Choditko a skúsenosti s ním.

peta3456
10. jan 2020

Ahojte mamičky mala začala 10_ty mesiac a behá v choditku ide jej to super ale zaskočila ma doktorova reakcia aby tam nebola lebo on to nepodporuje tak nwm čo mam spraviť keď ona je rada že behá

sisa_s
10. jan 2020

No najlepsie bolo ani to nekupit...jasne, ze sa jej paci, ved je dieta, zabava sa ..ale ona nevie, co jej to moze sposobit neskor... Fyzioterapeuti a lekari to dorazne neodporucaju, dovody si viete najst v roznych clankoch na nete, nebudem sa rozpisovat

evalin88
10. jan 2020

@peta3456 moj maly ho nemal vobec, vobec mu nechybalo a pekne samostatne sa naucil chodit, samozrejme dlho popri nabytku, ale napr. Moja mladsia sestra a brat ho pouzivali casto, a su uz dospeli, nemaju ziadny zdravotny problem. Mala si sa lekara opytat na dovod, preco je proti, najlepsie by ti vysvetlil dovod. Na zaklada toho by si sa rozhodla

janulik2008
10. jan 2020

My sme mali 3v1. A mala len sa hojdala chodit v tom nechcela 🙂

mogaa
10. jan 2020

@peta3456 neboj nič sa jej nestane ani s chodítkom...teraz sa to neodporúča, ale my sme tiež na tom vyrastali a nič nám nebolo....teraz strašia že dieťa z toho bude mať skoliozu alebo zlé držanie tela....ono treba používať zdravý rozum a vyvážiť to - ak ho tam chceš dávať, tak denne max. na 20-30minut alebo ju tam daj len občas.....ale je pravda že pre dieťa je lepšie ak štvornoškuje alebo sa snaží postaviť k nábytku a chodiť popri nábytku....dávaj si pozor aby v chodítku nešpičkovala ale stúpala na celú nôžku....chodítko(pavúk) má tú nevýhodu že dieťa sa neučí dieťa stabilite, keď je v nom dieťa často a začne chodiť bez chodítka - nemá problém hodiť sa dopredu či dozadu, lebo v chodítku si tým neublížilo...teraz sú ale chodítka že dieťa sa toho chytí a tlačí to dopredu-tie sú určite lepšie, čiže nie klasický pavúk

kate_cs
10. jan 2020

@peta3456 choditko je najlepšie ani nekupovať. Lekári, fyzioterapeuti a ľudia, čo sa o to trochu zaujímajú ti všetci povedia, že choditko nie. Dieťa ma samé začať chodiť, vtedy, keď bude jeho telo a svalstvo pripravené. Takto sa im len deformujú chrbtice a nohy. Je to fakt na dlho a je o tom veľa článkov.
A že my sme mali choditka a nič nám nie je?
Sme generácia ľudí s problémami chrbtice, bolesťami platničiek a držaním tela. Ale každý nech robí ako uzná za vhodné.

catherine1989
10. jan 2020

Máme suseda, chlapčeka asi o pol roka staršieho od môjho syna, vychovávajú ho starí rodičia, preto bol v chodítku od 6mes. a veru, chodí strasne, naslapuje na špičky, aj tak smiešne uteká na špičkách... Ja som rada, že som o tom ani len neuvažovala, síce malý sa rozchodil "až" v 12mesiacoch, ale chodí pekne, naslapuje správne

sissy27
10. jan 2020

@peta3456 no a keď dieťaťu bude chutiť alkohol, tak tiež k tomu zaujmeš postoj "čo mám robiť keď mu chutí" ? To dieťa nevie vyhodnotiť čo je preňho správne a vhodné a čo nie. Od toho si ty ako rodič. Bohužiaľ, chodítko môže zanechať trvalé následky, ktoré sa prejavia až oveľa neskôr a nebudeš si ich možno spájať s chodítkom. Ale zlé držanie tela, krivá chrbtica, zlé postavenie kĺbov, nožičiek... nehovoriac o zbytočných úrazoch, ku ktorým môže v chodítku dôjsť (prevrátiť sa, naraziť a udrieť sa o konštrukciu, dostať sa na miesta kam by sa bez chodítka dieťa nedostalo).
Nevýhody by sme mali, a teraz výhody - žiadne. Dieťa sa postaví a začne chodiť vtedy, kedy bude na to fyzicky pripravené. Ešte sa v živote nachodí dosť, takže nič mu neutečie.

snehulienka8
10. jan 2020

choditko nie

mogaa
10. jan 2020

@kate_cs tak ja napr. mám 46 a žiadne bolesti chrbtice nemám a bola som v chodítku🙂ono sa to nedá zovšeobecňovať, bolesti chrbtice deti zväčša nemávajú (teda ja som sa s tým nestretla)až ľudia v dospelosti a tam je to skôr zlý životný štýl - sedavé zamestnanie a že nešportujú...treba skôr používať zdravý sedliacky rozum - ak tam dám 6.mesačné dieťa čo ani neštvornoškuje , tak ano to je blbosť, rovnako blbosť je dávať ho tam denne na 2-3hodiny.....ale dať tam 10-11mesačné dieťa, ktoré sa už samo stavia k nábytku a dať ho tam občas , tak to mu určite nezničí chrbticu😉

z1984
10. jan 2020

Ja mam v plane tiez kupit. Nebudem ju tam nechavat cele dni. Ale tak hodinku .

lucia851
10. jan 2020

Moj maly v tom behaval a nema ziadne zdravotne problemy

renka30
10. jan 2020

nemala som choditko ani pri jednej z dcer a ani nam nehybalo. My sme kupili toto https://www.mall.sk/choditka/chicco-choditko-ac... a mali to aj ako hracku a aj si s tym pomahali pir chodeni ked ta chodza este nebola taka samostatna.

carduelis
10. jan 2020

Tu su spracovane studie o skodlivosti choditka
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=227...

evuska135
10. jan 2020

@peta3456 nas tam bol nie hodiny ale bol. Pise sa toho kade co vsade. Ja som to nejak neriesila a hlavne som to nehovorila dr 😂😂

lolinko
10. jan 2020

@peta3456
Ahoj
Ja som používala chodítko aj pri synoch a teraz na Vianoce dostala dcéra chodítko, z ktorého spravím hojdačku, klasické choditko a keď bude vedieť chodiť tak ho môže tlačiť.
Ja som za chodítko.
Ano neodporúčam aby tam to dieťa bolo celý deň ale nachvíľu mu to nezaškodí.
Aj voľakedy bolo chodítko a celé kovove, a nikomu sa nič nestalo...sme tu.
Hrali sme sa na preliezkach natretych "ZAKAZANYMI FARBAMI" boli v choditku, jedli trávu či veci zo zeme keď nám spadli, pili malinovky vonku z jednej fľaši viacerí ...a nikomu nič neni, sme tu
...aj ponovom vedci zistili, že deti nemáme učiť chodiť za ruky! A teraz sa z toho poserme. Deti zaviazme aby ležali do roku, potom nech sa samo posadi, postavi, a nech začne aj samo chodiť. A rovno nech si samo dá čistú plienku, a nech aj vari a uprace ...
Sorry, ale to je môj názor

caroline_
10. jan 2020

@sisa_s fyzioterapeuti? Ja som myslela ze to je normálny sedliacky rozum :D

caroline_
10. jan 2020

@kate_cs presne tak, súhlasím

hennyinnsbruck
10. jan 2020

Ja som kúpila a nechcela byť v ňom... Tri týždne som ju doňho dávala a nič 🤷‍♀️
Potom ho tlačila pred sebou...
Týždeň pred 1 narodeninami začala chodiť (pustila sa do priestoru)

z1984
10. jan 2020

@kate_cs neviem ci problemy a chrbticou maju len ti co boli v choditkach. Mam kamaratku ktora nebola v choditku a ani jej dieta nebude. Ale ona ma 34 rokov a strasne problemy s chrbticou. Je to 50 na 50

sisa_s
10. jan 2020

@caroline_ a tak ja sa rada opieram o nazory odbornikov 😀 a nie rady, ze ja som bola v choditku a nic mi nie je 😀 kolko tridsiatnikov je teraz v ambulanciach kvoli bolesti klbov, chrbtic 🙂 a sedliacky rozum tu na koni nefunguje, ved to su niektore vo fore take absurdne otazky, ze sa nestacim cudovat 😀

lenka2710
10. jan 2020

@peta3456 moja tiež bola v choditku ale len z toho dôvodu aby som stihla aspoň naskrabat zemiaky, lebo mi spavala 20 minút doobeda a 20 minút poobede
Takže pokiaľ tam nieje pol dna, len ozaj na chvíľočku, keď potrebujem niečo spraviť, tak si myslím, že je ok
Čítala som aj o tom, žeby sa dieťa nemalo držať za ruky, keď sa učí chodiť! Už je toľko štúdií, čo je dobré a čo zlé! Niektoré zastávajú názor, že aj nosenie v nosiči tiež nieje dobre pre deti, no proste sto ľudí sto názorov
Každá mamička si aj tak spraví po svojom a sama vie, čo je pre jej dieťa dobre
Ale teraz už aj mamičky sú o niečom inom, nedaj Boh keď dám dieťaťu lentilku, druhá by ma za to ukamenovala a pritom zas viem z iných zdrojov, že doma tiež dáva dieťaťu sladkosti
Takže niektoré sú len na verejnosti neviem aké super, ze decku ani rohlik nedajú a doma ich kŕmia kde čím
Ale aj tablety, ona by nikdy dieťaťu tablet do ruky nedala a keď sa rozprávam s babkou, ta sa zas sťažuje, že vnuk je stále na tablete a nič ho nezaujíma! Tak kto mu ho potom dá do ruky, keď nie ta dotyčná, čo sa zaprisahavala že nikdy v živote, ale to som už kus odbočila 😂

patka06
10. jan 2020

sú teraz teórie, že to škodí, my sme vyrastali v chodítkach a naša generácie je omnoho zdravšia ako dnešná mládež, moja dcéra tiež jazdila v chodítku a nemá žiadne problémy, ale to bolo ešte v čase, keď internet neovplyvňoval zdravý rozum a úsudok mamičiek
Ak sa jej tam páči daj ju tam, nie na celý deň samozrejme, chvíľka neublíži

alzbetkacicka
10. jan 2020

@peta3456 chvilu denne jej to neublizi 😃

snehulienka8
10. jan 2020

@sisa_s aj hlupa otazka ma nejaky uzitok, problem su skor niektore odpovede😉

briseovna01
10. jan 2020

Chodítko určite nie, potom sú ortopedické ambulancie plne malých deti ktoré chodia po špičkách a mamky sa čudujú prečo.

maggiba
10. jan 2020

Tak v prvom rade, ak doverujes vasmu lekarovi, tuto otazku si mala polozit jemu, normalne to s nim prediskutovat. A podla toho sa rozhodnut.
Ako vidis, mas tu nazory aj za, aj proti. Nemyslim si, ze si z toho co i len troska mudrejsia.

lubi40
10. jan 2020

@mogaa prepac, ale to je argument ako, fajcim 20 rokov a nemam rakovinu = fajcenie nesposobuje rakovinu. Choditko moze sposobit vazne problemy, ako uz bolo vyssie uvedene. Ak bolesti nemas, super, ale ak sa vacsina lekarov (ak nie vsetci) stavia proti choditkam, tak na to asi nieco je, nie?