Čo robiť, ak dieťa neskoro zaspáva a v noci sa budí?

vero021
25. nov 2011

Baby prosím vás poradte mi mam 9 mesačnú dcérku a večer mi zsapáva tak o 23 hod viem, že je to neskoro ale skôr nechce.Keď už tak neskoro zaspí tak som myslela že prespí celú noc ale o 3 ráno je hore lebo papá a potom o 6 už nechce spať chytí dudku do ruky a hundre do nej 🙂 Cez deň mi spáva tri krát tak som to skúsila skresať na dve spania ale na to tretie ju to aj tak zlomi o siedmej večer.Fakt neviem čo robiť poraďte porsím...... 😉 Ďakujem za každú odpoveď 🙂

sharlotta
25. nov 2011

A preco uz ju od tej 7 nenechas spat az do rana? ak sa zobudi a nebude chciet spat dalej, tak trvaj na tom, co najmenej podnetov, hovor posepky...My napr. mame taky rezim, ze vstava okolo 6.30, o 9 ma desiatu a potom spi 2 hodiny, to ju musim vozit v kociku po vonku, inak nespi. Potom vydrzi tak 3 hodiny hore a znova ide spat tak okolo tej 2-3 a potom ide spat az o 8 vecer. Snazim sa to dodrziavat a ona je uz tak proste nastavena. A este jedna vec, prisla som na to, ze bez ohladu na to, kedy ide spat, vzdy vstane okolo tej 6.30

lypka
25. nov 2011

@vero021 jedine čo môžem povedať bud spokojná 🙂 bratova dcéra chodí tiež tak neskoro spávať a potom sa ešte 4X zobudí a o 6.00 je svieža ako rybička 🙂 moja síce chodí spať okolo 7, ale pokojne spí len do polnoci potom sa už stále prehaduje a o pol siedmej už vstáva.

lucikan
25. nov 2011

noo a co tak z toho spania o 7 spravit vecerne zaspavanie? Neskusala? S tymi ritualmi, ktore mate pred zaspavanim o tej 23. Asi to potrva, kym si na to zvykne, ale ked ti o 7 zaspava, je jasne, ze je unavena. Moj drobec chodi spavat na noc medzi 7-8, cize ono to pre deti nie je akoze moc skoro na noc. Je to celkom bezne. Skus napisat viac - ako vyzera to spanie o 7, kedy sa potom budi, kam ju davas spat a co robiste potom ked sa zobudi? Kojis ju este? Keby si jej pri tom zobudeni, dala ci uz svoje mliecko, alebo flasu, nespala by dalej?
Ak sa potom hrate, ako ta hra vyzera? Je nabudena, ci len taka mojkava a umrncana?

tea333
25. nov 2011

treba robit ritualy a zaspavanie o 7. vecer tlmene svetlo, malo vzruchov, kupanie, spievanie, mliecko..a spinkat.
Moj 15 mesacny syn zaspava 19:00

spanie 3x cez den sme mali v tomto veku aj my. ale samozrejme, treba zredukovat ak to nefunguje. nas spi teraz cez den 2x

moma
25. nov 2011

Nám takmer od narodenia funguje nočný spánok úplne ukážkovo. Ale možno aj preto, že cez deň toho veľa nenaspí. Myslím, že ten denný spánok bude u vás hlavný problém, 3x je naozaj dosť, v tomto veku už vačšina mamičiek dáva spať dieťa len raz za deň. Skús sa s ňou večer hrať, nedovoľ jej zaspať. My to robíme takto: o 18tej večeriame, o 19tej sa ideme kúpať, hráme sa ešte vo vaničke, na posteli a tak... A o 20tej dostane este mliečko a vačšinou hneď zaspí. Budí sa o 6 ráno. Mám odskúšané, že keď po 17tej nespí, tak večer zaspí bez problémov.

babul83
25. nov 2011

To je veľmi neskoro. Musíš zmeniť komplet váš režim. Skús si napísať akoby ti to vyhovovalo a presne to dodržiavať. To bude chvíľu trvať, kým si zvykne, ale ak to nezmeníš teraz potom to bude ťažšie a ťažšie. Naši spia najneskôr o 20:00. Máme svoje rituály a oni vedia, že potom bude spánok.
Napr. budíček o 7:00, potom raňajky, hranie, o 9:30 desiata, prechádzka, o 12:00 obed, spánok, 15:00 olovrant, hranie alebo prechádzka, o 18:00 večer, kúpanie a už len kľudný režim, žiadne veľké rozptylovanie (u nás funguje čítanie knižky alebo pozeranie rozprávky), o 19:30 spánok.
Toto je čisto príklad (nie je to náš režim), prispôsob si ho tak, ako tebe vyhovuje a dodržuj. Chce to veľa trpezlivosti.

ajca123
25. nov 2011

Chyba,chyba ako sis naucila tak to mas :(
Tu nejde o to ako hovoris ze sa jej nechce ist spat skor... Nastav jej rezim a uvidis ze sa to aj zmeni a rychlo..
Snaz sa ju zabavit aby ti nezaspala. Rano nech ide spat tak kolem 9:30 a spi dve hodky nie??? A ked sa zobudi das obedik a idete von a tak niekam do kutika nebo do centra... A ked dojdete domu tak ju treba dat spat tak okolo16tej ked sa bude dat a potom ked sa zobudipohrat sa a ked dojde tatiko domu okupat a dat mliecko a dobru noc dat do postielky a ist prec aby zaspala sama... A vecer ked sa ti casto budi tak pomojkat a ulozitnaspet do postielky a sup ist zasa prec... Tak sa ti aj nauci spat celu noc 🙂
Drzim palceky 🙂
Aj moj drobec sa sem tam este teraz zobudi v noci leboje chorucky :( :( a je smedny a zahleneny :(

lubka77
29. dec 2011

moja mala ma 10 mes a chodi spavat medzi 01:00-03:00 rano.Nech robim cokolvek , vzdy ju zlomi spat o 7-8vecer, pospi 5-10min, a je hore na dalsich 6 hodin.Neda sa ju udrzat hore, ked sa mi to podari, zaspi 0 22.00, spi hodinu a potom sa zobudi a je hore do tretej rano.cez den spi 2x po hodke a rano ju budim, ale s hroznym placom.Mimochodom od 8mes mi prestala jest, je len kojena plus nutrilon.Doktorka mi nevie poradit ziadna, ani ako jej nastavit rezim, ani ako ju donutit jest.vsetko zlyhalo.Som zufala..

vanessm
29. dec 2011

Takže budila by som ju ráno max. o siedmej, osmej, potom spánok po 3 hodinách a potom znova spánok poobede, a keď zaspí o osmej večer, tak by som si knej lahla, lebo ak sa budí po 10 minútach a nevidí ťa, tak sa preberie, ale ak ťa tam uvidí, možno sa upokojí a bude spať dalej, ty po polhodinke, keď už tuho zaspí môžeš vstať. Možno je teda aj hladná, 7 mesačné dieťa by malo teda už papať aj inú ako mlieko. Moja malá mala tiež takú fázu, že nechcela nič jesť keď mala 10 mesiacov a vtedy som sa stráášne narobila aby niečo spapala. Žiadne dzobkanie, pred večerou aby nič nepapala aspoň 2 hodky a potom ponúknuť kašu, alebo čo lúbi,ale s divadielkom a najlepšie pri hre, keď si ani nebude uvedomovať, že je. Ak nelúbi kašu, tak aaj zeleninková polieočka, alebo čo lúbi. Moja malá nechcela jesť s lyžičkou, tak som ju krmila s umytými rukami, a keď zjedlá sústo tak až prehnaná radosť z mojej strany až výkriky. Samozrejme tá polievka sa tak nedá papať, ale skúsila bysom vymeniť lyžicu aj za všu dospelácku. Možno ochutnala niečo z tej lyžičky čo jej nechutilo a teraz si myslí, že jej ponúkaš to isté. A možno bysom skúsila aj papať nie v sedačke, ale len tak pri hre, knižkách. Veľa síl, určite to prejde

katrinka8
29. dec 2011

Nam sa podarilo 2 spanky zredukovat na 1 cca v 13. mesiaci. Ked boli 3 spanky, tak spala asi po 30 minut, postupne sa to zlepsovalo. Doteraz ale dcerka vstava ako pride, raz o 6, raz o 7, raz o 7:30.. Od toho sa jej potom odvija(li) denne spanky. Ale co ma pevne (takmer) za kazdych okolnosti, je ukladanie na spanok. Vzdy cca o 7:45 sa okupe, napapa a ide sa spat. Bez ohladu na denne spanky. Max. do pol hodiny sme posuvali, ak posledny denny spanok bol prilis neskoro. Ale viac asi nie - nebolo treba nikdy. "Nech sa robi, co sa robi" ostava v postielke (jasne, ze obcas potrebuje "ukludnit") a je naucena, ze sa ide spat. Radsej raz za cas idem aj 3x ukludnovat, ale uz nevychadzame zo spalne, tlmene svetlo atd. V noci sa budi na papanie 1x alebo 2x. Takto to u nas funguje od narodenia 😉

vefi89
29. dec 2011

nepíšeš, kedy ráno vstáva...ja som mala v 10-tom mesiaci s malým tiež "prelomové" obdobie... keĎ dva spánky boli málo a tri zas veľa... ráno mi vstával cca o pol siedmej, o desiatej som ho položila spať, vydržal hodku, možno hodku a pol, a potom o pol štvrtej som ho ukladala...
večer najneskôr do deviatej mi spal...
ale kojili sme sa, a fakticky aby spal aspoň on, musel byť celú noc na prsníku...
myslím, že by si to mala nejak ukorigovať na dva spánky, trošku to poposúvať, snažiť sa čo najviac ju prebaviť...

alebo ešte môže byť, že ju ukladáš neskoro spinkať a je tak unavená, že nedokáže zaspinkať... skús na nete pozrieť knižku každé dieťa sa vie naučiť spať... tá mi veľa pomohla 🙂

a ako bolo spomínané predo mnou, nech išiel malý spať kedykoľvek večer, stále vstával v tú istú rannú hodinu 🙂
veľa trpezlivosti

miruska320
29. dec 2011

Toto sme mali pri synovi,až ma to nahnevalo trošku a jeden pekný deň sme si zaviedli nový režim-skúšaj vtedy keď nebude chorá,nepôjdu zúbky,ráno keď sa ti zobudí,prezliecť,umyť ,napapať(to už ako uznáš za vhodné):Hranie doma,nejaká vychádzka-okolo 10-11 doobednajší spánok,keď sa zobudí to isté prezliecť,papať,hrať....ďalší spánok poobedňajší-podvečer,spolu nejaká knižka,prípadne detské pesničkytie jednotlivé fázy si už musíte sami odledovať-ja ti píšem ako to bolo u nás-zhruba nejaký týždeň sme naozaj robili len to isté -každý deň-až mi už bolo divne z toho-a ďalší týždeň,už sám vedel kedy čo bude-bol spokojneší a aj nočné spinkanie sa o niečo zlepšilo.Držím palce-nedá sa to pri každom dieťatku rovnako,ale ja by som už asi nedávala 3 x spávať dieťatko,za deň,ale to už ty najlepšie vieš ako ho dcérka potrebuje 🙂

abbey1
29. dec 2011

Tak u nás je práve 23.14 a deň v plnom prúde. Naša má 17 mesiacov a zaspáva zásadne o polnoci. Cez deň spí len raz od 9. mesiaca, teraz asi 1-1,5 hod.Ráno vstáva 8.30.
Dobre sa radí zaviesť režim, ale mňa už nikto nepresvedčí, že sa to dá proti náture dieťatka. Teda pokiaľ to nechcete robiť násilne za každú cenu. Skúsili sme, nešlo to, tak sme zvolili jednoduchšiu cestu: Naučili sme sa akceptovať dcérku a jej potreby spania.Teraz nikto nie je podráždený, že by mala spať a podobne. Spinká vtedy, kedy to vyhovuje jej a všetci sme spokojní, užívame si dlhšie večery. 😉 Ak sme skúšali skoršie ukladanie, prípadne sa uložila sama pred 20hod, do 30min bola vždy hore vyspinkaná a hrali sme sa aj tak do neskorej noci. Nie vždy ide všetko ukážkovo a tabuľkovo.
Situáciu by som radikálne riešila iba ak by dieťa bolo nepokojné, plačlivé a podobne. Ale ak nemá potrebu spánku, o nič nejde. Všetko je to dočasné.

zuzana581
29. dec 2011

Ja by som ten tretí spánok posunula tak, aby neodkväcla o siedmej, ale cca o 20:00 a potom sa ju snažila nechať spať až do rána tak, že bude zhasnuté svetlo, keď sa preberie, prípadne len mala lampička a tvárila by som sa, že spím. Určite to treba robiť dlhodobo, aby si na tú noc zvykla. Celkovo som ja ale toho názoru, že deťom sa velmi režim určovať nedá. Dá sa samozrejme vynútiť, ale môže to mať za následok aj to, že dieťa bude nervoznejšie, lebo ho rodič núti spať vtedy, kedy nechce.

anicka1981
29. dec 2011

moj ma skoro 7 mesiacov, chodi spavat okolo 9 a kazde 3 hod je hore na krmenie, teraz zacal lepsie spavat rano, vydrzi do 8 rana, a potom si zdriemne okolo 11 na 15 min a vydrzi ist do 14 potom pospi hodinku madzi tym neaka 5minutovka, ked je mrzuty a je hore do 9,,,, je vysmiaty, a spokojny, ako uz pisali, je to docasne, a babetko si upravi svoj rezim, netreba nasilu davat spat, lebo si vypestuje odpor, ale suhlasim aj s tym, ze uz teba neaky rezim pomaly zavdzat,,, aj dietatko bude klunejsie, ked ma svoj harmonogram,,,, ja este neriesim, ved ked zacne chodit, a lezt ta sa unavi, bude spinkat lepsie a viac 😉

jarkam2
29. dec 2011

ja ti môžem poradiť len túto knižku : http://www.mamadar.sk/fotky8875/Kazde-dieta-sa-...
Moja malá tiež spala kadejako, idem podľa tejto knižky a už je to super (už na tretí deň to bolo podľa mojich predstáv). Funguje to 🙂

martina_uk
29. dec 2011

ajojky, tak mi sme na tom boli podobne, chodievala spat okolo polnoci... ale vtedy este spavala 2x denne, no od polnoci mi spala do 9-11 doobeda(max jedna prestavka na mliecko), co mi vyhovovalo lebo som si bud pospala s nou alebo zacala varit a ked vstala, mohli sme sa hrat a zasa vecer keby chodila spat o 8 tak by nevedela kto je jej tatino lebo chodieval domov o 19 a zacinal o 7 rano..teraz ma skoro 13mesiacov a uz spava iba raz denne, viac sa snazim jej nedovolit a zabavat ju ked ju nahodou v tom jednom spanku nieco zobudi a je unavena, lebo inak by sla spat okolo 1-2 v noci.. a mame svoj ritual, kupeme sa sice skor ale mliecko a lahnut do postielky a drzim ju za rucku a ona vie ze sa ide spat, aj ked sa postavy tak ju dam lahnut a sme tam tak maximalne 30min (vacsinou zaspi hned) ak nezaspi do 30 min tak ju este na hodku pustim pobehat a potom ideme do postielky (ja by som tiez nechcela aby ma niekto nutil spat keby som nebola unavena), pomotka sa a zaspava najneskor okolo 22.. nasa malinka od narodenia mala energiu od 17-22 takze asi sa mi to nepodari tak skoro zmenit a budit ju o 7 rano nasillu nechcem lebo ked som ju aj skusala budit za polhodinu zaspi aj medzi hrackami. skus ju zabavit a troska zredukovat spanie cez den pripadne zistit nejaky ritual pri ktorom rada zaspava a nejak to upravit ako radia baby vyssie.. ale rozkazat sa nasim drobcom asi neda, mne to neprekazalo ked bola hore dlho lebo my chodievame spat tiez okolo polnoci a ked bola mensia tak nechcela voobec spat sama, bola v postielke ale musela som spat s nou alebo aspon byt v tej miestnosti, nasi sa smiali ze nam neprestrihli pupocnik :D ale teraz je to uz ok a spinka sama, drzim palce aby sa Ti to podarilo ;)

maculienka123
1. jan 2012

moj syn 16 mesacny vstava o 8h rano,umyjeme sa,prezlecieme,napapa sa,pohra sa,ideme von,mame obed,okolo 12-13h spi tak 1,5-3h ako kedy.potom do vecera sa hra,idene aj este von.podla toho co mame na plane a vecer zaspava o 22h -23h a neviem ako ho mam naucit zaspat ale je to jeden velky boj.on mi nevydrzi pri knizke,jeho to nezaujima,on sa najradsej sam hra,tak neviem co na neho skusit.lahneme si,vyzlezie z postele a bucha na dvere,ze chce ist prec,place,jeduje sa,nic nezabera.musim otvorit.on by aj chcel spat ale neda sa mu nejak.uz mam toho plne zuby,

anjelicek94
6. sep 2013

Preco mi moj maly 3 tyzdnovy chlapec po kupani a napapani stale kazdy vecer 2-3 hodiny place? poradte nejaku fintu ako ho uspat...

moni244
6. sep 2013

ahoj, ako sa ti podarilo ukorigovať to spanie?

kozmetikaszaboova
11. sep 2013

priklanam sa abbey1,moja 4 mesacna dcerka mi skorej ako o 22:00 nezaspi niekedy aj neskor..mozem skusat hocico nic nezabralo....uz sme sa na to naucili zaspi o 22 a prespi mi celu noc budi sa rano o 7.tabulky su o nicom,kazde dieta je individualne a ma svoj vlastny rezim.trapit ju postielke plakanim nemienim...

lucy2111
6. apr 2015

moja 2.5 rocne dcerka vecer zaspi a v noci sa zobudi a place a to vetsinov vtedy ked je pln neviem ci je to nejaka porucha ale je to bezne prosila by som o radu dakujem