Čo s nespavosťou ročného dieťaťa?

gerci90
6. feb 2011

“Bože ja už nevladzem. moja rocna dcera je nadmieru hyperaktivna..a najhorsie je že den este ustanem.ale ona nechce ani v noci spat..pyta sa ku mne do velkej posteli ale aj tam sa v kuse mrvi, mame aj sirup na spanie (ktory predpisala dokto,. a brala jej aj krv a vsetko je ok)ani ten nezabera....
cez den s nou lietam, beham... vystriedame sa pri nej kolky, unavime ju a ona ma problem zaspat tak ci tak.a ked zaspi , tak o chvilku vstane s placom..zoberem si ju do postele,uspim ju ked sa mi podari... a preložim ju opatrne do postielky tam pospinka pol hod, a zasa rev...zasa do velkej posteli a takto celu noc....NEVLADZEM.... pomoooooooooooooooooc ...ako jej pomoct, vyplakat v postielke ani to nezabera...!!!

ani3012
6. feb 2011

a načo ju prekladáš ? Môj Patrik spal možno dva krát v postieľke,inak celý čas s nami...až keď mal 1,5 roka,tak sme sa sťahovali a dostal novú posteľ veľkú,tak tam zaspinkal,ale v noci vždy prišiel medzi nás...a aj teraz sem tam príde a ja nemám čas-ani chuť v noci ho vyhadzovať 10 krát do svojej postele...radšej si ho pritúlim k sebe a sme spokojní všetci 🙂
ešte že malá je bez problémov v tomto.... 😅

silvia27
6. feb 2011

Ja som to riešila takto: Moja malinká je hyperaktívna a keď je veľmi unavená, tak má problém zaspať. Musím ju dať spinkať práve že skôr. Keď mala rok, tak sa nám práve menilo spanie, tak že už spávala len 1 krát cez deň. Manžel chodil na týždňovky, takže som bola na všetko sama. Jeden deň, keď som už nevedela čo si počať, tak som skúsila nechať ju v postielke a chodila som za ňou každé 2 minútky...trvalo to asi týždeň ale v spánku nám to pomohlo - začala dlhšie spávať a postupne aj sama zaspávať. Pre niektoré maminky je hrozné nechať dieťa plakať v postielke ale asi neboli na konci so silami a nervami - a tu sa mi to zdá lepšie riešenie ako "zosypanie" rodiča.

sue
6. feb 2011

@gerci90 a aký program máte cez deň? Podľa mňa je buď prestimulovaná, alebo má možno málo pohybu. Chodí už sama?

murinka
6. feb 2011

no tak co sa tyka spinkania ani nasa mala nespi v postielke ale s nami.no pred mesiacom sme jej dali miesto postielky klasika normalnu postel a nasu manzelsku sme uplne prisunuli s tej posteli.cize aj ked sa mi mala v noci zobudi ma a hlada tak ju len chytim za rucku alebo ju pritiahnem k sebe 😉 vyhodou je ze sa uz uci sama spinkat v posteli 😉

froschka
6. feb 2011

Moje zabenky maju cochvila 4 roky a zakazdym kazdu jednu noc pridu k nam do postele....teda uz nie v noci ale tak nadranom okolo 5tej....a do 6tej si este pospinkame a je nam fajn. Predtym to bolo podobne, ako babatka prespali celu noc az ked mali 9 mesiacov...a jak zacali chodit tak stale k nam prisli do postele v noci...ale vobec mi to nevadilo, bola som rada ze nemusim uspavat na rukach a nervacit sa ako ine maminky....
nerob si zbytocne nervy, daj malej lasku a uvidis ze sa ti to vyplati 😵 a vobec nebude rozmaznana, su deti co spavaju do skolskeho veku s rodicmi....no a co? kazdy si zariadi ako chce a ako mu je najlepsie....niekto sa venuje dietatu pocas dna, iny v noci neznym spankom..... 😵

zucha
6. feb 2011

Ak je takto velmi aktivne, treba vystihnut cas, kedy na nu prichadza unava. Sledovat prve prejavy. Napriklad len obycajne posuchanie oci, ci nieco podobne. A vtedy ju uz treba ukladat na spanok. U mojej dcery to bolo uz o siestej vecer. Ine deti v lete chodili este s rodicmi na zmrzku a my sme uz zatahovali zavesy v detskej izbicke a chystali sa na vecerny spanok. Velmi to pomohlo, aspon co sa tykalo vecerneho spanku. A cez obed nechodila spavat o 12.00, ako ostatne deti, ale obed mala o 10.30 a o 11.00 uz isla spat. Rano vstavala velmi skoro. Do 1,5 roka o 5.00 rano. Ale len takto sa s nou dalo fungovat. Ak som to chcela co i len o hodinu posunut, uz bolo zle a zaspavalo sa jej tazko a casto sa budila.

danielik79
6. feb 2011

@gerci90 no tento problém som mala s mojim starším a ani spanie s rodičmi to nevyriešilo .Z 24 hodín mi spal 4 hodiny a to som bola už kolko razy na pokraji zrútenia a trvalo to skoro 2 roky.Nakoniec nás dr poslala na vyšetrenie k neurologičke a tam sme chodili pol roka kým sa mu to neupravilo.

cipuska_
6. feb 2011

Ja byo sm to tiež neriešila s tou postielkou, naša mala tiež spava snami, chodi spavať okolo osmej uspim ju na velkej posteli a pootom preložím. a pri prvom zobudení(medzi polnocou-druhou ráno) ide hned knám a spí snami až do rána. a vyhovuje nám to, dieta si samo povie čo chce, mala ked s azačne mrviť len jej stisknem ručičku a hned sa ukldni a pekne spinká.....

zuzul1310
6. feb 2011

Náš drobec tiež spáva vo veľkej posteli, dokonca sa tam naučil úplne sám zaspávať, potom si ľahnem k nemu v noci sa pritúli a sme spokojní....navyše sa teraz odúča od plienok a tak aj v noci keď sa zobudí že chce cikať tak nemusím za ním behať do druhej izby. Pred spinkaním máme rituál....večera, sprcha alebo kúpanie, kremíkovanie, pyžamko, hranie sa na gauči väčšinou s legom a potom spinkanie, každý večer to isté, nič sa nemení.....malý si na to zvykol..neprotestuje že má ísť spinkať. Vyplakať v postieľke by som ho rozhodne nikdy nenechávala 😒 ako má malá chcieť byť v postieľke keď ju berie že je za trest.

bosoriak
6. feb 2011

Ja ta chapem v tom, ze nechces, aby spala s tebou. To nie je o laske, to je o tom, ze dieta cestuje po posteli a budi rodica, takze sa absolutne nevyspi. Poznam to, nastastie mne moja spi v postielke sama a len ked je chora alebo sa jej nieco zleho sniva sa pyta ku mne a vtedy aj ide.
Vyskusaj, co radi zucha - daj ju spat skor. Nie je pravda, ze cim neskor dieta zaspi, tym neskor vstane.
Mozes sa riadit tou knihou Kazde dieta sa vie naucit spat (ja som to nezvladla nechat malu plakat, ale mozno ak si velmi zufala... 😉 )
A potom ti este poradim, ze to mozno budes musiet len vydrzat ako este vela dalsich veci. Mozno s tebou bude spat v posteli este mesiac, kym sa ukludni a prestane sa budit. Mozno zo dna na den prestane robit v noci rosambo a bude to.

Drzim palce.

aduskatt
6. feb 2011

ked ju nechas vyplakat, zaspava od unavy, ale hlavne v strese, nie v klude....ako ma potom prespat kludne celu noc?.........zaspavajte v klude a neries prekladanie🙂)

lyenka
6. feb 2011

my taktiez patrime k hyperaktivnym deturencom, unava sa u nas prejavuje este vacsou aktivitou, takze musim velmi dobre sledovat prve nepatrne priznaky unavy, pretoze ked uz je vemi rozrusena ma problem zaspinkat a celu noc mame velmi nekludnu, tak ako pises casto sa budi s placom, moja od malicka spinkavala s nami v postely a od roka a pol spinka sama vo velkej postely vo svojej izbicke, ale vzdy v noci pricupita k nam do spalne, alebo ju zoberiem spinkat k sebe ak ma nepokojny spanok a u nas este mala velmi vnima moje pocity ak som co len trosku rozrusena, vsetko sa na nu prenasa...

aktak
6. feb 2011

mala ta potrebuje, chce mat istotu ze je s tebou ked spi, ja som stasna a uzivam si kazde zaspavanie a zobudzanie s detmi, nebude to trvat vecnost neboj a dcerka z toho nacerpa co potrebuje, vela sil zelam 😉

raona
6. feb 2011

napr. nam nepomaha dat ju spat skor /ako pise bosoriak/, to sa mi aj tak prebudi vyspana a fungujeme dalsie dve hodky... nam tato metoda nepomohla... , a zas naopak, cim neskor ide spat, tym neskorsie vstane.. /potrebuje to dohnat/

natashkaa
6. feb 2011

teda ja uplne viem o com hovoris. My mame to iste uz druhy rok rozne neuro testy sirupy kraviny homeopatika dieta mi a celych 24hodin spi tak maximalne 5 a to vazne nesrandujem!!!!! a posledny tyzden sa stal zazrak. Teda uvediem na spravu mieru. Niekto tu spomenul prestimulovanie. Presne moj maly akcny nehorazne a ja som s nim robila trilion aktivit za den v domneni, ze musim ho tym unavit. Chodili sme do MC nasledne von nasledne k babke a vecer este von varila som v noci aby som cez den stihala unavit jeho. HOUBY!!!!!!! teraz sme tyzen v nemocnici a si predstav ze on je tu na tych 4 metroch stvorcovych. Ja tu proste nemam s nim ako riesit aktivity tak som mu zapla rozpravky pesnicky alebo som ho dala do tej postielky nemocnicnej nahadzala hracky...a jasne prve tri dni si tu trieskal hlavu skakal jacal ja som tu len necinne sedela lebo ani na chodbu nemozem vyjst vsetci su tu chorí. no a on ked teraz pochopil, ze tudy cesta nevede PRVY KRAT ZA 20 mesiacov mi uz 5dni spi vkuse celu noc - 1x sa zobudi na kojenie ale Pozor cez den dá dva krát po hodine. Toto som si ani v tom najteplejsom sne nesnivalo 😀 . Takze jednoznacne skus menej stimulov cez den. ja by som nato ani neprisla keby nas sem nesupli. Drzim palce

lenka.s
6. feb 2011

ak mas naozaj pocit, ze sa jedna o hyperaktivitu, urcite navstiv neurologa, pripadne psychologa alebo psychiatra ... ale liekmi ju velmi nedopuj, kym nemusis, skor skus odbornikov a ich rady, ako na dieta, lebo ak je ozaj hyperaktivna, tak lieky aj tak budu mat len lokalny a kratkodoby ucinok ... a jednoznacne ju davaj spat vzdy v rovnakom case, snaz sa s nou prejst na rytmicky,pravidelny denny rezim a urcite to spolu nejako zvladnete .... neboj, ja som si trhala vlasy od zufalstva, maly mi dokazal nespat aj 40 hodin a neskor prestal aj jest ... nakoniec pomohla psychologicka a sme zatial dodnes bez liekov, aj ked casto mame pocit, ze nas obchadza zufalstvo

cherryblossomgirl
6. feb 2011

nech sa paci, aj tu je niekolko clankov o zdravom spanku http://weissbluthmetoda.wordpress.com/ . Alebo aj tu www.koliska.sk

bianca
6. feb 2011

presne viem o com pises.Mame doma nieco podobne az na to ze nasa spala v postielke od narodenia bez pardonu.Strach ze ju prilahneme bol prvorady.Teraz uz ale nevladzem.Casto skonci v noci pri mne a spi az do rana.Predpokladam ze je uz velka a ze by sa dokazala branit.Ale presne ako pises.Celu noc sa mrvi,toci,kope.Nespi v klude skoro vobec.Cez den nespi uz vobec tak sa nam dari aspon vecer ju ulozit v celkom rozumnej dobe.Tebe asi neporadi nik len to neako prezit.Ked mas lieky na spanie tak predpokladam ze uz ste to opakovane konzultovali s dr.

a este.Nasa ma rozne obdobia.Dobre i zle (i ked su v absolutnom nepomere)

majaza
6. feb 2011

ahoj, my sme na tom podobne ako cipuska - večer malu uspim vo velkej posteli, ked ideme my do postele, preložim ju do postielky a okolo druhej ju musím brať ku nam, ešte aj robiť mlieko, bez neho to proste nejde.
Malej trvá niekedy aj hodinu kým riadne zaspí, tiež sa mrví, aby som to tak necítila, každý máme svoj paplon, aj ona medzi nami, takto je až do rána, no niekedy sa aj 4-5 krát ešte zobudí, posadí, no to ju len dam naspäť ľahnúť a hladkám kým nezaspí. Už by sa mi nechcelo ju znova a znova dávať do postielky.
Už by som tiež veľmi chcela, aby mi prespala celú noc v postielke, nakoľko už čakáme druhé bábätko a mám strach ako to bude keď sa narodí a nič sa dovtedy nezmení 😒

No každopádne na Tvojom mieste by som určite skúsila "kľudný" týždeň - len malá a rodičia, bez snahy unavovať a striedať sa pri nej.
Držím prsty!

zuzana581
6. feb 2011

Určite ju nenechaj plakať v postielke až kým od únavy nezaspí. Je to hrozné a to dieťa bude cítiť akurát tak smútok a nebude chápať, prečo mu to tá maminka, ktorú tak lubi a chce byť s ňou, robí. Súhlasím s tým, že by si mala vyskúšať malú cez deň menej stimulovať. Vymyslieť jej aktivity, ktoré ju nebudú velmi unavovať. Respektíve, vybehať sa vonku doobeda a poobede už také kludnejšie aktivity. Pri prvom náznaku únavy si s ňou skúsiť lahnúť a nechať ju pri sebe spať až do rána. Časom si zvykne na menej vzruchov cez deň a nebude mať tú maličkú hlavičku takú preplnenú zážitkami, ktoré potom asi ťažšie spracováva a v noci sa bude tešiť na spánok pri svojej maminke. Prajem pevné nervy a hlavne nech sa vám ten spánok upraví, lebo viem čo to je. Dcéra bola velmi nespavá. Trvala som vždy na tom, aby spávala vo svojej postielke. Nenechávala som ju vyplakať nikdy, ale aj 100krát som ju preložila. Teraz keď si na to spomeniem, tak nechápem zo seba. Malého mám od pol roka pri sebe vo velkej posteli a spinkáva od vtedy celú noc a každú noc.