozitivne, aky vplyv to bude mat na spolocensky a psychicky vyvin tvojej dcerky...
@annaopialova no ono sa to rozcesat neda...podla mna slusne znamena cisto nedotrhano oblecene
@sirinka no vsak to jedine ma trochu trapi ze co nato ostatny, mozno skolka ok ale co v skole?...ale na druhej strane si myslim ze je fajn ked sa dieta od malicka uci niest zodpovednost za seba..cize ked chce uces ktorym bude vytrcat z radu ( a tym nemyslim len dredy ale napriklad dlhe vlasy u chlapca alebo na jezka vystrihane dievcatko) malo by ratat s nejakou reakciou okolia a dat sa do normalu ked mu to bude vadit..
@lujza123 keby si sa pýtala, či máš dať dcére na hlavu melír, farbu atď, tak ti odpoviem, že na tú chémiu má kopu času. Ale dredy? Keď je to váš životný štýl, tak jej daj. Ale pred tým rozhodnutím skús porozmýšľať, či vôbec a ako ste obidve pripravené znášať pripomienky okolia (predsa budú ľudia reagovať, že také malé a...), či sa to prípadne neodrazí vo vzťahu s rovesníkmi (toho by som sa bála najmenej) a prípadne (ak chodí do škôlky) na vzťahu učiteľ a dcérka (učiteľ by mal mať profesionálny prístup avšak skutočnosť je vo veľkej miere iná). Ako budeš riešiť prípad, keď si to dcérka rozmyslí a budeš nútená ju ostrihať......
Ja uz nad tym rozmyslam aku velku slobodu nad jej zjavom jej mam nechat...nielen uces ale aj co sa tyka oblecenia..samozrejme dohliadnut na to aby to bolo primerane pocasiu....ale napriklad teraz chce stale nosit take tie princeznovske saty s kridlami...no strasne leskle ruzove cosi vyzera v tom ako mala slahackova torta ale ked sa jej to paci nech si v tom beha po dome..ked bude vonku teplejsie tak nech si v tom ide aj von ...len neviem ci konam spravne a ci by nebolo lepsie jej tu slobodu prejavu trochu obmedzit
@lujza123 ...dredy v 2 rok 😅 och ??? Nie je divnee ? A ked bude mat 4..bude chciet pearsing-tiez je to das ?? Je to vec nazoru...ale podla mna dost uletene
@lujza123 podla mna by vam to v skole/skolke zatrhli kvoli vsiam, a bola by skor nahoda keby si na nu nejaka ucitelka kvoli tomu nesadla...ak by si to ale dokazala uvedomit ze to je riziko, a chcela by do toho ist, tak preco nie... 🙂
Uprimne, ak by som chcela malej vyhoviet, dala by som jej dredy teraz (pokial si s nou doma), vyzeralo by to podla mna zlato a take male deticky ani s kratuckymi vlaskami nevyzeraju zle ak by si to musela dat dole...
@lujza123 Ked som mala 10 rokov, strasne som chcela byt ostrihana "na chalana" 😀 Vzdy som mala dlhe vlasy..Mama mi to zatrhla, vtedy som sa samozrejme jedovala, ale postupom casu som bola za to vdacna..Urcite mas pravo na to jej to zatrhnut, ja sice nie som extra zastanca vety "kym byvas pod mojou strechou" 😀 ale zase odtial potial..Pripada mi na dredy velmi mala..Vieme, ake vedia byt deti v takom veku zle, rypat, vysmievat sa, atd..A takisto u dospelych by to asi nenaslo velke pochopenie..Aj ked ta to samozrejme vobec nemusi trapit, co si budu hovorit ini, ale ja by som to neriskovala..
@miminka327 urcite nie v 2 ale fakt v tom neskorsom veku ked si bude uvedomovat nejaku zodpovednost za svoj vyzor...tak 9 + ...ak by moc chcela tak 5 -6 no ale neviem.....ja som si neni ista ani nausnicami, jasne ze uz sa pyta ze by chcela ale pre mna je to trvaly zasah do tela a s tym chcem tiez este minimalne rok dva pockat
@renab no vsak to....ci jej mam nechat tu zodpovednost za seba..na druhu stranu je podla mna fajn ked sa clovek uci od mala niest zodpovednost za svoje konanie....a co sa tyka tych ucitelov urcite mate vsetky pravdu ze by sa mohol nejaky najst co by bol proti...ja si pametam zo ZŠ riaditela ktory si kazdorocne dal tu namahu a vyhlasil v rozhlase ze je prisny zakaz nosit do skoly šuštáky, minisukne, malovat sa (ani špirala) a chalani mat dlhšie vlasy...a samozrejme dost dosledne to aj kontrolovali
ale doba sa meni uz som videla aj dost malych chlapcov s napriklad dlhymi vlasmi
@lujza123 normalne tu uz hodnu chvilu sedim a premyslam co by som na tvojom mieste urobila. tiez som mala dredy ale uz su dole, a olivka ma tiez teraz obdobie ze chce vsetko to co ja. ale teda toto mi este nenapadlo. mne sa dredy pacia a su krajiny kde je bezne ze ich nosia aj male deti. len "bohuzial" tu to nie je bezne.... urcite to prinesie viac neprijemnosti.... aj ja som sa s tym pasovala a to som dospela. mam pocit ze deti zvycajne nechcu vytrcat z radu a prave odlisnosti im sposobuju starosti. pokial je s tebou este doma tak to kludne skuste, ale ak je v skolke tak neviem... mozno jej skus vysvetlit co to so sebou prinasa a ci to aj tak chce a ked sa rozhodne ze ano tak zase preco nie, ved ostrihat sa daju lahko 🙂
aj ja som spociatku tvrdo zapasila s rozmarmi mojej blchy, ako su hello kitty zalezitosti ale nakoniec som ustupila zo svojho presvedcenia, nech si vkus formuje sama a nie pod mojim natlakom 😉 daj vediet ako si sa rozhodla celkom by ma to zaujimalo 🙂
@radusiq no vsi nevznikaju sami od seba necesanim vlasov...preskocia s hlavy na hlavu a je im jedno ci je ta hlava cesana farbena umyvana alebo mastna..mnozia sa rovnako rychlo a jediny problem maju akurat ked su vlasy milimetrove a nemaju sa im na com drzat vajicka
inac dredy sa umyvaju normalne samponom a ked ich chce dat clovek dole nemusi ist dohola....daju odstrihnut a rozcesat na take 5 -6 cm dlhe vlasy...ked clovek moc chce aj na 10 cm
ja neodporucam.ako sa spominalo vyssie...bude mat dredy,chodit do skolky,nedajboze dostane vsi.ako sa budes potom o vlasky starat umyvat a vycesavat?? A dalsia vec.kazde dieta je ine nemozno porovnavat...ale dnes a este tyzden pred tym chce to a ked to dosiahne rychlo to omrzi a uz chce ine mat.hold take su deti.treba jej pekne vysvetlovat ze ma este jemne vlasky ze jej stale rastu a nemoze mat dredy.ked bude velka ako mamina potom jej ich urobis. Napr. Ale to je vsetko len moj nazor.
@ciusinka ved prave takymto "ja chcem taky a taky uces" sme si presli asi vsetci ked sme boli deti...mna moji rodicia nejako neobmedzovali a ja som nikdy nechcela nic netradicne (napriklad na jezka) ale pametam si sesternicu co mala dlhe vlasy asi po plecia a ofinu...jej mama ju zakazdym strihala a segrenka vrieskala a plakala ako zmyslov zbavena vzdy ked ju strihali lebo chcela vlasy dlhe po zadok...co sa jej mame nepacilo tak strihala nasilim
@lujza123 no neviem, ja by som tú zodpovednosť radšej posunula o niekoľko rokov ďalej, aby sa náhodu nestalo, že v 10-tich bude taká "zodpovedná" a príde s takými vecami, že sa nebudeš stíhať diviť. Podľa môjho názoru nič nestratí, keď s tými dredmi počká aj do vyššieho veku. Ak bude tak o tom presvedčená, že ich chce aj potom, tak by som to už neriešila. Ja osobne by som jej to vo veku 6 rokov určite nedovolila. Ale ani by som neodsúdila také dieťa, keby som ho videla na ulici. Všetko je o tom, ako nastavíš hranice a čo všetko si schopná vydržať. Každý ich má niekde inde, takže ja sa snažím neposudzovať. Ale keby napr. môj 8 ročný syn chcel momentálne na hlave zeleného kohúta, tak mu to skrátka nedovolím. Snažila by som sa mu vysvetliť, že so životným štýlom takýchto ľudí ja nie som stotožnená a on je na to ešte malý, aby ho pochopil a žil a ešte je tu aj druhá stránka a to je to, že by som sa veľmi bála toho, aby mu kvôli tomu niekto neublížil. Lebo dnes sa zďaleka ľudia neriadia heslom: ži a nechaj žiť.
@lujza123 no možno budem vyzerať ako stará zaostalá hus a zožnem tu výčitky.... 😅 ale nezdaju sa ti takéto úvahy skoré????? Moj syn má 16rokov a nedovolím mu dať si piercing....povedala som mu,že pokial ho živím ja a žije pod mojou strechou,tak sa bude správať slušne a ked si na seba zarobí,tak si môže žiť,ako chce.... 😉
A najviac sa nasmial tomu,ked som mu povedala,že kerku si môže dať,až ked bude mať 35rokov,ako jeho mama... 😀 samozrejme,že som to myslela zo srandy 😉
Ked chodili na základku,tak som im dala urobiť melír obom a aj som bola za to u riaditelky,že nech ich ostrihám... 😝 až vtedy som si začala všímať,že ako chodia ostatné decká do školy a ozvala som sa...a odvtedy som mala pokoj...
Inak,len moj názor...dredy mi pripadaju také "špinavé"...možno preto,že som ešte nevidela nejak slušne oblečeného človeka s dredmi.... 😅 (môj názor!!!!!) 😉
@lujza123 nechcem moc polemizovat, ci rodicia maju alebo nemaju pravo zasahovat do ucesov svojich deti. skor z praktickej stranky (dredy mame v rodine a malo aj par kamosiek): umyvanie vlaskov bude ovela komplikovanejsie ako bezne. Nepoznam dieta, ktore by si ich umyvalo rado aj tak. A umyvanie vlasov asi aj tak zostane hlavne na tebe az do doby, kym sa to nenauci sama, mozno aj do desiatich rokov (zavisi od dietata). Ako bolo spomenute, s ohladom na moznost skor nachytat vsi, by vam to asi v skolke ci skole zatrhli. Keby aj nie a nahodou ich dostane mala, tak potom hrozi fakt to nechcene ostrihanie a asi to nebude bez placu takyto zasah. A napokon, kedze mam s dredami aj priamu, pachovu, skusenost: udrzat dredy "vonave", bez zapachu je riadna fuska.. az neviem, ci sa to vobec da... Tym nechcem urazit nikoho, kto ich nosi, ale ja ten pach v tych vlasoch citim skoro u vsetkych, s ktorymi som dosla do kontaktu. tak neviem, asi by som jej ich povolila az niekedy v puberte a dovtedy jej robila nejake falosne "akoze" dredy so zapletenych copikov 🙂
@frola vsak ja som prave neni rozhodnuta..kazdopadne urcite tiez nie teraz ...fakt ked bude starsia minimalne skolacka....ja proste sama neviem ci jej mam nechat plnu slobodu v rozhodovani sa o sebe....viem ze jej tie dredy sa budem snazit vyhovorit a najst nejaku docastnu alternativu napriklad tie zapletane rasta copanky
@lujza123 nemyslela som to tak ze ona ich prinesie, ale ak sa v skole ci skolke objavia a chyti ich, tak ich len tak neznicis. A ono predsudky u starsich ludi su bohuzial take ze dredy su spinave, takze je mozne ze ucitelky sa budu bat ze ich prave tvoje dieta donesie, aj ked uplne neopodstatnene...
@didiana333 ja som s dredami ucila decka na strednej skole a nemyslim ze som bola neslusna 😉
@renab suhlasim s tym ublizenim, aj ked nebala by som sa u 2rocnej kedze nikdy nie je sama, ale 8rocny to je ine. to by som sa aj ja bala
@lujza123 tak male dieta este nevie co chce. ked budem mat v ruke pohar vina a bude chciet ale naozaj velmi velmi, naozaj velmi si to bude odo mna pytat, tak co? dam jej to vypit? 😕 (extremny priklad samozrejme ale pointu chapes 🙂 )
za to sme rodicmi aby sme urcili hranice a rozmyslali aj nad okolnostami aj dosledkami. ona nevie, ze ked bude mat take na hlave ako ty tak ucitelka si na nu sadne, a deti sa jej budu smiat a budu sa jej mozno stranit. to vies ty! vies aky je svet dneska a vies zvazit dosledky.
@didiana333 no nad tym piercingom a tetovanim som tiez premyslala ze co ked s tym pride...ale ked uz bude mat 16 a sama si zarobi tak neviem...neviem to posudit teraz lebo je to daleko a bohvie kde a aka ja v tej dobe budem.....v zasade sa jej to budem snazit vyhovorit ale keby na tom moc trvaa...no ja neviem
@didiana333 @lujza123, byvam v Londyne, a kamoska tu mala celkom zaujimavu skusenost - robila v kancelarii, chodila v kostymcekoch, a na hlave dredy (svetlucka blondinka). Raz si ju zavolal manzer ze bud to da dole alebo je vyhodena, ze je to nereprezentativne - co cert nechcel, v tej chvili sla okolo riaditelka firmy ktora to cele pocula - cernoska s dredami. Tak este manazer mal normalne pruser za diskriminaciu 😀 😀
no ja viem len toľko k tomu,kámoška plus syn 9 ročný prišli z dovolenky a mali to na hlave,po týždni dali dole,keď som sa pýtala na dôvod tak mi povedala,malému to v noci ťahalo hlavu,ked sa v lete potil tak mal stále mokrú hlavu tie copiky a citil sa nekonfortne,a susede spieklo slnko hlavu tam kde to mala prázdne,viac neviem povedat 😉
@didiana333 co je neslusne na piercingu? Manzel bol tiez velmi divoke decko, vyboxoval si celu kopu piercingov na usiach. Medzicasom dospel, piercingy uz nenosi a teraz banuje, ze si ich daval robit, lebo tie diery po nich vyzeraju fakt neesteticky. Takze skor by som ukazala synatorovi dosledky takychto veci a rozhodnutie by zostalo na nom.
Mala nech sa radsej venuje prvouke a matematike, to je dolezitejsie ako riesenie vzhladu.
no filomena bez dredov, to ani nejde 🙂