Mamicky alebo niekto kto ma skúsenosť alebo sa tomu rozumie... Mala mi zacina pomaly chodiť pri chôdzi aom ai vsimla ze lavu nozicku velmi dáva dolava dovonka lri chôdzi podla vas je to normálne alebo to mam co najskôr riešiť s doktorom? Alebo sa to upravi pomocou toho ako bude chodiť rast a podobne dakujem za vasw odpovede nechcem niečo podcenit
Mne tiež tak vraj utekala noha, keď som bola malička a nijak sa to neriešilo a chodím normálne🙄😀😀🙏🏽🙏🏽
@simonac96 Mne presne tak daval pravu nozku syncek, ked zacinal pomalicky chodit a ako sa rozchodil, tak to prestal robit. Ja si myslim, ze je to aj vas pripad, ale urcite to treba povedat pediatricke pre istotu nech to odsleduje. 😉
@andrea_ff @simonac96 Andrejka, vo Vasom pripade aj v pripade autorky, vytacanie noziciek do O, X aj captavo ako Charlie Chaplin je zvacsa problem nepevneho trupu. Je pottebne vyhladat neutologa, ktory vas odporuci na fyzioterapeuticke rehabilitacie. Alebo, ak mate prostriedky, tak ako samoplatca u sukromneho fyzioterapeuta.
Je potrebne spevnit bocne brusne svaly. Uspech prichadza do 1 mesiaca pri intenzivnom rejabilitovani. Cviky u uz chodiaceho dietatka su zabavne, chodenie po rebriku, preliezkach, ako aj nacvik spravneho (linearneho) stereotypu chodze napr chodenim po obrubniku (Vy dieta pridrziavate zozadu za trup, teda za rebra). Nikdy nie za ruky, hrozi nebezpecenstvo pronacie. Kupte alebo zostrojte tzv. sebzoricky kobercek alebo do nalych vaniciek dajte rozne velke kamene, urobte mu z toho chodnicek a prechadzajte sa naboso po nom. Existuju aj rehabilitacne pollopticky, asi sa to vola rehabilitacna sosovka, kupte 4 ks a nech po nich s bosymi nozickami prechadza, pridrzajte ho zozadu za trup.
Ked lezi na chrbatiku, a relaxuje ale nespi, masirujte mu bocne brusko (nie rebra, ale makke tkanivo medzi rebrami a bredrovou kostou) takym masaznym jezkom. Aj tym sa aktivuju bocne brusne svaly.
Toto su typicke cviky na vase problemy, sle chodte sa uukazat neutologovi aby vam to pottrvdil a vylucil vaznejsie diagnozy. K neutologovi chodte aj s lekarskou spravou o novorodencovi, co vam dali v potodnici. Ak mate aj so spavou od ortopeda ohladom skriningu bedrovych klbov.
Prejdite si hlavne, ci s anenarodili koncom panvovym, resp ci nevol pre toto cisarsky rez ake mali skriningove skore vitality pri narodeni, ci neboli v brusku priliz dlho v jednej pozicii naprklad na 1 boku ak vam toto gynekolog zistil (stava sa pri nedoststku plod.vody ku koncu teh.), ci deticky ako novorodenci nepreferovali 1 stranu, teda ze natacali hlavuxku do 1 strany, ci nemaju zlezanu hlavicku do akej strany sa otacali ci sa otacali z bruska na chrbatik a aj opacne, ci nepreskocili fazu lozenia, stvornozkovania... na toto sa bude pytat.
Nas maly tiez zacina chodit. Tiez dava pravu nohu do strany ale kedze manzel tiez dava nohu do strany som myslela ze je to dedicne a ze sa to riesit nemusi. Spytam sa na to doktorky.
Nasa aj vybocovala jednu nozku aj ich mala riadne do x plus clenky dovnutra. Stale sme to spominali dr, ten stale, ze do 3 rokov sa to neriesi, dieta sa len uci chodit a ci nozky do O alebo X su normalne. Stale nam to nedalo, nechceli sme nic zanedbat, tak sme sa objednali k fyzio, ten povedal, ze ich ma mierne do x, ale ze to netreba riesit. Ostali sme kludnejsi, ale stale nam to nedalo. Tak sme sa objednali k jednmu z naj odbornikov u nas- kamaratka k nemu chodi a jej dcera prakticky chodi len vdaka nemu, vsetci ju odpisali, ze ona chodit nebude. A tiez nam povedal, ze je v poriadku, premeral nozky, musela rozne kracat. Odvtedy sme uz ozaz kludni. A je pravda, ze sa to upravuje same. Uz kraca pekne, sem tam, ked je moc unavena, este vyboci nohu, inak vsetko ok.
Vsetky moje deti dávali krivo jednu nozicku. Najstarší ju tak čudne ťahal. S nikym sme nič neriešili, upravilo sa.to samo
@simonac96 pítaj sa k neurologovi nech sa radšej pozrú..určite budete cvičit vojtkovú metodu..ja som podobne niečo zistila u syna keď mal 4mes..(8 mes. sme chodili na rehabilitaciu)