Kedy vám deti prešli na plnú chôdzu? Môj starší začal chodiť až v 15m a hneď chodil. Od prvého dňa už len chôdza. Mladší mi prvé kroky spravil 3 dni pred 11m, už bude mať čochvíľa rok a zatiaľ akosi nič. Spraví zopár krokov a potom už len stvorkuje. Stvornozkovat začal už minulý rok v októbri, čiže pevný by mal byť dosť 🧐
Ked zacnes porovnavat deti medzi sebou, je to cesta do pekla... my mame styri, kazde sa motoricky a aj co sa tyka ostatnych milnikov vyvijalo inak, oni nemaju v hlave "tabulku", ze takto sa to ma robit spravne, robia to, na co sa citia... nema rok, krokuje, co po nom chces? Robi presne vsetko ako ma... chodit poriadne ma v 18 mesiacoch...
Samostatna chodza vacsinou pride po 4-5m od prveho postavenia sa (v priestore), pricom niekomu to trva kratsie a niekomu dlhsie. Dolezite je ci vidis na dietati pokroky, aj ked malinke. Asi mu chyba len odvaha, aspon u mojej dcery je to vyslovene len o odvahe a pohodli, ked sa pozabudne alebo ma plne obe ruky, tak ide sama, ale akonahle ma aspon jednu ruku volnu, tak sa hned musi niecoho chytit (kludne uplne nestabilneho obrusu…) alebo ked nema coho tak ide na 4 a to ma 15m. V roku vobec este nemusi chodit, aj ked uz urobilo prve kroky, chce to len cas a motivaciu 🙂🍀
Moj maly na sa naucil tesne nieco pred 15m, nikam som sa neponahlala..a hlavne som nepocuvala reci, moja dcerka uz davno chodi alebo ved uz by sa mal spustit..je to zbytocne tak ako sa pise vyssie,nemaju v hlave tabulku 🙂
Moja uz ma rok a boji sa aj pustit. Ked si uvedomi, ze stoji sama, tak sup dole a stvornozkuje. Ono to pride a budeme ich nahanat este dost.
nuž v tomto prípade má dieťa viac rozumu ako mamička....prepáč, nemyslím to v zlom....ale ty ak by si cítila neistotu pri chôdzi a máš k dispozícii iný, rýchlejší a istejší spôsob ako sa dostať tak kam chceš, použila by si chôdzu? keď už vieš že je to pomalšie a môžeš spadnúť? samozrejme dieťa takto nerozmýšla, ale vždy si vyberie spôsob ktorý chce ono, nie ty.....a neboj sa , určite sa rozchodí keď bude jeho čas🙂
mam 2 dcery, su take rozdielne vo vsetkom, ze az ja sama ako matka nevychadzam miestami z udivu, ako deti, ktore maju rovnaky genofond sa mozu tak lisit. tym chcem povedat, ze porovnavanie je zbytocne. moja starsia zacala chodit v 15 mes. a asi 2mesiace to bolo take, ze viac na styroch ako na dvoch. velmi sa bala, casto padala, vobec si nedokazala cupnut, hned padla na zadok. mladsia zacala chodit presne v 13 mes. a akonahle urobila prve kroky, dole na 4 uz nesla. cupnut si dokazala takmer hned, ziadne pady neboli a po 2 tyz. mi po dome doslova lietala, nie ze chodila. dieta ma samostatne chodit v 18 mes. dovtedy ma cas a hlavne, kazde dieta si ide svojim tempom.
Aj nasa stvornozkuje tak dlho a chodi okolo nabutku, podla lek je super zdrava a ak psycho motoricky vyvin. Cim dlhsie stvornozkuje, tym lepsie vraj aj z pohladu mentalneho a inteligencneho vyvoja. My sme spokojni.
Klud. Kazde dieta je ine a ma svoje tempo
Su to dve rozdielne bytosti a nesmies porovnavat. Pustí sa ked na to bude pre neho cas. Hlavne neporovnavaj. Mne dcerka zacala chodit okolo nabytku v 10m a cca o dva tyzdne uz aj chodila ale striedala so stvornozkovanim... v 11 mes.uz pekne chodila.