Deň s 8-mesačným bábätkom

11. dec 2022

ahojte, mesiace ubehli a neviem ako ďalej.. od zaciatku som cas venovala stresovito malej, kojila, uspavala, bola pri nej alebo snazila sa nieco urobit (varit, upratat) a vtedy som ju vlastne obklopila hrackami kym nezacala plakat. Problem je, ze je malo pohybliva. Je zdrava (neuro, fyzio..) ale neviem co robit. Mala je zvacsa na chrbte, dam jej hracky alebo som pri nej. Neviem ako ju stimulovat. Na brusku moc casu netravi, nema to rada ale uz po fyzio to ako tak toleruje.. Chcem naozaj uprimne poradit ako mam travit s nou dni. Nosim ju na rukach klasicky, neviem ci jej mam ukazovat, davat na 4 alebo neviem proste ci ju nejako cvicit. Chcela som chodit na cvicenia ale su rozbehnute a plne alebo zacnu na jar. Je to dobre dieta ale neviem cim ju motivovat, rozhybat, co s nou robit. Je to prve dieta a mala som ho neskor. Nemam prirodzene v sebe

autor
11. dec 2022

nemam prirodzene v sebe take aktivity s babatkom.. DAKUJEM, naozaj si pripadam v tejto oblasti hlupa a dakujem za vsetky rady..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
54tinka54
11. dec 2022

Aj keď nemá rada byť na brušku, viackrát denne ju tak dávaj, aspoň na chvíľku. Normálne ju dať na podložku a pred ňu nejaké zaujímavé hračky, nech sa za nimi naťahuje. Časom ich môžeš dávať aj ďalej a tak ak ich bude chcieť dotiahnuť, bude skúšať a pomaly príde na techniku plazenia.

jaskolka
11. dec 2022

Úprimne, netuším, či som extra dáke aktivity robila si synom a tetaz s dcérou tiež nič zvláštne. A tak nejako sami sa začali prevracat na bruško, syn postupne aj plazit, na štyroch a sedieť a chodiť. Dcéra zatiaľ sa začína presúvať tiež plaziac sa, ale ešte nič mimoriadne.
V podstate tiež to boli také dni, že hracia deka kresielko, ohradka, nosič, na ruky, a podobne dookola.
Ešte kým sme boli u svokry, tak ona občas malého vzala k sebe (bývalá na prízemí my na poschodí) a tak chvíľu s nim tancovala na ľudové pesničky
Ale fakt nikdy som nijako zvlášť nemotivovala ku lezeniu, plazeniu, a podobne

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadka128
11. dec 2022

Ja som tiež nerobila v ich veku nejaké obrovské aktivity, ono to proste má ísť samo.. keď varíš upratujes nech sa hrá sama a ked si s ňou tak a
Davaj pred ňu hračky, komunikuj.. nic viac nemôžeš spravit

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sun_shine_2020
11. dec 2022

Ahoj, skus cvičenia s bábätkami Baby Balance/play Wisely alebo niečo podobné. Na hodinách sa "cvičí" s bábätkom, spieva sa, ukazuje sa na hračky, sú tam aj iné detičky takže tvoju malú to možno bude motivovať viac sa hýbať keď bude vidieť iné deti.

autor
12. dec 2022

@mamula20 neviem si predstavit ako/co kde dat - hrkalku, nemas prosim nejaky obrazok, dakujem

autor
12. dec 2022

@sun_shine_2020 no mali uz rozbehnzte ale skusim na jar nieco také

autor
12. dec 2022

@elizabet173 vdaka!!!!

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. dec 2022

@mamula20 vdaka

marzuz89
14. dec 2022

Zdrave 8mesacne babatko nikdy nebude vacsinu dna na chrbatiku. Fyzioterapeuticka zhodnotila, ze ma primerany psychomotoricky rozvoj? Nema hypotoniu, diastazu bruska, nic? Nepredpisali vam ziadme rehabilitacie, Vojtovku? Alebo ako vies, ze po fyzio stranke je v poriadku? Pises, ze cvicenia cbces skusat na jar. Prosim ta, nie. Urob to IHNED. Pytaj si vymenny listok na fyzioterapie do nemocnice, vysetri ju lekar a nastavi potrebne kroky. Mozes aj sukromne zaplatit asi za 25€ vstupnu prehliadku a uvidis, aky program ti ponuknu. Lebo 8m dietatko leziace cely den na chrbte nie je ok. Davaj na brusko co najviac to pojde, na kratke intervaly. Je chyba nedavat na brusko uz malilinke babatko, lebo "sa mu to nepaci". Baby balance je super, ale pre zdrave deti. Podpori to ich rozvoj, naucia sa basnicky, su s detmi. Ale tvoje dietatko potrebuje cielenu pracu.

Mozes nosit na rukach, ale menej casu, skor cielene useky max 10min, opisuj jej co vidi, a zvysok casu nech je co najviac na podlozke. Komentuj, citajte knizky. Knizky su velmi dolezite, ale musis citat spravne. Vela informacii je dostupnych jednym klikom. Uc ju zvuky zvierat, aka bude velka, ukazat rucickou tap tap. Milion veci sa da s takymito detmi, neboj.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marzuz89
14. dec 2022

@mamula20 do 2 rokov? Fuha, tak to urcite nie. Neviem si predstavit jedineho sudneho a zopovedneho rodica, ktory by nechal nechodiace dieta takto dlho tak, bez riesenia problemu. A o tej obrovskej zbytocnej strate casu ani nehovorim. Viem tak, ze do 18m je to v poriadku a ak nechodi ani 18m dietatko, vtedy sa to uz intenzivne riesie. Cvicenia, rehabilitacie, neurologia..

Och ked.. Pasivny sed velmi nici a spomaluje prirodzeny rozovj, tak uplne rozumiem, ze syncek milniky dosahoval neskor. To nie je ze, naucil sa sediat AZ zo stvornozkovania. Ziadne AZ, takto je to spravne🤗. Najskor ide stvornozkovanie a az potom samostatny sed, to sa naozaj nema predbiaht a urychlovat. Ak si samostatne sadka dietatko aj skor ako stvornozkuje, je to ok, lebo to robi sam. Ale samostatnym sedom velmi komplikujes dalsi rozvoj, dieta pasivne dosiahlo uz v nejakych par mesiacoch celkovy vrchol PM za prvy rok, nema motivaciu tahat sa dalej, rozvijat, nezapaja spravne svaly a ich nezapajanim sa dalej nerozvija to, co sa rozvijat ma. Nerozumiem, ze najskor naucim dieta sediet pasivne, ze ho posadim sama a neskor ho nutim sadat si sameho. Ked dovtedy som ho posadzovala.

Ono velmi vela oneskoreni v rozvoji sa deje aj uplne zdravym detom, s ktorymi je nespravne manipulovane. Zdravym detom by sa vobec nemalo zasahovat a oni sa vsetko naucia, niektore skor a niektore neskor. Ale zase aj to "neskor" musi mat svoje hranice, naozaj cakat do 2rokov s chodenim je velmi velmi neskoro. Je to nejaka starsia oani doktorka? Normalne ma vyšokovala.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanzi
14. dec 2022

Autorka, @marzuz89 to dobre pise, ak je mala malo pohybliva, moze byt za tym nejaky problem (nasa mala oslabene brusne svalstvo, cvicili sme cviky od fyzio). Skocila by som na tvojom mieste co najskor za fyzio, nech potvrdi alebo vyluci nejaky problem, aby si vedela na com ste. 8 mesacne by uz naozaj malo byt aktivnejsie, a ano, malo by byt co najviac na brusku, a nie sa nosit...Nasa travila na brusku naozaj dost casu, dala som pred nu mensie hracky do ruky, hrkalky, postavila som pred nu knizky...
Ked nebola na brusku, bola bud pod hrazdou alebo na chrbatiku, a aj na chrbatiku som jej vela ukazovala knizky a rozpravala (dobra je edicia Minipedia od Svojtky, v tychto knizkach su take pohyblive casti a tie nasu malu ozaj bavili). A na styri ju urcite nedavaj, nechaj ju nech to sama zacne robit.
@mamula20 Dieta by malo chodit najneskor v 18 mesiacoch, potom sa to uz riesi. Nasa dcera mala tiez hypoalergenne mlieko na predpis, a teda neviem ze by na nom bolo nieco zle...Bola to Beba, da sa kupit bezne aj bez predpisu, takze ziadny lacny smejd.

marzuz89
14. dec 2022

@mamula20 prosim ta.. Pises ze chradol, potom ze si 2 poradne drzal 7 kil. Kde chradol, ked si drzal vahu a pediatricka nemala potrebu noc riesit? Po tom 7mom, 8mom mesiaci je STANDARDNE, ze babatka prestanu raketovo priberat, ci chcela by si aby aj nadalej mal prirastok na vahe kilo na mesiac? To kde by to dieta bolo v takych 14m napriklad? Ved by sa neudrzalo na nohach.

Deti sa uplne normalne drzia na vahe dva, tri mesiace, ale rastu, vysvihnu sa, preto mas pocit, ze "chudne", lebo straca babatkovsky tuk. Dieta ma uplne inu stavbu tela v 6m, ine rozlozenie tuku a ine proporcie ako v 12m.

Tebe nechradol, tebe sa normlane vyvijal 😓 nas ma 11m a uz 3 mesiace ma 10kil. Za tie 3 mesiace sa vysvihol, opticky schudol, zacal jest prevazne stravu, ma energie za 10tich, zacal stvornozkovat a stavat sa. Ma obrovsky vydaj energie. Je to NORMALNE.

Je na Sunare od 1mesiaca. Antirefluxnom, na predpis, a mal v 8m 10kil. Takze urcite mi z "lacneho mlieka na predpis" nechradne. Niekedy treba prijat fakt, ze su nejake zasady manipulacie, rozvoja, ktore je fajn respektovat, a nie nasledky napriklad pasivneho posadzania zhadzovat na umele mlieko.

autor
14. dec 2022

@marzuz89 vdaka za rady, mas pravdu, no boli sme v adeli centre ked mala 6 mes, lebo netolerovala byt na brusku a hej, ma pruh na brusku. Odvtedy zlepsenie, povedala fyzio v adeli ze je zdrava, sikovna a netreba vojtovku. Uz nas objednali na fyzio v januari skrz neurologicku lebo tiez sa jej min tyzden zdalo, ze nerobi pokrok. Otacat sa brusko sa pekne zacala v 4mes ale plakala tam. Teraz po adeli je to uz lepsie a uz sa tam aj zacina hrat na brusku. Uvidime co fyzio cez doktorku.

autor
14. dec 2022

@stanzi hej, mala tiez sikme brusne svaly slabé