Dá sa odplienkovať dieťa pred 2. rokom ?

saska121212
21. jan 2020

Ahojte. Maly ma 10 mesiacov, o rok a 2 mesiace cca ide do škôlky. Musí. (Ja idem do školy)
Myslite si, že tak malé babatko (14-15m) sa bude vedieť odplienkovat ? Cez leto by som to rada skúšala, do škôlky musíme ísť bez plienky. Všade čítam že odplienkovat sa podarí až po druhom roku.
Maly je veľmi aktívny, už chodí. Ale komunikačne- nepočula som ani mama, baba ani žiadne zmysluplne slovo- ktorým by nazýval nejakú vec tak snáď pochopí

tecko28
21. jan 2020

@saska121212 dieťa musí na všetko dozrieť a nikto ti asi neporadí kedy sa to podarí tvojmu, je to veľmi individuálne.

petulda333
21. jan 2020

Moj to nedal v tom veku, sesternicin maly od roka a pol je bez plienky, takisto svagrinine dcery. Tazko to naplanujes a vobec v tom veku ho daj do jasli, tam moze mat plienku a oni aj ucia na zachod

mon895
21. jan 2020

Moj syn je bez plienok od 20m pytat sa zacal sam okolo 18m ale kedze bol januar plienku sme davali dole postupne. Ale kazde dietatko je ine poznam aj take co ma plienku este aj v 3r toto sa podla mna urychlit neda dietatko si musi potrebu uvedomovat

jankapepe
21. jan 2020

@saska121212 záleží len od toho aké dieťa máš doma a ako k nemu vy rodičia budete pristupovať.
Sú 2 ročne deti čo nemajú problém komunikovať hrať sa s deťmi pracovať a učiť sa v kolektíve, pýtať sa na wc a cvrknu si len občas 🙂
Tak isto sú 4 ročne deti čo toto ešte nevedia.

Je to len o dieťati a vašom prístupe. Nedá sa to nikdy zovšeobecňovať.

amelie2017
21. jan 2020

Kde ti tak male dietatko vezmu do skolky? Radsej daj do jasli a netrap sa rok dopredu, ci ho musis odplienkovat alebo nie. To je strasne individualna vec. Niektore moze chodit od 9 mesiacob, rozpravat od roka, ale plienku bude nosit do 3.

mogaa
21. jan 2020

Naša má 2, chodí do škôlky (deti od 20mes.-3roky) a je plienkovaná....Skúšali sme ju v lete odplienkovať cca 1,5roka ale strašné hysáky keď bola bez plienky a pocikala sa, tak sme to nechali tak....Dokonca aj v škôlke povedali že ju odplienkujú ale teraz v zime má plienky.....Naša v lete bude mať už 2,5roka takže v nejakom máji keď bude teplo s tým začneme.....Dieťa musí pochopiť čo po ňom chceš, nie každé si uvedomuje cikanie keď v jednorazovke je v "suchu", preto sa volakedy deti odplienkovali skôr, mali látkové plienky keď sa dieťa pocikalo bolo v mokrom......

sono2
21. jan 2020

@saska121212 ťažko povedať. Skôr nie ako áno.
Dcéra bola bez plienky absolútne po na jar keď mala dva a štvrť roka.

nelca84
21. jan 2020

@saska121212 predtým to šlo, dnes to už nejde, len toľko k tomu... skús sa opýtať svojej mamy odkedy si bola bez plienok... môj je bez plienok od 16 mesiacov, chce to len trpezlivosť a skúšať

petulda333
21. jan 2020

A ze nehovori, ved nema ani rok. To ani snad neexistuje dieta kt by takto uz rozpravalo. Moj po roku poznal znacky asi 12aut..peugeot bol pe, audi bola di... A odplienkoval sa na 2r8m a to zo dna na den sa zacal pytat. Predtym som to skusala kazdy mesiac a nic...

mogaa
21. jan 2020

@nelca84 ale ide to aj dnes, len na úkor toho že stále perieš😉my sme to pri našej 1,5ročnej vzdali lebo načo ju učiť niečo keď z toho má stres a chytá hysáky keď sa pociká.....a v zime ju odúčať sa mi zdá zbytočné ak to má byť na úkor toho že bude týždeň len doma aby sa vonku náhodou nepocikala🙂

gondyo
21. jan 2020

dávať od kedy vie sedieť na nočník,dieťa sa naučí čo tam má urobiť,ono tiež nechce byť v cikaničkách atď,jasné,že sa pociká,to sa stane aj vačším deťom v škôlke,keď bude trochu teplejšie bez plienky,vonku cikať,trvá to ale netreba sa vzdať hneď po prvom pocikaní

nelca84
21. jan 2020

@mogaa mňa len fascinujú tie dnešné reči, že dieťa ešte nie je dozreté v takom veku, tak moja generácia a staršie potom boli všetky nedozreté a tie naše mamy nám spôsobili doživotné traumy z toho, že sme boli v roku, roku a pol bez plienok... hm, je to len pohodlnosť mamičiek, to je celá pravda.. a do mňa mamičky, ja znesiem 🙂

anka8811
21. jan 2020

Moja si to začala uvedomovať keď mala 16 mesiacov odmietala plienku takže je to možné že v lete sa vám odplienkuje. Od 8 - 9 mesiacov som posadzovala na nocnik a v lete s holou ritkou a pôjde to. Držím palce

gondyo
21. jan 2020

kde ste sa dočítala,že odplienkovať sa podarí až po druhom roku?áno tvrdia to výrobcovia plienok...nie nie je to pravda...niektoré deti vôbec nemajú plienky od narodenia cikajú do nádobky alebo do záchodu,tak to zvládnete aj vy...

lenka2710
21. jan 2020

@saska121212 kamoškin chlapec od roka nemal plienku, len na spanie, asi do roka a pol! Moju som odplienkovala až keď mala 2 a pol roka, ale už rovno aj na noc! Takže každé dieťa je iné
Ale kamoška to už moc preháňala, vždy keď si cvrkol tak naňho nakricala alebo mu dala na zadok alebo ho umyvala v studenej vode, len aby bol bez plienky! Moja je v októbri, takže cez zimu som ju nechcela odplienkovavat, takže až na jar
Ale ved ja si myslím, že plienka v škôlke nebude vadiť, u nás dávajú ešte plienky na spanie aj trojročným deťom

mogaa
21. jan 2020

@lenka2710 bežná škôlka vyžaduje odlienkované dieťa, ale v súkromných nemusí byť dieťa odplienkované, rovnako škôlky na dedinách kde majú málo detí môže zobrať dieťa s plienkou. Ale bežná škôlka kde majú viac žiadostí miest tam berú len odplienkované deti.....

lenka2710
21. jan 2020

@mogaa ja bývam v meste, majú 11 tried deti a nieje podmienka byť odplienkovani! Na spanie im dávajú plienky, samozrejme ich učia byť bez nich, do mesiaca max dvoch sú na spanie odplienkovani

eriksonka1234
21. jan 2020

@saska121212 môj syn sa odplienkoval v podstate sám v 15 mesiacoch, je pravda, že som ho často prikladala na nočník, tak si zvykol. Rozprávať začal až v 2,5 roku. Dcéra je majová, v auguste bola už bez plienky, ale iba cez deň, v noci mala do 20 mesiacov.

saskia_98
21. jan 2020

Moj ma rok a 2 mesiace. Mam v plane ho v lete skusit odplienkovat. Ale len skusit. Ked sa podari, budem rada. Ked nie, pockam este rok. Ale uz aspon vidim na nom ze chape niektorím slovám, no nemam v plane tlačiť na pílu.

veronice
21. jan 2020

Dcerka odkedy sa sama posadila (8m) ju viackrat denne davam sediet na nocnik. 4m trpezliveho sadania a vysledok - zajtra ma rok a uz sa vie pekne vypytat. Povie a a, ukaze na nocnik a ideme na vec 🙂. Myslim ze starsie dieta este lepsie pochopi kedy a kam sa vycikat. Ale samozrejme kazde dieta je ine a ma svoje tempo. Ale minimalne davat ho kazdu hodinku na nocnik mozes skusit. Nam sa to vyplatilo 🙂

lubi40
21. jan 2020

@nelca84 nie neboli sme dozreti ani "vtedy", ale "vtedy" sa na to neprihliadalo. Nevnimali sa detske pocity, tak ako chvala bohu vnimaju teraz. Rovnako ako "vtedy" sa s dietatom nekomunikovalo - dieta nemalo ziaden hlas, malo iba posluchat. A teraz mame generaciu zakomplexovanych dospelych, takze tolko k tomu.
Dieta ja pripravene vtedy, ked sa mu dovyvyja zvierac, co je po 1.5 roku (vacsinou okolo 2r). Ale tu ani tak nejde o to ci to ide alebo nejde, ale skor za aku cenu, reps. ci to "stoji za to". Ak sa niektore mamicky citia lepsie preto, ze ich 15mesacne babatko je bez plieky, nech ho odplienkuju, ja osobne to pre moje sebavedomie nepotrebujem. A nestoji mi to za to prezlikat a prat 5x denne pocurane veci. Nevidim v tom zmysel. Rovnako ako nevidim zmysel v tom budit dieta v noci, aby sa vycikalo. Ale ako som pisala, ak to nejakej mamine urobi dobre, tak nech si odplienkovana aj 6mesacne babo....

eriksonka1234
21. jan 2020

@lubi40 t vôbec nejde o sebavedomie, v živote som dieťa v noci na WC nebudila, a co som akože mala robiť, keď syn mal zrazu suchu plienku? A zadržiaval až kým som ho nedala na nočník??? Každé dieťa je iné, ja sa tým, že sa mi deti odplienkovali skôr necítim ako super matka a rovnako ani neodsudzujem tie matky, ktorých deti majú plienky do 3 rokov. Ale jedno je isté, keď sa dieťa skôr prikladá na nočník, skôr si naňho zvykne.

nelca84
21. jan 2020

@lubi40 prepáč, ale ja nemám pocit, že by ma to nejako poznačilo a ani že by to nejako poznačilo môjho syna a vôbec som ho v noci nebudila... a 15 mesačne už dávno nie je bábätko... veď rob ako myslíš, ale môj názor je, že ide len o tom, že maminky nemajú trpezlivosť, lebo áno, treba to trpezlivo nacvičovať a aj občas dieťatko prezliecť, aj dlážku utrieť... ale dnes by sme za tie deti najradšej aj dýchali... že som ho dávala na nočník od cca 1 roku neznamená, že som ho ľúbila menej ako ty, keď ho budeš dávať od dvoch, alebo od troch rokov

patys123
21. jan 2020

Aj moj syn isiel dvojrocny do skolky. V lete sa nam podarilo zbavit sa plienok ked sa parkrat pocikal a citil ze je v mokrom. Tak si to nejak uvedomoil a bolo. I ked nebolo to az take lahke, lebo mal dni kedy sa pytal a potom zas nie. Zaklad je, ze dietatko musi byt vpohode a nemoze byt na neho vyvijany natlak ze musi a hotovo. A jedna super vec su uciace nohavicky alebo latkove pkienky, kedy to dieta citi ze je v mokrom a skor si to uvedomi, pricom v pamperske je akoby v suchom, toto nam pomohlo asi najviac.
Drzim palce 🙂

mucuinka
21. jan 2020

@saska121212 ak ti mozem poradit, zacni uz okolo marca s latkovymi plienkami. Dieta si postupne spoji vycikanie sa do plienky s neprijemnym pocitom. A ty nemusis komplet prezliekat a tolko prat. Medzitym zacni usadzat na serblik. Napr. Hned po prebudeni a pod, ked je sanca, ze sa nieco podari. Akonahle uz bude.teplejsie, pokojne prejdite na treningove nohavicky alebo nic.
Mam 2 deti. Dcera sa odplienkovala v 14 mesiacoch a to aj v noci. Kakala od 10 mesiacov len na serbliku. Maly bol pomalsi, lebo rok aj kusok mal v zime, ale mal necelych 20 mesiacov a bez plienok. Kakat tak isto chodil uz od tych 11 mesiacov na serbliku. Inak tie latkovky fakt pomahaju, u maleho sme ich pouzivali menej a aj dlhsie trvalo, kym to pochopil, lebo napr. Doma mal latkovku, vonku pampersku a tak ta kauzalita bola porusena. Akonahle sa vsak oteplilo, presli sme na latkovky a do 2 tyzdnov sme boli bez plienok. A inak maly mal rok koncom leta a uz zacinal to cikanie chapat. Keby som nebola leniva a na zimu nesla do papierovych plienok, bol by odplienkovany skor. Prajem vela vela uspechov a trpezlivosti. Nedaj sa odradit tym, ze to hned nejde a nehovorim, ze mas maleho stresovat, ale stale sa hovori, ze dietatko sa odplienkuje, ked dozreje. Casto je to len vyhovorka alebo mamickina netrpezlivost. Nikto z mojho okolia si nepamata 2,5 rocne plienkovane deti v obdobi, ked neboli jednorazove plienky. Tak este raz drzim palce

hettinka
21. jan 2020

@saska121212 rok a dva mesiace je v živote dieťaťa neuveriteľne dlha doba. Nikto tu nevie citat z krištáľovej gule, či bude mat ešte plienky. Ak ich mat bude, rieš jasle. Tam berú aj s plienkami. 2-ročne do škôlky asi aj tak nezoberú.

Môj syn sa sám od seba odplienkoval v 23 mes hneď do týždňa sj na noc. V tom čase ešte skoro vôbec nerozprával, len ukazoval.

ludmilka2407
21. jan 2020

Dieta na to musi dozriet v prvom rade. Zadrziavat moc a stolicu dokaze cca v roku a pol. Chlapci zvyknu byt v tomto pomalsi ale nie je to pravidlo. Moj syn ma 2r.a 3mes.velmi dobre chape co robi, nechce byt pokakany ale na wcko nepojde. Nasilu davat kazdu chvilu na nocnik, hlavne ked este nevie zadrziavat je blbost. Poznam mamicky ktore od roka davali, dieta ma 2r.a este stale nie je uplne bez plienok.

lubi40
22. jan 2020

@nelca84 ale ja som predsa nehovorila o tom, ktro lubi svoje dieta viac. Moj nazor je, ze kazde dieta je ine. Vo vseobecnosti sa pediatri zhoduju na tom, ze zvierac sa vyvija v cca 1.5roku dietata (u2r je to na 90%) a teda po tomto datume je vhodny cas ho odplienkovat.
ja som tiez bola cez den odplienkovana ako rocna... Ak si precitas moj prispevok, tak pisem, ze mi to za to nestoji a nie, ze to nie je mozne. Nepotrebujem sa nikde chvalit (a ani nebudem mat zo seba a z mojho dietata lepsi pocit) , ze je v 1 roku odplienkovane, ale jedine co budem robit je behat za nim a kazdu hodinu ho davat na nocnik a v kuse ho prezliekat. Ak to niekomu za to stoji, OK nech si to robi a nech ma svoje dieta odplienkovane aj v pol roku, mne je to fuk. Mne to za to nestoji. Prveho syna som davala na nocnik od 15 mesiacov (na naatlak okolia), ale pytat sa nevedel, prestala som s tym, lebo mi to akurat nervy zralo. Ked mal 2r a 3 mesiace odplienkoval sa za 3 dni.
S druhym takto nemienim cvicit. Ked bude pripraveny, odplienkuje sa velmi rychlo.

nelca84
22. jan 2020

@lubi40 a keď si prečítaš ty môj, tak som ti napísala, že rob ako myslíš... tiež som napísala len svoj názor

lubi40
22. jan 2020

@eriksonka1234 Ale ja som vobec nenarazala na to, ked sa dieta odplienkuje same. To je ako s chodenim, su deti, ktore uz n 9 mesiacoch chodia, to ale este neznamena, ze vsetky ostatne su v tom veku pripravene sa postavit. Islo mi o to, ze kym pri chodeni sa "rozhodnutia dietata o chodeni" plne akceptuje, odplienkovanie stale spada pod natlak okolia a nie je prirodzene. Rovnako to plati aj o nocnom pocikavani. Matky budia svoje deti v noci aj 2-3x a potom su presvedcene o tom, ze ich to naucili. To je akoby som davala 12rocnemu dievcatu vlozku a idem ho ucit krvacat (asi trochu moc expresivne, ale princip je ten isty). Ale to je iba moj nazor. Ako som pisala, ak to niekomu za to stoji, nech si to robi. Jeho/jej dieta=jeho/jej rozhodnutia..