Čo urobiť, ak sa malá nevie pri plači nadýchnuť?

janka1224
29. mar 2011

Ahojte,

máte aj vy niektorá s tým skúsenosť? Naša malá slečna niekedy začne straštne plakať napr. keď spadne alebo pred spaním je už taká umrnčaná a ideme ju prebaliť, tak spustí rev... Pri takomto plači očervenie, otvorí ústa a nemôže sa nadýchnuť. Po chvíľočke sa ale nadýchne... čo v takomto prípade robíte? Počula som že sa má fúknuť do úst alebo trošku capnúť po zadočku?
ďakuje 😨

sofinka13
29. mar 2011

Ahojky, aj mojej Sofi sa to pár krát stalo pri veľmi, veľmi, veľmi veľkom plači. Tak ako píšeš, som jej vtedy fúkla do pusinky a jemne s ňou zatriasla a hlasno na ňu prehovorila. Vždy to pomohlo a hneď sa nadýchla.

berus222
29. mar 2011

nas to tiez chvilku robil. stacilo fuknut do tvare alebo capnut po zadku. ale napr. svagrina malou triasla, fukala, capala a az potom sa nadychla
inak, tato temu tu uz niekde je

zdenda6
29. mar 2011

ahoj ja mám chlapca a ked sa zájde ako si ty uviedla to fúknutie do úst pomáha a hlavne ho čím skôr niečím zaujať aby zabudol na plač on má 16 mesiacov a je hrozne nepozorný ked sa silnejšie udrie tak to stojí zato 😀

misulienka
29. mar 2011

moja mala sa takto zachadzala tiež,stači fuknuť alebo oprskať vodou.Našej malej fuknutie malo kedy pomohlo vačšinou jej pomohlo oprskať vodou.Neurologicka nam povedala že v žiadnom pripade s nou netreba triast, najlepšie nechat tak že ona sa nadychne sama.Moja mala stale zmodrala, prestala dychat až odpadla.Stačilo že sa len buchla.Doktorka povedala že je to afektívny plač.Z toho musi jednoducho vyrásť.

ayshka
29. mar 2011

Aj nam sa to stava, ked sa silno udrie a este je k tomu unaveny. Nam to fuknutie do tvare velmi nepomahalo, vlastne vacsinou sa sam po chvilke nadychne. Lepsie nam pomaha otvorit okno alebo vyjst na balkon na cerstvy vzduch. Toto je este nic, ale uz sa aj stalo, ze uplne zmodral a odpadol do bezvedomia. Zevraj to maju deti do cca 4 rokov a s vekom sa to zlepsuje.

montinka
29. mar 2011

aj nasa mala sa zachadzala zatial dlhsiu dobu uz klud,ale raz nam nepomohlo ani tlapkanie, ani fukanie ani nic po dlhsej dobe sa nadychla sama.

sunshine13
29. mar 2011

Aj my mame tento problem, Silvinke sa to casto stava. Pediatricka mi poradila fuknut do tvare, capnut po zadocku, v krajnom pripade, ked nic nezabera, splechnut do tvare pohar s vodou. Nam to fuknutie zatial vzdy zabralo.

mhas
30. mar 2011

Moja Alžbetka sa tiež raz za čas zájde. Vie sa tak žalostne rozplakať, že koniec. A ja pri každom jednom plači len striehnem. Ale nikdy sa doteraz sama nenadýchla, vždy ju "prebralo" fúknutie do tváre alebo otočenie dole hlavou. A to ona vždy prestane dýchať a po chvíľke padne na zem. Niekedy pomôže aj to, že padne a niekedy nie. V každom prípade je to pre mňa osobne veľmi stresujúci moment a potom pár hodín som ešte roztrasená.

emily3
3. apr 2011

ahoj, tak nasa to ma tiez, ale ona ani nezacne plakat,...teda zacne a uz sa nemoze nadychnut, prvy krat mi to urobila na dovolenke, a fukanie do pusinky jej nestacilo, uplne omodrala a prestala dychat, oci stlpkom a drzala som ju nevladnu v naruci, myslela som ze umre a ja s nou...fukala osm jej do tvare..nic, triasla som s nou..nic, kricala som na nu...nic....asi minutu bola vtakom stave, nevedela som co mam robit, som tam histericky kricala aby mi niekto pomohol, ludia ju tam kriesili a volali sme zachranku, ona sa potom sama nadychla alebolo to strasne...zobrali nas do nemocky...presli sme vsetkymmi moznymi nemoznymi vysetreniami ale vsetko mala v poriadku...nechali si nas na pozorovanie a uzavreli ze je to ten ulak, jedine ze z toho vyrastie...potom sa jej to stalo este raz, to sme uz boli doma, padla , podkla a zas bez dychu, oci stlpkom, som s nou triasla a kricala na nu..prebrala sa ...... potom dlho nic..to bolo v lete a nedavno mala zas taky zachvat, ani sa neudrela nic, len nechela ist spat..to prvy krat videl aj manzel, v jeho rukach mu odchadzala...tak sme ju oplachli studenou vodou a chytila sa...potom bola spava a unavena....
doktorka na neurologii hovorila,ze sa dieta vzdy nadychne, ze sa ma hlasne na nu prehovorit, alebo oplachnut studenou vodou..... no neprajem to nikomu zazit...je to hrozne.... ☹

dafe3
5. apr 2011

ahoj, vies co, vraj ked som bola ja mala, robila som toto iste, a nasa baba dedinska poradila po riti mi dat-a naozaj jediny babsky recept zabral! dovtedy nasi behali so mnou po vysetr. a zbytocne..🙂

lucinkabs
7. jan 2019

@emily3 vidím ze príspevok je starší ale chcem sa opýtať koľko mala dcérka keď sa jej to stávalo a ci z toho vyrástla moja ma 1a pol roka a stalo sa mi to dnes 2hy krát a budem sa triasť ešte asi do rana koli hnevu a únave sa tak nazlostila a rozplakala že stratila dych a začala modriet nevedela dýchať a ani fuknutie nezabralo ani po zadočku potom sama nejako lapla po dychu no ja už bola na pokraji nervového zrútenia...

deninka233
8. jan 2019

@lucinkabs ahoj, skvelé že si obnovila túto tému. Moja dcéra robi/la presne to isté ako opisuje emily. Ja som si vždy myslela že je to dáka jej špecialita, ale pozerám že to robia viaceré detičky 😃 ja som ju kvôli tomu ani nedala do škôlky, pretože sa to dialo aj parkrát denne, a bolo to dosť nepredvídateľné, stačilo že sa buchla, udrela, prebehol jej kocúr cez nohy... vrcholom všetkého bola voda! Ani kvapka nesmela na ňu padnúť a veľmi nebezpečné bolo keď pila z pohára, nechtiac si poliala hruď a vdýchla vodu ktorú mala v ústach... Takisto často omdlievala z tohto a bála som sa, že sa dakde pri páde udrie a ešte viac sa zraní... Zverila som ju opatrovateľke, ktorá ju mala nonstop na očiach, lebo som sa musela vrátiť do práce, a vtedy niekedy jej to postupne prešlo. Začalo to odoznievať okolo tých 2 rokoch, v 2,5 to bolo už len párkrát za týždeň a teraz má tri roky a už to nerobí vôbec. Teraz má druhý extrém, uteká po chodníku, padne, roztrepe si koleno, krv tečie prúdom a ona začne riešiť krv, špinu v rane, kúsky kože.... a nie aby sa rozrevala, že padla a bolí! 😉

deninka233
8. jan 2019

@lucinkabs ozaj a moja malá s tým začala v 7mych mesiacoch, po kiahňach. To bol jej prvý stret s bolesťou ako takou, dovtedy si žila svoj pokojný život.... tiež som pri prvom raze chytila šok že čo sa deje, ale potom som už bola tak vycvičená, že som vedela z inej miestnosti vybehnúť ak dačo buchlo, napríklad, a po tom zvuku odstalo ticho...

emily3
9. jan 2019

@lucinkabs ahoj, prvy krat to mala ako rocna. Mala to asi o cca 3 rokov? Uz si nepamatam. Vyrastla z toho. Ja som ju najprv brala do kypelne a oplachla studenou vodou. Ale neskor som ju dala stabilnej polohy a volat ju po mene. Robila to ked sa zlostila, alebo sa udrela. Snazila som sa tomu predchadzat, cize ju velmi nevytacat. Neskor som to uz vedela predvidat. Mamzel mi neveril,ale raz ju chcel dat spat a drzal ju na rukach. Ona nechcela a zacala vrestat a odpadla mu v naruci. Po tom zachvate bola unavena a spava. Preslo to, vyrastla z toho. Teraz ma 9rokov a ani si to nepamata, iba z rozprania..
Bola s nou aj v nemocnici, ked to urobila prvy krat, som myslela ze umrem s nou. Prestala dychat a drzala som ju v naruci a nevedela som co mam robit. Dr. mi povedala, ze dieta dycha, ze je to prirodzene... no som rada ze to malo len jedno dieta a ze je to za nami. Prajem pevne nervy a chladnu hlavu.

lucinkabs
9. jan 2019

@emily3 ďakujem ❤️ za odpoveď. Ú nás to je od zlosti keď sa udrie viem ju odpútať ale keď zúri tak sa mi to nedarí veľmi. Snáď to časom prejde lebo inak hrozí infarkt mne 😵

emily3
10. jan 2019

@lucinkabs zlepsi sa to. S tou zlostou si nepomozeme. hlavne vela trpezlivosti, ale vyrastie z toho. 😉 este budes spominat.. zlate babatko..😏.