Deň s 1,5-ročným dieťaťom

6. jún 2024

Maminky, prezraďte mi, ako vyzerá váš deň s rok a pol ročným dieťaťom. My ráno vstaneme, odprevadíme staršieho do škôlky, zahráme sa. O desiatej ide spať, ja zatiaľ varím alebo upratujem. Potom je obed, zasa hra, potom ide znovu spinkať a ideme pre staršieho do škôlky, alebo na ihrisko pri dome. Zaujíma ma, ako sa hráte? My stále dokola: hračky, knižky, zametanie, niečo upečieme, ale teda väčšinou sa len motáme, resp. on niekam ide vyliezť a ja za ním, aby sa nedorazil.
Hnevá ma to, chcela by som, aby mal podnetnejšie prostredie, ale čo s tým? Jeho všetko zaujíma, všetko chce vyskúšať, rýchlo chápe. Kvôli rôznym zdravotným komplikáciam sme boli dosť doma a teraz mám pocit, akoby sa bál iných detí, lebo sme boli dosť izolovaní. Chcela by som to nejako prelomiť a chodiť s ním viac medzi ľudí, hoci nám zasa nepraje ten jeho spánoček cez deň. Už som rozmýšľala ísť s ním niekam do detského kútika, alebo na nejaký kurz. Chodievate niekam? Čo odporúčate? Aj mne by prospela zmena prostredia. Babky sú ďaleko, kamošov ešte nemáme, bývame v Bratislave

deedol
6. jún 2024

ahoj, no moj uz v tom veku spal len 1x, tak sme chodili doobeda a poobede von, obcas sami, obcas s kamosom a jeho dcerou na ihriska alebo sme im vymysleli nejaky spolocny program. tvoj asi este potrebuje spat 2x, tak to mate zatial inak, ale to sa moze rychlo zmenit 🙂 v kazdom pripade je super mat kamosa v podobnom veku s podobnym rezimom, mozno sa zatial nebudu hrat spolu, ale nejaka socializacia tam postupne bude.

co sa tyka aktivit, okrem toho, co spominas, som sa obcas inspirovala v skupine montessori tu na mk, bud som nieco vyrobila, alebo kupila v bazari, nech ma na prestriedanie s klasickymi hrackami.

vkatush
6. jún 2024

A nechceli ste prejsť na jeden spánok ?
Nám to "otvorilo dvere". Prešiel na jeden okolo 14m tuším.

A inak deň:
Ráno vstane, mlieko, raňajky, vonku sa hrať buď na dvore so psami alebo na ihrisko alebo ideme na cvičenie (aj keď teraz cez leto ani nie, to skôr tie chladné mesiace). Desiata, spánok 12-14, obed a poobede už podľa dňa. Buď sa ide kúpať, ihrisko, po dvore, návšteva, do mesta,...
Ak varím/pečiem, snažím sa ho zapájať (včera urobil na 90% sám koláč). Ak upratujem, kradne mi vysávač, metlu, upratuje on.
A večer sa zväčša hrá sám, polhodinu/hodinu. Potom vaňa, mlieko, umyť zuby a spať.

autor
6. jún 2024

@vkatush skúšala som prejsť na jeden spánok, ale nezdá sa mi ešte pripravený. On sa z toho druhého zobudí okolo pol štvrtej a o šiestej už začína byť nervózny, lebo chce spať. Keď má len jeden spánok, tak ho to zlomí o šiestej večer a spí do rána

vkatush
6. jún 2024

Ten prechod na jeden spánok niektoré dieťa zvládne z dňa na deň, u iného trvá pár dní, v najhorších prípadoch aj skoro 2 týždne. Kamoška tento týždeň prešli, trvalo to tuším 5 dní, kým si malý zvykol.

Dôležité je si odsledovať celkový čas spánku za 24 hod. Dieťa by malo spať okolo 13 hodín na rok a pol. Napr môj v noci spí 10 a na obed 2.
Ak má tvoj krátku noc, tak cez deň potrebuje 2 spánky. Musím mu trošku dopomôcť, ak chceš prejsť na jeden, ustriehnuť si ten čas.
Ale ak ťa to nesúri/nevadí, nechaj ho ešte na dvoch a časom nejako prejde aj sám.

autor
6. jún 2024

@vkatush vies co, on sa narodil predcasne, mali sme tazsi start do zivota, nechcem mu zatial do nicoho zasahovat. Odtrpel si dost, podla mna ten spanok este potrebuje. Aj ked ma 2 spanky, ide spat o pol osmej a budi sa o siedmej rano, takze nema kratku noc

vkatush
6. jún 2024

Tak keď je predčasný, tak vtedy áno, nechaj mu ešte čas 😊 on dobehne a potom si fakt budete užívať ten dlhý deň.
Ja niekedy večer už len čakám, kedy odkvecne do postele 😂

andreatytler
7. jún 2024

V tom veku boli uplne jednoduche veci nesmierne zaujimave, ako napriklad jazda autobusom, vlakom, Staci sa odviezt par zastavok a potom naspat. Kazdy stvrtok sme stravili hodinu pozeranim smetiarskych aut. Mali sme stastie ze vsade v okoli rekonstruovali cesty a tak sme chodili pozerat bagre. Pre mna bola zabava chodit do IKEA.

lucia13022023
7. jún 2024

Ráno vstaneme okolo pol 8, do 8 sme v posteli a tulime sa, potom si sám vypýta ze papať, čiže nasledujú raňajky. Po raňajkách umyť zuby, oči, pre baliť, prezliecť. Spinka už len raz a to o 12, čiže dovtedy mame program. Okolo pol 10 ideme von alebo na rozne krúžky, o pol 12 ma obed a o 12 ide spať. Spi do 14:30, potom znova takú hodinku a pol sa pohrame doma a ideme von niekde na odrazadlo alebo ihrisko. O 19:00 u, musíme byť doma, večeria, kúpe sa a o 20:30 už spí.
Hráme sa napríklad s kuchynkou, dáva plysakom papať, s autami, keď varím tak sa hrá v kuchyni s hrncami... Väčšinu času nechávam na neho s čím sa chce hrať, no niekedy mu napríklad aj ja pripravím na rozvoj motoriky hry.. Dám malú plastovú fľašku a cestoviny a on dáva tie cestoviny do fľašky, s kynetyckym pieskom, veľmi si obľúbil maľovanie takej omalovanly co sa vyfarbuje len vodou, pečiatky, nálepky, zvieratká... Je toho strašne veľa 😁

autor
7. jún 2024

@vkatush haha, na to aj ja niekedy cakam

autor
7. jún 2024

@andreatytler a nebala si sa, ze ti v Ikei utecie? Ja mam problem aj v potravinach, vsetko doradu dava do kosika 😁

autor
7. jún 2024

@lucia13022023 na ake kruzky chodite?

pralinka86
7. jún 2024

A co tak ist na bicykel? Ani nemusíte na dlho, len trebars na ine ihrisko, park.. baby plávanie bolo super, ale to asi až od sept zacnu kurzy. Plus je tam malo deti
Alebo ak by spal v kociku, tak doobedie si viete predlzit tiez

lucia13022023
7. jún 2024

Autorka, rôzne baby cvičenia, plávanie mame raz do týždňa doobeda, montessori, kiddo fit, happy baby... U nás v meste su rôzne aktivity pre deti od pol roka.

zorkahorka
7. jún 2024

My sme chodili po detskych ihriskach, cestou zo skolky nech beha po obrubniku, aby sa naucil rovnovahu, aj do detsktch centuer sme chodili, ak bolo skaredo. Skusaj odrazadlo, pripadne si ho daj na bike a chod sa s nim niekde previezť.
Tiez sme chodili na druzstvo obzerat traktory, vozit sa vlakom, kyval im

andreatytler
7. jún 2024

No do IKEA som nesla sa popozerat a vybrat si nieco co sa mi paci. Isla som podla jeho tempa a podla jeho zaujmov a popri tom som si zbezne nieco pozrela. Napriklad v sekcii kde su kresla sme vyskusali vsetky rad za radom a v kuchyni ho bavilo otvarat dvierka a pozerat co tam je a potom ked sme dosli do detskeho oddelenia tak tam sa vedel vyhrat aj hodinu na poschodovej posteli a s plisakmi.
Alebo sme isli do Baumaxu alebo ineho obchodu kde predavaju veci na rekonstrukciu a ukazovala som mu skrutky a retaze a vrtacky. Miloval si pozerat a skusat pracky a susicky.

kathhii
7. jún 2024

Toto som mala aj ja stále dokola.. . U nás ešte plastelína - to bola topka 😀😀😀.
Ja som chodila na plávanie pre deti -deti sa socializovali a mamičky tiež... Môžte chodiť aj na iné krúžky doobeda... V ten deň mu posun spánok tak aby to vyhovovalo tebe. Ja som netlačila na prechod z dvoch do jedného, som to postupne vypozorovala.

autor
7. jún 2024

Dakujem vam za rady, vyskusam nejake kruzky teda 😊

nikinik12
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
9. jún 2024

@nikinik12 ked vies, ze to sem nepatri, tak naco to sem davas? Uvedomujes si, ze tu niekto realne riesi problem a ty tu bezakehokolvek dovodu a bez ospravedlnenia parazitujes? Je milion sposobov, ako zverejnit dotaznik, tak nechapem preco v niekoho teme, nepride ti to drze? Napriklad tak, ze si otvoris vlastnu diskusiu...