Ahojte. Mame 6-mesacneho synceka a ten si zacal cca pred dvoma mesiacmi cmulat palcek. Zacalo to v podstate tym, ze zacal mat problem so zaspavanim (tiez som tu pisala a prosila o radu v diskusii: https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/hystericky-plac-stvormesacneho-dietata/ ) a v suvislosti s tym sa aj mne znizila tvorba mlieka. Takze si najprv cmulal palec sem-tam cez den. Ked sa mliecko upravilo, prestal si ho cmulat cez den, avsak kedze stale pretrvaval problem so zaspavani (ci v kociku alebo doma, hrozne dlho trva kym zaspi. Uz som sa s tym aj zmierila, ze s tym nic nespravim, ze to musim len vydrzat), cmula si ho vzdy ked zaspava, prip. aj pred tym, co byva pre mna znamenie, ze uz potrebuje spat. To je len k opisu situacie.
Avsak naskyta sami otazka, co s tym? Odnaucat uz teraz alebo pockat a riesit to neskor? Zo zaciatku ten palcek trosku pocmulal a zaspal rychlejsie, ale teraz ho uz dudla dlhsie a az po nejakom case zaspi. Ja vacsinou pockam a pomaly mu ho vytiahnem, obcas sa strhne a da si naspat do pusy a naspaduje dudlanie. V lepsom pripade ho vypluje sam a pekne spinka dalej. V poslednej dobe aj ked zaspi a palcek je uz vonku, o chvilu sa strhne a sup opat do pusy. Skusala som ho preorientovat na cumlik, ktory ako novorodenec nechcel, teraz ho aj podudle, ale pri nom nezaspi vobec. Bol by schopny ho dudlovat aj dve hod., ale zaspat nie a nie.
Co s tym? Odnaucat uz teraz alebo pockat? A ako sa da vlastne odnaucit od takehoto zlozvyku? Vopred za reakcie dakujem.
Uplne s reny1 nesuhlasim, ze dieta nieco musi cmulat. Mojho starsieho syna z cumla nadrapovalo a palce necmulal vobec. On potreboval prsnik stale. A te to mensi kt. ma 4 mesiace veselo cmulal cumel hz v porodnici potom pokracoval doma az som sa rozhodla ze stacilo, nakolko miestami som mala pocit, ze mu cumel chuti viac ako prsnik. Cumel som mu zobrala a on si nasiel palcek. Teraz si ho cmula dkst casto a cumel uz nepotrebuje vobec. Cmula si ho niekedy aj cez den, ale pri zaspavani stale... Sice je to naozaj rozkozne, len som pocula o takom, ze sa mu ten palwc moze zapalit, dokonca tak ze zahnisa a musi sa to riesit chirurgicky... Z tohoto mam skir strach. Minule som mu nedovolila si palcek zobrat do ust a spustil taky rev a nasilu sa snazil si ho aj tak dat do pusinky...
Kojene deti cumle nechcu, mojho z neho tiez nadrapovalo, tak som vystihovala chvile, ked ho velmi potreboval a jemne som ho dala k peram, sam si ho nasiel. Bala som sa akurat o to, ze prsnik prestane riadne vyzadovat a mne sa spomali tvorba mlieka, ale nastastie sa tak nestalo. To by som cumlik hned zatrhla... O tom zapale palceka som ale nepocula ☹
dakujem za reakcie. ako som pisala - ja som ho chcela na cumel naucit, avsak ho vobec nechcel. skusali sme aj viac druhov, no vsetko zlyhalo. ked zacal mat problem zo zaspavanim, tak som sa pokusila ho znova naucit na cumel najprv pocas vychadok v kociari, kde si ho chvilu podudlal a potom sa s nim zacal hrat. a vcera pri vecernom zaspavani tak ako som pisala, dudlal a dudlal a dudlal....
ja som ho dokonca na cumel chcela naucit prave z toho dovodu, ze som si povedala, ze bude jednoduchsie oducat od cumla ako od palca. to som vtedy netusila, ze si ho naozaj zacne cmulat o par mesiacov neskor :(
o zapale som nepocula ani ja, iba to, ze to moze zle posobit na rast zubkov a aj sposobit deformaciu palca. ale to pri silnom a dlhodobom cmulani. u nas to zatial az take akutne nie je, ale aj tak mam obavy, ze to budem riesit ked bude mat napr. 3 roky a vtedy uz bude naozaj tazke ho odnaucit.
rozmyslam, ze skusim jeden vecer dat na ruku rukavicku, co to spravi. ale podla mna to bude mat nulovy ucinok.
este raz dakujem za reakcie
@norika84 ak neodnaučiš teraz tak to bude čoraz horšie sesternica tak cmúľala do cca 8rokoch nechcela cumeľ tak nech cumľa palček zo začiatku to bolo mile rozkošné neskôr neunosne stale ju nato upozorňovali ale nič nepomáhalo keď bola staršia tak pri pozerani telky pri hre v piesku a pri hoci čom kde nepotrebovala palec ten palec vyzeral strašne mala na ňom až živiny potom to dako nechala sama dnes má 18 palec a zuby v poriadku 😀
no u nas z troch je toto jedine dieta co si smula palec.
cumel nechcel resp aj ked uz ho sem tam zniesol tak ho neupokojil.. kojila som na poziadanie ale casto si len podudlal. palec si zacal dudalt ako 7,5mesacny pocas rastu zubkov. bude mat rok a dudle pri zaspavani ale potom pocas noci myslim nie spi celu noc od 10m (za 2t ma rok 🙂)
podla mna su deti dudlave a nedudlave a z dudlaych este deti ktore akceptuju cumel a ktore bud su prisate nonstop na prsniku alebo maju palcek. teraz to este neriesim ale tak okolo 2,5-3r urcite ano ako v case dudla. jasne ze uz teraz pocas dna ho upoornim a vyberiem palcek von ale este sa s tym upokoji ked sa mu cosi nepaci. nejde ani tak o to ci je to mile, ale ci to dieta potrebuje. ja vidim ze ano, ale uz ho pomaly pripravujem postupnym upozornovanim a vyberanim aby to nerobil. ina poznam dievcatka co si dudlu palce aj ako 5-7 rocne. No to by som nerada. ale razlepsie ako dar dudel potom skoro ho vziat a dieta
v traume si bude kusat nechty a to je daleko tazsie zbavit dieta.
o zapale som tiez nepocula.
@tatanka1
u nas presne to iste len o nieco skor. taktiez dojcim, na poziadanie. niektori ...... nevedia pochopit preco 6-mesacne babo nevydrzi min. 3 hod. bez dojcenia. ale zvlastne je to, ze ja si to ani neuvedomim, ze neubehli od predchadzajuceho dojcenia 3 hod. a ini ludia, s ktorimi sme len docasne (navsteva) tak si to vsimnu hned :D neriesim.
pravdepodobne to tak skonci aj u nas. musim pockat, teraz by som to nevyriesila, pretoze bez palceka nezaspi. a ked bude vacsi tak postupne, dohovaranim, rozpravakou a pod. budem verit a dufat, ze sa nam to nepotiahne do spominanych 5-7 rokov
no u nas je to podobne ... dcera bola dudlova, palcek si nikdy nedavala do ust, dudlik jej "spapal havino" ked nemala ani 2 roky, ale potom sa ukludnovala na flasi s cumlom (tu som zatrhla, ked mala 3 roky, lebo sa vedela povracat do perin a to uz sa nam narodil syn) ... syncek zo zaciatku dudlal cumlik, ale velmi malo a iba dovtedy, kym neobjavil palec, odvtedy dudel letel oblukom, dokonca ho z neho nadrapovalo. Teraz ma 15 mes. a oducit ho neviem, ani vobec neviem ako to budem riesit. dudlik sa da zahodit, ale jemu co urezem palec? 😖 cmula ho vtedy, ked zaspava, aj v noci alebo ked je hladny. o zapale palceka som nepocula, avsak ma ten palcek vycmulany, nechtik taky makksi, trosku sa stiepi a odkedy mu isli zubky, tak ma na palci mozol ... ked bol malicky, skusala som aj rukavicu, ibaze ta bola cela mokra a cmulal aj cez nu a reval tak, ze nas pocula cela dedina, tak som to vzdala ... hovorim, si ze on si francuzsku manikuru robit nebude 😀 ale priznam sa, vobec netusim ako ho to oducit ... kamaratka povedala, ze oducila od palca neustalym vytahovanim z pusy, ale to bol este babatko, pre nas to uz je neskoro ... dalsia povedala, ze ona sama si cmulala do 7 rokov a nema ani krive zuby, ani vycmulany palec (este mi ich aj ukazala a mala ich rovnake 😉 )
@norika84 necitala som celu diskusiu, len som sa chcela spytat, ze zrejme neuspavas na prsniku ked si cmula palec, nie? Ci je to niekde povedane? Moja si nikdy nic necmulala, teda ani cumlik nemala a ani prst jej nechybal ale v tomto veku sme sa uspavali este na prsniku (inak medzi 6 a 12 mesiacom mi ANI JEDEN KRAT nezaspala v kociku!!! Nechapala som ale bolo to tak... potom sa to opat na chvilku zlepsilo). Ak este dojcis preco teda radsej neuspis na prse ako ho nechat dudlat palceK?
@reny1 nie je pravda ze kojene deti nechcu cumle, mne sa v dnesnej dobe casto zatracovane cumle osvedcili maximalne, vsetky deti boli plne dojcene, cumel mali na zaspavanie a ked som sa rozhodla ze je cas, tak cca okolo roka a pol, dvoch, som dudel jednoducho odlozila, ziadne cmulanie prstov som neriesila.
Netušila som o tomto probléme, držím palce, nech sa Vám to podarí 🙂
@janapagacova
ved to, ze ani ja netusim ako ho to budem odnaucat. teraz keby ze to zacnem riesit tak dieta bez palceka nezaspi. a vzhladom k tomu, ze mame velmi zdlhave a tazke zaspavanie, nechcem ho este aj tymto trapit, ked mu to aspon trosku pomaha. co uz, zial musim to momentalne nechat tak a uvidime neskor co s tym ☹
@diana_81
veeeelmi rada by som ho uspavala na prsniku. ale odo dna ako sme zacali mat problem so zaspavanim, tak dieta mi nevie zaspat ani na prsniku. ak ma chut dudlat, bol by schopny dudlat aj hodinu. ale vacsinou ked ho kojim a nasledne ideme sa pomaznat a zaspavat, tak sa sam odtiahne s tym ze uz nechce. takze bohuzial toto nam nefunguje. co by som dala zato, keby mi zaspaval na prsniku ako kedysi ☹
Od cumla sa lahsie oduci ako od cmulania placa... a hlavne, stava sa potom z toho zlozvyk :( Neskor si deti kusu nechty, nemam to 100% potvrdene, ale vacsinou to tak dopadlo. Prvu dceru som naucila na cumlik az pred rokom, ked jej sli zuby a nemohla spat. Druha mala cumlik uz skor a obe boli kojene 🙂
@norika84
Ono nie je také jednoduché vždy vymeniť palček za prsník... Aj moja si palček objavila, keď sme mali dojčenský štrajk okolo 3. mesiaca. Zaspáva síce na prsníku, väčšinou to našťastie aj funguje, ale sem-tam sa stane, že nevie zaspinkať, bruško ma plné, tak piť už nechce a nasleduje palček. Ten si cmuľká aj cez deň, hocikedy, snažím sa ju zaujať, zamestnať rúčky, to ako-tak pomáha. Niekedy trocha ľutujem, že som jej neponúkla cumlík, keď sa obnovila tvorba mliečka... No čo už, uvidíme, ako bude. Prajem veľa šťastia, ono časom sa ešte vaše zaspinkávanie môže zmeniť, keď zasa troška podrastie. Držím palčeky 🙂
aj my sme tak začinali najprv len olizovalie prsta potom cmuľanie a nakoniec obhrýzanie nechtov až do živého a to syn ma už 4 roky a nemôžme sa toho zbaviť...... 🙂 takže ja by som bola asi určite za ten cumlík 🙂
u nás sa cmúľanie palca upravilo samé, teda takmer🙂 keď bol malinký, mal dudel, ale dosť sa nám zhoršilo prisatie, tak som mu ho cca v 2 mesiacoch zrušila a on si namiesto neho objavil palec. cmúľal ho keď sa potreboval pred spaním ukľudniť alebo keď bol hladný. aj v noci, keď sa zobudil, uspal sa často sám palcom alebo vonku v kočíku zaspal len s palcom. keď mal okolo roka, začal to dosť preháňať, cmúľal z nudy, v autosedačke, v cyklovozíku, v kočíku...už som mala z toho trošku nervy. tak som mu (nesmejte sa ani ma nekameňujte) sem-tam palček omočila do octu. najskôr zvraštil čelo a cmúľal ďalej, ale ja som mu to vždy komentovala, žey: dáme ocot? no a po pár razoch chlapča samé vytiahlo palec z pusy.. no a k celkovému odnaučeniu prispeli najmä 2 veci: prespal spávať v kočíku a v noci palec nahradil prsníkom..lebo mohla by som pri jeho vedomí robiť čokoľvek, v podvedomí v polospánku by cmúľal ďalej.. som rada, lebo tiež som sa bála, že nám to ostane do 8 rokov, ale zase kým je dieťa malinké a nechápe, nič sa s tým nedá urobiť, skúšala som aj vyberanie, aj rukavičky, zamestnať rúčky hračkou či plienkou a nič nepomohlo..
Ahoj odporúčam Ti odnaučiť ho čím skôr. Moja sestra si cmúĺala a možno aj ešte stále občas cmúľa palec. Je to strašný zlozvyk, ako dieťa tým strašne trpela, v škole sa jej posmievali. Pre ňu to bola pomoc v krízových situáciach a najhoršie bolo, že to robila nevedome. Raz sa jej to podarilo na gympli a od hanby by sa bola pod zem prepadla. Keď bola malá školáčka naši na odvykanie skúšali všetko možné a nemožné nič nepomáhalo. Sestra bola viac v strese- problém sa len stupňoval. Pamätám si, že s prstom spávala ešte ako puberťáčka. Má predkus, palec je viditeľne tenší. A myslím že jej ostala aj psychická trauma- keď vidí rodičov ako nechávajú cmúľať svoje deti palec- stúpa jej tlak.
Pokial viem,vsetky deti, ked nenaucis na cumel, tak si cmulaju palcek. Ja som maleho naucila na cumlik,lebo ked mal palcek v ustach a pri zaspavani mu vypadol, tak sa strhol a zobudil, horsie bolo, ked sa malinky este nevedel do ustociek vobec trafit 😀 Aj ked som si pred porodom vytvarala zasady, co ano a co nie pri dietati, asi vsetko sa po porode zmenilo, napr. cumlik! Deti sa potrebuju ukludnovat cmulanim a povedala som si, ze cas, ktory stravim oducanim ho od cumla, je vyyyrazne mensi, ako cas ukludnovanim ho prsnikom. To , ze si cmula palcek je rozkosne a uplne prirodzene a s tym prestane aj sam, nemyslim si, ze ho budes musiet oducat ako pri cumli. Len to potrebuje...