Čo by malo ovládať 17-mesačné dieťa?

zuzik1701
21. máj 2019

Ahojte, mam 17 mes chlapca. Mam pocit, že dokopy nič nevie, napr zvuky zvierat, ukázať v knižke zvieratko, nerozpráva.... Iba vrieska, trucuje... Je to ok? Neviem ako naňho

pribinak
21. máj 2019

Ale nepíšeš iné, napr je pohybovo zdatný? Je šikovný v sebaobsluznych veciach? Je sociálne zdatný? Smelý? Kamarátsky?

To čo si opísala je veľmi jednostranne. A áno, nemusí ho to zaujímať. Môže mat iné preferencie: autíčka, lopty, piesok, zvieratká, ...

zuzik1701
autor
21. máj 2019

@pribinak beha, lieta na odrazadle, smelý trosku

conspi
21. máj 2019

@zuzik1701 netráp sa. Mám doma to isté. Iba vrieska, kričí a zlostí sa... Nebaví ho nič čo môže... Zato lozenie po nábytku, oknách a podobne ho zaujíma veľmi...

helenalena
21. máj 2019

@zuzik1701 veď sa spýtaj na najbližšej návšteve pediatra čo on na to

pribinak
21. máj 2019

@zuzik1701 vidíš, jazdi na odrazadle, inde deti si naň ešte ani nevedia sadnúť. Niektoré dokonca začali len teraz chodiť.
Je smelý, soc.zrucny, iné deti bez mamky neurobia ani krok, nedajbože, aby sa ich niekto dotkol či sa im prihovoril, no koniec.

Tak on je šikovný v inom. Obrázky v knižke bude riešiť inokedy ;)

diewcatqoo
21. máj 2019

@zuzik1701 ahoj, netráp sa. Moj v 17m nevedel povedat ani ň, len vrieskal a ukazoval prstom, ak nieco chcel. Nevedel napodobnit ziadne zviera, nereagoval na basnicky, nechcel citat knizky, bal sa odrazadla.... ale zas vedel pochpit vsetko, co od nebo chcem. Po druhych narodeninach sa rozkecal, az ma obcas hlava z neho boli (momentalne ma 2,5r), hovori basnicky, spieva, tancuje, jazdi na odrazadle ako blazon.. nechaj ho, kazde dieta ma svoj cas, neporovnavaj ho s inymi. Ak sa ti zda, ze je v ostatnych veciach ok, nechaj vyvoj na nom. Ak mas pocit, ze ti nerozumie, nedokaze nijako komunikovat s tebou a okolim (ani pazvukmi a ukazovanim), pre pokoj v dusi mozes navstivit odbornika.

hettinka
21. máj 2019

@zuzik1701 chlapec je Ok. Nie je OK, že nevieš, ako na neho. Ale naučíš sa, treba skúšať, čo na dieťa platí.

jani321
21. máj 2019

@zuzik1701 ahoj. My máme tiež 17 mesiacov, tiež dcérka nevie napodobniť zvuky, tiež občas vrieska a je trucovita. Ovláda zopár slov. Ale veľa veci zas rozumie, keď jej poviem. Rada sa ukazuje, má rada autíčka a rada obzerá topanky 🙂 Každé dieťatko je iné.

miriam439
21. máj 2019

@diewcatqoo
Si to hovorila o mojom malom? Presne to isté, stále som hovorila, že je vývojovo dopredu, lebo obdobie vzdoru mal už od jedného roka (a nie ako sa uvádza, že okolo troch rokov) 😂😈
U nás celé dni vreskot, hlas má ako valach, keď zakričal, cez zavreté okná ho bolo počuť o tri ulice ďalej.
Ale zaujímavé je, že keď prišiel medzi cudzích ľudí, tak bol ako anjel, všetci hovorili, aké máme vychované dieťa. A doma ako 😈
Po druhých narodkach spustil naraz celé vety, odvtedy sa mu ústa nezavreli - spieva, recituje, tancuje. Ale zlepšilo sa to v tom, že komunikujeme spolu, vie mi povedať, čo chce a môžem aj vyjednávať s ním. Síce trucovať vie poriadne, aj nervičky púšťa, ale už mám zopár metód na neho, ako ho spratať do kože.
Preto si myslím, že v tom veku je problém to, že oni už chcú dosiahnuť svoje záujmy, ale nakoľko ich nevedia vyjadriť, tak sa zlostia a vrieskajú. Aspoň u nás sa to zlepšilo tým, že vedel vyjadriť svoje požiadavky, keď sa naučil rozprávať.
@zuzik1701

balaskovae
22. máj 2019

No tak, ked lieta tak je dobre. Ono niektre deti a zvacsa teda chlapci to takto mavaju, ze na niektore veci maju teda doslova cas pokial s nimi zacnu. On sa aj rozhovori aj vsetko len si na to budes musiet este pockat

sss2023
12. nov 2024

@zuzik1701 ahoj. Viem že staršia diskusia ale ako to dopadlo s tvojim synčekom?