Da sa podla niecoho zistit ci je babo pravak alebo lavak 🙂
co je to "babo", pravolava orientacia sa u dietata zistuje cca v skolskarskom/predskolackom veku dovtedy sa dieta vyvija a je casto obojrucne
Dieťa sa vyprofiluje až oveľa neskôr, do cca 3 rokov sú deti často obojrucne.
Neda a netusim na co to potrebujes vediet 🤔
Toto nie je vrodená vlastnosť, ale naučená.
Na čo ti je teraz takáto informácia?
Ja som u dcéry vedela asi od polroka že bude lavička, otacala hlavičku doľava, cmulala si ľavý palčeky, aj pretacat sa začala najskôr do ľavej strany. Syn je tiež lavak ukázalo sa to až keď mal 1,5 roka keď začal sám papať a chytil lyzicy do ľavej ruky.
nie, lateralizacia sa meni, deti su velmi casto obojrucne. Mne pediater tvrdil, ze este okolo 5 roku sa uvidi. Je fakt ze dieta malo tendenciu od malicka na lavu ruku, ale nebolo to jednoznacne.
ja ked som zacala chodit do skoly, rovnako dobre som písala pravou aj lavou. Sama som sa rozhodla, že pravou budem písať. Dodnes viem písať aj lavou, ale iba tak pekne ako prváčka 🙂
podla mna su rozne formy. niekto je lavak len tak trochu (ze proste robi niektore cinnosti lavou rukou ale inak je pravak, niekto je pravak "ako repa" niekto lavak "ako repa" a niekto je obojrucny. a aj podla toho je to vidiet skor ci neskor. su deti ktore ani v prvej triede nevedia co su (to su podla mna take tie obojrucne deti)
mam tri deti. dvaja su lavaci a jeden pravak ja som to videla od babatka vzdy. a tak im to aj zostalo presne ako som povedala. bolo to na nich jasne vidiet. ale nemusi to tak byt vzdy.
ja som lavacka, moj otec je lavak moja babaka bola lavacka a este zopar dalsich clenov v rodine boli lavaci. mame to asi silno v genoch takze ja som nemala ziadne pochybnosti v tomto. samozrejme som ich k nicomu neviedla nechavala som to vzdy plne na tie deti co si vyberu vzdy som im vsetko podavala do stredu.
kamoskin syn sa v tomto nevedel "rozhodnut" tak ako prvak bol na nejakych testoch. su rozne stupne tak asi to zavisi do urcitej miery aj od toho kedy sa to ukaze.
kazdopadne je to uplne jedno. na nic netlacit nic neuprednostnovat nechat to na dietati a hotovo.
ja som nastupila do skoly este za sociku a boli tendenicie v skolke aj v skole ma preucat. mala som v tom akurat dobry chaos. dodnes sa pri niektorych cinnostiach neviem rozhodnut ktorou rukou to mam chytit. pisat sice viem kostrbato aj pravou ale to je nasilu naucene.
dnes je uz nastastie ina doba.
Tiež som čítala že až okolo 5.roku sa to ukáže, dovtedy sa to môže striedať.
moze sa to striedat aj nemusi. u nas sa napriklad nestriedalo vobec nic. ziadny naznak pravorukosti. a naopak pravak zas bol tiez pravak ako repa. ale ano su aj deti ktore nie su vyhranene a je ich dost ako som si vsimla.
@rillwen zisli by sa obnovit informacne zdroje 🙂 uz dlho je zname, ze ci je niekto lavak/pravak sa urcuje este pocas vyvoja embrya/plodu v tehotenstve a to od nejakeho 8. tyzdna a nie neda sa to naucit (aj ked pamatam si ako ma pred 30timi rokmi ucili byt pravak, lebo trebalo uniformne a nie stale som lavak a pravou neviem ani pero spravne uchopit)
@rillwen ...áno,tento názor ako ty mali aj za socíku a skôr,keď na lavakoch robili pokusy typu lobotomia,privazovanie pravej ruky a pod.A ako to skončilo,všakže.
To,či budeš lavakom alebo pravakom sa rozhoduje už pri počatí dieťaťa.
Pravaci používajú častejšie ľavú hemysferu mozgu,zatiaľ čo ľaváci pravú....a to sa naučiť nedá.Takze z tvojej strany treba menej trepať a viac študovať!
Tak..ja som mala podozrenie na lavactvo u syna ako u babatka, lebo kopkaval.lavou nohou, chytal lavou rucickou prevazne, potom ked sa plazil, zaberal lavou rucickou tiez. A je lavak..
Bábo ešte nie, potom neskôr. Dáš do stredu stola lyžicu, ceruzku alebo niečo iné a uvidíš ktorou rukou vezme.