Dá sa naučiť na nočník dieťa, ktoré ešte nerozpráva?

linki90
17. máj 2022

Ahojte chcela by som syna naučit na nočnik ,bude mať za 1.5 mesiaca 2 roky tak som to chcela skusiť,Už spm mu nocnik parkrat ukazala sedel na nom no nič sa neudialo.Problem je že nerozprava len mama a fakt par slov,inak rozumie co po nom chcem ak teda netrucuje.Keď kaka čupne si a skryva sa .Ako teda začať nechať ho len tak kratase napr.a stahovať po prebudení,po papani,piti a davat na nocnik? lebo to som skusala a usiel mi nevydrzi tam sedieť.Obcas si sam sadne na nocnik dam dole gate ale nic tak neviem či je teda skoro či to skusiť dajte dake rady ,čitat knizky ho nebavi len sa smeje tym že ani neopakuje slova po mne

marzuz89
17. máj 2022

@linki90 kup redukciu a schodik na wc, nech ma vzor vo vas, kedze vy pouzivate wc a nie nocnik. Daj mu gatkove plienky, aby sa dobre stahovali, pred a po spinkani posad, vysvetli mu, povzbud ho, nech sa skusi vycikat. Ak sa podari, urob teatro, tes sa, tlieskaj. Ak nepodari, nic sa nedeje. Za mna na wc nepatria ziadme knihy ani hracky, ani vysedavanie pol hodinu. Vyskusaj.

A rozpravat sa dieta neuci opakovanim slov, ale to vela vnimam, ze rodicia tak robia. Este sa hnevaju, ze deti opakovat nechcu. Necudo, ze deti potom nerozpravaju. Mrkni na IG napriklad Logomamka, spravnym pristupom dietatko rozpravat bude cochvila.

elenita
17. máj 2022

@linki90 ahoj, no ja davam na nocnik 9-mesacnu dcerku a vacsinou tam pekne cika aj kaka 🤷‍♀️ skusame asi 2-3 tyzdne, ale vidim, ze ked je tam, vedome tlaci, skusa. Vzdy vsetko komentujem, necham ju tam max 2-3 minutky, ked sa nepodari, poviem, nevadi, neni, zabalim ju do plienky a ideme dalej. Ked sa podari, uz vidim, ze je cela rozziarena, smeje sa, nasledne ju pochvalim. Vacsinou jej pritom, ako sedi, dam hracku, knizku, kvocim pri nej. Odplienkovat ju este nechcem, mojim cielom je, aby sa zoznamila s nocnikom a zvykla si tam sediet. Prip.ideme.cikat "spolu". Ja sedim na wecku, ona oproti mne na nocnicku a komentujem jej to, ze teda obe cikame, ja do zachoda, ona do nocnicka.

anjelicek26
17. máj 2022

Moje deti v tom veku, kedy boli odplienkovane (17-20 mesacne) hovorili tak tych 5 slov... To, ze dieta nekomunikuje verbalne, neznamena, ze nerozumie a nevie ti naznacit, co potrebuje inymi signalmi...

Odplienkovanie podla mna nie je o skusani, ale o proste - odplienkovani. Dat dolu plienku, dole gate, holy zadok, byt par dni v jednej -dvoch miestnostiach a 2-3 nocniky po ruke. Tolerovat nehody, utriet dlazku spolu a hotovka, pozitivne to brat, ze nabuduce dobehneme. A ziadne vysedavanie veru nie... posadit, ked nic, tak nic, ideme sa dalej hrat...nesmie brat nocnik ako nieco, co "trva dlho", "musim tam sediet aj ked mi netreba" a "odlakava ma to od hry"... plienku nevratit, nedavat ani von, nikam proste, len ked tak na spinkanie a aj tam stale opakovat, ze ti ma povedat, ked musi, ze pojdete na nocnik... ako odmeny nalepky, peciatky na kalendar, to je jedno a poriadnu odmenu... za kakanie do zachoda dve nalepky a moznost nastriekat sprej proti smradu v kupelni... moji s toho boli nadseny asi najviac...nehody sme po tyzdni uz nemavali ziadne...a nocnik kupili v den, ked sme sli odplienkovat...

marzuz89
17. máj 2022

@anjelicek26 je zaujimave, ake rozne techniky mame kazda. Za mna je toto absolutne nehygienicke, aby dieta s holym zadkom sedelo na koberci, podlahe, gauci, za jedalenskym stolom, prve dni obcikavalo gauc, koberce.. Ako psik. Ale viem, ze toto razia dokonca aj odbornici. Ja som isla skor tym sposobom, aby najskor mentalne rozumel, co sa po nom chce, a aby cikal vedome do wc, aby citil, ze sa mu chce a pytal sa. Islo to hned. Aj ked sa odplienkoval "na vonok", nikdy ani tam nebehal s holym zadkom. Normalne sme stiahli gate a vycikal sa.

anjelicek26
17. máj 2022

@marzuz89 tak my sme tych nehod vela nemali a zacinali v kupelni 😂 Ono moji cikali len kazde 2-4h, takze boli zrely... mali dlhe tricko a podkolienky veru tie prve dni, aby "videli" zmenu, ze neni plienka a ze to tecie, ked pustia... psik-nepsik, dieta v tom case nie je o nic lepsie no... a je to len par dni, prat viem, umyvat tiez, parny cistic mam tiez 😂

oli18
17. máj 2022

@elenita Veľakrát som tu radila práve tento spôsob, ktorý praktizuješ. Keď dieťa začne sedieť, treba ho učiť návyku sedieť na nočníku. A hlavne, nevie ešte chodiť, takže neujde z neho. My sme hovorili eeee a v 1,5 roku už deti to samé vedeli povedať a boli bez plienok. Držím palce, nech ste skoro aj vy bez nich 🙂

elizabet173
17. máj 2022

@linki90 dá sa, dieťa nemusí povedať, že potrebuje ísť cikať, kakať, stačí, keď sa pobúcha po plienke, alebo to vyjadrí len nejakou slabikou, napr. cííí a pod. Ale nemá zmysel to siliť, ak nerozumie, čo od neho chceš. Posaď ho na nočník vždy po zobudení a opakuj tú slabiku, časom sa mu zautomatizuje, že sa po zobudení ide vyprázdniť. Nenechávaj ho na nočníku dlho, aby sa mu nesprotivil. Podľa toho, čo píšeš, ešte zrelý na odplienkovanie nie je. Pozoruj ho, či sa nejako zarazí, keď ciká, ide sa skryť, keď potrebuje kakať a pod.

ibajaanikiny
17. máj 2022

@linki90 moja ma 9 mesiacov a uz pekne robi potrebu na nocniku (plienku ale davam stale este),no po dennych spankoch plienka sucha uz cca dva tyzdne…cize ano,da,kedze moja len blaboce a ide to

elizabet173
17. máj 2022

@ibajaanikiny ale zrejme sa ešte nevypýta sama, plienka je suchá preto, lebo ju posadíš na nočník ty. Netvrdím vôbec, že je to na škodu, ja som tak tiež dávala po každom spánku, ako 18 mesačný sa pýtal sám, plienku nechcel vôbec, dcérka mojej susedky dokonca v 13 mesiacoch práve tým pobúchaním po plienke, jazykom medzi tých pár zubov robila tsss. Ale dieťa si musí uvedomovať, čo sa deje, že sa treba vypýtať skôr, ako to už tečie. Jedno na to príde v tých 13 mesiacoch, iné v troch rokoch.

elenita
17. máj 2022

@oli18 ano, planovala som ju zacat ucit na nocnik, len co bude pekne samostatne sediet. Starsie dvojicky som tiez tak naucila. Ono je to mravencia praca, ale deticky sa rady ucia, ide to, len to vyzaduje usilie a trpezlivost 🙂. Takto je to podla mna jednoduchsie, ako potom bojovat s takmer 2-rocnym behajucim dietatkom.

elenita
17. máj 2022

@oli18 a dakujem, som zvedava, ako nam to teda pojde 😊

elizabet173
17. máj 2022

@elenita úplne súhlasím, nejde o to, aby sa jeden a pol ročné dieťa pýtalo za každú cenu, ale aby si vytvorilo návyk, tak, ako si vytvorí návyk sa večer osprchovať, umyť si pred jedlom ruky a pod. Dieťa staršie ako dva roky už má zafixované, že sa vyprázdňuje do plienky, niektoré to berie ako pohodlnejšiu verziu. Niektoré samo príde do bodu, kedy odloží plienku, niektoré to opakuje po staršom súrodencovi, alebo kamarátoch, ale je tu veľa tém, kde ako píšeš, mamičky bojujú s trojročnými a staršími deťmi

ibajaanikiny
17. máj 2022

@elizabet173 ja ani od nej neocakavam,ze bude sa uz pytat,pracujeme na tom cca mesiac,ako zacala sediet,aj ked,dost uz mrnci a lezie rychlo za mnou,ze mamama a skusam ju dat vtedy na nocnik,ak to aj casovo sedi a vzdy sa pekne vypiska alebo vykaka. No uz mame rutinu s tym nocnikom a to je pre mna podstatne,ze z neho neuteka,ale urobi,co treba…aj ked to chcelo vela trpezlivosti prvy tyzden/dva…stalo a stoji to pre mna za to…