Dali ste dieťa do jasiel?

ibajaanikiny
17. máj 2021

Ahojte. V prvom rade Vas ziadam,aby sa vyjadrili ozaj tie “moderne” matky,neodsudzujuce a so skusenostou… davala niektora z Vas dieta do jasli po MD? Od kedy je potrebne “hladat” a oslovovat jasle a riesit danu proceduru? A ake podmienky je potrebne priblizne splnat? Okrem nastupu do prace/skoly, co splnam dokonca obe…a odsudeni sa ostatne zdrzte,moj zivot,moje dieta,moja situacia,moje rozhodnutie…dakujem za pochopenie

h2
17. máj 2021

@ibajaanikiny Ahoj, ja som dávala syna do jasiel, keď mal cca rok a pol. Už to bolo dávno, takže si už veľmi nespomínam, ale myslím, že jediná podmienka bolo potvrdenie od detskej lekárky.

katpox
17. máj 2021

@ibajaanikiny no ja som si nedavno volala do jasiel, mam tlacivo, treba potvrdenie od lekara, podmienky na prijatie nie su, takze v pohode daj.. Nastup ti upresnia, najprv sa bude adaptovat, na hodinku, dve hodinky, aby si zvykol a potom uz dlhsie, vsetko ti vysvetlia.. Si zavolaj do jasli

vikusjk
17. máj 2021

@ibajaanikiny ja som dala dceru do jasli, ked mala 13 mesiacov, ale boli to sukromne jasle a nepotrebovali, aby splnala nejake poziadavky (ake aj v tomto veku, ved to nevie este chodit na nocnik, ani nic vlastne samostatne urobit). Prebalovali mi ju, plienky sme pravidelne dokupovali, mala svoju skatulku s kremom na zadok, s vecami na prezlecenie atd. Neviem, co by ta este k tomu zaujimalo, kludne sa pytaj. Myslim, ze do statnych jasli, ak nieco take vobec este existuje, sa musis pytat priamo tam, kam chces dat a zistit si, co je potrebne na nastup. A este som potom pobyt dietata v jasliach hlasila uradu prace, lebo sa to vraj ma.

katkaseiner
17. máj 2021

ja som cca v polroku dietata obvolala jasle, pretoze som potrebovala len 3x do tyzdna a nie kazde jasle toto akceptuju. Bola som sa porozpravat s riaditelkou, pozriet sa tam. V pripade ze nastupujes pocas roka, teda nie v septembri, skusila by som 2-3 mesiace pred tvojim datumom nastupu uz hladat. V nasom okoli len v pripade ze ide o statne jasle, tam je nenormalna cakacka... tusim aj rok. Ale to je preto ze tam sa plati minimum... vacsinou co pocujem sukromne jasle, tak tam nie je problem aj par dni do tyzdna, zacat kedykolvek v roku... proste je to ich podnikanie a vedia sa prisposobit poctom uciteliek (ak teda maju dostatocne priestory).

pseudomonas87
17. máj 2021

@ibajaanikiny
Moja skúsenosť ti asi nepomôže,lebo je z Nemecka, ale aj my akurát začíname s procesom zvykania si.dnes sme boli prvýkrát na hodinu. Mala má rok a pol. Tu sa hľadajú jasle už keď sa dieťa narodí,je ti strašný nával. Matky majú rodičak do roka dieťaťa plne, alebo dva roky ale popritom musia pracovať. Ja som mala plný a teraz robím na čiastočný úväzok.

blumie
17. máj 2021

@ibajaanikiny neviem preco by ta mal niekto odsudzovat, ze das dieta do jasli. Ja som toto ani neriesila a ani by ma to netrapilo. Skusila som si vsetky varianty, materska/rodicovska, polovicny uvazok, plny uvazok. Najhorsia kombinacia je polovicny uvazok a bezat domov varit, pratat, venovat sa dietatu (vtedy bol muz na materskej ale varit nevie a upratovanie minimum). Mala nastupila do sukromnych jasli ako 22mesacna. Riesila som to asi pol roka pred, ze som si zavolala do 2 jasli, isla na obhliadku, ziskala info ako to kde funguje denny program atd. Nastupila s tym, ze tyzden bola na adaptacii. Prve 4dni len do obeda, piaty den so spanim cely den. Davala som len papier od pediatricky o ockovani, ja som dopisovala aj alergiu na lieskovce (nema potvrdenu alergologom este). Doniesla som pyzamo, veci na prezlecenie v pripade nehody, papucky, flasku na vodu, ked prsalo gumaky a veci do dazda. To je cele.🙂 Mala jr uz odplienkovana, ale na zaciatku tam mala plienky, vlhcene a cumel (to uz teraz nepouzivame 2,5 roka)

ibajaanikiny
autor
17. máj 2021

@blumie no,lebo ja potrebujem riesit jasle ozaj po materskej…cize dieta bude mat maaaaximalne rok,ak tam pojde…nie 20,22 ci 24 mesiacov…nemozem si dovoli ist na rodicovsky iba,to v ziadnom pripade,a aj ked to tak v mnohych krajinach funguje,ze je len chvilu materska a potom zeny nastupuju do prace,tu mnohe zeny su schopne odsudit za taky cin,ze dieta dat do jasli uplne tesne po materskej…

blumie
17. máj 2021

@ibajaanikiny v nasich jasliach je dieta, ktore tam je od 6 mesiacov ako mi povedali ucitelky. (Dieta slobodnej mamicky). 😉. Takze ano, vezmu do sukromnych urcite vezmu, myslim ze min.13mesiacov beru vsade. Nizsii vek si treba overit v konkretnych jasliach. Do statnych si treba zistit. V nasej mestskej casti viem len o jednych, ale mali sme to od ruky takze som ani nezistovala podmienky, plus prvy mesiac bola mala len vacsinou doma, chora.

heidy222
17. máj 2021

@ibajaanikiny ja som dala v 4 mesiacoch do jasli ale v Holandsku. Vtedy to ani nevnimala , Bola spokojna ked Bola nakrmena, sucha a vyspata, v podstate v takom veku ked som ju Tam priniesla Isla na prvy spanok, poobede Zase druhy. Druhe dieta Uz v Nemecku islo teraz Ako 15 mesacne a to Uz bolo ine, trebalo ho zvykat. Z osobnej skusenosti, chod sa do jasli pozriet, Daj najma na intuiciu. ako nasla vyzeraju nie je dolezite, najdolezotejsie, ci su opatrovatelky normalne, Sky z nich mas pocit. My sme raz nepocuvali nas nicim nepodlozeny pocit a vypomstilo sa.

heidy222
17. máj 2021

@blumie nasla som sa v tom co si opisala 😂 roky som hladala pracu na 30 hodin, ze o 15 koncim, v mojej brandzi tazke. A teraz som nasla svoj zlaty gral a zistila som, ze pridem naozaj do 2 sichty, tie idylicke poobedia s detmi sa nekonaju 😂 mozno ked Uz konecne bude lepsie pocasie...

blumie
17. máj 2021

@heidy222 ano, ja som si to tiez idealizovala. Pritom som bola nonstop v strese. Rano spravila obom ranajky beh do roboty, v robote stres ci vsetko ok doma, plus stihnut pracu kedze vacsina si myslela ze mam plny uvazok, potom beh domov este som chcela stihnut nakrmit, dat spat 😅. No proste mala som pocit, ze ine nerobim len niekam bezim aj tak nic nestiham.

zuzubb007
17. máj 2021

Treba rátať, že v jaslickach bude dieťa choré asi tak týždeň raz do mesiaca mám osobnú skúsenosť pri oboch deťoch a ďalšie desiatky ľudí poznám proste sú to malé deti, platia sa tam nehorázne sumy a sopliky a kašeľ idú ruka v ruke komplet všetkými deťmi, tak len aby si myslela na to, že čo s dieťatkom keď bude na antibiotikách dva týždne, nieje to len o tom dám dieťa do jaslí a pol roka si idem svoje

matkahelka
17. máj 2021

@ibajaanikiny v prvom rade si zisti, ktore jasle beru deti mladsie ako rok, kedze nie vsetky beru batolata. a v druhom rataj s moznostou ako pise
@zuzubb007 tie deticky su extremne casto chore. ano vychytaju vsetky detske choroby a v skolke uz budete v tomto za vodou, ale ak do prace musis, maj osetrene, kto ti bude s dietatkom v case chorob, pretoze to prvy rok pokojne moze byt 2tyzdne z mesiaca kazducky mesiac. moja kolegyna sa takto vratila do prace, 10mes. dietatko v jasliach. po pol roku isla naspat na rodicak, lebo dietatko v jednom kuse chore, marodit s nim stale nemohla a to co zarobila, dala opatrovatelke. a sukromne jasle sa platia cely mesiac, aj ked tam dieta nie je fyzicky 3tyzdne

ibajaanikiny
autor
17. máj 2021

@zuzubb007 ratam s tym a prave v mojej praci nie je vobec problem s OCR…jedna z mala vyhod v mojej praci…viem dobre,co obnasaju jasle/skolky/aj skoly…tomu sa skor ci neskor nevyhneme…

mirka438
17. máj 2021

@ibajaanikiny moj syn mal 17 mesiacov ked nastupil do jasli, trvalo to asi tak 3 mesiace, kym sa prenho uvolnilo miesto. Jedneho dna som sa sla opytat, zapisali nas do poradovnika, po priblizne mesiaci som isla zas, pripomenut sa😀 a to mi uz vedeli povedat, kedy sa im uvolni miestecko. Nastupil na zaciatku mesiaca, hned od prveho dna na cely den. Vraj maju skusenosti, ze ked si deticky zvykaju rovno na cely den trva to kratsie ako ked najskor na pol dna a ked si uz ako tak zyknu tak zrazu ostavaju spat. Nechala som si poradit s tym, ze keby sa dialo cokolvek co sa vymyka normalu, bezim ponho. Ja som do roboty nastupila az 2 tyzdne po nom, takze prve dva tyzdne som bola este pre istotu doma ak by bolo treba ponho utekat. Chvalabohu zvykol si od prveho dna uplne bez problemu. No a vsetky male deticky mali v skrinke svoje plienky, krem na ritku a vlhcene utierky a tie sme doplnali. Dokonca mi ho odplienkovali aj na den aj na denny spanok 😍 nelutujem vobec

slavkadi
27. máj 2021

Moji obaja chodili do jaslí, približne dvojroční. Boli to súkromné jasle a platili sme to cez príspevok na starostlivosť o dieťa (tzv.jasličkovné), vtedy sa to viac oplatilo ako rodičák. Boli tam aj mladšie detičky, aj také čo ešte nechodili, takže nemali ani rok. Menší kolektív, každý deň niečo tvorili, hrali sa na uzavretom dvore, učiteľka nám posielala fotky, prvý týždeň bol adaptačný (dva dni na pár hodín, dva dni doobedu a potom aj s obedným spánkom). Dlhšie trvalo kým si zvykli, aj chorobami sme si prešli, ale veľa sa tam naučili a o to ľahší nábeh bol potom v škôlke. Ak nebudeš mať problém s čerpaním OČR keď bude dieťa choré, tak choď do toho. Tak či tak by ťa to potom čakalo vo veľkej škôlke. Tak ak ti to lepšie finančne vyhovuje (plat + rodičák), choďte pozrieť jasličky (osobne vidieť a porozprávať sa s učiteľkou je naj) a dohodnite si termín nástupu.