Som zvedavá na váš názor na dnešné animované filmy - "rozprávky". Dávam to do úvodzoviek, lebo podľa mňa to rozprávky ani nie sú, skôr akčné filmy v kreslenej verzii. Otázku inšpiroval môj zážitok z víkendu - s manželom sme boli pozrieť Kocúra v čižmách v kine, s očami dospelého to bolo fajn, zábavný akčný film, no podľa mňa absolútne nevhodné pre deti, pre ktoré je to teda primárne určené. Bol to film plný agresie, nenávisti, SPOILER: Zlatkovláska s medveďmi vykreslené úplne negatívne, ktorých jediným cieľom je zabíjať, ten tučný veľký chlap taktiež (ze potom sa čudujeme, že 14rocne deti chodia do školy so sekerou a chcú zabiť spolužiakov...), tie scény so smrťou v podobe vlka podľa mňa vyslovene strašidelné pre deti. KONIEC SPOILERA
No proste čistý des pre mňa,.... Sála bola plná 5-6rocnych detí, ja som tak rozmýšľala, čo by som tým deťom povedala o filme po pozretí.... A čo oni odnášajú z takýchto "rozprávok"... Keď ešte sú vo veku, kedy nevedia rozlíšiť realitu od fantázie... O tom, že rýchlo sa meniace obrazy pôsobia taktiež negatívne na detský mozog, ani nehovorím.... Určite to ma súvis s
hyoeraktivitou, neschopnosťou sústrediť sa, atď
@bolarazjedna s manželom sme mali zapnutú telku a šla rozprávka (krátka) pre deti, kde mama líška vysvetľovala svojmu dieťaťu (liške), že už nebývajú spolu s ockom lišiakom, ale už mama býva s ockom tchorom a jeho deťmi.
Mysleli sme, že nás picne. 3r deti a takéto rozprávky?
@bolarazjedna citala si niekedy rozpravky od Dobsinskeho? 😀
@bolarazjedna lebo v starodávnych rozprávkach žiadne násilie nie je: snehula prežila 3 pokusy o vraždu, popolusa je v podstate dieťa so syndrómom CAN, marusu poslala macocha umrieť do lesa v januári, …..
Veľmi zle ste pozerali toho Kocúra. A ak tie rozpravky potom doma este takto okomentujete... možno, keby si sa spýtala toho 6 ročného dieťaťa, bola by si prekvapená, čo videlo ono.
P.S. stále je tu možnosť prestať chodiť do kina a vrátiť sa k starému dobrému Dobšinskému.
@bolarazjedna takže otázky na diskusiu :
- cenzurujete deťom, aký obsah môžu v telke/v kine pozrieť a v akom veku?
- rozprávate sa s deťmi o obsahu, čo videli? Ako reagujete, keď videli podľa vás nevhodný obsah?
- co si myslite o moderných "rozprávkach"? Aký vplyv majú podľa vás na dnešné deti?
- ako reagujú vaše deti, keď im nedovolite pozrieť niečo, čo spolužiaci mohli pozrieť? Ako to s nimi od komunikujete?
mam takmer 5r syna a taketo rozpravky mu nepustame presne preto, co si napisala. my s muzom sme kocura videli, ale syn by to vobec nepochopil. snazim sa selektovat aj kreslene serialy - napr. labkova patrola alebo chuggington su uplne nenasilne, postavy sa tam k sebe spravaju pekne, pomahaju si. masa a medved alebo aj tom a jerry su zas o inom. (tom a jerry teraz skusame, lebo ho to bavi, ale vela vysvetlujem, ze je to len rozpravka.)
mimochodom, osobne som nasilne rozpravky nepozerala a necitala ani ako dieta. mam "traumu" zo zabiatka a dobsinskeho som neznasala este aj v puberte.
Skus si precitat rozpravny bratov Grimmovcov? Alebo klasika Dobsinsky, Nemcova. To su klasicke rozpravky plne nasilia, falose, zloby, nenavisti
No keď si premeliem, čo som pozerala ja ako dieťa 🙈 ale tiež niekedy idem vyvalit oči pred telkou a rozprávku deťom prepínam. 😀 Niekedy mám aj pocit, že tie deti ani nechápu čo to rozprávajú v tej rozprávke. Neviem načo je to dobré.
@bolarazjedna ano, cenzurujeme. ano, rozpravame. mne sa pacia aj sucasne rozpravky, ale vzdy si pozriem odporucanie na zahranicnych rodicovskych strankach, ze od kolkych rokov sa odporucaju. a mojho syna to netrapi, co pozeraju spoluziaci. jeho naj kamoska ma napozerane vsetko vratane potterov a spidermanov uz asi od 3,5r. mojmu je to jedno 🙂
btw grimmovcov aj andersena sme uz nieco citali (upravene - skratene - verzie), ale kniha ma na dieta trocha iny vplyv ako serial/film, ktory je vizualne bohatsi.
@bolarazjedna hej, "cenzurujeme", ale žiadnu rozprávku, ktorú by bolo treba cenzurovať, sme nenašli.
Rozprávame sa,
Páčia sa nám,
Spolužiaci nepozerajú nič, čo by bolo treba cenzurovať.
@tyrkysova_kobyla presne od Dobšinského ako dieťa som čítala Loktibradu aj iné a pamätám na jednu časť že - žena si odrezala jeden deň jeden prsník aby navarila mužovi jedlo a na druhý deň druhý prsník čo mu tak chutilo 😳😁
@bolarazjedna na kocúra v čižmách som bola s 10 ročnou a myslím ze v pohode ale pre menšie deti to ani podla mňa fakt nebolo.
a inak celkom ma prekvapuju argumenty ostatnych v tejto debate, ze aj my sme take pozerali a tu sme. to je na urovni, ze aj nas bili a fackovali a tu sme.
@bolarazjedna tak ja neviem ci si videla ineho Kocura ako ja, ale ja som videla, ze "rodina je najviac" (tri medvede a zlatovlaska), ze netreba upadat na duchu aj ked sme starsi (kocur a jeho posledny zivot), ze priatelstvo je dolezite (kocur, cica mica a kamos psik), ze dobro zvitazi nad zlom (ti dobri prezili a pochopili silu lasky a priatelstva, tlstocha pohltila zem, lebo bol zly), ze aj tvor so zlym osudom moze veci videiet pozitivne (psik) atd. Rovnako rozpravku pochopilo aj moje dieta.
@katkine_terapie jeeej, na tohoto Kocúra sme boli aj my. 💪👍🤗
@inkubator
@pribinak
@tyrkysova_kobyla
Ja si myslím, že medzi citanou a kreslenou rozprávkou je značný rozdiel. Keď čítaš, dieťa si predstaví scény podľa seba, a vôbec mu nemusí prísť strašidelné, že vlk zjedol babku napr
Je úplne iné, keď ta agresivita je nastolena priamo, rovno sa na to dívaš.
A myslím si, že tie rozprávky pred 30 rokmi neboli do takej mieri rýchle, ani agresívne. Samozrejme, aj tam boli dobrí a zlí, aj tam boli bitky (napr leví kráľ, atď), ale nedá sa to porovnať s dnešnými filmami.
@tyrkysova_kobyla presne toto som chcela aj ja napisat. Ked mal syn cca 4-5 rokov, chcela som mu nejaku prečítať, no v polovici som uz rozprávala vlastnú verziu, lebo scénu ako išiel muz do hory a žena mu zatial uvarila jeho dieta na obed, lebo mu nemala dať co jest- na to som fakt nemala odvahu.
Ja som mala podobný názor ako ty - že dnešné rozprávky už nie sú pre deti, na rozdiel od rozprávok z našich čias. Z nostalgie som našla zopár rozprávok, čo som ako dieťa sledovala a chcela pustiť aj svojim deťom. A zistila som, že "naše" rozprávky neboli nič moc. Väčšina z nich vyslovene hlúpa, násiliu sa tiež nevyhýbajú. Zbožňovala som Emila z Lönnebergy a pustila jeden diel synovi... opýtal sa ma, prečo Emila jeho ocko neľúbi... celkom logická otázka, keďže ho tam bežne tlčie hlava-nehlava...
A tu ešte dodám, že ja mojim deťom rozprávky cenzurujem od mala, vyberám, co ano a co nie, učím ich, vysvetľujem trpezlivo a dlho, v škole mi učiteľ na hudobnej povedal, že také slušne deti ešte nemal. A napriek tomu sú moje deti bojazlive, nepriebojne, ustrachane. Lebo spolužiaci v škole z pozerania tých "rozprávok" sú akční a niektori doslova agresívni a diví. Tak neviem, čo je lepšie....
@katkine_terapie áno, tieto myšlienky tam samozrejme boli, ale nič na tom nezmení, že podľa mňa boli absolútne v zlej a v nevhodnej forme podané. Tieto pozitíva by sa dali vykresliť aj iným spôsobom predsa, tisíckrát vhodnejším pre deti.
Nechcem sa hádať, chcem diskutovať ☺️ som si vedomá, že názory budú rôzne a protikladné
@katkine_terapie ono takto sa da opísať aj film Sedem s bradom pittom. Ľudia by nemali hrešiť lebo budu potrestani, hlava v krabici ta prekvapi a tak. 😅 Ale jasne ze nie každé dieťa na film bude reagovať rovnako, za mňa to bolo fakt pre 8+ minimálne.
Naša pozerá s nami skôr česko slovenské seriály alebo komédie odjakživa aj starú klasiku slovenskú a českú, rozprávkam moc nedala kresleným, ale teraz niekedy boli v kine na nejakú rozprávku ale odišli odtiaľ lebo sa tam zaľúbil chlapec do chlapca a to sa jej nelubilo tak ju to nebavilo ďalej tam sediet
@bolarazjedna aj animované verzie boli, sú aj budú. A budem sa opakovať je to na rodičovi. Vysvetľujem počas celej rozprávky čo sa deje. Keď sa mi nepáči niečo tak poviem, že je to hlúposť, alebo sa mi to nepáči, alebo je to zlé nevhodné, čo prečo ako. A keď už vidí niečo, čo je násilné alebo inak nevhodné sám zhodnotí, že je to hlúposť a povie mi nech to vypnem 🤷🏻♀️ krteček sa mu nepáčil keď vyrúbili les a postavili mesto a nechcel to pozerať, lebo to je škaredé 😄
Moja generácia vyrastala na sovietskych rozprávkach ,často teda dosť hororových a dnešná na amerických-je to podla mna jedno .Na dnešných rozprávkach ma niekedy fascinuje hlúposť napríklad býk s vemenom...Inak som nostalgická takže milujem staré rozprávky.Prežili sme aj Lolka Bolka kde bola otázna orientácia aj iné spolunažívania je to vždy vec pohľadu❤
A rozprávky, ktoré sme pozerali my ako deti boli v čom iné?Vlk zožral babku, prezliekol sa za ženu, rozrezali mu brucho. Babka v perníkovej chalúpke vykrmovala deti aby ich mohla zjesť. A dalo by sa pokračovať.. od toho je tu rodič aby zhodnotil čo chce pustiť deťom, nie?