Ahojte som deň po pôrode a hľadáme si s malým režim… stále som v nemocnici, bábätko je dosť nepokojné, plače silno, až červenie. Zatiaľ mlieko nemám ale veľmi by som chcela kojiť. Pre začiatok mi ho dokrmuju, chvíľku pospí a , na pár minút sa prisaje raz na jeden , potom na druhý prsník a zas plače… už som nevedela čo s ním, tak som mu dala cumlík… cuca o 100 6… poraďte , ak ste sa stretli s niečim podobným… sestričky sú tu tak neochotne pomôcť…
Vypi bielu Vineu alebo čierne nealko pivo alebo hroznovu stavu
Ja som mala podobný problem az potom prišla za nami jedna sestrička a dala mi kojiť s klobucikmi ale všetko sa dalo dokopy az po nejakom mesiaci a neprikrmovali mi ju vobec
Pozicaj si elektricku odsavacku. Ja som mala avent. Roztahala som s nou mlieko 🤷 nejak. Po sekcii na 5ty den som uz davala z flasky svoje. Do vtedy som doslova musela zobrat tu bebu. Na stastie tam na potom prisla velmi mila sestricka a dala mi viac ako mali predpisane. Doma som uz iba kojila...
Pi vineu je dobra na mlieko... a skus si aj tak bradavky akoby vyťahovať von... A prikladaj stále.. Mne sa tiež nechcelo prisat.. Taktiež ho brali na dokrmovanie, aby neschudol a nakoniec sa aj tak prisal len tak na chvíľku nechcel cicky plakal 🤦♀️🤔musela som aj doma potom odsavat a pil len z fľašky... Cicok tiež, ale len chvíľku a plakal 🤷♀️ nechcela som ho trápiť
Suhlasim s @neanonymna. Cumel prec a babatko mat stale na sebe, stale prikladat na obe strany, stale stale stale. Ono tym satim bude stimulovať tvorbu mlieka, aj ked sa ti bude zdať, ze mu zatial nic netecie. Velmi pravdepodobne mas aspon nejake mlezivo a spravne tym nastartujes kojenie.
Druhu dcerku som mala nonstop pri sebe,nonstop na sebe..narodila sa poobede,celu noc bola len na prsniku/na hrudniku,skoro vobec nespala..cely dalsi den bola len na prsniku/na mne lezala-spala..je to normalne,je to ziaduce..ten drobcek bol doteraz doslova spojeny s matkou,zo vsetkych stran sa jej dotykal,prisun "stravy" a tekutin mal nonstop,neobmedzene..to iste ocakava aj po narodeni..byt s mamou,citit ju,dotykat sa jej,neustale papat..ma zaludok mozno ako ceresna..vojde don par kvapiek mlieka..never tomu,ze mlieko "pride" na treti den..ako co,doteraz je na dovolenke? Mliecko sa tvori na zaklade hormonov uz okolo 16tt...po porode neodide na dovolenku a nevrati sa na treti den..je v prsnikoch tolko,kolko ho drobcek potrebuje...je to v poriadku ❤️
Gratulujem k babatku,prajem vela zdravia a vela sil ❤️
Načo prvý deň dokrmovať, veď teraz ti ide kolostrum, ktoré je aj v tých pár kvapkách super výživné. A bábätko má ešte malý žalúdok, stačí mu máličko, ale často.
Babatko mozno len soracovava pôrod (aj ono bolo vystavene velkemu stresu). Treba casto prikladať, pretoze nie len papa, ale aj sa ukludnuje a reguluje teplotu. Takze babo stale pri sebe, aby malo pocit bezpecia. Ak je spravne prisatie bradavky sa neznicia ani to neboli. Moje deti boli niekedy skoro cely den zo zaciatku na cicke a pohoda. A mlieki urcite mas, lebo sa tvori uz picas tehotenstva, len babatkam staci na zaciatku malo. Drzim palce. Ak chces tak si skus pozriet nejake clanky alebo videa spravneho prisatia na Mamila.sk alebo si zavolaj ich laktacnu 🙂
Realne, rezim je silne slovo, taketo cerstve bábätká sa nespravaju rezimovo. Spravaju sa pudovo: som hladne, pocurane/pokakane, necítim mamu = plačem. Je to jeho jedina forma komunikacie.
Aky ste mali porod? (Nezda sa to, mozno niektorí si to nepripustia, ale spravi to vela.) Ako fungujete, ked ste spolu? Mojkate sa bez zavinovacky a oblecenia len tak koza na kozu? Ste v kontakte tak dlho, ako babo potrebuje a momentalne vyzaduje?
Na tych otazkach sa ti len snažím ukazat, ako vela faktorov moze vsetko tvoje prežívanie ovplyvnovat.
Nechcem zniet uplne kojofanaticky (tak sa do mna, prosim, nikto nepustajte), ale spôsobom: dokrm a cumlik realne moc sancu na dojčenie nemate, AK (velke AK) sa nezatnes, nepostavis za seba a dieta a skusis to inak. Plus, ak naozaj dojcit chces, nasla by som si po referenciach nejaku vybornu laktacnu poradkynu. Moze ti pomoct uz teraz, online/správami a ked prídete domov, moze prist a pomoct. Psychicky, s dojcenim atd.
(Moja preplakala celu prvú noc po porode. Spracovavala si. Ale zvladli sme to. Spolu. V kontakte. Dalsie dni tiez neboli uplne ruzove: zltacka, strasenie doktorov, ale aj toto sme zvladli.)
Drzim palce.
Skus oslovit pediatricku ze ci ma v poriadkh uzdicku prvych 24 dietatko moc neje , hlavne stale prikladaj. Koza na koza len si ho poloz na prisia a mojkajte sa
Hlavne druhy den po porode je trosku kriticky kedze babetko sa snazi spracovat vserky podnety a konecne si uvedomi ze je mimo maternicu 🙂
Hlavne nestracaj nadej ohladom kojenie to pride 🙂
Ja mam otazku, ten dokrm mu dali automaticky alebo si si ho ziadala, lebo place?
Suhlasim v podstate s kazdou, co uz pisala, gro je kontakt koza na kozu, vydrzat, mojkat, prikladat, striedat polohy, ak sa prisaje na par minut (bezbolestne?) tak sa prisaje aj na dlhsie… ked su sestry na prd, otvor instagram/google a googli, fakt nic nepochopitelne na tom nie je, chce to len vediet ako (polohy pri dojceni, ako drzat dieta…) a nebat sa 🙏 mlieko mas, mozno ho nemas dost (ked ho uz rozjedli umf, je to mozne, inak by mu stacilo bohate), ale urcite nie je ani slabe ani neviem ake, je tam a treba ho len castym prikladanim a saním rozbehnúť 🙂a nehladaj rezim, rezim raz najdes, ale urcite nie v porodnici…
Este je skoro na nejaky rezim. Aj babo jw este v soku z porodu. Musi si zvyknut na svetlo dychanie hlad vyprazdnovanie dotyky... samozrejme ze je nepokojne su to nove veci.. Skus sa hlavne razkojit - prikladat babo odsavat a natierat bradavky. A hlavne budujte puto medzi vami. Rezim poriesite aj neskor doma.
@neanonymna moja skusenost s dokrmovanim nie je negativna- vsetky boli dokrmovane a potom ked ss mi mlieko spustilo vobec nebol problem s prisatim a papanim. Netreba strasit - za tie cca 3 dni kym sa jej mlieko pusti si to babo urcite nezvykne....
@jarnajar urcite nestaci len par kvapiek kolostra - na budovanie imunity mozno ano ale nie na nsplnenie zaludka- hoci ho ma este maly ale v tie prve dni je schopne prijat na 1 krmenie cca 30- 40 ml mlieka. Cize par kvapiek kolostra urcite nepostacuje.
Môj bol nespokojný stále plakal kým sa poriadne nevykakal :D v prvom rade nemusí byť hladný a prso chce na upokojenie takže tým že ho dokrmuju mu môžu zbytočne plniť bruško a potom mu je ešte ťažšie , ako baby písali daj si ho na seba a keď bude chcieť daj mu prsník aj keď si myslíš že nič nemáš
@neanonymna presne tak- nedokrmovala, ficali na mojom mlieku az do dna kym sa mi ho nezacalo tvorit coraz menej a mala mi zacala chudnut- vtedy dr. kazal nabehnut aj na um. ( neviem preco ale ako nabehlo tak sa aj stracalo.)
@anavixy automaticky mu dali
Juuuj, maminko. Viem, že laktácia sa rozbehne a veľa maminiek to hneď na začiatku skončí, že nemá mlieko. Aj ja som mala problém a laktačná mi poradila, aby som si masírovala prsia, stále. Stále dieťa prikladala. To mlieko sa musí dostať z najvzdialenejších častí prsa a to dieťaťu troška potrvá. Tým, že je dokrmované, bude lenivé sať a bude si vyžadovať umelé prikrmovanie. A poviem, že bradavky ma boleli strašne, ale prejde to do 2týždňov. Skúste stále a stále prikladať. To že stráca na váhe je normálne. Nevzdávajte sa s prikladaním a masírujte si prsia. Pomôžete tým mlieku, aby sa dostalo von. Ja som mačkala prso pri kojení, len aby som pomohla dieťaťu, ale to mlieko išlo. A obe deti som kojila do ich 18 mesiaca a to začiatky som mala rovnaké ako vy...
A nemôžme na začiatku očakávať, že bude krásne mlieko ako keď nalejete to kravské do pohára. Najprv ide číra vodička, ktorá postupne každým prikladaním mení farbu. Prvé dni je mliečko do modra a až potom je do žlta (to je tukové)...
A mne povedali, že dieťa po narodení má veľkosť žalúdka asi 1PL, takže po tomto som vôbec nemala strach, že prečo plače... A zoberte si to, že čo z toho bábätka musí vyjsť. Tá smolka nie je zábava, a môže mať slabú koliku z toho. Musí to vytlačiť 😉
Len mi sľúbte, že to nevzdáte i keď to je naozaj ťažké... Držím päste 😘❤
Skúsiť odsavat odsavackou,resp.stimulovat prsia,aby sa rozbehlo mlieko. Mne to veľmi pomohlo v nemocnici a o dva dni uz bolo mlieka na rozdávanie. Možno mu tie prikrmy nestačia, možno potrebuje cítiť mamu. Režim u tak malého babatka sa ešte nedá nastaviť, to príde neskôr.
Prikladať, prikladať, prikladať. Neustále! Syn sa narodil, nedýchal… museli nám ho resuscitovať a išiel automaticky do inkubátora… nebol so mnou od pôrodu dobrých 12h, no akonáhle som ho dostala do rúk prikladala som k prsiam stále. V noci som vstala aj každú hodinu a ponúkla som mu. Mal zo začiatku problém aj s prisatim ako takým, lebo v inkubatore dostal cukor a teda hladný nebol. Mojkali sme sa, ľúbili, rozprávala som mu veľa a ono to pôjde uvidis, teraz na 15m a kojím stále a milujem to spojenie. Začiatok bol ťažký ale sme kde sme, dáš to! Držím všetky prsty ❤️❤️
A v ktorej nemocnici si?
No ja som nazoru- ze ok prikladat ale aj dokrmit- mlieckp sa zvycajne spusti na 3.den, malokedy skor. Je blbost nechat vyhladovat dieta a potom vas tam drzat lebo vela schudlo. Ty len prikladaj a aj pytaj na dokrmenie.