Ahojte viem ze tato tema sa tu omielala uz milionkrat ale som zufala..Dcera ma 2 roky a 7 mesiacov a nechce sa pytat na nocnik. Skusali sme uz naozaj vsetko, nic na nu neplati je tvrdohlava ako mulica. Viem ze rozumie tomu co od nej chcem lebo ked jej to vyhovuje tak sa parkrat aj opyta na cikanie( ukaze na plienku a povie pisi) a ked sa jej opytam kde sa vykakala tak ukaze na plienku. Cize vsetkemu chape je rozumna ale asi pohodlna alebo ja neviem kde je chyba.. nasa posledna nadej je ze teraz v lete ju nechame po dvore behat bez plienky (min.rok v lete to nechapala vobec). Najhorsie je, ze sa nam narodili dvojicky a fakt by som ju potrebovala dat v septembri do skolky dost by mi to pomohlo. Moja otazka je, co este robit alebo cakat ze sa to prelomi zo dna na den? Bojim sa ze nie…
Už dnes jej zober plienku, však leto už je.
@nicci254 nedať plienku, od teraz.
@nicci254 a zobrali ti ju od septembra do škôlky? lebo ak nebude mať v septembri 3roky a nejde o dedinskú škôlku, tak šanca že ju vezmú je minimálna....a ano, už teraz nechávaj bez plienky, treba rátať že sa bude občas pocikávať a budeš všetko prať, ale inak to nejde....naša to pochopila až keď musela ostať v doma v karanténe, takže 2týždne len doma a každú hodinu sedela na nočníku....mala 2,8roka a ano, nehody boli aj potom....otázka je, či jej ich budú v škôlke tolerovať(ak ju vezmú)
@nicci254 ďaľšia vec je či chápe že vypýtať sa cikať treba pred cikaním, lebo naša to väšinou povedala až keď cikala, jednoducho dieťa musí cítiť potrebu cikať predtým ako ciká a povedať to....to vôbec nie je jednoduché, preto nechávaj už teraz bez plienky aby si to začala uvedomovať....je veľmi málo detí u ktorých to ide bez pocikávania, teda bez nehôd....
Zober plienku a uz nedaj. Len na spanie nechat. Prvy den pustil do gati aj 10 x Druhy den 5x no zaroven si zacal sam sadat dalsie dni uz bolo len par krat do gati az sa naucil. Pocikaval sa len von na prechadzke lebo sa nepytal no dvoch tyzdnov zacal cikat aj von po stojacky do travy. Priprav sa ze prve dni budes vela prezliekat a utierat mlacky no potom sa urcite chyti hlavne jej cez den nedavaj plienku lebo ich to zmatie ze raz ma plienku a raz nie. Sla som podla tohoto https://www.modrykonik.sk/staram-sa-o-dieta/odplienkovanie-za-7-dni/
@nicci254 Ako ti pisu vyssie. Zober plienku a uz nedaj, len na noc. Moja mala akurat 2 roky narodeniny, ked ma jej nefrologicka vyhresila, ze ma este plienku. Ja som hovorila, ako skusame, ale nejde to. Ale ze musim byt radikalna a uz nikdy ju nedat na den a budem prekvapena. Tak dalsi den som ju rano dala prec. Pocikavala sa stale cely den, na nocnik ani za svet. A druhy den som skoro odpadla, ked sa sama od seba rozbehla na nocnik. A od toho dna uz cikala iba tam s obcasnymi nehodami. Takze naozaj sa to dá. Ked uz zacnes, nesmies zase cuvnut, musi vidiet, ze plienka uz nebude. Potrebujete si k tomu vyhradit den, ked budete len doma, na dvore a tak...
@nicci254 v takom vysokom veku je to uz o rozhodnuti dietata. Nasa velmi podobne odmietala, nechali sme ju tak, lebo donutit sa toto neda. Samozrejme mala vsetko vysvetlene a aj sme dlhodobo nocnik a nohavicky ponukali. Potom jedneho dna sama dala dole plienku, obliekla si gatky a zacala chodit na nocnik/zachod. Okamzite sa odplienkovala na den, noc, vonku. Ziadne nehody. Mala vtedy 2r a 7 ci 8 mesiacov
@nicci254 treba radikálne dat plienku preč a prvé 2-3 dni nechať behať s holou ritkou. Plus by si si mala vyčleniť čas a venovať sa len jej a byť celý deň doma. Treba ju sledovať a hneď ako začne cikať, dat na nočník. Aj jej treba povedať, že nemá plienku, budete cikať a kakat do nočníka. Neverila som, že sa to takto dá, ale ide to. Synovec sa to takto pekne naučil a to nemal ani 2 roky. Len teda tie prve 2-3 dni boli náročné a ozaj nesmel mat na sebe ani spodné prádlo... Držím palce 😊
@rosalie1411 ako sa jej mozem venovat cely den ked mam doma este 2 mesacne dvojicky? Pride vam to realne???
@nicci254 nemáš to ľahké, škoda že si na ňu nepritlačila, kým sa bábätká narodili. Nepísala si v prvom príspevku, že dvojičky máš, nemohli to prispievateľky vedieť. Ona sa teraz môže aj zo žiarlivosti na bábätká správať tak, ako oni, plienky, bude chcieť, aby si ju kŕmila, aj keď už jedla sama. Nemá ti kto pomôcť? Mama, svokra, kamarátka, susedka, muža viacej zapriahnuť. Pomohlo by, keby pomohli s dvojičkami počas víkendu, aby si mala trošku viac času na staršiu. Ostáva len dúfať, že počas leta sa pýtať na nočník začne, ak nie, tak si doma, do škôlky nepôjde, aj keď by ti to veľmi pomohlo. Na druhej strane zase môže nosiť zo škôlky choroby a nakaziť aj detičky.
@elizabet173 praveze som pisala ze mam dvojicky…
@nicci254 Zacni pred vikendom alebo v sobotu ked bude tatko doma majte navarene na viac dni dohodnite sa kto z vas dvoch sa jej bude venovat prve aspon dva dni ju treba pozorovat a posadzat na nocnik napominat aby sla cikat potom zacne aj sama. Chapem ze mas este dve male babatka prave preto ti musi pomoct otecko alebo mama svokra niekto z rodiny?
@elizabet173 praveze neziarli vobec stale ich pusinkuje a hladka.. asi budem musiet zahodit plienku aj ked bude to tazke na zaciatku. Uz sme to skusali ale vsetko ocikane a okakane..teraz to bude i hubu a bohuzial vsetci pracuju som na to sama.. max ako pises cez vikend muz pomoze
@nicci254 no a necakala by som ze sa zacne pytat sama kym ma plienku. Tie deti su velmi pohodlne a plienka im vyhovuje vidim to na mojej neteri ma 3roky a 5 mesiacov a problem s odplienkovanim. Sestra ju si myslim ze mylila ze jej vzdy tu plienku dala lebo jej mala zadrziavala alebo sli von proste raz jej vzala potom dala naspat a decko popletene z toho. Mojmu ked by som radikalne nevzala plienku tak ju doteraz ma nikdy ho nenapadlo povedat chcem idem cikat az ked sme mu ju vzali.
@nicci254 tam nič iné nepomôže len nechať ju bez plienky....zo začiatku sa tým mláčkam a neustálemu prezliekaniu a praniu nevyhneš....a potom už záleží od dieťaťa, môže to trvať 2-3dni, ale kludne aj 2-3mesiace....záleží ako chápe potrebu že treba cikať a ako to cíti....našu išli v súkromnej škôlke odlienkovavať pred 2,5rokom, trvalo to niekoľko mesiacov, stále všetko ocikala, prvá kričala že jej treba na záchod keď sa tam detičiek pýtali a nevycikala sa tam🙂takže stále sme všetko prali, cikať povedala až keď cikala..necítila jednoducho tú potrebu predtým....až kým ostala na 2 týždne doma, až vtedy pochopila že to treba povedať predtým ako ciká😉ale to sú veci na ktoré musí dieťa prísť samo, ty jej to môžeš vysvetlovať koľko chceš, pokiaľ to dieťa necíti predtým a nie je zrelé, tak len čakať.....ale určite nechávaj bez plienky
@nicci254 sorry, že som vôbec napísala.. Chápem, že máš malé bábätká, ale tak ja som ti napísala len radu ako to zvládol synovec. Určite vtedy treba mať pomoc - manžela, mamu, svokru, sestru, kamošku.. Neviem. Ale to už je na tebe, neviem aký máte režim, musíš si to prispôsobiť sebe. A tak ako píšu aj iné žienky, príchod súrodenca to samozrejme nezjednodusi. Odporúča sa odplienkovat ešte pred príchodom súrodenca, ak sa dá. Rovnako by sa to nemalo spájať napríklad so sťahovaním alebo so zmenou spánku..
@nicci254 tak skús cez ten víkend, muž bude doma, keby ešte niekto pomohol aspoň pokočíkovať. Navar si popredu, aj keď dáš do mrazničky, neper, neupratuj, len najnutnejšie a snaž sa čo najviac si ju všímať. Si ďaleko, hneď by som išla aspoň kočíkovať
@nicci254 nechaj ju doma s holou a otvorene dvere do kupelky. Nech ide na nocnik. Plienku iba na spanie. No prat budes dost. Dalsia vec,ze Ta bude vydierat cez zachod. Je to forma uputania pozornosti na seba. Ked sa docika alebo dokaka, pojdes za nou vybavit to. Na nocniku ju nechas samu.
Treba zapojit otca deti do procesu.
@nicci254 nezúfaj, do septembra času dosť a podľa toho čo píšeš, máte na to dobre našliapnuté a veľkú šancu, že to dovtedy zvládne. Minimálne to cikanie, čo sa týka kakania to niektorým deťom trvá dlhšie, len ju nenut aby si jej nespravila blok a začne stolicu zdržiavať lebo to je potom problém na dlho 🙈 základ je aby sa vedela vycikať keď pôjde do škôlky, kakať bude doma tak ako bude vtedy vedieť.
Nakoniec som dala na vasu radu a plienku som jej zobrala a uz nedala..prve dni boli tazke vsade som za nou behala a vkuse ju davala na nocnik. Samozrejme mali sme aj par nehod. Ale na moje prekvapenie po asi 4 dnoch sa zacala pytat sama a dodnes sme bez nehody..plienka uz len cez noc. Dufam ze uz sme na dobrej ceste 🙂 dakujem vsetkym za pomoc
@mogaa prve dni sme samozrejme mali par nehod, ale celkom rychlo to pochopila a teraz sa pyta sama ..problem je s kakanim. do plienky zvykla kakat kazdy den, teraz aj 2-3 dni nekaka a potom sa jej tazko kaka lebo ma tvrde hovienko. neviem ci to ma s tym suvis ze je bez plienky, ci to zadrziava alebo co..
@nicci254 nechaj jej iba čas, netlač na ňu, pretože to môžeš ešte zhoršiť. Príde na to aj sama 🙂 do septembra si to ešte 3 mesiace, tak nestresuj.