Čo s rozmaznaným bábätkom?

bembola
12. feb 2012

nemyslela som ze takto dopadnem a po takmer roku co som si myslela ako vsetko robim dobre, budem prosit o pomoc, lebo nebudem vediet ako dalej... dcerka ma 10 mesiacov, od jej narodenia som riesila kazde zaplakanie, stale som si hovorila ze je este malinka, teraz mam doma velku tavu, ktorej nic nie je dobre. spi len zavinuta!!! s cumlom a ked ju hladkam po hlave. takze pol dna travim s nou v posteli aby vobec spala. odist nemozem lebo len co sa pohnem je zas hore. v kociku spi tiez len kym sa hybe, s tienidlom, aby ju noc nerusilo...viem ze je to len rozmar lebo vecer zaspi sama. a ked ju necham zaspat samu, nikam to nevedie, rumadzga ihned az sa zachadza, a potom zostane taka rozrusena, ze uz ju ani ja poriadne neuspim. ked navela zaspi, spi kratucko, lebo jej trva aj hodinu - dve kym zaspi a je zas hladna. potom vsak poriadne neje, lebo je unavena a je to takto dookola a ja uz nevladzem a nevidim cestu von - nechat ju plakat poste nejde, lebo jaci tak ze ja nevidim kde by tomu mohol byt koniec a nejaku pol hodinu ju naozaj plakat nechat nedokazem... ak viete pomozte

martinas30
12. feb 2012

@bembola ahoj asi pol roka dozadu som pisala podobny prispevok,tiez nasa malicka plakala a chcela byt len pri uspavani na rukach,prechadza to postupne ako sme ju zacali spajat s levikom plysovym,oblubila si ho a zaspavanie sa upravuje,trva to uz druhy mesiac ale pomalicky prechadzame k tomu ze zaspava sama...neviem mozno si uz aj citala tuto knizku,ak by si nasla ispiraciu ako ju odnaucit tak si precitaj,nieje to knizka ktora odporuca nechat dieta vyplakat,ja som bola proti tomu aj ked sme to skusali tiez plakala az sa zachadzala a to nieje riesenie podla mna,mozno niektorym babatkam to pomoze ale kazde je ine tak treba skusat kedy je babo spokojne aj inak ako len maminke na rukach 🙂..drzim palce,viem stoji to vela nervov.

martinas30
12. feb 2012
sedem
12. feb 2012

@bembola Uf, dievca..tazko radit..malinka si len zvykla na to, co si jej doteraz ochotne poskytovala a urcite sa nebude lahko vzdavat svojho servisu..kazdopadne, vsetky zmeny robit pomaly, postupne a s velkou davkou trpezlivosti, to znamena, ze ak si ju doteraz pri zaspavani hladkala, mala cumlik, bola zavinuta, bola si s nou, az kym sa nevyspala, kludne ju zavinuj, ked sa tak citi dobre, casom mozte vymenit za spaci vak, ak je zvyknuta na cumlik, nech, aspon si necmula prsteky, hladkanie po hlavicke - no komu by sa to nepacilo? 🙂 takze ak jej to pomoze zaspinkat, preco nie, vela maminiek uspava svoje deticky aj do 3 rokov, akurat by som riesila tvoj pobyt pri nej pocas spanku, verim, ze nie vzdy sa da, takze postupne od nej odchadzat, ked zaspinka,daj jej tricko s tvojou vonou(nie vonavkou), nech ta citi a aj ked sa ti zo zaciatku bude budit, skus ju znovu a znovu uspinkat a odist, ona si zvykne..len bud trpezliva, moze prechadzat aj obdobim separacnej uzkosti, takze si ta mozno prave teraz bude viac vyzadovat...kazdopadne drzim palce a skus sa na to pozriet aj z druhej stranky, tvoja dcerka ta miluje a chce byt s tebou, tak si to uzivaj, kym sa da 😉

danjelca
12. feb 2012

bembola to určite vo vyššom veku prejde neboj sa je to dočasné a zatial skúšaj každý den nejaký nový trik.Napríklad rozlamu jej naučené zvyky aby si sa mohla pohnúť..hladkaj ju po hlavičke, ale krátko a skus sa vzdialiť..ked bude plakať príd párkrát pohladkaj, vzdial sa na meter..pusti jemnú hudbu atd..skúšaj čo ta napadne.v zavinovačke ju nechaj cíti sa zrejme bezpečnejšie..jediná cesta je do samovolného vyriešenia odnaučovať to, čo si ju naučila pomaličky.

danjelca
12. feb 2012

@bembola mna fascinuju bábätká z dokumentov, čo vidím že ženy celý den nosia na chrbte pri práci, su spokojné, spinkaju počas cesty, práce,mama si robí svoje.Fakt si myslím že my tie deti velmi rozmaznávame na našu škodu.

janka_pn
12. feb 2012

ked bude mat 3-4, tak si povies, ze ake bola male sladke babatko, aj ked trochu upistane... 😉 aj moja bola taka a teraz mi to chyba, ze som sa ju v tom veku snazila za kazdu cenu od toho vsetkeho silou mocou oducit, namiesto toho, aby som si uzivala, ako veeelmi ma lubi a potrebuju 😵 prajem pevne nervy 🙂

lenka268
12. feb 2012

@martinas30 ja dakujem za link, uz to citam a je to velmi velmi zaujimave. Moj maly bude mat v maji 2 roky ale v noci spi hrozne, niekedy je hore 3X to sa tesime ze jak sme sa vyspali ale niekedy kazdu hodinu a to este pije dve flase mlieka za noc takze by uz bolo fajn keby spal lepsie takze vdaka uvidime co sa docitam 😉 🙂

desszi
12. feb 2012

Syncek ma 2,5 roka, zaspavam s nim na obed aj vecer, vobec to neriesim, sme takto od piatich mesiacov a zbytocne sa tym nestresujem. Neriesim co si o mne kto mysli, kto co hovori, nemyslim si, ze bol alebo je rozmaznany, jednoducho ma potrebuje a koniec koncov, nemam az tolko roboty, aby som si ten cas nenasla. Treba zachytit prve znamky unavy a uz vtedy si s nou ist lahnut - nas tak obvykle zaspi do 10-15 minut, ale su vecery ked zaspavame aj hodinu. Co spravim. Pride cas, ked sa to same upravi a mozno mi aj bude luto, ze s nim nebudem moct zaspavat 🙂 Hlavne ze mam doma usmievaveho veseleho krpca, ktory sa na vecerne zaspavanie tesi, lebo si citame alebo sa rozpravame o nasom dni.

hajanka
12. feb 2012

Tiez som mojho syna uspavala dost dlho, podobne ako @desszi a nikdy som to prilis neriesila,
@bembola tvoja dcerka ma len 10 mesiacov, casom sa bude jej spankovy rezim menit. Moj sa postupne naucil zaspavat tak, ze som k nemu len lahla a lezala, do pat minut zaspal, ale musela som byt pri nom, lezat pri nom ma urcite nezabilo 🙂 dala som mu vsetko co potreboval, ci pohojdat na rukach ci polaskat, ci sa pritulit, ked nemohol zaspat, moju pozornost si vyzadoval neustale, nepripisovala som to nikdy rozmaznanosti. A vobec z neho nevyrastol nejaky rozmaznanec, prave naopak, teraz je z neho takmer uplne samostatny a velmi sikovny chlapcek. Nemam problem sa s nim potulkat ani teraz, kolko krat si dokonca vecer lahnem k nemu, len sa tak rozpravame, postiskame. Nevidim na tom vobec nic zle.
Preco by si mala od nej odchadzat ked nemoze zaspat, ked ta chce mat pri sebe? Len preto lebo ine mamicky maju take deti co to nepotrebuju, alebo nevyzaduju? Je to az taka velka obeta?
Preco sa vzdy to co je pre babetko prirodzene (potreby) povazuje za rozmaznane????

bubinko83
12. feb 2012

@bembola aj my sa uspavame tak ako @desszi a to mame vyše 3 rokov!! podotykam. A nepride mi na tom nič zle,proste syn ma len potrebuje pri sebe a viem že keby som velmi chcela tak by som ho donutila ist spat sameho ved aj v školke spinka sam . Ale mne to vyhovuje a je to jedina chvila kedy možem byt pri nom blizko lebo ked nespi tak stale skače a beha a nechce sa mojkat. 😀 Tvoja dcera je malička,ešte to nerieš a uživaj si chvile snou. 😉

macamac
12. feb 2012

@danjelca ale veď práve preto,že tie bábätká visia celý deň na mame-sú spokojné a v pohode 🙂
stále sú maximálne blízko nej a viac nepotrebujú. cítia sa v bezpečí 🙂
aj mne sa to páči 😉

anicka1981
12. feb 2012

@bembola ja som mala presne to iste s mojim malym, az to zaslo tak daleko, ze sa uz nedalo, okrem toho bezneho vystrajania a nocneho krmenia kazde 2hodiny a to mal uz 7mesiacov,, zakazdym, ked sa mu nieco nepacilo,co bolo skoro stale, zacal neuveritelne pistat, to trvalo 5dni,,, a po nich som si povedala a dost,,, jednoducho normalne o 10rano som ho ulozila do postielky, napany, prebaleny, unaveny, a hotovo, nechala som ho v postielke, pustila mu zvonkohru, a nechala ho tam,plakal, plakal, po 15 min zaspal a spal cez hodinu a pol, co bol zazrak, lebo pred tym zaspaval vylucne v koci za hojdania a po 20 min bol hore,,, ked vstal bol zlaty a vysmiaty,,, teray mi spi 2X za den, doobeda v postielke, a poobede v kociku na prechadzke,, rovnako vecer po kupeli sa napapame a ideme spat, rovnako ulozim, zapnem zvonkohru a spi,,,, teraz uz neplace ani neprotestuje,,, jednoducho zaspi,,, a to sa mi pred tym budil celu noc kazde 2 hodiny,, teraz ide spat o 19 vecer a zobudi sa o 4 rano, napapame sa mliecka a spi do 7 az 8 rano...

Oni len skusaju ako daleko mozu zajst, ja som bola na psychiatriu, viem co prezivas,,, musis jej urcit pavne pravidla a rezim, a hotovo,, bude aj mala lepsia, lebo deti potrebuju hranice, respektive potrebuju vediet, kde su...

Mne trhalo srdce, ked som stala za dverami, ale ked zistil,ze nikto nepride zaspal, ked ju uz raz ulozis, tak ju musis nechat, a nesmies k nej behat, lebo pochopi, ze sa vratis, ked place,,,, tak bude plakat, aj ked zaciatky su tazke,, moj pred tym, ako zacal vyskat, tiez sa vedel tak rozplakat, az sa zachadzal, preto som ho tiez nenechavala plakat,,, neboj sa ju nechat plakat, mala je uz velka, plac jej neublizi, akurat sa tym unavi,,,, dryim palce,,

hajanka
12. feb 2012

@anicka1981 chuda, ja to nechapem ☹
Ako mozes tvrdit, ze plac mu/jej neublizi? Plac je formou prosby o pomoc. Odmietnutie takejto pomoci vplyva velmi negativne na psychiku dietata. Ak rodicia ignoruju toto volanie mozu dietatku uskodit. Pri placi sa do mozgu babetka vylucuje stresovy hormon, cim viac a dlhsie tym viac viac hormonu sa vylucuje a moze dojst k poskodeniu struktur vyvyjajuceho sa mozgu. Stres spôsobený plačom, ktorý nikto neutíši, môže výrazne narušiť chemickú rovnováhu v mozgu. Po utiseni hladina hormonu opat klesne. Dieta po dlhsom placi plakat sice prestava, zo zaciatku je to unavou a neskor preto, lebo zisti, ze je zbytocne plakat a vyjadrovat svoje pocity, zisti ze niet nikoho kto by mu podal pomocnu ruku. Take dieta moze byt v dospelosti uzkostne, neiste, depresivne a zakomplexovane a mat pocit menejcennosti.
9 mesiacov sa nich tesime a nosime ich v sebe aby sme ich potom mohli nechat same s placom, osamote??? nechapem...

kvetinqa
12. feb 2012

@hajanka aj sto likov by som ti dala!!! ja nechapem tuto cudnu formu vychovy, kde sa ma dieta vyplakat az do uplneho odkvecnutia..

anicka1981
12. feb 2012

@hajanka nevies nechapes, a ano je to super moderne, nenechat dieta ani plakat ani nic, lenze tvoje znalosti nie su dostatocne, lebo su rozne druhy placu, a matka rozozna preco dieta place, aspon ta, co svoje dieta pozna, takze ja viem rozoznat preco place, a kedy je plac bolesti, nespokojnosti a tiez rozoynam, kedy je len rozmarny,,,,, a ako moze dietatu plac uskodit??? potom sa mamicky cuduju, ze sa im deti hadzu v obchode na zem, ked im nekupia neaku somarinu,, ved kludne, kazdy nech si vychovava ako chce,,, dieta ma zit s rodicmi a nema byt stredobodom vesmiru, keby si nepala 7 mesiacov viac ako 3 hodiny denne bz si hovorila inac,

hajanka
12. feb 2012

@kvetinqa mne to pride velmi velmi smutne (zo strany babetka) a velmi bezcitne (zo strany rodicov), preto niektori by najradsej, aby uz po narodeni sa sami nakrmili, prebalili, zaspali (a spali kazdu chvilu, najlepsi po 3hodiny aspon), hned sedeli a behali a sami sa hrali, sami sa vseko naucili.... atd. vsak naco im su vlastne rodicia potom? Len aby im dali zivot a na svet priviedli.

Chapem ze to moze byt vycerpavajuce, ale to vsetko robi psychika. AK to budeme brat ako "trest", ako nieco zle a otravne, tak to bude stale horsie, az kym sa nezopypeme a mozno neskoncime niekde v teme "Chteli jste někdy ublížit svému díteti?". Treba to vsak brat ako nieco prirodzene, normalne, dat babetku to co potrebuje a vtedy ked to potrebuje. Nervozna matka = nervozne dieta. Hlavne byt kludna a vyrovnana, ak sa to uz neda, tak sa nehambit poziadat o pomoc, ked si uz nevieme rady.

hajanka
12. feb 2012

@anicka1981 nastastie viem co hovorim, moj syn tiez nebol spac 😉 ale vzdy sme si nasli cestu, urcite vsak nie formou placu. A je jedno aky je to plac, to takemu babetku jednoducho nevysvetlis, teraz mozes plakat lebo si hladny, teraz nemozes lebo nie si a places z rozmaru 😒 to je hlupost.
Vobec nechapem o akej modernosti pises. Co to mas spolocne s modou netusim.

anicka1981
12. feb 2012

@hajanka ja prajem tvojemu babetku aby bolo rovnaky " chudak " ako ten moj. A to, ze ty nevies rozoznat plac svojho dietata je tvoj problem, asi ho az tak neppoznas.

A nereaguj na mna, prosim, lebo celkovo tvoje prispevky na MK sa mi nepacia, iba odsudzjes kazdu jednu mamicku, ktora robi nieco inac ako ty. Dakujem..

hajanka
12. feb 2012

@anicka1981 moje babetko nikdy nebude (nebolo) taky chudak ako to tvoje v zmysle v ktorom sa teraz bavime, ja som ho nikdy nenechala sameho v postielke v placi 😉 maj sa krasne.

anicka1981
12. feb 2012

@hajanka ano ty si super mama, 😉 papa

inkinka
12. feb 2012

@anicka1981 ty svoje dieta poznas, vies preco place, a @hajanka je ta, ktora nerozozna rozmaznany plac , prepac, si uplne mimo. Precitaj si este raz jej prispevok o 15:47 a skus pochopit, co sa ti snazi povedat, ak to pochopis, prospeje to tvojmu dietatu aj tebe.

luciferkax
12. feb 2012

ja mám tiež takiého dieťa, aj starší bl taký a prešlo ho to 🙂 Ber to ako pozitívum, ako srašne ťa bábo ľúbi, že chce byť pri tebe 🙂 ne boj, vyrastie, len ho nenechaj plakať 🙂 ja sa tým tak riadim, a starší syn už zaspáva takmer sám, a to má len tri roky 🙂 nie je vôbec rozmaznaný.. a to svoj prvý rok strávil takmer iba na rukách. pri druhom to riešim manducou a babyvakom 🙂 síce chrbát sa už občas sťažuje 🙂 ale čo už ... v babyvaku s ním povešiam prádlo, navarím 🙂 🙂 a o n je klkudný 🙂

anicka1981
12. feb 2012

@inkinka my sme ok, maly ma svoj rezim, je vysmiaty a spokojny, mame pravidelne papanie a spanok, maly krasne rastie a pribera, je to stastne dieta vela sa smeje, len potreboval pomoct, potreboval urcit hranicu a ro, ze plaka dva dni 2X pred spanim z neho citovu kaliku neurobilo, teda podla mojho skromneho nazoru, ale ano viem som otrasna matka a mali by mi ho zobrat zo socialky, lebo som obluda, lebo som nechala maleho v postielke plakat,, som zvadava ci vase deti neplacu, u doktora pri ockovani, alebo, ked ich bolia bruska, nechapem co tu riesite, a jasne, ze dieta inac palce, ked je hladne a ked ho nieco boli, a ked len mrmle, lebo nevie co vlastne chce,,, ale viem, ja som hlupa, a vy ste najmudrejsie a najlepsie matky na svete, super, normalne vam zavidim 😝

sendinka
12. feb 2012

Ako môžeš napísať,že máš doma "jednu ťavu",veď ty sama si sa rozhodla robiť to,čo si robila a teraz sa hneváš na dieťa.A čo znamená "rozmaznané dieťa?".

desszi
12. feb 2012

Ja spim uz 2 roky v noci asi 4 hodiny, su noci ked aj menej, cez den si s nim zvyknem zdriemnut na pol hodku. Som unavena a tiez som niekedy na prasky, ale neriesim to sposobom, zeby som ho nechala plakat. Raz som pozerala rozhovor s jednym velmi uznavanym madarskym detskym psychiatrom, ktory povedal, ze deti do roka aj pol nevedia byt vypocitave a rozmaznane. Ten plac je tam preto, lebo naozaj nieco potrebuju - ci uz slovo, pohladenie, pritomnost cloveka, prebalenie, nakrmenie alebo utisenie bolesti.
Nikdy to nie je z vypocitavosti a ja s tym absolutne suhlasim.
Ja sa pytam, co tym ziskam, ked s nim nebudem? Viem si pozriet dalsiu cast Panelaku? Alebo pochatovat na facebooku? Tak ja radsej volim leharo s krpcom, kym bol mensi, vzdy som si pri nom citala, teraz si citame spolu. Je to podla mna lepsie vyuzity cas. A neumyty riad ma pocka. 🙂
Ale nech si kazdy zvoli svoj sposob riesenia problemu 😉

inkinka
12. feb 2012

@anicka1981 nikto ta nenapada, zbytocne podrazdene reagujes, ani hajanka, ani ja a nikde sme nenapisali, ze sme najmudrejsie matky, len mozno skusenejsie ako ty .

hajanka
12. feb 2012

@anicka1981 nikto tu nehovoril, ze nase deti neplacu, ty tu vsak hovoris o ignoracii placu a o tej som pisala a to je velky rozdiel, ci na ten plac mamicka zareaguje a uspokoji (ci uz jedlom hlad, alebo bolest bruska masazou, alebo plnu plienkou vymenou za cistu, alebo len samotu maminou pritomnostou... to je jedno co je pricinou placu), alebo ho ignoruje a necha plakat az do vycerpania, do unavy.
btw. nepisala som o ziadnom chudakovi, takto si si ho nazvala sama, aj tieto tvoje reakcie o niecom hovoria . Ja som napisala chuda ako chudatko. Nie chudak.

katkas30
12. feb 2012

@inkinka
@hajanka citam tu uz dlhsie prispevky malokedy reagujem ale v kazdej novej teme sa najdu presne take zeny ako ste vy dve a to nieste len v tejto teme co napadate a zavesite sa niekoho nazor,vychovu atd. @anicka1981 povedala a napisala svoj nazor na otazku a vobec nereagovala na vase prispevky aj ked s jej konanim ako dieta naucit spat niesom stotoznena a nikdy to tak nebudem robit ale kazda matka vie co je pre jej dieta najlepsie a vyberie si to co povazuje za vhodne,,,ci potrebujete len rozvírit svoj adrenalin v tele a citit sa spokojne ze niekomu ste dieta nazvali chudakom???

gemini2
12. feb 2012

@desszi krasne napisane..... 🙂
Presne to je problem v dnesnej dobe- mamicka chce mat cas na seba, PC, mobil, kavicka, kamosky....a dieta musi pockat....akosi dnes uz mamicky nemaju ,,nervy,, na dieta. A potom jej uletia nervy, udrie ho raz, druhy krat.....

Kazde dieta je ine, potrebuje svoju mamicku, moji su na mna velmi naviazani....visia mi na nohach....ked nemam cas, mam ich nechat vyplakat??? NIE, som na materskej a je to moja praca, sadnem si k detom a vsetko o statne musi pockat!!!!
Nikdy ich nenechavam vyplakat! Ked placu, zistujem, co im chyba- co potrebuju....

inkinka
12. feb 2012

@katkas30 kde v mojich prispevkoch je spominany chudak a kde je adrenalin?