Dávate dieťaťu vitamín D?

nina88
8. apr 2012

AHojte,chcem sa spytat,ci tu je niekto,kto nedava dietatu od narodenia vobec vitamin D,preco a ci to nemoze mat nejake nasledky...
Dakujem

wewe22
8. apr 2012

ja davam len obcas ked si spomenem, ja som totiz strasne zabudliva aj starsej som davala len obcas a je v poriadku

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvetinqa
8. apr 2012

Davam od narodenia a budem do 3 rokov. Kolegyna malej nedavala a malej sa postupne zdeformoval hrudnik. Neviem podrobnosti, ale vraj to bolo nedostatkom vitaminu D..
Dosledkom nedostatku vitaminu D byva tiez krivica/rachitida.

timusenka
8. apr 2012

no ja dávam tiež každý den...teda je pravda že niekedy zabudnem 🙂 ale dávam od narodenia

amulienka
8. apr 2012

ak len kojis tak vraj musis davat.

janka03
8. apr 2012

My dávame D-čko od narodenia a to 2 kvapky každý deň - kvôli malej fontanele na hlavičke aby sa vzrástla. 🙂

vicsstef
8. apr 2012

davam tiez len sporadicky a vsetko je ok. ja som si myslela, ze je to len "slovenska specialita", ale citala som aj americku knihu o vychove a tam tiez prizvukovali aby maminy vit D davali.

janka_pn
8. apr 2012

davam priebezne stale (ked je slnecno tak nie) dr. povedala, ze mala bude vysoka, potrebuje Dcko, aby nezostala "kriva"

anika11
8. apr 2012

ja som davala prvemu do dvoch rokov kazdy den 2 kvapky (obcas sme mozno zabudli a cez leto sme myslim tiez davali menej,k ed sme boli na slniecku) teraz druhemu tiez davam denne a obcas (tak raz do tyzdna) kvapnem aj starsiemu (ma 3 roky) a parkrat som si uz aj ja kvapla 😅
som uz viackrat pocula,ze ludia maju teraz vo vseobecnosti malo Déčka..takze nemoze uskodit 🙂

sofia2008
8. apr 2012

Davam kazdy den a budem do 3 r. Najnovsie lekarske studie hovoria o davani az do 5-6r.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
brisilda
8. apr 2012

ja som davala poctivo do 1 r. potom uz nie ale vraj by sa mal podavat dlhodobo cca do3- 6 r.

mamutka
8. apr 2012

davala som sporadicky, prvy rok. myslim, ze potom uz naozaj staci mierne slniecko na jar, v lete, jasne ze nie riadne opalovanie maleho dietatka. a samozrejme strava, tucne ryby, vajicka, mliecne vyrobky.... ja beriem taketo lekarske studie s rezervou, lekari peniaze na studie nemaju, zaplatia im to firmy, ktore tie produkty vyrabaju, podla toho sa tie studie aj dlhodobo vyvijaju... ako ked na pribal.letakoch pri niektorych liecivach napisu - spotrebujte do mesiaca po otvoreni. Pritom lekar sam potvrdi, ze je to somarina, na tu konkr.ucinnu latku to vplyv nema, ide len o to aby sa kazdy mesiac kupilo nove balenie....

sssimi
8. apr 2012

Mladšej dávam-občas zabudnem, staršej som dávala asi do roka. Prečo? Neviem, neriešim. Riadim sa mojou pediatričkou.

maji9
8. apr 2012

Davala som iba mesiac nemame ziadne nasledky ze som ho to nedavala.doteraz sme ani antibiotikum nebrali,imunitu ma silnu🙂ja som mu davala UM kde bolo vitamin D.

pimpulienka
8. apr 2012

Davam D vitamin v kvapkach, ale nie Vigantol..

adriana7
8. apr 2012

ahoj, ak ste vonku v sezóne viac ako pol hodinku, tak je to o.k., , ale inak od jesene do jari treba...v kombinácii s vyššími dávkami céčka výborná vec na posilnenie imunity...sklerotické stavy už aj vzľadom k veku mávam tiež často, ale keď ma náhodou osvieti, snažím sa! 😀

sisac
8. apr 2012

ja dávam (kojim) Vigantol denne 2 kv.Aj staršej som dávala

zeta
8. apr 2012

Dávam, má 11 mesiacov. istý čas mala aj zvýšenú dávku - mala mäkkú hlavičku, ako mäkká loptička keď je. Upravilo sa to, už je to ok, tak len normálnu dávku.

hrncek201
8. apr 2012

ahoj, ja tiez davam, boli sme nedavno na kontrlole klbov v 8. mesiaci a ortoped mi povedal, ze minimalne do roka treba. tiez sa mi ale stane, ze obcas zabudnem. 🙂

nelicefo
8. apr 2012

ja som davala intenzivne do 3r. 😉

olifcek
8. apr 2012

pocas zimy, alebo, ked nesvieti slniecko, davam vit. D i mm a sebe, cize OLivke taktiez...

je dolezity v tele cloveka. kludne zacni davat, iste to bude ok, cez leto netreba, bude mat zo slniecka x;o)

andrealisy
8. apr 2012

ja som od narodenia nedavala, zijeme v UK, tu sa to nedava, nikto to neriesi, ked mala Saska 2 mesiace prisli sme na Sk a pediatricka nam dala Vignatol, ze mam jej davat kazdy den....davala som ked som si spomenula, mozno do pol roka, odvtedy nedavam nic

simsalabim
10. apr 2012

ANDREALISY ja som nedavno citala v britskych novinach, ako sa v poslednych 30 rokov sialene zvysil vyskyt rachitidy a podobnych ochoreni v UK a ako lekari lobuju za to, aby sa detom podaval vitamin D v kvapkach ako vo vyspelych statoch EU...v diskusii pod clankom potom pisali aj ludia z inych krajin ako UK a nesmierne sa divili, ze v Anglicku sa vit. D detickam nepodava....
No a aby som zodpovedala na otazku,vit. D davam v zimnych mesiacoch aj mojej 6 rocnej dcere, iba 1 kvapku....jeho nedostatoks a spaja s mnohymi ochoreniami (napr. aj nervovej sustavy, skleroza multiplex atd.) a predsa len, v zime toho slniecka nie je u nas vobec dost.

saza007
10. apr 2012

@andrealisy nedavno (par mesiacov dozadu) bola v UK velka debata o tom, ze tu ma vela ludi chronicky nedostatok vitaminu D 😕 , takze uz aj tu sa to riesi.

http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/90...

Davam v zimnych mesiacoch asi 3 krat do tyzdna.

moniciak
10. apr 2012

Ja som musela 3 denne Vigantolu kôli makkšej fontanele jeden Čas teraz sporadicky ale treba 🙂

dokocaidovoza
11. apr 2012

My sme davali 1k do 6 mesiacov, potom 2k denne, viac menej poctivo. Po roku nam pediatricka povedala, ze cez leto vynechat a na jesen znova. Pocula som vsaj uz aj o nejakej jednorazovej kapsulke, namiesto kvapiek. Poznate to niekto?

marvis
12. apr 2012

Davam aj ja,ako sa to uz tu pisalo kvoli kostiam.

lucia20
12. apr 2012

nasej malej na are ani na chirurgii nedavali vitamin D. ked som sa na to pytala, tak mi povedali, ze jej ho nemam davat a na onko to tiez nejako neriesia... no neviem... ale mala ma rok a pol a este ho nemala. 😖

paja74
13. apr 2012

Vigantol se ma davat jako prevence pred krivici. Aby se nedeformovali kosti, aby zpevnela lebka, aby nebyla mekka. Proto se krome toho ma chodit s novorozencem ven na denni svetlo, protoze Vigantol je vlastne jen provitamin a az z denniho svetla se utvari samotny vit. D. Pry staci deset min. denne dopadajici svetlo z jasne modre oblohy. Ne tedy prime slunce. Provitamin se dava hlavne prvni rok a pak v zime.