Čo s bábätkom, keď nespí?

erienka
19. feb 2013

Ahojte skusenejsie🙂 mam 2 otazky, nad ktorymi si uz nejaky cas lamem hlavu, aj ked sa nad nimi mozno pousmejete.
Takze nerozumiem jednemu - ked sa mi narodi dcerka, predpokladam, ze vacsinu dna bude spat v postielke v spalni. Co vsak s casom, ked nebude spat? Nemozem ju predsa asi nechat samu v spalni, ak ja budem napr. varit. Mam si teda kupit dalsiu postielku, ktora bude na kolieskach, aby som ju mohla presuvat po byte? Toto mi nie je nejako jasne, zatial som totiz este nikde necitala, ze by som si mala kupit 2 postielky.
A otazka cislo 2: ako ste riesili s muzom, ked dieta v noci plakalo? Spaval vas muz v inej casti bytu, aby ho nebudil plac? Samozrejme, ocakavam od manzela pomoct v starostlivosti o dieta, no predsa len pokial bude mat chodit cez tyzden do prace, pride mi trochu nefer, ak sa nevyspi. Aj ked mozno ako prvorodicka som momentalne naivna a po porode ho prinutim, aby vstaval aj on :DD

vefi89
19. feb 2013

@erienka 😀 😀
1. v spálni spával len v noci, cez deň som ho mala alebo na gauči, alebo v prútenom koši, popr. v kočiari
2. spali sme všetci v spálni, vystrájať začal nejak okolo piatich mesiacov, a vtedy som ho nakojila, zoobrala na ruky a prechádzala sa s ním po dome. manžel sa ani raz nesťažoval, žeby sa nevyspal pre krik

lubkasofia
19. feb 2013

Ahoj ja som si kupila jednu prenosnu, cestovnu postielku 🙂 a manžel spava v obyvačke ked malinká nespávala....

marmete
19. feb 2013

@erienka Ahoj, prvé týždne malý väčšinou spal, takže buď som si ho šupla do kočíka aby som ho mala na očiach alebo do lehátka, keď bol bdelí alebo dala na hraciu deku, ale úplne postačoval kočík a deka na zemi 🙂
a manžel uvidí ako sa zariadi, toto bude pod taktovkou vašeho drobca, takže uvidíte sami ako vám to bude vyhovovať a bábo dovoľovať 🙂 Ale s tým hádam rátate, že príchodom drobca už žiadna noc nebude ako predtým, nič v zlom 😉

erienka
autor
19. feb 2013

@vefi89 co sa tyka toho pruteneho kosa, uz som to tu riesila v jednej diskusii - aky matrac si dala na spodok? Dakujem

buffinko
19. feb 2013

@erienka,
1.ja som mala deti cez deň v lehátku alebo na gauči v obývačke - máme prepojenú s kuchyňou, takže som na nich videla, neskôr boli na deke na zemi (keď sa naučili otáčať)
2.manžel spí v inej izbe, odsťahoval sa v dvoch mesiacoch prvorodenej, vyhovuje nám to všetkým. v noci nevstával k deťom nikdy. ale moji sú veľkí nespavci, v noci 8-10x hore nie je nič výnimočné, to by sa vôbec nevyspal.

erienka
autor
19. feb 2013

dakujem vam za tie tipy na lehatko. Len sa chcem uistit, mozu sa pouzivat uz od narodenia?

vefi89
19. feb 2013

@erienka načo matrac? to dieťatko bude mať tak do 4 kg, a isto sa mu to neotlačí na chrbátik 😀 v jednom koši mal deku, v druhom mal perinku

erienka
autor
19. feb 2013

@vefi89 super, diky za radu

sissy27
19. feb 2013

@erienka kým sa malá ešte nepresúvala, tak bola na zemi na deke v obývačke, takže aj keď som ja napr. varila alebo čosi robila, stále som ju videla a keď bola väčšia a schopná sa samostatne presúvať, tak som ju dala do ohrádky aj s hračkami, ona sa zabavila, videla na mňa a ja som porobila, čo bolo treba...
no a čo sa týka manžela - uvidíš,aký bude, nie každý sa zobudí na detský plač alebo nejaký pohyb 😉

andrejka1974
19. feb 2013

1. moja bola cez den v postielke, mala som ju stale na monitore, teraz mam vysielacku, ktoru mam v obyvacke a pocujem ju , ked bola vacsia bola na posteli obkolesena perinami, teraz byva na zemi
2. manzel teraz spava v obyvacke a ja v detskej izbe

amouramour
19. feb 2013

@erienka joj, ake ruzove predstavy, ze bude spat skoro cely den, ale drzim palce🙂))ja som malu mala na sedacke, do isteho veku kym je dietatko v perinke a neotaca sa sa to da...respektive mozes mat v kociku a presuvat ho po byte...tiez som manzela nechavala vyspat a malu som si vzdy vzala do druhej izby ale po vyse mesiaci spavania 3 hodiny aj to nie v kuse zacal sa so mnou aj striedat🙂

sharlotta
19. feb 2013

@erienka aby si nebola prekvapena, ze to, ze dietatko vacsinu dna prespi nejako nefunguje 🙂 Ja som malu mala tiez na gauci, alebo sme rano preniesli postielku do obyvacky(kuchynu mame hned vedla). Odporucam pre istotu popozerat si satky na internete a popripade ak budes mat nespavca(mozno nie, je to loteria), tak najlepsie je dat dietatko do satky a takto si aj porobis, aj dietatko bude spokojne. Ja som mala tiez stastie na nespavca a prve tyzdne som bola dost sokovana, lebo som mala tiez predstavu, ze tak male dietatko spi 😀 Moj muz spi cely cas s nami v spalni a ci siel do prace, ci nesiel, striedali sme sa, lebo keby to bolo len na mne napr., tak by som do par mesiacov asi skolabovala. Odporucam pripravit manzela na to, ze mozno prvy mesiac-dva sa nejak extra nevyspi, ale ze ti bezpodmienecne musi pomoct. 😉

evening_star
19. feb 2013

@erienka Lehátka sa môžu používať aj od narodenia - ak sa bojíš, aby si nepoškodil chrbticu, predávajú aj také, čo sa dajú dať úplne do ľahu. Ale chcem ťa upozorniť, že nie každé dieťa je "tabuľkové" - napísala si, že väčšinu dňa ti bude bábätko spať v postieľke. No v tabuľkách sa síce píše, že novorodenec prespí 17-18 hodín denne, ale to ideál. Ja som bola tiež prekvapená, keď som zistila, že moje bábätko spí menej než ja...

angellinka
19. feb 2013

@erienka kup si nosic 😉 co bude robit v tej postielke,ked nebude spat,pozerat na plafon??? 😀 a ries to ked to bude akttualne,nic v zlom 😉

brumka
19. feb 2013

ahoj tak za 1. ja ked som varila tak len ked mala spala alebo ked prisiel muz a straazil ju do roka sme ooli taky nespac ci den ci noc takze varit s dietatom narukach, pretoo si teraz idem kupit baby satku ale jamam kuchinu vedla izby s postielkou,
2. s muzom sme od narodenia spavali s malou v detskej, bud bola v postielke alebo s nami v posteli, mam super starostliveho muza aj ked chodil so mn ou s kruhami na ociach ale nocne robil vadcinou on alebo sme sa striedali.

amouramour
19. feb 2013

@sharlotta ze?🙂ja som myslela, ze je to mytus, ze spia🙂mne bezne potiahla aj 7 hodin hore🙂)

mia18112
19. feb 2013

1. cez den som si ho presuvala podla potreby po byte bud vo vajicku - autosedacke, alebo v takom hojdacom kresielku - bol so mnou vsade - aj pri sprchovani, aj pri varení ....
2. manžel robí 12 hod smeny, takže spáva v detskej izbe, my s malým okupujeme celu spálnu

erienka
autor
19. feb 2013

@angellinka ked ja uz som raz taka, ze by som vsetko riesila najradsej dopredu. I ked viem, ze v pripade babatka je tazko planovat.

zivika
19. feb 2013

@erienka uplne s kockami suhlasim, len by som este doplnila, ze idealne je navarit si, ked dieta spi, sice nie vzdy sa to da 😅 a ak by sa ti nahodou narodilo extrenme nepokojne dietatko, ktore by vyzadovalo tvoju pozornost nonstop, kup si satku, budes mat volne ruky, mozes si robit svoje a aj babo bude spokojne 🙂
a k muzovi...ten moj nikdy nespal v inej miestnosti...pokial sa maly budil na jedenie, tak sa muz niekedy ani nezobudil 🙂 a niekedy sam vstal a dal malemu papat 🙂 no a ked mal maly zle obdobia, ked nespaval napriklad kvoli rastucim zubkom, vtedy som ho zobrala a isla som s nim do obyvacky 🙂

nanulik
19. feb 2013

@erienka náš spával cez den hocikde v byte. zohnali sme si starší kočík a tam spával. ked bol starší tak občas aj v kresielku zaspal. a v spálni iba v noci. až neskôr ked sa mu začal ustalovať režim som ho aj cez den ukladala do spálne spinkať aby si zvykol. ale ked bol uplne maličký to zaspal ani sme nevedeli ako. za to vnoci. to bolo iné kafe
no a tu sa dostávam k bodu č.2 kedže mal malý otočený spánok tak aj muž býval v noci hore. sme sa striedali pri malom.a do druhej izby sa nedalo ísť. a ten čo mal práve "volno" spal ako zabitý. ja chodím aj na VŠ prerábali sme byt tak to bolo fakt ťažké

elzu
19. feb 2013

Zezačátku ti bude Prcek fakt skoro pořád spinkat...já jsem Johanku přes den dávala spát buď na gauč nebo na houpací křesílko (to se nám osvědčilo hlavně když nespala, protože jsem vařila, pohupovala ji nohou, ona na mě koukala a byla vklidu...)
V noci jsme spinkali všichni dohromady, ale Johanku jsem měla u sebe v posteli, takže jsem ji jen v pološeru při probuzení přebalila a rovnou nakojila, takže nikdy nijak moc extra dlouho neplakala. A když ji trápily prdíky, tak jsme stejně musely spolu vstát a nosit se, takže jsme mašírovaly po obýváku. Můj muž to bral jako normální věc-novorozenec prostě občas nespí, pláče... No, a pak jsem objevila kouzlo šátku a Johanku jsem začala nosit...to plánuju i s druhý prckem, aby byl pořád při mě, a já se zároveň mohla věnovat Johankce... 🙂 tak přeju, aby se vám podařilo vyjít si vzájemně vstříc a aby si t všechn hezky sedlo, jak má 🙂

katren
19. feb 2013

@erienka nekupuj ziadnu postielku navyše....Kup si nosič Manduca alebo satku na nosenie a mas po probleme a je to ovela lepsie 😉
Co sa tyka spania neporadim, nemusela som taky pripad riesit

mia18112
19. feb 2013

@erienka Plánuj dopredu, ostatné doriešiš za pochodu.....Ozaj, ešte je dobre mať doma nejaký starší kočiar....My máme dost velký krytý balkón, ked bola zima, spával vo fusaku pekne na balkone a ja som nemrzla vonku a nieco som si aj porobila doma....

elienka
19. feb 2013

mne vyrástla doslova v tom lehátku na kuchynskej linke v okne. Lehátko však musí byť úplne naležato, aby si neničila chrbticu. bavilo ju pozerať sa na modrú oblohu, mraky a hýbajúce sa stromy. V spálni sa spal len nočný spánok a cez deň v tom lehátku, alebo v kočíku neskôr.
a predstavy že bábo stále spí sú naozaj naivné, tuším každá z nás sme museli z toho vytriezveť. aj ja som si to tak predstavovala 😀

janka196
19. feb 2013

@erienka ahoj moj manzel pracuje na smeny a vacsinou ma nocne. takze ked bol drobec malicky a spinkal v postielke tak ako prisiel manzel z nocnej tak sme postielku presunuli do obyvacky a vyspali sa v pohode obaja. potomneskor ked uz postielku sabotoval tak spal v kociari cez den. vlastne takto spi doteraz 🙂

aduskap
19. feb 2013

Ahoj, nám mala v noci spávala v spálni niekedy som ju aj celé noci kočíkovala v kočíku. Nechcem strašiť, každé dieťa je iné. A cez deň som ju mala na gauči alebo v cestovnej postieľke v obývačke (obývačku máme spojenú s kuchyňou), keď bola o kúsok väčšia som ju mávala aj v detskej hojdačke (nie pol dňa  ). Aj keď mi manžel veľmi pomáhal aj pomáha ale musel sa vyspať do práce a preto sme spávali na gauči. A ty si môžeš potom s dieťaťom pospať aj cez deň. Ja som si na začiatku myslela že to nie je možné ale ver mi je 🙂

ikke
19. feb 2013

moznosti je vela - box (ohradka, akby postielka, len ma trochu ine rozmery), druha postielka alebo koliska, autosedacka (ved nebudes vyvarat niekolko hodin denne); vysielacka, v prvych tyzdnoch staci aj gauc,...
so satkou a nosicmi pri vareni opatrne! hlavne pri cinnostiach ako zlievanie zemiakov a cestovin, pozor na plamen zo sporaka,...

manzel spava normalne s nami, naucil sa plac ignorovat (take to zamrncanie ani nepocuje). ale zase ak place velmi vytrvalo, obcas musi aj on obetovat trochu zo svojho pohodlia...

zumza
19. feb 2013

1. ja som cez den mala maleho v koliske v obyvacke - na zaciatku ozaj skoro cely den prespi, teraz by som to niekedy aj uvitala 🙂

2. manzel spi s nami zatial stale od zaciatku /maly ma 6 mesiacov), drobec nezvykne v noci plakavat, zobudi sa na hlad, zacne sa mrvit a trochu pomrnciavat, ja sa na to zobudim, zoberiem ho do obyvacky, tam prebalim a nakojim a potom znovu do postele, takze manzel niekedy ani nevie, kolkokrat sme boli hore. Nam totiz neslo kojit poleziacky, najlepsie sa mi koji na gauci v obyvacke, tak preto som to takto riesila. Ja som ho nenutila, aby s nami zostal v splani, on sa tak sam rozhodol, no len teraz nam pojdu zuby, uz sme mali aj plac v noci, tak uvidim, ci sa nakoniec predsa len neprestahuje - nechavam to na nom 🙂

m.i.r.i
19. feb 2013

@erienka ja som mala maleho na gauci a neskor sme kupili cestovnu postielku..ta bola v obyvacke...ale na druhej strane, ked spal tak potreboval pokoj v akejkolvek postielke bol, tak spal v spalni alebo v obyvacke.
Moj muz spal s nami prave tie prve mesiace, ked sa maly este budil..v noci mi pomahal..podopieral mi chrbat napriklad ked som dojcila..neskor sme mali UM, tak sme obaja kmitali, jeden zarobil mlieko, druhy zatial tisil maleho nech vydrzi...potom asi od 4 mesiaca maly zacal spat dobre, celu noc bez placu a jedla..tak sa paradoxne odstahoval manzel do obyvacky..a dovod bol ten, ze strasne chrapal a bali sme sa ze zobudi maleho 😀 😀 😀

majulino
19. feb 2013

1. mala som vibračné kresielko tam bol cez den obcas si tam aj zdriemol a ked v nom nechcel byt tak som mu dala na podlahu paplon a jeho dala na hraciu deku alebo iba tak na paplon
2. kedze mi drobec nechcel spat ani cez den a ani v noci bola som po 6 tyzdnoch nutena dat ho spat k nam na postel dovtedy sa mm nestazoval zeby nespal dokonca vstaval cca medzi 5 a 6 rano aby zobral drobca a hral sa s nim do 7:30 aby som sa aspon trosku vyspala, az ked prisiel k nam na postel tak si za tyzden mm nemohol zvyknutt bal sa ze ho prilahne udrie alebo prekryje paplonom po tyzdni si zvykol a majko spi dodnes medzi nami na posteli a mm sa az teraz zacina stazovat na nedostatok spanku 😀 😀 😀 😀 😀