Denný spánok 5m dieťaťa - spí 30 minút

deedol
20. sep 2018

Ahojte, mam otazku. Syn ma o chvilu 5m, v noci spi dobre, cez den spal OK, ale postupne sa to zhorsuje posledny mesiac. Kedysi prespal cez den aj hodinu a pol-dve v kuse zhruba 3x, teraz sa budi po 30 minutach (a teda 4x uspavam, aby spal celkovo za den aspon 2h). Nespi moc ani v kociku.

Citala som, ze je to normalne, ze v tomto veku sa deti takto budia (lebo si nevedia prepojit spankove cykly), ale je to velmi narocne. Maly sa proste zacne hybat, dviha nohy, v spanku sa obracia na bok a na brucho, a to ho nasledne zobudi. Nasla som na nete aj rady, ako sa snazit predlzit ten spanok - napr. jemne zobudit o 3 minuty skor ako vstane sam, alebo po zobudeni sa hned snazit rychlo ho uspat, aby spal dalej, ale nic nefunguje. Viem (dufam🙂), ze to casom prejde, ked bude vacsi, ale zaujimalo by ma, ci ste nemali podobny problem - a pripadne co zabralo.

Druha moja otazka sa tyka zaspavania. Maly nevie zaspat sam (a ani to od neho necakam), ale niekedy nechce zaspat ani pri mne - trha sa, dviha nohy, chce sa otacat, a pritom vidim, ze je unaveny, sucha si oci, vyraza si rukami cumel z ust, a potom mrnci, lebo chce zaspat a nejde mu to.

Chcela som ho naucit aj zaspavat sameho, lebo neplace, len si vacsinou rozprava, len dopadlo to tak, ze bud si pcha ruky do ust, co moc nechcem, alebo potom po pol hodine rozpravania a dvihania noh zacne mrncat, lebo uz chce spat a nevie sa sam upokojit (a znehybnit).

Nejake rady?

Dakujem 🙂

barbara_lux
20. sep 2018

Moja dcerka prestala spinkat v 3mes cez den.. spala JEDINE v kociku v POHYBE.. nepreslo to. Ma 3 roky a cez den uz takmer nic a v noci sa stale budi. Ja som uz troska a vyskusala som snad vsetko na svete. Uz by som nikdy nekojila podla mna aj toto malo na zly spanok velky vplyv. Vela sil ti zelam

vierka0508
20. sep 2018

@deedol a po kolkych hodinach ho ukladas spat?

lubassa
20. sep 2018

Moja dcera tiez tak malo spavala, teraz ma 16 mesiacov a asi od roka sa to zlepsilo..

majusska202
20. sep 2018

@deedol ahoj my máme 11 mesačného a takto spáva 7 mesiacov bud spi hodinu denne alebo dvakrát 30 min.. V noci sme nespali vôbec nonstop hore... Noc sa nám upravila keď som prestala kojiť býva hore už Le raz max 2krat ako kedy. No cez deň žiaľ nič niekedy nespi ani tu pol hodku 🙂

alchemilkazltozelena
20. sep 2018

@deedol asi ta nepotesim..moj ma 19 mesiacov a spi od narodenia pol hodinu 😭 tiez som myslela ze to prejde...uz prestavam dufat

danula.ch
20. sep 2018

@deedol ja by som ho určite nechala zaspať samého, v tomto veku samozrejme tak, že budeš pri nom. Kým pri tom len mrnci, nie je to podľa mňa žiadna tragédia a mrncat bude iba prvých 2-3 krat. Budí sa vo fáze plytkeho spánku, ale keďže nevie zaspať bez pomoci, tak sa preberie.
Pri každom zo svojich 3 deti som to robila v rôznom veku a teda aj rôznymi spôsobmi, ale vždy bolo jedno rovnaké, že kvalita spánku sa u všetkých náhle výrazne zlepšila. Treba si niečo naštudovať o spankovych cykloch. Nepises, ako ho uspavas.
Mozno mu idú zubky, svrbia ho ďasná a preto potrebuje niečo obzuvat a tak si dáva ruky do ust. Skúste nejaké lahucke hryzatko. Obľúbený mojkacik by mohol pomôcť, alebo pohladkat ho, dať napiť vodicky, natrieť zdurene dasna gelikom.....U nás ta voda a gelik zabrali vždy najlepsie

danula.ch
20. sep 2018

@deedol a ešte kvalitou spánku myslim hlavne jeho dĺžku. Predtým bol najmensi po položení do 15-tich minút hore a potom zrazu spaval cez deň aj vyše 2 hodín. Teraz má 8m a budí sa v cca 45-minútových intervaloch. Niekedy spí iba tých 45 minút, inokedy aj 3 hodiny. Ale keď sa scitaju vsetky denne spanky počas 1 dna, vychádza to priblizne rovnako

deedol
autor
20. sep 2018

dakujem vsetkym za rady.
@vierka0508 po 1h 30-40min, dlhsie nevydrzi.
@danula.ch skusala som, ale ani po hodine nezaspal, len bol coraz nervoznejsi. najnovsie ho "uspavam" tak, ze mu pridrzim telo, aby sa tolko nemetal a neotacal na brucho (lebo sa este nevie otocit naspat a potom je nervozny).
o spankovych cykloch viem, preto to riesim. rada by som ho "naucila", aby si ich spajal. problem je, ze jeho vzdy v tej rem faze zobudi to, ze sa prevrati na bok alebo brucho. alebo mu vyletia ruky do tvare. a potom uz sa tvari, ze je vyspaty... (v noci sa mu to obcas tiez stane, ale staci dat cumel alebo chvilku podrzat/pohladkat a zaspi, lebo je noc; cez den vidi presvitat svetlo spoza zavesov a je hotovo...)
zuby ma uz dva (a zhruba odvtedy trvaju tieto problemy, ako mu zacali ist, ale moze to byt nahoda), ale gely moc nezabrali. a bud chce mat cumel alebo ruky v ustach, no podla mna sa od cumla potom lahsie oduci, tak tie ruky sa mi moc nepozdavaju.
ako presne to mam teda urobit? dam ho do postielky a on sa hned prevrati na bok a zacne si tam hrabkat, a odtial na brucho, kde si este nevie polozit hlavu a oddychnut. otocit ho naspat? aj stokrat? a potom co? ako dlho ho nechat zaspavat? aj hodinu a viac? byt tam ci odist? (ked neplace)

nana1710
20. sep 2018

Ja by som to moc neriešila - ako to prišlo tak to aj rýchlo prejde. Je po 30 minútach v pohode? Alebo sa zobudí uplakaný ? Ak je ok tak len vydržať po roku keď prejde na 1 denný spánok sa to zlepší.

katka1416
20. sep 2018

Takto spavala aj moja dcéra, na nervy, pretože ked spala aspoň som si porobila, prešlo to mozno po mesiaci, po dvoch, a v noci spavala dobre a spi doteraz, ani mladsia dcera ju svojim revom nezobudi😁

deedol
autor
20. sep 2018

@nana1710 je v pohode, vysmiaty😒🙄

@katka1416 juj keby to preslo 🙂

malinajahoda
20. sep 2018

@deedol takýto problém mám momentálne s mojou dcérkou, o pár dní 7m. Trvá to asi taký mesiac. Kedysi spala cez deň 2 hod v kuse, niekoľkokrát a teraz? Čuduj sa svete, ona sa mi zobudí po 20min. Nevravím, že stále. Niekedy dá v kuse aj tie 2hod, ale stane sa, že 20min, 30min, hodina. Takže nie si v tom sama 🙂. Uspím ju večer tak, že sa upokojí po kúpaní. Dám tlmené svetlo, všade ticho, a najprv skúsim teplé mliečko alebo vodičku a cumel do pusy. To zaberá. Ale stáva sa, že sa v noci zobudí tým, že chce spať na boku a nakoniec sa otočí na bruško a pozerá ako taký malý puk, že čo sa stalo 🙂. Tiež, keď nemá cumel v puse, tak je dobrá aj ruka alebo noha 🙂. Takže u nás je to tiež biedne s tým denným spánkom. Za tých pár minút ani nestihnem nič moc porobiť, akurát spratať porozhadzované veci a kuk, malá je už po 20min vyspatá 🙂.

katka1416
20. sep 2018

@deedol prejde neboj, ja som si aj vedela s nou ľahnúť a vtedy spala dobre, aj dve hodky, ale ked som tam nebola tak pol hodku...

deedol
autor
20. sep 2018

@katka1416 presne, so mnou vydrzi dlhsie, lenze ja sa obcas tiez potrebujem najest, nehovoriac o odsavani mlieka, kedze uz nekojim.
@malinajahoda asi tak🙂 nastastie v noci sa este "nepokazil", ale uvidime...

v kazdom pripade som rada, ze v tom nie som sama.

danula.ch
20. sep 2018

@deedol neviem či dojcis, ale mne práve toto pomáha. Normálne by maly zaspal pri papani, ale ešte kým je v polospanku, ho dam do spacaku a polozim bdeleho do postieľky. Bocnicu nemame a postielka je prirazena k posteli. Lezim tak vedla neho a on potom zaspí. Prvé razy to trvalo vyše hodiny, ale ten čas sa stále skracuje, teraz ho polozim a hneď spí. Od začiatku tak stačí robiť iba pred nočným spánkom. Cez deň zaspáva na prsníku, nechám ho spat na posteli, zapnem pestunku a môžem odist. Aj tak to má ten efekt, že potom pekne spí min. tých 45 min. Myslím sI, že preto, lebo už vie zaspať sám. Koľko krát som ho už aj cez deň počula z pestunky, ako si mrnka a o chvíľu bolo zase ticho, zaspal.
Keď ešte rozhadzoval ruky, tak som bola väčšinou celý čas pri ňom a som mu tie ruky držala. Koľko krát sme aj v noci tak spali, hlavne nadránom, zobudila som sa potom s rukou na jeho rukách, aby sa nebudil. Už to nerobi. Teraz sa pretaca, ale neruší ho to a aj keď sa preberie, väčšinou zase zaspí. Keby mu to vadilo, tak by som sa snažila urobiť postieľku tak, aby sa nemohol pretocit. Existujú aj také polohovacie vankúše tuším.

malinajahoda
20. sep 2018

@deedol nie si sama, neboj 🙂. Viac je nás takých a tiež sa utesujem tým, že chvalabohu v noci pekne spinká 🙂.

leniel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deedol
autor
21. sep 2018

@leniel diky, pozriem to

deedol
autor
21. sep 2018

@leniel a o com bola ta prednaska? napises troska podrobnejsie?

alobalka
21. sep 2018

@deedol naša bude mať 4m a cez deň (skôr poobede) pospi možno hodinu. V noci sa budí na kojenie cca 4x. Ukladám ju okolo 21.00 polospavu do postieľky, pomrnci si, ale zaspí sama. Zobudza sa okolo 1.30 a potom po 1-2hodinach až ráno o cca 7 vstaneme. Určite ako sa ochladí, bude spávať viac, myslím v kočíku a potom hádam aj keď prídeme z prechádzky...

leniel
22. sep 2018

@deedol prednáška bola špecializovaná na novorodencov do 3 mesiacov, ale tá pani sa venuje všetkým vekovým kategóriám. Ťažko stručne zhrnúť 2,5 hodinovú prednášku, ale v podstate od vplyvu hormónov na spánok, cez striedanie spánkových cyklov až po metódy uspávania a predlžovania spánku u bábätiek. Čo robiť v obdobiach regresie, keď zaužívané metódy prestanú fungovať a bábo sa mení, zvládnutie Moorovho reflexu, 5 spánkových princípov, ukážky zavinovania atď, atď. Informácií veľmi veľa,dúfam, že sa mi aspoň niečo z toho podarí aplikovať aj v praxi ...

janulinka211
9. feb 2020

@deedol ahoj. Mam monentalne absolutne rovnaky problem s nalym. Spi 30min ale aj ked tam som nachystana tak nezaspi ak ho uspavam(spava cez den len v kociku lebo v postuelke nezaspal nikdy na dlhsie) c kociku sa darilo ale uz ani to nie:/ v noci spu relativne ok od 20 a budi sa okolo 2:30 ale potom spu tvrdo nejake 2hodiny a uz je hore okolo 5 sa mrvi. A kopr. Chcem sa spytat, zlepsilo sa to? Aspon tie denne spanky? (Maly spi v ulitke ale nadranom sa uz vymotava)

deedol
autor
9. feb 2020

@janulinka211 ahoj, hej, zlepsilo, ale az po roku, ked presiel na jeden spanok. dovtedy mal vzdy 4-3-2 spanky po 30 min. ked presiel na jeden, tak si ho "natiahol" na 1-1,5h, co je teda trocha lepsie, ale nikdy z neho asi nebude spac, co prespi 3h 🙂 uz som si zvykla...

deedol
autor
9. feb 2020

este k nocnemu spanku - zaspi po 20 a vstava okolo 6. v lete vstaval aj 5,30, to bolo pre mna dost hrozne🙂 aspon spi v kuse, teda ak mu nejdu zuby alebo nema iny problem.

janulinka211
9. feb 2020

@deedol on aj dnes vstal 5:30🙄🙄🙄boe ale nepotesila si ma

deedol
autor
9. feb 2020

@janulinka211 ja viem :-/ tiez zavidim mamam spacov, ktori vstavaju rano o osmej, takze ony mozu vstat skor a napr. navarit. u nas nehrozi :D ale zas ma ine pozitiva 🙂

ivangeline
19. aug 2020

Haha, ženy, toto iste moja. Najprv 4m rev, kolíky, teraz to postupne prechádza. Mala 6m a nevie to spať, 45minutovky dáva. Nemám nervy ju toľko uspavat ale keď nie je v nosiči, alebo v kociariku v pohybe, tak je po hodine nervózna...a mám ďalšie dieťa, takže len nervózna som z nej. 🤷🤣 Snažím sa zvyknúť. Niekedy spí za deň len 45min, niekedy 3x 45min, viac ako 3x nemám kapacitu ju uspavat. Sú dni, kedy doobeda vystihnem zázračnú hodinku a zaspí na prsníku a dlodojcim po 45min a spí 2h..ale to je zriedkavo. 🤷 Častejšie dáva hodinu spánku bezprerusenia. No ju trápia prdy a skrytý reflux a ťažko sa jej odgrgava...takže to pripisujem tomu, plus je to dráždivé dieťatko, plné energie ako píšete, nerada spí, rada objavuje, no spánok je dôležitý, inak je fakt mrzutka. 🙈🙈 Pisti, place, keď nedosiahne na niečo, stálu pozornosť potebuje... estelen sa začala plazit.. 😳😳😳😳