Dávate vodu 4-mesačnému dojčenému dieťatku?

10. sep 2023

Davate 4 mesacnemu babu pit vodicku ak je kojene ?

krisbar
10. sep 2023

Odporucam sledova mudr denisu jassovu na IG. Ma aj prispevky k tomuto.
V skratke - dojcene dieta ma byt dojcene - je to pre neho aj pitie an jedlo. Vodu betreba. Neviem kde sa tento mytus furt berie, lebo sa tu neustale opakuje.
A opat zopajujem - na IG uz fungune vela odbornikov - lekari pediatri, urologovia, kozne, zubarky. Sledujte tie, nie sa pytat mamiciek na fore kde kazda ma iny nazor.

pribinak
10. sep 2023

Môžeš skúsiť dat, uvidis či bude chcieť piť.

krisbar
10. sep 2023

@pribinak a uz sa pridala odbornicka - mamicka.

pribinak
10. sep 2023

@krisbar šibe ti? Tu každý môže napísať svoj názor a skúsenosť

krisbar
10. sep 2023

@pribinak samozrejme. Ale je rozdiel medzi radou postavenou na odbornosti alebo na vlastnom nazore.

natall113
10. sep 2023

Mlieko obsahuje 90% vody, načo dávať zbytočne ďalšiu vodu

pribinak
10. sep 2023

@krisbar nie každý lekar ma tento názor. Naša pediatrička síce nie je aktívna na IG ale to neznamená že je menej kvalitná pediatrička a ona napr odporúčala ponúkať v teple vodu

A už mi ani nepis, nebudem na teba reagovať

petamich
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
natall113
10. sep 2023

@pribinak presne nie každý lekár má tento názor, ale to neznamená že je správny, aj mne odporúčala dávať od mesiaca vodu ale nedávala som stačí si naštudovať aj z odbornej literatúry napríklad načo to je dobre a načo nie

juliacenc
10. sep 2023

Nema to zmysel kedze je dojcene ma tekutiny, ale ak sa napije vody nic sa mu nestane. Ak potrebujes das napit napr na verejnosti a nechces tam vytahovat cicku tak preco nie… lepsie ako umele mlieko

aliaray1
10. sep 2023

@pribinak ahoj, ja suhlasim s tebou. Moja bola kojena a bol neskutocny hyc (este sme nemali klimu), a ano, dostala som odborne rady (NUDCH) a skusit zavodnit troska vodou a velmi to malej prospelo. Netlacila som ju vodou, len ponukla ako 4 mesacnej vodu cez sklenenu pipetu a bola velmi velmi spokojna a prosperovala, doslova sa tesila a usmievala ked som jej denne doniesla takto vodicku. Odvtedy do dnes (17 mes) vodu miluje a nevypije nic ine (ani caj, ziadne dzuse, kakao a pod...ovocie a hlavne zeleninu papa cerstve aj prevarane).

nikpa
10. sep 2023

Ak je kojene na požiadanie tak vodu nepotrebuje, pretože sa z mlieka zároveň aj napije.

kristina2412
10. sep 2023

Dcéra sa narodila mala cez 4,5 kg, vonku 35 stupňov , chcela by dojčená nonstop. Ja naozaj nemám problém s dojčením na požiadanie ale toto sa nedalo. Pediatrička povedala dať vodu, tak som dala. Dojčenie sa znormalizovalo. Dojčila som cez 2,5 roka. Plusom je že má dobrý pitný režim.

anavixy
10. sep 2023

Tisici krat: NIE. Ak je dieta dojcene na poziadanie, teda vzdy ked chce (nie podla hodiniek), nie je to absolutne potrebne, nic z toho to dieta nema.

beata_k
10. sep 2023

Uz nie je ani horuco, takze nie.

mimi3008
10. sep 2023

Nedavala som ani jednemu tak skoro vodu, obaja boli dojceni

taktotedanie
10. sep 2023

Pozri vsetko zavisi od toho kolko pije mm a kolkoma pocikanych plienok
Ak je vonku horuco, ak malo pije mm, malo pocikanycch plienok tak nas neonatolog odpor dat par hltov

ninusa221
10. sep 2023

Kamoske mala cez leto pila a to mala len mesiac.. veď to bol riadny hic…

anavixy
10. sep 2023

@ninusa221 a to kedy jej davala ved mesacne dieta bud spi alebo papa, ci zle si pamatam? Ja som dieta nedojcila a vodu som sa jej pokusala davat, ale nenasla som priestor na to, namiesto mlieka davat vodu som urcite nechcela a iny sposob som nenasla, po napapani, uz vodu nechcela. 4m dieta uz ma viac bdeleho casu, ale novorodenec alebo mesacne dieta?

Su tu popisane nejake situacie, ktore ale nie su uplne standardne.. lekarka tvrdi ze treba davat vodu, hej, ale otazka je ci taka lekarka radi dojcit dieta na potiadanie alebo kazde 2-3 hodiny.. Pokial niekto nechce dieta dojcit na poziadanie, lebo na poziadanie skutocne moze byt aj kazdu pol hodinu, tak samozrejme treba doplnit tekutiny inak. Ale novorodenec moze chciet byt na prsniku takmer stale aj napriek tomu ze mu nie je teplo a nie je smadny, takze davat mu vodu namiesto prsnika je len potlacenie toho co je prirodzene. Samozrejme matka ma pravo robit tak ako uzna za vhodne, nie kazda ma cas alebo chut mat dieta “nonstop” na prsniku, malokto vie a moze spomalit, dokonca aj v sestonedeli.
Dolezite je sledovat znamky dehydratacie, u malych deti je tu velmi jednoduche, sledujeme pocet pomocenych plienok a uplne najjednoduchsie a najrychlejsie je skontrolovat velku fontanelu, ak je prepadnuta, treba navysit prijem tekutin (bud viac dojcit alebo pridat vodu).

Voda dietatu neuskodi (za predpokladu ze nebude preliate, nie len vodou ale aj mliekom dokopy, pretoze ani prilis vela tekutin nie je vhodne pre male dieta), ale ked sa pytame ci je to potrebne, tak za predpokladu ze dieta prijima dost mlieka a nema znamky dehydratacie, tak nie, nie je to potrebne, ani v lete nie.

ivangeline
10. sep 2023

nie

ninusa221
10. sep 2023

@anavixy mne to Nehovor moje dieťa to nieje😂.. ale nič jej neni je to krasne babatko vonku boli 30tky tak bola smädná no tak jej dala

mamusa123456789
10. sep 2023

Viem, ze sa to neodporúča, ale, keď bolo vonku cez 30 stupňov, tak som im dala par lyziciek vody, tak 3-4 krát za den

krisbar
11. sep 2023

@pribinak dobre 😀

anavixy
11. sep 2023

@ninusa221 tebe bol prvy odsek, myslela som, ze to je jasne 🙂 zbytok bol vseobecne k teme… pytala som sa teb alebo ty si to pisala, viem, ze to nie je tvoje dieta, ale ked je to tvoja kamoska a vies ze davala vodu, tak si mohla vediet ak kedy jej ju davala.. nikto nepochybuje ze je to krasne babatko, tusim voda neospatuje 😃

bessdonna
3. okt 2023

ak nie je extremne teplo,babatko pribera,ma 5-6pomocenych plienok denne,tak by som vodu nedala.