Denný režim na materskej s dvoma deťmi

littleflowerka
13. feb 2015

Ahojte,
som dvojnásobná mamička chlapcov, medzi ktorými je rozdiel 2 roky a 2 mesiace. Momentálne majú - jeden 2 a pol roka, druhý 4 mesiace.
Chcela by som od Vás poradiť, resp. načerpať dobré nápady, príp. odkukať fungujúce "systémy" 🙂 ...na to, ako tráviť deň/noc...aby som sa mohla obom deťom venovať, aby sme nič nezanedbali, aby deti boli spokojné, aby sme aj vonku stihli ísť, aj sa doma v kľude pohrať, aby aj navarené, aj upratané bolo ...

Viem, že je to veľmi individuálne (závisí, aj či bývate v paneláku, či v rodinnom dome, tiež veľmi závisí, či má s deťmi kto z rodiny pomôcť alebo ste na to sama/sami, atďˇ. ..), ale poraďte prosím, aké máte denné rutiny? Ako u Vás vyzerá bežný deň?
Vďaka.

marcela2015
13. feb 2015

Ahoj...ak mozem opisem ti moju domacnost...rano6hod moj budi ek vychistat syna do skolky...ked ho odprevadim idem robit ranajky kafe...obed...kym nevstane dcerka a druha dcera 13mesacna a 3rocna...nakrmim mensiu...ja s nou ..ked sa napapa dam ju hrat sa a varim popri tom perem,a hram sa s babami...na obed dam mensiu spat...utekam po syna do skolky...ked dojdeme venujem sa synovi a starsej dcerke...kym mala nevstane...but ideme vonku alebo sa hramedo vecera...vecer vsetci idu spat o 20hod najpr ulozim velkych potom malu...drzim palce

kaktusik007
13. feb 2015

@littleflowerka zabudni na navarene, upratane... a potom to pojde 😀

viac poradit neviem, ja mam deti do roka, takze to vyzadovalo ine...

siska53
13. feb 2015

@littleflowerka ja mam rozdiel 2roky a 3 tyzdne. Mo v tom vasom veku to bolo este narocne,lebo mala mala do 3,5m.koliky (do 2m.chodila takmer kazdy den moja mama). 1-2xdo tyzdna chodili nasi,cez vikend sme byvali zas so svokrovcami. Syn vstaval cca 6:30-8,ako kedy,papal,hrali sme sa (mala v nosici ak nespinkala,lebo u nej len tak lezanie a bavenie sa sama nepripadalo do uvahy,potrebovala vsetko vidiet). Po desiatej,co boli medzi 9:30-10 sme vyrazali von- ihrisko,prechadzka,nakup -,podla okolnosti. Cca do 12. Nasledne sme obedovali (a do toho vseliako dojcili).nasledoval pokus o poobedny spanok maleho (3-4x do tyzdna este spaval). Snaha uspat v tom case malu. Ked s apodarilo-tak klud na domace prace,obcas aj relax. Ak nie tak som sa snazila venovat dietatu,ktore bolo prave hore. V peknych mesiacoch sme chodili von aj poobede na ihrisko,aby si maly uzil deti aj poobede,ak sa nedalo tak sme sa rozne hrali. No a cxa 20:30-21 uz hajali. Viac-menej to bolo az do tohto septembra,co siel maly ako 4,5r.do skolky. Bol urcity vyvoj,tym,ako mala rastla. Do toho vsetkeho som robila domace prace mnohe vsak az vecer,ked deti spali (dlazba,zehlenie a varenie). Podobny rezim pokracuje,len s tym,ze maly odchadza rano do skolky. A s 1 dietatom je to pocas dna logicky trosku jednoduchsie.
Inak mali o 10ranajky,medzi 12-12:20 najneskor sa podaval obed a cxa 16:30 olovrant,okolo 19zas vecera. Teraz to uz je vzhladom na vek trosku volnejsie. Syn po 3roku uz nespava a ako sa blizia 3,narodeniny dcery,tak aj ta coraz menej poobede spi.
Hry boli rozne,aj mnou "nariadene",aj volne.. Pomahali aj pri domacich pracach,to deti maju rady.

sonicika
13. feb 2015

ahoj ja mam dobodky rovnaky rozdiel vekovy, dvoch chalanov ...
byvame na byte a starsi je velmi na mna naviazany a mladsi sa viaze momentalne takze este ze mam dve ruky...
nas rezim
zacnem schvalne od vecera...
vecer v detskej izbicke zaspime deti + ja spolu rozpravka pomaznat a spat a po prvom prebudeni odchadzam s mladsim do spalne aby sa starsi vyspinkal ten prespi celu noc uz malokedy ide cikat, pit...
a s mladsim vstavam kazdych 20 minut a to vazne cucnut a ponosit...
o 2-3 sa zobudi je na hodinu hore a zas pokracuje do pol 6 rana
kedy aj tatino odide do prace
sme hore hrame sa cakame kym sa o 7 starsi zobudi
ked sa zobudi vycika, napapa sa prezlecie a ide sa hrat ako chce
kym sa hra davam spat na terasu do kocika mladsieho
kym spi (hodina) ja si uvarim na dva dni vacsinou a starsieho davam na stolicku a pomaha mi kraja priborov. nozikom nieco miesa atd. alebo si robi co chce
uvarim mladsi sa zobudi a kym ho dojcim starsi sa naobeduje
ked su obaja vyspany napapany a mam navarene ideme von ... mladsi uz sedi tak chodime tu po okoli ked je zima do materskeho centra na nejaky kruzok alebo len tak medzi deti, alebo ideme do detskeho kutika aby mal starsi kontakt, alebo pride babina nas pozriet s dedinom
a ked je teplo behame hocikde pod nasou bytovkou buduju krasny park s takym dlhym fakt dlhym chodnickom takze odrazadlo, kolobezka ... a mladsi pozera alebo tak ...
z vonka ked prideme ide zas mladsi spat
starsi si bud kresli striha alebo ma take tvorive poobedia
a kym spi mladsi operiem, prevleciem paplony, umyjem zem, kazdy den jedno dve ako stihnem a ked sa zas zobudi sa ideme napapat a hrat do detskej vzdy vtedy maju cas oni dvaja pre seba
vedia sa fakt uz zahrat spolu
noo a pride vecer okupu sa spolu najedia a ide sa spat

znie to asi idealne ale poznam take stavy: nestiham uvarit, mladsi nechce zaspat, starsi sa hodi o zem, alebo starsi pokuse mladsieho ... ale co ... su to deti uz to beriem ovela ovela sportovejsie vsetko ako volakedy

littleflowerka
autor
17. feb 2015

Dakujem Vam mile zienky velmi pekne, kazda rada a skusenost sa ceni 🙂

Pomaly sa do "toho" dostavam. Aj ked, priznavam - vzdy sa prihodi nieco, co nas vykolaji a uz musim menit plany, rychlo "hasit" co sa stalo, odlozit cosi na neskor, ... normalka 🙂

Vyrovnavam sa tiez s realitou - ze sa nemozem naplno venovat (ked som sama doma, vonku) ani jednemu, ani druhemu poriadne.

🙂 @kaktusik007 Uz som sa zmierila s tym, ze nebude domacnost upratana podla mojich predstav, ale ... Na druhej strane - k vareniu, jest nieco musime 🙂

libka1
17. feb 2015

@littleflowerka ja varim kazdy den a nejak to dam, uz niekolko dni mam doma kvoli chorobe vsetkych 3 rarachov a nehladujeme. rezim zial nemame ziadny, prisposobujeme sa aktualnej situacii. varit varim jednoduche a rychle jedla a ked to nevyda, tak kludne objednam z restiky, ale to byva malokedy, tak 2x do mesiaca... a ulietavam na cine, takze ked ide muz do TT, tam je super cinska restauracia, tak vtedy nevarim a necham si doniest 😀 ale vtedy nestiham varit umyselne 😀 bordel mame stale, nemyslim teraz spinu, ale vsade rozhadzane veci co decka rozvlacaju po byte, hlavne v obyvacke 😅

matricia
12. mar 2015

Aj my máme dvojročný rozdiel a je to náročné s chlapcami, lebo starši je dost aktívny, už ani nezaspi takvlahko poobede, niekedy ide spať o jednej, niekedy zaspí o štvrtej a vždy je do desiatej hore, asponze mladší spáva celú noc, tak sa vyspím,dávam mliecko okolo piatej-šiestej mladšiemu, o siedmej sa zobudí aj starší, aj ten pýta najprv mlieko, malému dám o deviatej kašu alebo vyzivu s piškótkou a so starším sme do desiatej naranajkovani, tiez sa im venujwm na striedačku, ako je ktorý hore, zle je, keď chcú obidvaja naraz mlieko alebo su pototo, vacsinou sa najviac piplem s drobcom a starší pozerá rozprávky alebo sa hrá s autickami, niekedy ma aj náročky provokuje a vystraja, ja varievam až neskôr, lebo muz chodí po štvrtej z prace a Adkovi spravím medzitým prazenicku alebo niečo drobné a rýchlE, potom sAdkom obedujeme niečo po jednej alebo o druhej, niekedy si malý dá aj duplu s muzom. O tej siedme, ôsmej kupeme deti a mladší zaspí o deviatej. Starší o desiatej. Semtam chodíme aj von, ale väčšinou poobede. uvidíme, či staršieho zoberú do škôlky, potom to už bude voľnejšie a budem stíhať🙂

polacka
8. okt 2015

Zeny a ako riesite chodenie von? Moja ma rok a dva mesiace, chodi vsade kam chce ona a nie kam ja chcem. A chlapec ma tri roky. Ten zas ide len po hlavnu cestu a dalej s nim nepohnem. Takze idem vzdy s malou v bugyne a chodime jak tatari hore dole. Po hlavnu cestu a naspet k domu. Som z toho nestastna. Maly nema kontakt s detmi a to bude este rok doma. A maku zas musim mat v kocari inak zdrha a to som tiez na nervy ze si ani pobehat nemoze. Takze to zarial riesime tak ze ideme von az ked je tu tatino....ach poradte

matricia
8. okt 2015

@polacka nemáte niekde poblíž uzavreté ihrisko? Aj mne robí starší cirkusy a uteka, ale niekedy človek musí von. Zlý je aj v obchode. do skôlky ti ho nezobrali? Ani mne. do obeda by to pomohlo. Ja som mávala s drobcami ten problém, že maly bol z prechádzky unaveny a chcel spat a pytal sa do kocika namiesto braska a potom ich nos na rukách, alebo rýchlo domov, párkrát nám spal aj v náručí na lavičke;(. Je to ťažké s dvomi malými deťmi naraz, ale musíme vydržať, bude lepšie. skús si dať staršieho postrazit k mamine, nech ti poňho prídu, ak sa dá. Mne pomôžu sem tam moji starí rodičia, keďže rodičov nemám.

siska53
8. okt 2015

@polacka my sme chodili na ihriska..nastastie je to tu relativne bezpecne. Ale nas siel s nami kade-tade..takze sme chodili v pohode vsade. Malokedy vymyslal...

A preco nechce ist dalej? Tomu nerozumiem..

polacka
8. okt 2015

@matricia mame take male ihrisko a prave ani nieje velmi daleko od domu. Chcela by som tam s nimi ist. Ale co vam poviem ked sa maly zasekne na konci ulice a nechce ist, no nasilu ho tahat nebudem. Do skolky mi hi nezobrali takze este rok musime vydrzat volako. Staru rodicia? Tych mame 50km daleko a chodievame tam sobotu alebo obtyzden, ako kedy. A tam nema problem chodit hocikade s babou... Najlepsie je ze cakam dalsie babo, ktore sa narodi v maji. Haha takze budeme este do septembra bojovat. Keby mi aspon mala isla za rucicku po ulici, sak by sa unavili aspom z toho chodenia hore dole, ale takto...no neviem si poradit
@siska53

matricia
8. okt 2015

@polacka Uuha, netreba mu ustupovať, musíš byť prísnejšia alebo ho presvedčiť, aby pekne išiel, rád chodí von?

tortelinka
8. okt 2015

ja mám skoro trojročný rozdiel, starší chodí doobeda do škôlky, inak by sa nudil, žiadne deti tu cez deň nie sú, inak stíham ako kedy 😀

polacka
8. okt 2015

@matricia ano praveze chodi velmi rad. Sak on ke s tatom skoro kazdy den aj niekolko hodin, ale to len okolo domu, do obchodu, kosit a take, ale zeby sa isiel prejst niekem dalej to vobec. Neviem ako by som mala byt prisnejsia...a u nas tiez nejako moc deticiek nieje. Dedina, vsetci uz v skolke... Ach jaj

evicka547
8. okt 2015
Používateľ evicka547 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od evicka547.

babule ako to tak citam tak vlastne my vsetky zeny sme strasne silne, viete si predstavit, ze takyto den by zvladol vas chlap? ja nie 🙂

siska53
8. okt 2015

@polacka to mas blbe...a nemas moznost sa odviest autom do mesta dakam kde je vacsia sanca,ze bude kopec deti? A hadam aj zopar jemu veku primeranych?
Ti chapem..tiez by mi liezlo na nervy chodit leb hore-dolu a zas zie upkne malicke,ono sa to rozbehne bezhlavo..my sme mali remence,ale malo sme to pouzivali. Zato ti,co tu maju trojcence,ich v takom.veku veru vyuzili,inak by jeden clovek s nimi na prechadzku nezvladol ist..

majkat1
8. okt 2015

@littleflowerka ja mam rozdiel 1rok 9 mesiacov medzi dcerkami....a ano zaciatky boli tazke...treba si najst system ktory bude vyhovovat tebe i detom....ked mensia mala este viac spankov 2-3pocas dna tak som sa to snazila riesit tak ze som chodila von ked mala mladsia spanok....ked starsia spala na obed tak som sa hrala s mensou a popritom upratovala varila oddychovala ...co bolo treba...nemyslim si ze plati ze ked su deti neda sa mat navarene ci upratane....varit sa da ked deti spia prip popri nich..ani potom dana cinnost trva dva krat tolko lebo musim odbehovat k detom ci sa pohrat ci im s niecim pomoct...napr take palacinky som minule robila na tri krat....jedna cikat.druha pohrat...da sa vsetko...alen je to narocnejsie.....take male 4m babo je si myslim este nenarocne...m9ja bola spokojna ked som sa s nou rozpravala sem tam niecim pohrkala ked som musela nieco robit....prajem vela sil a trpezlivosti .....