Desiaty deň po pôrode klesla produkcia mlieka - prosím, poraďte.

denka259
19. jan 2021

Ahojte maminky, som desiaty deň po porode. Laktacia sa mi krásne a rýchlo rozbehla. Bábätko som mala 8 dní na JISke. Každé tri hodiny som jej odstriekavala mliecko, to robím doposiaľ. Mlieka som mala nadmerne veľa, zasobila som celu JIS. Dnes je už 10ty deň a mne rapídne klesla produkcia mlieka, neviem čím to je a bojím sa, aby som ho nestratila. Pijem Vineu, veľa čaju, užívam senovku a benedikt (ale až dnes poobede som zvýšila počet tabliet na 3+3). Manžel by mi mal dnes priniesť matysaka a čaj na podporu dojčenia. Ak toto nezaberie tak už neviem. Dcérku krmim z fľaše, dnes som si ju skúsila priložiť a krásne saje, len nemám dosť mlieka a tiež nechcem, aby sa rýchlo unavila, potom by mi ani z tej fľaše nevypila. Na druhej strane si ju chcem čo najviac prikladať nech sa mi mliecko spustí. Je to blúdny kruh. Prosím poraďte. Ďakujem

miadi
19. jan 2021

@denka259 len casto prikladaj nevadi ak sa unavi kludne moze zaspat na prse. Z mojej skusenosti raz za 3h je malo pre novorodenca.

majah212
19. jan 2021

Suhlasim s komentom vyššie, prikladaj podľa potreby a 3hodiny je skutočne veľký čas medzi jedením. Mlieko bude, ak si ho mala dostatok len treba stimulovať jeho tvorbu a to najlepšie prikladaním prip. Kombinovať s odsávaním, spánok treba (keď spi babo lahni si aj ty k nemu, nos ho a mojkaj ;) skús oddychovať a výživné jesť.

metuzalem
19. jan 2021

Mne pomohlo tiez kojit co najviac, aj v spanku, casty kontakt, nosenie v satke, aj kojenie v satke, dieta ta musi citit a aj ty jeho, aby sa rozbehla ta "chémia" , uz potravinové doplnky su druhorade. Ale je pravda ze mliecka je niekedy viac, niekedy menej, no tvorba mlieka zavisi od dopytu

denka259
autor
19. jan 2021

Ďakujem za rady, súhlasím s vami. Len ona ako predcasniatko stále len spinka. Budím ju na prebaľovanie a kŕmenie - aj to mi pri flaši niekolkokrat zaspinka. Následne ju dám do postielky, rýchlo sterilizujem odsávačku, odsajem mliecko a davam si maličkú na seba. Vtedy tiež spinka, cítim trosku pnutie v prsiach keď je na mne, tak to určite pomáha. Neprisaje sa ale keď spinka, trosku si len pocmula. Keď sa dnes prisala tak to bolo keď bola hore tesne pred kŕmením z fľaše, dlho som ju ale nenechala, aby sa rýchlo neunavila a aby mi tu fľašu vypila. Verím, že to je len prechodne a čoskoro mi opäť zosilnie a budem si ju prikladať viac a viac.

mamka1984
19. jan 2021

Veď keď sa unaví, kľudne nechaj spinkať na prsníku. Ak bude cítiť bradavku, na hlad sa zobudí, neboj sa. Nemusí piť veľa, hlavne aby pila často. Mliečko sa tvorí najrýchlejšie, keď sú prsníky priamo stimulované bábätkom, odsávačka v tomto smere nie je dostatočne efektívna. Tvorba Ti klesá pre nedostatok kontaktu s bábätkom. Takže ako píšu baby vyššie, veľa kontaktu (ideálne koža na kožu), spoločný spánok, spoločný oddych, bábo čo najviac času na prsku. Fľašu určite neodporúčam, sama som tú chybu spravila a takmer prišla o dojčenie (hrozí, že Ti príliš klesne tvorba alebo sa dcérka začne odmietať prisávať).

miadi
19. jan 2021

@mamka1984 presne odsavacka nie je moc dobra pre kojenie ako to vyrobcovia propaguju. Je skor pre mami co ako v USA idu od par tyzdnoveho ci 3m babatka do roboty a chcu mu dopriat materske mliecko ktore mu potom opatrovatelka zohreje. Co ale funguje len par mesiacov..A tymto štylom sa znizuje produkcia mlieka.Pre mamicku na materskej uplne zbytocne. Najlepsia odsavacka je Ta živa.

evistaevista
19. jan 2021

@denka259 Ja len spomeniem, že tu na koňovi je skupina "Laktačná poradňa" a tam spomínajú, že tieto čaje na podporu mlieka sú nevhodné. Skús sa tam pridať a opýtať sa na radu. A prajem veľa zdravíčka a síl, kojenie je najkrajšia vec na svete (sama bojujem už 8 mesiacov) ☺️☺️

andreatytler
20. jan 2021

@denka259 Nezabudni pit aj vela vody... a skus nestresovat okolo mliecka... len ver ze bude dost.... a ak nebude, das umele.