Dať, či nedať cumeľ mesačnej dcérke?

danusa79
29. dec 2012

Zaujimaju ma predovsetkym skusenosti dojciacich mamin - ako, ci a odkedy funguju vase deti s cumlikom a hlavne, ci no nejako negativne ovplyvnilo dojcenie? Nasa mesacna dcerka je niekedy nekludna a placliva, ked je po kojeni (tak, ze sa uz do nej viac nezmesti), prebalena a nedari sa jej zaspat, na rukach sa ukludni, ale akonahle ju polozime je plac.. Manzel uz niekolko dni huci preco jej nedame culmel... 😖 Ja som dost zasadne proti cumlu, pride mi od veci pchat placucemu dietatu do ust kus gumy ked ma nejaky problem, ale fakt je, ze je to dost vycerpavajuce, ani nehovorim o tom, ze stoji domacnost a co je horsie, nestihame sa ptak poradne venovat starsiemu 4 rocnemu synovi... 😒 Najviac sa bojim ze nam cumel rozhasi kojenie, napriklad ako sa pise tu:
http://dojcenie.wordpress.com/2009/11/29/preco-...
Syn mal nakoniec na muzov natlak tiez na uspavanie cumlik, ale to uz bol oboznameny aj s flasou, tak to az take riziko nebolo... Nastastie jeho som kojila takmer 2 roky, takze ziadna katastrofa sa nestala 😝 , ale ako pisu na tej stranke, nikdy nevieme ci a ktore problemy nastanu... Tak ako ste na tom s cumlami a dojcenim?

nikolet_89
29. dec 2012

ahoj prepac necitala by som podobne clanky, ale riadila by som sa dietatom...ak sa dietatko ukludni a je jej fajn, tak preco nie ? koli niakym negativam, ktore mozu nastat podla niakych clankov ? ja neviem neber to ako kritiku, alebo tak..ale skoro vsetci sme boli ako maly na dudloch a zijeme a sme stastny...neviem moj nazor

rusalinka
29. dec 2012

Ja som bola striktne proti cumľu, ale napriek tomu som mu ho niekedy dala. A vtedy mi išiel odhryznúť prso :-/ Vždy po cumli sa to dialo. Tak som to zatrhla. Teraz má 5 a pol mesiaca a mám pocit, že by si veru rád podudkal... po kojení ho vždy nechám trochu si podudkať a niekedy, keď si pritisne plienočku k puse a vydáva také tie mľaskavé zvuky, tak mi ho je aj ľúto 😀 dudkáč môj. Ale už mu ten cumeľ nedám, keď som mu ho doteraz nedala. Má už aj zuby, a ak by ma teraz začal hrýzť, tak neviem neviem (niekedy to spraví a vidím všetky hviezdičky pred očami)

malki
29. dec 2012

Ahoj, ja mám s cumľom také skúsenosti, že najstaršia dcéra fičala na cumli, bola pritom plne dojčená a s dojčením nebol absolútne žiadny problém. Mali sme problémy so zaspávaním a bez cumľa si ani neviem predstaviť, ako by som to zvládla. Starší syn, taktiež plne dojčený cumeľ kategoricky odmietal, zato na prsníku mi visel večne, mala som pocit, že večne iba dojčím a nič som nestíhala. Čo by som vtedy dala za to, keby chcel cumeľ. Najmladší, iba štvormesačný si na cumeľ zvykol, ale nemá ho stále, vie vydržať aj bez neho. Tiež je dojčený a nemyslím si, žeby cumeľ mal mať nejaký negatívny vplyv na dojčenie, skôr slúži u neho na upokojenie a pri zaspávaní. Na prsníku mi nezaspí takmer nikdy, stále sa napapá podľa potreby a prsník potom odmieta. Chvalabohu - inak by som momentálne nestíhala nič. S týmto najmladším som tiež mala problém pri zaspávaní, kým sme ho neprivykli na cumeľ, odvtedy dokáže zaspať v posieľke aj sám. Takže ja cumeľ odporúčam.

zunolu
29. dec 2012

Ja som bola tiež pôvodne proti cumľu, ale nakoniec ma manžel presvedčil . Moja nemala žiadny problém v pohode sa nakojila, aj z fľaše pila a nijako ju to neovplyvnilo čo sa kojenia týka, bez problémov sa kojíme stále. V pol roku cumeľ sama odstavila, používala ho už len ako hryzátko a hračku tak som jej ho už nedala.

andrejka1974
29. dec 2012

u mna deti vyrastli na cumloch , ako ktore sice z mojich 6, 4 mali cumel a dve nemali tim nechutil 🙂 🙂 🙂 chutili im prsteky a ver mi nemalo to vobec vplyv na dojcenie 🙂 🙂 🙂 🙂 a ak sa ti cumlikom ukludni kludne daj 🙂 🙂 🙂 🙂

soldi
29. dec 2012

@danusa79 ja som cumel nedavala, neznasam deti s cumlikom 😅 uvidim ako to bude pri druhom. maleho som ukludnovala tym, ze som mu nechala podudlat moj ukazovak, alebo malicek, ked bol mensi, je tam rovnaka technika satia ako pri kojeni, takze to nicomu neskodi a ucel splni 🙂

traktor
29. dec 2012

vsetky deti som mala dojcene..prva dcera mala cumel, druha nemala nic, treti mal palcek, stvrty mal cumel..na kojenie to nemalo ziaden vplyv, mala som dost mliecka a detom chutilo aj napriek palceku, ci dudke..

rose1988
29. dec 2012

otazne je ci ti dieta cumel príjme. Moja dcera bola placliva a nepokojná no cumel nechcela ani za Boha, niekedy okolo 7 mesiaca sme jej ho doslova vnutili, lebo zaspavala a ukludnovala sa výlucne na mojej cicke a strasne ma bolela, teraz ma rok a pol a ma cumel len na noc a ked ma zlu naladu no musim ju vziat do narucia inak ani cumel nepomaha 🙂

hajajanka
29. dec 2012

@danusa79 Ja som obidve deti dojcila a mali cumlik. Ziadny problem s tym nebol, dojcili sme uplne v pohode. Dokonca boli obidvaja nauceni aj na flasku s mojim mliekom v pripade mojej nepritomnosti. Syn ma nadherne rovne snehobiele zuby. Dcerkine zubky zatial posudit nemozem, kedze ma len dva dolne 🙂 Tiez su zatial krasne. Ja celkom nechapem ten uplne odmietavy postoj k dudliku. Ak dieta nedudle cumlik 24 hodin denne, tak predsa nie je nic tragicke, ked ho ma. Zda sa mi, ze v tejto spolocnosti panuje az extremne odmietavy postoj k dudliku alebo k flaske. Ked sa riadime jednoducou radou a to "vsetkeho vela skodi" a zvolime zlatu strednu cestu, tak nie je co pokazit.
A este poznamka: podla mna je lepsi dudel ako prst, lebo pri oducani od cumlika cumlik jednoducho das prec, lenze prst predsa kvoli tomu utinat nebudeme, nie? 😉

mamusia
29. dec 2012

Ahoj. Tak ja mam konkretny priklad, preco nie, dudlik,ked dojcis. Moja kamoska dojcila a jej mala mala dudlik a ked bol nejaky vazny problem,tak nechcela ani prso,ani dudel. Kdezto deti bez dudlika sa VZDY upokoja na prse. Satie naprazdno (prsa) ma velky vplyv na vyvin mozgu,regulaciu telesnej teploty,je to analgetikum..... Skor by som na Tvojom mieste konzultovala laktacnu,moze byt inde problem,ak je nekludna - napr.nadprodukcia,zle prisatie.....

boka79
29. dec 2012

ahoj cumel zhorsuje prisatie a cumel oddialuje pocit hladu a potreby dietata chciet ist na prsnik, cize indirektne znizuje tvorbu mlieka, lebo nie je dopyt ponuka a tym , ze sa prisatie pohorsi.- mala pusa, dieta vytiahne menej mlieka a je to taky kruh. Ked nechces dojcit dlho, tak mu daj, ale inak Vam to moze skomplikovat situaciu, moze prist aj dojc. strajk..

na stranke webnode dojcenie - zadas do google je aj pri pribehoch pribeh o cumliku. Cumel va v podstae dost vela aj inych neg. vplyvov a to poruchy celuste, narusenie vlhkosti ustnej dutiny, castejsie zapaly stredneho ucha, castejsie infekcie vseobecne - plast - zla dezinfekcia.

tvoje babo je velmi malicke a chce teba nie cumel, cumel je siditko. Ono to dudlovanie a ta potreba sa zlepsie, moj maly na nom to bolo kolo tretieho mesiaca vidiet. Mal jeden cas tendenciu cmulat palec, ale namiesto palca sme ponukali prsik a uz to vobec nerobi, ani ho to nenapadne, cize nieje to pravidlo, ze ked nebude mat cumel, bude dudlat palec. Kto chce, prekona aj toto, ako aj my.

kkl82
29. dec 2012

ja som bola proti cumlu prave kvoli riziku, ze dieta nebude dostatocne sat na prsniku. asi po mesiaci kolikoveho obdobia som to vzdala a chcela cumel dat. moje dieta ho ale rozumne usilovne odmietalo a tak sme sa "ucucavali" do vycerpania na prsniku. doteraz som rada, ze same rozhodlo takto, lebo by ma slak trafil, ak by som uz nedojcila. uz aj z osobnej skusenosti verim, ze vsetky tieto nahrady prsnika dost rozhodia kojenie. mali sme hrozne vianoce, prednedavnom som malemu zaviedla na pitie vody poharik so slamkou a po dvoch dnoch sa mi na tri dni odmietal prisat. bola som z toho na nervy a on este viac, kedze sa bez prsnika a mojho mliecka nedokazal uspat a vzdy sa po pol hodine budil s placom. takze sme prebdeli a preplakali cele vianoce, kym sa nevratil naspat na prsko a je zas vsetko ok.
takze je to na zvazeni, dufam, ze nepodlahnes tlaku okolia. cumlik nevyriesi problemy, podla mna ich len sposobi, skor alebo neskor... radsej si zaobstaraj babysatku, tak sa dokazes venovat aj starsiemu synovi a mat spokojne male babatko stale pri sebe.

mamusia
29. dec 2012

A na krasne venovanie sa starsiemu(z vlastnej skusenosti 😉 ) pomoze maminke satka,kde moze dojcit,dietatko bude spinkat spokojne v blizkosti mamy,tam,kde ma dlho byt a venovat sa plne starsiemu. Iba na prebalenie bude treba trochu casu 🙂

lleniak
29. dec 2012

@danusa79 ja som tiez zo zasady proti cumlom, ale 🙂 prvy syn nechcel, ani ked sme sa mu ho pokusali dat. mame asi 3 fotky s cumlom a tym to zhaslo. mladsi syn dostal cumel snad hned prvu noc v porodnici, lebo uz nechcel ani prso, ani prst, ani nic, ale dudlat chcel. v 4m ho vyplul a odvedy do ust nevzal (asi si uvedomil rozdiel medzi prsom a gumou, betarisko). flasu nemal ani jeden, starsieho som kojila do ca 2 rokov, mladsieho tiez este sale kojim. ked mal ten mladsi cumlove obdobie, tak mu bolo uplne jedno, ked bol hladny, najedol sa, ked chcel dudlat, dudlal.

alena0305
29. dec 2012

@danusa79 Syn mal cumeľ do 2,5 roka - kojila som 16 mesiacov (prestala som zo zdravot. dôvodu) - na cumeľ som ho naučila už v pôrodnici. A dcérka má teraz 7 mesiacov - kojím a na cumeľ sa naučila asi ako 3týždňová - narodila sa maličká - bola v inkubátore - domov ste prišli po 2 týždňoch. Najskôr ju z cumlíka naťahovalo ale postupne začala cmúľať. Mala problém s prisatím ale to po prechode z inkubátora - lebo prikladať som si ju mohla až po 10 dňoch ake behom týždňa bolo dobre. Teraz jej cumlík dávam iba keď ide spinkať alebo je moc nervózna. Hneď po kojení - dám cumlík - potom keď hlbšie zaspí sama ho vypľuje a už ho nepotrebuje. A pri obidvoch - cumlík avent - alebo rovnaký tvar majú mam. A niekedy keď detičky nemajú cumeľ - začnú cmúľať prsty a to sa odnaučuje oveľa ťažšie - alebo majú maminu na noc miesto cumľa - cuckajú aj každú polhodinu.

kristiii
29. dec 2012

@danusa79 tiež mal moj malý cumlík aj ked ani mne sa to zo začiatku velmi nepozdávalo /takisto hlavne na základe kadejakých múdrych článkov/ ale nakoniec som mu ho dala a som tomu velmi rada. Nikdy sme s dojčením problém nemali, aj z flašky sme pili v čase keď som dojčila a žiadnu traumu z toho nemáme. Takže ak jemu cumlík stačí /napríklad miesto prsa/ určite je to podla mna lepšia možnosť ako ho mať stále nalepeného na sebe alebo s prstíkmi v puse /predsa od dudky sa odučíš lahšie než od palčeka-ten mu ťažko neskor vezmeš/.

sasiki
30. dec 2012

Moje deti mali cumeľ (guľatý tvar), boli dojčené, v pohode prebiehalo aj odúčanie od cumľa. Mne to veľmi pomohlo s ukľudňovaním bábätka 🙂 .

gubcikova
30. dec 2012

obe deti boli kojené.dcérka dudlík úplne odmietala,ale zato bola stále na cecku a syn syn ho nosí stále a je kludnejší

danusa79
autor
30. dec 2012

@mamusia satie na prazdno - prsta alebo prsTa? 🙂 Lebo prsnik naprazno sat nevie, stale z neho ide - ja nemam problem uspavat ju na prsniku, ale ona ked sa nakoij tak potom vystraja take divne veci - chce sa prisat a nechce sa prisat, som z nej salena, akoby chcela sat ale uz nie jest. A ked sa prisaje tak ju hneva ze jej to mlieko tecie do ust ked uz ma dost, pusta sa a vypluva ho.. 😒 Na prste sa trochu ukludni, raz mi tak aj zaspala, ale to som uz aj ja zaspavala a cela ruk mi padala na jej tvaricku - okrem toho, od toho sa fakt neda odist a ja uz nemozem byt 24 hodin len s nou 🤐 Mala je teraz trochu nachaldena, moze byt nekludna aj kvoli tomu, to beriem, len ju proste neviem ako ukludnit, uz som skusala kojenie, prst, vsetky mozne druhy hojdania - aj na rukach fnuka... 😢 Mimochodom vcera som uz skusila aj ten cumel, ale vacsi uspech mal prst... No, musime vydrzat, aspon vonku v kociari sa vyspi... 😒

danusa79
autor
30. dec 2012

@mamusia no, o satke premyslam velmi intenzivne, mam ale v rodine jeden odstrasujuci priklad - mojej sestre sa nejako nechtiac podarilo naucit malu zaspavat vylucne v satke... 😖 Bol na nu hrozny pohlad, ako 2-3 hodiny vycerpana pochodovala po byte, kym mala v satke spala... 😢 Ale asi to risknem...

danusa79
autor
30. dec 2012

@kristiii No, nas starsi fungoval tak isto - ked som bola mimo tak v pohode zvladal flasu s mojim mliekom, ked som sa vratila tak sa bez problemov nakojil. To som ale dost dlho bojovala aj proti tej flasi, ale po niekolkych neuspesnych pokusoch s lyzickami, cievkami a striekackami mi rupli nervy a dostal flasu... 😅 A ked mu muz strcil do pusy cumel a do 10 sekund maly spal - co sa da na to povedat...? 😝 Ja len sa snazim stale najst tu lepsiu cestu - ako kazda mamina.. 😉

danusa79
autor
30. dec 2012

No, vidim ze nazory sa roznia, koniec-koncov som to cakala... 🙂 Blbe je, ze mala ma asi slabsiu nadchu (od syna 😒 ) a teda je cela rozhadzana, nehovoriac o tom, ze ja som asi pred tyzdnom dobrala antibiotika, to jej crevnej flore tiez velmi nepomohlo... 😠 V podstate sa trapi s bruskom, bojuje s kazdym prdikom, mame Espumisan, probiotika, no ale ziadna slava... Niekedy ju neviem ozaj nijako ukludnit, na rukach, hojdanie, kojenie, prst - nic nezabera, niekedy sa trochu ukludni aj zaspi na rukach, ale nemozno ju polozit. ☹
Co sa toho culma tyka, dostala by ho len po kojeni - teda ziadne prekryvanie hladu, nebojim sa ze by sme ohrozili mnozstvo mlieka, skor sa obavam ze si pokazime techniku dojcenia, este teraz ju musim niekedy opravit. A ked si spomeniem, co mi s bradavkami spravil starsi syn, kym som sa naucila ako na to, tak mi beha mraz po chrbte 😖

laura0
30. dec 2012

Len jej pekne daj cumlik ,je malinka a lepsie ako by mala mat nahradu za cumlik teba.Ved ked pride na to cas culmik vezmes a zahodis.Dietatko sa musi ukludnit niecim .Prikladom je moja jedna znama,ktora tretiemu synovi nechcela dat cumlik lebo to podla nej deformuje zuby...atd...a tak jej maly syncek zacal cmulat miesto dudky hanku na ruke ,ta sa mu az zdeformovala od toho cmulania a robil to do 8rokov.Nezabudni ze dudku vezmes ale ruku neodrezes.Tak ak ti malicka chce cumlik daj jej ho 🙂

moka
30. dec 2012

@danusa79 Dakujem, ze si otvorila tuto diskusiu 😉 Mam tiez mesacnu dcerku a presne ten isty problem. Malu nadojcim, ale ked chce spinkat, je nepokojna, placka. Prsnik odmieta, hneva sa na nom, lebo jej tecie mliecko a ona uz nechce... Presne, ako pises, chyti sa, pusti, vypluva mliecko atd. Na prsniku zaspi malokedy. Starsi syn cumlik nemal, pretoze sme mali na zaciatku problem s prisatim, tak sme ho na odporucanie laktacnej poradkyne zrusili. Teraz neviem, co robit. Posledne dni ho malej niekedy davam (zo zaciatku ho odmietala) a ukludni sa, zaspinka. Ale tiez sa bojim toho, aby nam to "nerozhasilo" dojcenie.

kristiii
30. dec 2012

@danusa79 nám práveže pediatrička doporučila od malinka dávať troška čajíka z flašky, že aby sa naučil, keby náhodou došlo mliečko, lebo vela detí má potom neskor problém sa dokrmovať alebo prejst úplne z dojčenia na UM lebo flašku odmieta /naša doktorka kašle na kadejaké tie moderné rady - len z lyžičky, len čistú vodu, žiaden cumlík a bla bla... 😀 / a musím teda ja za seba povedať že moj krpec nemal absolútne žiadny problém odvyknúť si od dudy, proste som ju raz schovala a nebola a hotovo, na druhej strane synovec nemá ani 1a pol roka a ma taký zožužlaný palček, teda nechtík na ňom že chúďatko ked som to zbadala tak mi prišlo zle. Úplne si ho cumlaním rozmočil a aj prstík má celý červený dokúsaný, a čo s ním? Teraz sa ho švagriná snaží naučiť na cumel lebo kvoli múdrym radam jej pediatra mu ho ako malinkému nechcela dať

velvet26
30. dec 2012

nasa cumlik nemala, parkat som jej ho skusila dat, aj ho chcela, ale nejako moj vnutorny hlas mi hovoril, aby som jej ho nedavala, takze my fungujeme bez neho, ale uz je velka 1,5 roka, uz by to ani zmysel nemalo, kojim ju ale este stale bez problemov.

dejka77
30. dec 2012

@danusa79 Jednym z priznakov nadprodukcie a silneho toku mlieka je ked sa babo chce prisat a zaroven sa odtahuje. Takyto problem som mala pri dcere a teraz to iste je aj pri synovi. Ked si chces byt ista tak kontaktuj laktacnu. Takisto sa mi deti hnevali na prsniku vtedy ked im bolo treba odgrgnut.
A k tomu cumliku ti velmi neporadim. Dcere som ho vyskusala dat len raz, ale vyplula ho. Potom som uz radsej nechcela riskovat a vlastne ho ani nepotrebovala. Syn by asi aj chcel, ale nedam. Bojim sa, ze by sa zhorsila technika satia lebo niekedy kvoli mojej nadprodukcii neotvara usta tak ako ma.

nika1288
30. dec 2012

@danusa79 Ahoj..ja som synovi dala cumel, ked mal tyzden..stale ho kojim, nemali sme s tym ziadny problem..na zaciatku sme ho pouzivali, aby sa ukludnil a zaspal..teraz ho pouzivame iba pri zaspavani

asocial
30. dec 2012

@danusa79 tiez som nechcela,.syn ma dva mesiace..bojovala som s tym par tyzdnov...maly strasne plakal..bud prsnik, alebo plac, nic ho neutisilo, ziadne nosenie, nic nic nic..iba vonku v kociku sa utisil a tam spal..jasne, ze v zime nemoze byt v kociku dlho...
tiez na zaklade takychto clankov..a mala som doma teraz aj laktacnu, ktora mi hovorila, ze cumel nie..uprimne vsak poviem, ze malemu sa snazim ho davat minimalne, nema ho cely den v puse, uz iba vtedy, ak nosenie, ani nic nepomoze...nemozem sa pozerat, ako je fialovy a zadusa sa od placu a trpi... (evidentne ma reflux a problem s nafukovanim..)..
zatial kojim, a kojim aj kazdu hodinu...

pred cumlom bol na prsniku nonstop, a bolo to o tom, ze bol najedeny a potom mliecko grckal von, nekonecny kolotoc...takze ja som ZA

danusa79
autor
30. dec 2012

@moka No, asi sme na tej istej lodi. A to som si myslela, ze ked to bude dievcatko, ze to bude take tiche, nenarocne, bez koliky - to sme si odkrutili som starsim... Akurat pozeram ze ty mas starsieho este doma, nas uz aspon na pol dna ide do skolky - teda, ak je zdravy... 😒 Ja uz som zen cumel aj skusila, nic extra, ale chcem kupit iny, vacsi (tento kupil manzel), lebo ten com mame malej urcite nedosiahne na podnebie - tam kde by pri dojceni mala moju bradavku a bojim sa aby si z toho nezvykla pri kojeni cuckat len spicku. Ako som uz pisala, to robil syn a...... 🤐 🙄 😲