Čo podľa vás potrebuje malé dieťa na správny vývin?

stanley02
21. máj 2015

Ahojte,

zaujímalo by ma, čo podľa vás potrebuje malé dieťa (plus mínus do 6-7 roku života) pre správny vývin?
Čítal som, že tieto roky sú kľúčové a najviac formujú osobnosť človeka a v konečnom dôsledku aj jeho
život.

Mám na mysli veci ako koľko času tráviť s rodičmi, čo by spolu mali robiť, v akom prostredí dieťa vychovávať
kúpiť mu domáce zvieratko (škrečka/morča)... dovoliť mu televízor len obmedzene, alebo nechať na dieťati,
koľko chce pozerať? Tiež som počul (a to povedal odborník), že dobré je aj nechať dieťaťu úplne voľný výber
v tom, čo chce robiť, že ono sa samo naučí, čo je dobré a čo nie. Podľa mňa je toto úplná somarina. Ale rád by
som počul aj vaše názory.

Skrátka, čo si myslíte, že má najväčší pozitívny aj negatívny vplyv pri výchove.

gretocka
21. máj 2015

@stanley02 no kolko casu travit s rodicmi? No tolko, kolko je pre rodicov mozne. Radsej pol hodinu sustredenej aktivity, ktora bavi dieta ako sest hodin povrchnej pritomnosti.
Ci kupit zvieratko? Ak ho dieta chce, ak to rodicia zvladaju, moze byt, ale nie je to nutnost, ze bez nej sa dieta nevyvinie spravne.
Televizor - no moje deti napr. televizor nepozeraju. Mame ho doma, ale cez den ho zapiname velmi vynimocne. Ked chcu nieco pozerat, pustame si rozpravky bud z youtube, alebo z DVDciek. Nezakazujem im pozeranie uplne, ale tiez to nenechavam uplne na nich, ze kolko chcu tolko pozeraju. A tiez obsah im kontrolujem. Ziadne nasilie, ale moje deti ho ani nevyhladavaju, dokonca ked niekde nieco nasilne je, tak mi pridu povedat, ze sa im to nepaci.
Moje deti su v istom zmysle zodpovedne za svoje rozhodnutia, v mnohych veciach im davam moznost vyberu, vela diskutujeme o veciach, ale su veci, kde na vyber dostanu len dve veci, pripadne dostanu moje odporucanie s vysvetlenim. V 90 percentach sa rozhoduju tak ako ocakavam.

Neexistuju ziadne tabulky kolko a co mas spravit a zaruci ti to, ze dieta bude super a spravne...... Existuje jediny navod, ktory dava dobry zaklad a to je vela lasky a pochopenia a pevne hranice. Kazde dieta je ine a preto kazde dieta potrebuje unikatny pristup.

klincek
21. máj 2015

@stanley02 myslim, ze v prvej trojke budu laska, pozornost a istota🙂. a potom plus minus par veci, mna napadli napriklad pravidla..
ale ked uz si to nacal, mna by celkom zaujimalo, keby sa kazdy rodic vyjadril k tomu, co povazuje za klucove pri vychove SVOJICH deti-kazdy si tie svoje pozname najlepsie, a tak vieme, bez coho by vychova v danej rodine nefungovala.
tak napriklad u nas su dolezite spontanne objatia a neustale vysvetlovanie toho, co robime a preco a aky to ma zmysel. su to veci, ktore sme za dolezite povazovali my rodicia, pretoze pri nasej vychove trosku chybali..a na detoch vidim, ze im to prospieva, aj ked mi trebars z tych otazok niekedy brni hlava 😅

gretocka
21. máj 2015

@klincek aj u nas je klucove o vsetkom hovorit a vsetko vysvetlovat. Casto detom hovorim ,ze ich mam rada, ked na ne vyletim viac ako je slusne, nemam problem sa im ospravedlnit.

natalym
21. máj 2015

@stanley02 Najdôležitejší je podľa mňa vlastný príklad. Správať sa tak, ako chcem aby sa správali moje deti. Napr. jem pri stole, zdravím sa ľudom, nekomentujem susedu, že je tučná a pod. aj v takých bežných veciach.
Deti si všímajú.

ematko29
21. máj 2015

najdôležitejšia je podla mna dôvera a rešpektovanie sa v rodine.aby dieťa videlo ako rodina správne funguje.aby rodina držala pohromade a dieťa videlo ,že sa môže oprieť o rodiča v kttorejkolvek situacii aby mu mohlo povedať čo ho trápi a nebáť sa poprosiť o radu ,aby malo pocit,že mu rodič pomôže.

lilimoni
21. máj 2015

Ja svoju vediem k laske k prirode a vysvetlujem jej preco su zvieratka dolezite. Tiez, kedze mame zverinec, k zodpovednosti a starostlivosti. K donacim pracam, ktore robime spolu a bavi ju to, lebo sa snazim, aby to bola zabava. Tiez sa mi podarilo naucit ju hlasit mi "pruser", ktory sa jej stal. Nikdy za ohlaseny som jej nevynadala ale povedala som jej ako to budeme riesit 🙂 chcem aby aj v obdobi puberty a aj v starsom veku, nemala strach sa mi zdoverit. Tv neriesim, kedze posera malo a kedy chce. A venujem sa jej v podstate neustale, kedze vela veci robime spolu a do prace nechodim aby som sa jej mohla venovat 🙂

stanley02
autor
22. máj 2015

Ďakujem vám za postrehy 🙂