Cvičenie s bábätkom a plač

8. mar 2023

Ahojte dievčatá,
v živote som nečakala že budem zakladať diskusiu na tomto fóre, ale som zúfalá a potrebujem možno nejakú podporu od Vás, čo ste si prešli niečím podobným.
Mám polročné bábätko, narodené o mesiac skôr (nečakaný cisársky, zlá poloha a skoršie kontrakcie).
Vývinovo bola v poriadku (sama pracujem v oblasti kde mam tabuľky psychomotorickeho vývinu v hlave až príliš podrobne), a veľmi som dufala, že sa nebudem nimi riadiť a stresovať, či všetko prebieha v poriadku.
V piatom mesiaci si pediatrička všimla slabšie brušné svaly, odporučila nám fyzioterapiu. (má polroka a z chrbta na bruško sa stále nepretáča, iba opačne)
Objednala som sa, bola som spokojná, ukázala nám aj manipuláciu, aj cviky (zistili jej miernu Diastazu, podľa jej slov je motoricky tri mesiace pozadu, čo som mierne prekvapená, čo by malo dieťa v polroku už zvládať..)
Cvičíme už týždeň a vôbec to nezvládam. Reve ako o dušu, ja revem s ňou, máme cvičiť 6x denne, zo spokojneho dieťaťa mám jedno uplakane, totálne sme jej znechutili hru na brušku (pred tým sa pekne hrala). Viem, že sú aj horšie problémy, sama som pracovala s deťmi s postihnutím ale ja ten plač skrátka nezvládam. Myslite si, že mám skúsiť ešte vydržať? Čo nám reálne hrozí, ak by som s malou necvicila, pripadne menej často?

ropucha6
8. mar 2023

Cvicite vojtovku? Moja je tiez o mesiac skor narodena a cvici uz vyse mesiaca- bude mat styri. Ja mam skor opacny problem, ze doma nereve, neviem to tak dobre odcvicit, preto som rada za dni u fyzio. Aspon moja place len pocas toho, za 2 minuty sa usmieva, uz ani nevie.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ildiko36
8. mar 2023

Kazde dieta place pri cvičený, ked cvičite svaly ktore dieťa nepouživa, je to normalna reakcia.Len cvič ďalej, neolutuješ to

anavixy
8. mar 2023

Citala som, ze to neboli (ono je to asi tazko povedat, kedze dieta nepovie), ale je to neprijemne. Ja tiez tazko nesiem vsetky place sposobene napriklad ockovanim, odbermi, ked tomu dietatu nevysvetlis, ze je to nutne, aj odsavanie nosa atd., pritom som povolanim novorodenecka sestra a robila som uz detom rozne veci 🙈, takze ta chapem… ja by som mozno skusila este nazor ineho fyzioterapeuta, vzdy som bola toho nazoru, ze od fyzioterapeuta nikto s dietatom neodide bez cvikov… na druhej strane ak je to naozaj nutne, tak potom len zatat zuby a vydrzat spolu s dietatom 😏 moja dcera napriklad uplne neskoro zacala stvrtnozkovat, sedela ovela skor, pretacat sa vedela, ale ze by to nejak extra casto robila neviem, proste davala si nacas v mnohych veciach, u fyzio sme neboli, ale som presvedcena o tom, ze by sme cvicili doteraz, momentalne ma 15m a uplne vsetko dobehla a robi spravne (nespickuje, nevytaca nohy…). Diastazu by som riesila, ale cvicit 6x denne je dost…

dominidi
8. mar 2023

My mame iny problem ake tiez cvicime..u nas pomohlo zvolnit, pocvicime ale kratsie, vzdy po spanku, ked je fresh, cca pol hodina toleruje a potom ho uz nechavam hrat sa volne..tiez bol nespokojny a velmi malo sa usmieval, bolo to onicom, nestastni obaja🤷‍♀️
Cvicit treba, ale za mna nie tak ze dieta bude cele dni nestastne..teraz ideme zapojit este babyplavanie aby mal aj nejaku zmenu, to by aj vam na brusko mohlo pomoct

mogaa
8. mar 2023

hlavne nená ju pri cvičení čo bolieť....predpokladám že cvičíte na lopte .....dieťa plače lebo je v určitej polohe v ktorej nechce byť....buď s ňou cvičíš na lopte alebo vojtovku.....vojtovka je dať dieťa do určitej polohy a tam zapája určitý sval, neboj sa nebolí to🙂

marzuz89
8. mar 2023

Ci mas skusit vydrzat?

Nemusis. Ale potom si nevycitaj, ked dietatko motoricky oneskorene zostane, bude mat vdaka slabemu brusku zle drzanie tela, vpadnute clenky a nozky do X.

Plac pri Vojtovke nie je ze je to boli. Je to preto, ze ju davas do poloh, ktore nechce, ziadne dieta nechce byt polohovane, chce sa volne hrat a skumat to, co skumat chce. Nie co ty potrebujes, aby robilo. Ak to nezvladas, prosim ta poziadaj o pobyt, nech ti s nou 6x denne cvicia odbornici. A ty tam nebud. Pretoze by nebolo fer, aby to dietatko nedostalo co potrebuje.

Zaostavat 3m v 6m bio veku je prilis. Prosim ta, cvic s nou a nespekuluj.

autor
8. mar 2023

Ďakujem krásne za odpovede. Názor mám od dvoch fyzioterapeutov, kde jeden videl trojmesačné zaostávanie a druhý len mierne slabšie brušné svaly.

veronikavaneska
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
8. mar 2023

@marzuz89 vďaka, možno som také niečo potrebovala čítať.

oblecenie99
8. mar 2023

Vydržať. Plače a aj bude. Ale má to zmysel. Môj synček mal torticolis, miernu diastázu a slabé medzilopatkové svaly. Tiež sme cvičili, tiež som bola zúfalá, tiež plakal, dlho som nevidela efekt, a tiež som pre toto takto zakladala prvýkrát diskusiu na MK 🙂 Bolo to dobré na to, že som zistila, že nie som sama a že to pomáha. Navyše som sa dopátrala k perfektnej fyzio, ktorá netlačí len do Vojtovky a prešli sme na Bobatha (vyššie spomínané cviky AJ na fitlopte), kedy neplakal a malo to lepší efekt ako Vojtovka - pozor, netvrím, že Vojtovka nie, je to individuálne. Musí sa najmä DOBRE cvičiť. Navyše nám najviac pomohla osteopatia (boli sme 2x) žiaľ podľa mojich info už p. Milotka Švačová zo SPišského Podhradia nerobí, neviem, kto sa tomu ešte venuje u malých detí, skúste zistiť ešte stred, západ, Rakúsko - je to dobrá vec. Všetko sa napokon upravilo, my sme ešte pred prvým rokom prestali cvičiť, keď začal konečne štvornožkovať (mal cca 8, 9 mesiacov) a cca 14 mesačný samostatne chodil. V decembri mal 3 roky a minule som si ani za svet nevedela spomenúť, na ktorej strane vlastne mal ten torticollis, ci na lavú, či na pravú - kedysi som tým "žila", chvalabohu po troch rokoch sa na to podarilo aj zabudnúť.
Čiže hlavu hore, všetko bude v poriadku, len cvičte, cvičte, cvičte. Výsledky sa dostavia. Nenechajte sa nalomiť prípadnými rečami okolia (napr. ja som mala problém so starými rodičmi, podľa ktorých sme ja a lekári boli hysterickí a dieťa týram a lekári len naháňajú pacientov, aby mali čísla - no comment). viem, že to môže byť veľký tlak, ale v tomto dôverujte lekárom a keď hovoria cvičiť, tak treba cvičiť. Čím skôr začnete, tým skôr skončíte a efekt sa dostaví. Držte sa

ropucha6
8. mar 2023

@autorka a to boli rehabilitacni lekari? Lebo to je dost nazorovy rozdiel…nasa doktorka hned povedala, ze ju musi brat ako o mesiac mladsiu.

marzuz89
8. mar 2023

Neboj, bude to dobre, viem z vlastnej skusenosti a asi vsetky deti placu pri cviceni, Vojtovke. Neboli ich to. Len sa musis vzchopit, robis to pre nu.

Neublizujes jej.

viestta
8. mar 2023

Keď nezvláda plač, skus sa "podeliť" o to cvičenie s oteckom. Je ťažké byť nad vecou keď vlastne dieťa kričí o raty, ale vieš, že je to pre jeho dobro, takže skus sama seba motivovat

aliaray1
8. mar 2023

Ahoj, podelim sa o skusenost. Chodime do Tetis a teda co opisujes som u inych deti moc nevidela. Poplakali sem tam to ano. My sme cvicili tie, vojtovka a doma 3x denne, nikdy nie vecer. Ked ju precvicovala terapeutka tak super, plakala len na zaver pri cviku, ktory jej bol neprijemny a rovno po nom prestala a usmievala sa a isla si svoje. Doma detto, tiez ziadne hysaky ani dajaky velky plac. Ked ju precvicila terapeutka, a ja som pokracovala doma, fantasticky ju to nakoplo vpred vo vyvoji.

V 6 mes sa len zacala snazit obcas pretacat tam a spat a nikto to tam nediagnostikoval ako spomaleny vyvoj...zacala az neskor. Sli sme tam kvoli hernii, diastaze, rerlux, uraz hlavky (sekunda nepozornosti).

janinah
8. mar 2023

6x je veľa podľa mňa,cvičila som so 4 mes.synovcom vojtovú,jeho mama to nezvládla,lebo reval nonstop,ale nepopustila som,časom si na to zvykol a šlo to aj bez plačú....narodil sa v 7.mes....ako 1 ročný bol na tom už ako jeho rovesnici

beata_k
8. mar 2023

Zajdi za fyzio, ktory cvici metodou bobath. Nie je tak drasticky jak vojtovka.
https://mamaaja.sk/chore-dieta/choroby-deti/neu...

snehulak77
8. mar 2023

Ahoj. Cvičíte 6x denne? Uf, to je fakt veľa. My sme cvičili 3, maximálne 4x denne a už to bolo aj veľa.
Aký názor má neurologicka? Nech ti vypíše pobyt v Tetise, tam to s ňou aspoň ten týždeň odcvicia za teba, trochu poradia, pomôžu. Ale 6x, to nechápem kto ti poradil, ak ide o vojtovku.

autor
8. mar 2023

@snehulak77 6x to nedávam. Ono, na neurológiu nás neposlali, nebolo treba, ona sa proste vyvíjala úplne v pohode, tie "míľniky" dosahovala, len v piatok mesiaci si pediatrička všimla slabšie brušné svaly. Aj Fyzioterapeutka povedala, že neurologicky je v poriadku, vidí len motorický problém.

ivangeline
8. mar 2023

iny fyzio...ine cviky.. ja tiez nie som za nonstop rev pri cviceni.. s najstarsim som cvicila.ale sekla s tym na pol roka..prave preto.. a cuduj sa svete,nic mu nie je..a tiez mi 6x pride prilis...my sme 3x a bol hypotonicky a slabe brusne svaly..

tessa04
8. mar 2023

Ahoj, ja mam podobnu skusenost, ja som vojtovku s dcerkou nedavala. Moja mala torticolis a hypotonus bruska. Narodena akutnym cisarskym, uplakana aj bez cvicenia a co sa dialo pri cviceni som nezvladala. Vyhladala som pani, co cvici s detmi bobath koncept. Poplakala si aj tam, ale doma to bola pre nu skor zabava a islo to bez placu. Dnes ma 1,5roka, je to krasne, sikovne dievcatko. Zacala trosku neskor 4nozkovat aj chodit ale vsetko to dobehla..drzim palce❤

oblecenie99
8. mar 2023

@tessa04 Vidím, že sme na tom boli viaceré podobne a skončilo to Bobathom.

snehulak77
9. mar 2023

No, v tomto veku je to psychomotoricky vývoj a je to prepojené. Osobne by som sa pýtala na neuro, ak má fyzio pocit, že to zaostáva. Neuro rieši presne toto. Ako nožičky, ručičky a pod. Nemusíš sa toho báť, vôbec to neznamená, že je zaostala alebo pod. Ale vojtovku by som bez neuro odporúčania ani nerobila. Toto má byť spolupráca neuro a fyzio. Aj môj mal len slabé brusne svaly a miernu hypotoniu, ale kukla si ho. No ale v 6mesiaci (korigo veku) sa už pretáčal, takže sa na to opýtaj. Poradia ti

snehulak77
9. mar 2023

Inak, je problém, ak sa ti otáča z bruška na chrbát a nie naopak. Pretože to má nasledovať až potom, najskôr z chrbatika na bruško. Už tam je vidno, že nemá zapojené dobre svaly a používa iné ako by mala. Náš malý tiež zapájal zle svaly, ale normálne vojtovkou sme to skorigovali. Ale nie na 100 percent. V každom prípade, ma skoro dva a normálne chodí a všetko, takže je v poriadku. Ale išla by som k tej neuro, lebo oni aj trošku nasmerujú fyzioterapeutov.

sss2023
14. jan 2024

Ahoj ako ste dopadli?

autor
15. jan 2024

Ahoj, aj som uvažovala, že tu napíšem, aby všetky mamičky videli, že som zbytočne "preháňala" :D 😀 na fyzio sme chodili dokým nezačala stvornozkovat, do 9 mesiaca. Vždy sme dostali nové cviky a po 3 dňoch už pri nich úplne prestala plakať, smiala sa, brali sme to ako hru. Určite som rada, že sme vytrvali, diastaza sa stiahla, pekne v 9 mesiaci začala stvornozkovat, hneď si sadla a hneď sa aj postavila. Už behá, rozpráva..už som na tie ťažkosti co sme mali úplne zabudla. Čiže cvičenia určite pomohli, chodila by tak či tak ale predišli sme veľa problémom, čo mohli potencionálne vzniknúť.🙂

domcikeee1
25. aug 2024

Ahoj 🙂 viem že trosku staršia diskusia ale zaujima ma to pretože presne toto riešime aj my teraz, ake potencionalne problemy mohli vzniknut ?

autor
25. aug 2024

@domcikeee1 zla chôdza, problémy s chrbticou, nesprávne spevnené svaly..ruka v ruke spájanie hemisfer, jemná a hrubá motorika a keď už predbieham ale aj problémy s čítaním a písaním.
To sú veci, čo môžu ale nemusia s tým súvisieť.