Čo je príčinou nekľudného nočného spánku môjho synčeka?

barchee
20. okt 2011

Ahoj maminy, už som zúfalá a teda hľadám a riešim kade tade, čo je príčinou nesmierne nekľudného spánku môjho synčeka ☹ Má 10 mesiacov a posledné 3 mesiace som nespala ani jednu noc súvislým spánkom dlhším ako hodinu 😔 ale nejde o mňa - trápi ma, prečo moje chlapča tak nekľudne spí...začína to večerným uložením na spánok, malý zaspí a do hodiny je hore, premiestňuje sa v postieľke, odkedy sa sám posadí a postaví, odvtedy sa každučkú noc v postieľke stavia, sadá si, mrnčí, prehadzuje sa - ale pritom je v polospánku, keď ho ukladám kukne na mňa, dám mu dudulu, zakryjem ho - on hneď zaspí a za 20-30 minút je zas hore a toto je dokola stááále - keď ho ukladám počas noci 2-3 krát, je to super noc 😅 keď je horšia noc, každých 20 minút k nemu vstávam až si ho napokon vezmem k sebe do postele kde sa ajtak stále metá a je nekľudný ale aspoň si nesadá a nestavia sa 🙄 Občas som naozaj nevyspatá a unavená, potom som nervózna cez deň a mám potom mám výčitky... 😔 Idú mu zúbky, ten nekľud môže byť z toho. Nie je kojený, pije bezlaktózové mlieko, nakoľko mu klasické UM nerobili dobre, najprv som si myslela, že je to tým, že je hladný, že mu už to bezlaktózové mliečko nestačí, pomaly prechádzame na laktózovú stravu, tak skúsila som Hami Hajaja...žiadna zmena sa nekonala, skúšala som navečer dať krupičku - žiadna zmena. Dávam mu aj detské čaje na dobrú noc ukľudňujúce - nič sa neudeje. Mlieko už pije len večer, počas noci 1x a potom až ráno o 6-7. Ani čajík cucnúť nepomáha...Máme doma psíka, samozrejme hygienu dodržiavam ale napadli ma aj parazity - každý deň mu kontrolujem stolicu, zatiaľ som nezbadala nič podozrivé. Podľa pediatričky ten nekľudný spánok zapríčiňuje rast zúbkov...ale až takto extrémne??? 😖 Cez deň spí paradoxne úplne kľudne. Máte skúsenosti s takto nekľudným spánkom? Prosím, budem vďačná za každú radu 😅

sisaha
20. okt 2011

@barchee ano, ano...moja ma uz cez dva roky a takmer kazda jedna noc je so zobudenim sa a bud s placom, alebo sa prehadzuje. Nieco sposobuju sny, nieco zuby, nieco hlad...proste nevyberies si... Rozpravala som sa o tom aj s doktorkou a pokial dieta prospieva a nema bolesti, tak vydrzat az z toho vyrastie... 😕

barchee
autor
21. okt 2011

skúsila som otočiť inak postieľku, tak uvidíme...

anieli_1
21. okt 2011

@barchee ahoj nedocitala som cely tvoj prispevok ale moj maly bude mat 20 mesiacov a uz je to trosku lepsie ale do nedavna to iste som sa bavila aj s dr o tom ze to je normalne mne maly aj spadol s postele zo preliezol zabrany takze neboj chce to len cas.............ja ta chapem mne ked sa narodila mala sa budila a aj budi menej v noci nez on 😉

hoogy
21. okt 2011

@barchee ja takuto skusenost nemam,ale moja kamaratka mala toto iste s malym a veru bolo to zo zubov ako mu vzsli posledne asi v 2 rokoch odvtedy jej spinka velmi pekne.takze aj ked je to tazke treba len vydrzat.

barchee
autor
21. okt 2011

nič iné len vydržať mi neostáva 🙂 pre krpca všetko na svete 😉 len ma zaujímajú skúsenosti ostatných mamín.

kubikevik
21. okt 2011

@barchee ahoj...my sme tiez bezlaktozovi a zistili sme to az v 10 mesiacoch a kym sme sa dali trosku do poriadku a diagnoza bola skutocne potvrdena, mal maly takmer rok. Dovtedy bol hore v noci kazdu 1,5 hodinu...plakal, stonal, mrvil sa. Po nasadeni bezlaktozovej diety sa to po case vyrazne zlepsilo, teraz postupne zavadzame okyslene produkty. Takze u nas sa to zlepsilo po tom roku, ale aj tak sa budi do 23.00 tak asi dva-krat a potom do rana este asi raz, niekedy aj viac....najma, ked cez den zje nieco, co celkom nemoze, tak to v noci citit. Cez den to je tiez v pohode... mozno tvojho maleho tiez boli trosku brusko "z celeho dna" prave v noci. U nas to tak je + zuby + zazitky z celeho dna...drzim palce!

weronika187
21. okt 2011

@barchee tak toto velmi dobre poznam 😉 nas chrustik este sice nevie stat a teda sa ani nestavia v postielke, ale to budenie...co by som dala za jednu noc neprerusovaneho spanku... do 3.mesiaca krasne spinkal, zobudil sa max. 1x na papanie a neskor uz ani to nie, ale potom sa to vsetko zmenilo...budi sa hadam kazdych 20min na to, ze chce cumlik, ked ho ma, tak ho po chvilke vypluje a o chvilku zas cumlik 😖 uz som z toho pekne na nervy 😒 a posledne dve noci sa furt budil a plackal a vooobec netusim preco ☹ moj spanok bol asi 2-3 hodky dokopy za celu noc a to pekne rozkuskovane....a potom rano vyzeram ako zombie 😅 ale tak je to nas malinky pokladik, co uz...len stale pevne verim, ze sa to zmeni 😉 a to co najskoooor 😀 😀 😀

sante81
21. okt 2011

@barchee nie si sama, ktorá sa poriadne nevyspala, mne sa budil do 2 rokov pravidelne aj 5-6x, a pamatám ked mal okolo 8 mes, tak sme boli hore aj 20x, čitala som o separačnej uzkosti, že dieta v tomto veku potrebuje pri sebe citiť matku, v roku mal vonku všetkych 16 zubkov, potom to bolo už len o zvyku na flašu. teraz spal mesiac v kuse dobre a znovu sa budí na sunar. ja som si zvykla,a na hlave mám zopár šedivych vlasov.

andreah25
21. okt 2011

Nám pomohlo otočenie postieľky a spanie pri otvorenom okne (do max. -5 stupňov, potom už len mikro vetranie, ale v spálni máme otvorené stále, takže mu ide stále čerstvý vzduch). Keď sa v noci zobudí, tak len preto, že sa natrepal do rohu postieľky a nevedel sa v spánku otočiť. Inak je to už oveľa lepšie. Pre niekoho to bude možno znieť ako blbosť, no nám to pomohlo.

aliza
21. okt 2011

uz tu taketo podobne temy su 😉, cize aj sem pisem, ze moj maly je taky isty, ale uz od narodenia, takze som nespala 13 mesiacov! a teraz si to odnieslo moje zdravie 😖. a rada? ziadna, nic nam nepomohlo, vraj z toho vyrastie.
@andreah25 ja na taketo veci verim, ze aj zla poloha postielky moze prispiet k nekludnemu spanku, ale s malym sme spali aj u nasich, aj na dovolenke a vsade ten isty scenar. U nasich sme postielku dokonca premiestnovali a tiez ziadna zmena. Este mozem skusit to otvorene okno, ale kedze spim v izbe s nim a momentalne sa uz 2 mesiace trapim s nachladnutim a dutinami, tak neviem, ci by mi taky cerstvy vzduch este viac neuskodil.

barchee
autor
21. okt 2011

@andreah25 spať ide vždy do vyvetranej spálne, na tom si dávam záležať 😉 spálňu máme na severnej strane, je tam chládok aj v lete...

pravdepodobne je to tými zúbkami, aj keď teraz fičí aj separačná úzkosť - ja som špeciálny pedagóg, ovládam detskú psychológiu dosť dobre, čo si myslím je moja výhoda, lebo viem, akým aktuálnym obdobím môj krpec prechádza 😉 teraz počujem len samé mama! keď ma nevidí, ale veď to je normálka 🙂 Narodil sa o necelých 6 týždňov skôr, bol v nemocke 3 týždne, z toho 2 týždne bezo mňa, nakoľko sa kvôli prerábke oddelenia nedalo ostať na mamičkovkej izbe, čo som veľmi zle niesla, akonáhle sme ho mali doma, celé dni som ho nosila v babyšatke 😅 doteraz sa veľa mojkáme 😵 neviem sa stále preniesť nad to, že v ten najdôležitejší čas som nemohla byť s ním a kojiť ho ☹
@kubikevik tým, že sa mi narodil predčasne, nemal "dozreté" bruško a ja som nemala dostatok mlieka, nakoľko mi odmietal prso, v nemocnici sa za tie 3 týždne naučil na cumlík 😔 do dvoch mesiacov sa mi stratilo mlieko 😔 a museli sme prikrmovať a vtedy začali desné koliky, trvali do 4 mesiaca a prešli buď samé, alebo od bezlaktózového mlieka, na ktoré sme prešli, to mu veľmi uľavilo. Keďže máme v rodine intoleranciu laktózy, pediatrička mi vzhľadom na rodinnú anamnézu odporučila bezlaktózové mlieko. Ale už papá pekne aj jogurty, aj obyčajné dojčenské kaše - laktózové, maslo, nátierkové syry - teda len Kiri mu dávam a je ok 😉 Nevyzerá, že by mal intoletanciu, keď bol maličký bola to intolerancia laktózy z predčasnosti. Veď v decembri idem na kontrolu s ním na gastro, tak uvidím 😉 Ja nemôžem ani to, hneď ma preháňa - po pôrode mi robia zle aj tavené syry, čo som s nimi nikdy nemala problém 😕 Stravu sa snažím mu robiť vyváženú - tak aby dostal čo potrebuje a mal ešte aspoň 500 ml mlieka denne. Veď najhoršie na bábätkách je, že nevedia povedať čo konkrétne ich bolí 🙄 Sny prežíva intenzívne - keď má viac podnetov ako dokáže zvládnuť, budí sa s plačom akoby vystrašený, keď sú to teda tie zúbky, budí sa len mrvením a funením keď sa motá po postieľke - to už viem rozlíšiť 😉 Často ho bolieva aj hlavička - je meteosenzitívny po mne 😒 nič moc teda no...keď ho bolí hlava, je zas iný, má iný plač a stále si šúcha čelo alebo spánky, aj to je možný dôvod ďalší asi... 😖
@aliza ale ukľudnilo ma, že nie som teda sama a je toto nepokojné budenie sa je "normálne" ... 😅

mandragora22
21. okt 2011

@barchee ahoj, u nas bolo to iste medzi cca 12 a 18 mesiacom fakt takmer noc co noc, pricinou boli 4 ks trojek zubov 😝 😝

barchee
autor
21. okt 2011

@mandragora22 ano ano, som uzrozumená s tým, že očné zuby a stoličky sú asi najväčšie boláky 😉

aliza
21. okt 2011

mne sa to velmi nezda, ze by za vsetkym boli zuby. maly ma 8 zubov, prvy mu vysiel ako 3 mesacnemu, ale nikdy nebol placlivy, nervozny,rozladeny....iba tie noci. najprv sa budil rucickami, to som ho musela zavinovat a vtedy spal pekne, ale neskor sa z toho vymotal a zacal sa zase skriabat a suchat si oci, to trvalo asi 3-4 mesiace, to prestalo a teraz sa cele noci prevaluje, putuje po celej postielke, posadi sa a mrnci. Dam ho lahnut, dam mu cumel a spi dalej. A takto to ide parkrat za noc, aj ked si ho dam k sebe, tiez sa budi a si sada. Moj je na specialnom mlieku od 1.mesiaca a cez den zje tak jeden jogurt, co sa mliecnych vyrobkov tyka, takze to nie je jedlom. Okrem toho jogurtu neje ziadne alergeny a aj ten jogurt sme zacali az okolo 9-10 mesiaca, takze spojitost tam nevidim. Nepapa ani ziadne kase, nic, co by mu robilo tazky zaludok a hladny tiez nie je. a nejde ani o separacnu uzkost, kedze maly tak spava od zaciatku.
@barchee to bolenie hlavy je na zamyslenie, co ti na to povedala doktorka? podla mna to nie je v poriadku, aby tak male babo bolela hlava. asi by som to dala poriadne vysetrit, pre istotu.

barchee
autor
24. okt 2011

@aliza nemyslím, aj deti bolieva hlavička z nízkeho tlaku 😉 nie je to často samozrejme, poznám to podľa seba - ale viem kedy ho bolí.

zvedavamt
24. okt 2011

Mne Alica prespala celu noc za prvé dva roky až 11x 😖 a to všetko vďaka kravskému mlieku. Pila aj HA, ale to vôbec nepomohlo. Nakoniec smeprešli na sojovy nutrilon a bolpokoj. Vtedy bol velky problem zohnať pre dieťa nemliečnu stravu,dnes je to už vpoho, je kopec predajní zdravej výživy. My uprednostnujeme Planeta food,lebo tam nám aj naozaj odborne poradia ohladne zdravej výživy. Osobne som absolvovala kurzy zdravého varenia u p. Planietu a som veľmi spokojná,lebo to zahrnalo aj domácu lekáren a teraz už vieme zvládnuť hocaké prechladnutie,angínku aj chrípku v pohode doma a bez liekov a čakania u Dr. 🙂
A na zúbky doporučujem olejček Kajeput /detská obdoba Tea tree oil/ natireť na líčka, na "bolavým zúbkom".
🙂
My sme si so zúbkami "užili. Naša ex Dr tisla Lalu do 1 roka 8x antibiotikami,lebo mala stále chytené hrdielko,nakoniec povedla, že zo zúbkov. Ale čo jej dorobila s bruškom ...