Cumlík u 2-ročnej

nina296
5. okt 2023

Pekný deň, z okolia ma strašia,že mame malej zrušiť dudel, lebo bude mat predkus? Aký máte nazor vy? Používame značku ortodenticky Bibs, kupila som už veľa iných značiek- mam, avent a ziadne iné nechce.
Nepáči sa mi,že ho začala pytat už častejšie aj cez den. Aké máte skúsenosti s deťmi vy? Vedeli aspon v neskoršom veku si dat vysvetlit,že dudel už netreba?

deti95060810
5. okt 2023

predkus má dcéra - lekár sa vyjadril ,že preto lebo mala dlho cumeľ...
takže podľa možnosti cumeľ zrušiť, lebo inak sa za strojček nedoplatíš....😉

kacena4
5. okt 2023

za mna dieta ktore rozprava nepotrebuje dudel najma cez den a ano moze mat predkus

januska12323
5. okt 2023

Také veľké dieťa dudel nepotrebuje. Dajte ho niekomu pre bábätko alebo ukecať za nejakú hračku a vysvetliť, že už je veľká slečna.

ja_mama
5. okt 2023

Treba sa ho zbavit cim skor. Zavislacit bude na nom zrejme stale, takze je to jedno kedy ho oplace (mozno budes prekvapena a nebude to vobec problem). My sme ho v 1.5 roku zahodili presne kvoli zubkom, chvilu pytala ale zvladla to pekne za par dni.

tosomja
5. okt 2023

@nina296 moja má 2,5 a má cumlík stále, keď si nespomenie, netreba aj celý deň. A starší syn na noc má, jeden v ústach, tri v ruke. V škôlke nie, a už ani cez deň nechce, už sa hanbí 🙂

mia_von_prag
5. okt 2023

Nám zubárka doporučila zrušiť do 2 rokov.
Má 1r9m, začala rozprávať a s tým dudlom v ústach sa hrozne jej všetko vyslovuje.
My sme zrušili tento týždeň, odstrihla som časť z neho. Za 3 dni si zvykla, že je pokazený a ten nechce. Už aj normálne zaspáva. Fakt je to otázka pár dní, dieťa bez toho prežije

misana84
5. okt 2023

Určite zrušiť okrem zubára to povie aj logopedička… nám tiež pomohlo strihanie a to dlho sa nevedela rozlúčiť

lorin29
5. okt 2023

@nina296 ja som malej zobrala cumlík keď mala 8 mesiacov 🙂čím skôr zoberieš tým lepšie

stannkal
5. okt 2023

@nina296 zoberies cumel a bude si namiesto toho cmulat prsty. Myslíš že tvrdý palec v ústach je pre rast zubov lepší než mäkký anatomicky cumlík? Ja poznám odporúčanie že do 3 rokov.

paciko9
5. okt 2023

Ja poznam rodinku, otec zubar a 3rocny ani na krok bez dudleny😅😅😅. Nas poucuju a sami robia to iste🫠

katika9145
5. okt 2023

@nina296 Ahoj, som zubárka a je to strašné, čo vidíme v ordinácii od tých cumlíkov...asi sa ti to nebude páčiť, ale 2 ročné dieťa už dávno nemá mať cumlík, tolerujeme ortodonticke a max do 1 roka, pokazia všetko, predkus alebo otvorený zhryz, že medzi zuby aj prst strčím a reč.... a potom mamky len zazerajú, keď im ukážem, čo ten cumlík napáchal...takže ak chceš skutočne dobrú radu, už dnes bolo neskoro, aby si ho vyhodila...

katika9145
5. okt 2023

@katika9145 ešte podotknúť, že mám 4 deti a ani jedno cumlík nemalo...ide to v pohode aj bez toho a odúčanie je niekedy hrôza

maminkadeticiek
5. okt 2023

Nechala som malemu cumel tolko kolko potreboval.Vsetci na mna tlacili,mala som v pazi.On potreboval cumel a ja pokoj.Naco mu robit stresy ze mu ho vezmem?V 3 rokoch dostal chorobu Ruky-nohy-usta. Povedala som mu ze to ma z toho cumlika vyhadzanu pusinku vyrazkami.Vybral ho a viac ho nechcel.Takze ano,neskor to pochopia.Ja by som dudku nebrala.Je to ich ukludnovak,pokoj,istota.

mima172
5. okt 2023

Na instagrame sledujem viacero zubárov a viac x sa tejto téme venovali, pridali aj foto a áno, cumel spôsobuje predkus. Preto sme mojej zrušili dudlík, keď mala 1r7m a to bola brutal dudlomil.
A teda nielen predkus ale celkovo mení tvar zúbkov, po umytí zúbkov sa ním opäť zanesu do pusinky baktérie (ak nie je čisto sterilizovaný) atď.

methexis
5. okt 2023

@tosomja ani naša 4 ročná nevie zaspať bez 1 dudulky v ústach a po 1 v každej ruke🤦‍♀️ 🤣 a teda zuby má v poriadku, schválne som sa na to na preventivke pýtala Mladší ich nechcel nikdy

vieronika14
5. okt 2023

@nina296 ahoj moj ma 2.5roka a cumel ma stale hl na zaspatie

ailiba
5. okt 2023

@nina296 ja som malemu zobrala, ked mal 2,5 roka, aj to len preto, ze uz ho nedudlal, ale vracal mi ho v 2 kusoch🤷‍♀️. Predkus nema... Ma velmi krasne a rovne zuby. Ale druhykrat by som mu ho este asi nechala, lebo si potom zuzlal prsty, cmulal tricko.... Chybal mu.
Mladsi ma 15 mesiacov a niektore dni ma dudel skoro stale... Ale on ma stale len par zubkov (to starsi mal v jeho veku dvakrat tolko).... A zrejme mu idu dalsie a je nervozny.

nikasmile
5. okt 2023

@nina296 naša má dudel len na denný spánok a do auta, lebo plakala, večer na spanie nechýba a cez deň tiež, ani ho nikdy takto nemala. Bude mat ť 2 roky. Dnes som jej na obedný spánok ukázala, že už duduška nebude a normálne som cumel odstrihla, pozrela si ho a sama ho zahodila. Takže teraz určite pár dní obedný spánok a auto pomrnká, ale žiaľ, už je naozaj veľká na dudel.

taktotedanie
6. okt 2023

Joj bibs cele zle ten ma len napis ortodonticky inak nic..predkus “jak blazen “ dobre radia

taktotedanie
6. okt 2023

@stannkal 3 rokov? Rada mozno tak spred 15rokov

denkabemommy
8. okt 2023

@nina296 predkus môže mať, aj nemusí -nie je to pravidlo ale je väčšia pravdepodobnosť, že ho mať bude ako nebude. Veľa to záleží od toho, či má dobrú veľkosť cumľa a ako silno ho saje. Dá sa odučiť od cumľa aj veľmi empaticky, najskôr veľa o tom rozprávať a postupne skracovať intervaly, kedy cumel bude 🙂