Ahojte
Čo vedia vaše ročne detičky?
Naš moc neblaboce, neukazuje, ako robí zvieratko nevie, neukáže prstom kde je havo, mama.
Neviem je to ôk?
Mám tri deti a každé v roku vedelo niečo iné, takže ťažko porovnávať.
@zuzik1701 tiez si myslim ze netreba sa nejak porovnavat ale ked len chces vediet ako ste na tom len tak zo zaujimavosti tak napr moja dcerka bude mat rok. este sama nechodi, ani sama nestoji nevie bez toho aby sa niecoho drzala. 4nozkuje ako šinter, niektore zvieratka vie, konik, macicka, kravicka, vie ukazat ,, aka bude velka takaaa este aj povie tou svojou taliancinou”
a hlavne mi vie ukazovat naspat nono😁🤔potvora...
Mňa sa pediatrička vždy pýta xy otázok, či už vie malý rôzne veci.. vaša sa nepýta? Podľa toho by si mohla získať predstavu, čo zhruba má ročné dieťa ovládať. Dá sa nájsť aj na nete. Ale načo sa stresovať, všetko doženie, každé dieťa má svoje tempo a sú veeeeľké rozdiely medzi detičkami, mám dosť kamošiek a známych s podobne starými deťmi, chodíme na cvičenia, plávanie, naozaj každé dieťa je unikát 😍 Niektoré napreduje v jednej veci, niektoré vyniká v inej. Ďalšie je pomalšie a potom sa naučí všetko naraz behom týždňa 🙂
Ale k otázke, čo vedia naše ročné deti. Na 1. narodeniny som to zapísala synovi do knihy spomienok, tak viem presne 🙂 Robil prvé samostatné krôčiky, veľa a rád aj drepy v priestore 😁 Liezol po schodoch hore a dole ako strela, všade vyliezal - na posteľ, gauč, stôl, zliezal bez problémov sám dole, vedel 7 slovíčok, veľa bľabotal, napodobňoval niektoré zvieratká, čo sa týka hier, rád nasúval krúžky na tyč, staval kocky na seba, staval vežu z pohárikov, zasúval poháriky do seba, triedil tvary - trojuholník, štvorec, kruh, dával papa, robil ťap-ťap, ukazoval aký bude veľký, vedel sa napiť z pohárika, kŕmil sa sám kúskami jedla a snažil sa aj lyžičkou, ale to sa trafil tak každý piaty pokus 😂 krútil hlavou na “nie”, napr. keď už nechcel papať a keď chcel vyjadriť áno, hovoril “a”. Ale napríklad ukazovať prstom na 1. narodeniny ešte nevedel. Doktorka vravela, že pokiaľ sa na danú vec pozrie, nevadí, keď neukazuje, že časom sa naučí. A tak aj bolo, behom asi 2 týždňov začal na veci postupne aj ukazovať.
Mám neterku, ktorá začala chodiť až v 16 mesiacoch, v roku ani neštvornožkovala, nevedela veeeľa vecí podľa tabuliek, švagriná chodila vystresovaná z každej poradne, teraz má 2 roky a náádherne rozpráva, krajšie ako ďalšia 4 ročná neter, ovláda všeličo a hlavne rozumovo je veľmi vyspelá. Dôveruj svojmu synovi a nezaťažuj jeho ani seba zbytočnými obavami. Doktorka by ti určite povedala, keby sa jej niečo nezdalo a ešte ani to by nemuselo nič znamenať 🙂
Deti nie su cvicene opice, netreba ich porovnavat. Ked Ti niekto napise, ze jeho dieta robi vsetko mozne, tak to nemusi znamenat, ze Tvoje ak to nevie, ze zaostava. Predpokladam, ze k pediatrovi chodite, ten dokaze zhodnotit, ci sa dietatko dobre vyvija.