Chodeniu a obuv u 15 mesačného dieťaťa

arcticcode
19. nov 2019

Mam 15 mesacneho synaka. Stale nechodi sam. Popri nabytkoch chodieva od cca 8 mesiacov, teraz za posledny mesiac sa aj postavi, par sekund stoji a potom spadne na dupu, alebo dopredu na ruky, ale urobit krok ani napad. Ked ho chytim za ruky, alebo pod pazuchy, tak sa snazi klaknut si, akoby sa bal chodit. Este niekedy sam od seba tlaci pred sebou svoju jedalensku stolicku a tak trosku prejde, inak vobec. Ako ho mam "vyhecovat" k tonu, aby chodil? Vsak uz je velky.

Druha vec, od narodenia nemal este obute topanky. Teraz sme sa mu snazili obut, ale on proste skrci prsteky a skor mu vyklbim clenok, ako nazujem topanku. Neviem preco to robi a ako proti tomu "bojovat"

deedol
19. nov 2019

zrejme ti vsetci napisu, ze do 18m ma cas. teda ak robi vsetko ostatne a nepozorujete na nom nic cudne. mozno je skratka bojazlivejsi. ak sa vam to nezda, tak skocte sukromne za nejakou fyzioterapeutkou, nech sa nanho pozrie. (ja som taky opatrny typ, takze ja by som sla, ale ja som skratka taka a fakt je, ze do tych 18m mozete byt v klude.)

topanky podla nasej rehab lekarky nepotrebuje, kym nechodi sam. doma moze mat len protismykove ponozky. a pripadne mozete zohnat senzoricky koberec, ktory date k nabytku, aby nechodil len po rovine.

bagre
19. nov 2019

topánky by som zatiaľ neriešila, ale asi by som zbehla na rehabko či je všetko ok. Môže byť že sa len bojí a možno sa rozchodí sám, ale tiež môže mať zafixovaný zlý pohybový vzorec a bolo by mu treba pomôcť v tomto smere. Sedel sám - mám namysli prirodzene, štvornožkuje, inak je pohybovo šikovný? A za ruky vodiť ho tiež netreba - on si určí keď bude nachystaný, odpadne stres aj vám aj jemu...

bagre
19. nov 2019

Ono naozaj nejde o to či je už veľký /lebo susedovie dieťa, lebo tabuľky/ , ale o to, či je všetko ok. Ja som prvé dieťa vodila za ruky, nečakala kým sa samé posadí, - nuž hlúpa som bola... zvyšných som nechala nech si idú svojím tempom,- to bola paráda 🙂 a chodiť po svojich začali v 17m /ale tam sme chodili na cvičenia/, v 15m a posledný tiež v 15m.

amienne
19. nov 2019

Za navstevu pediatra nic nedas aby si bola v klude. Tym nechcem povedat, ze nieco nie je v poriadku. Kazde dietatko sa vyvija svojim tempom. Ja som ale napriklad nechcela ako dieta chodit a nasim to bolo uz dost divne lebo som bola inak celkom pohyblive dieta a v roku a pol zistili u lekara zistili, ze slabo vidim. Supli mi kukulere a hned som pomaly aj behala.

saskia_98
19. nov 2019

@arcticcode moj brat zacal chodit tusim ako 18/19 mesacny. A bolo to tym ze sa bal chodit. Strasne opatrny bol. Tiez s nim skusali za ruky a neviem co ale nechcel. A potom zacal chodit zo dna na den. Treba pockat. Co sa topanok tyka, ked nechodi, naco su mu ? Na nic. A ked nechce tak zbytocnost..
Moj syn chodi od 7.5 mesiaca a od vtedy nosi aj topanky ale keby nechodi, isto mu ich nedam..

arcticcode
autor
20. nov 2019

No on 80% dňa je uplne na boso. Všetci doma chodime na boso, keby som sa necitil blbo, tak by som na boso šiel aj do lidlu aj po snehu. Mám to rád. Akože my mu dáme protišmykové ponožky, ale tak do pol hodiny si ich stiahne. Takže väčšinu je na boso. Popri nábytkoch chodí už pol roka, štvornožkuje tak, že za ním treba utekať, peckuje fest. Sedieť sedí už teraz vo veľkom, ale tiež sedí len od 11 mesiaca. A štvornožkuje asi od 5 mesiaca. Z postele/gauča vie schádzať, ako hovorím, snaží sa postaviť, ale vydrži stať tak 4-5 sekund, potom vždy spadne dopredu, alebo dozadu.

No a topanky len preto sa pytam, bo cely svet ma presviedča, že je zima a mal by nosiť topanky aj keď nechodi. Lenže ja mu ich neobujem, bez šance.

Jedne sme mali len take kapce s kožušinou, či ako to nazvať, ale aj tie za 5 minut skope.

andrea_ff
20. nov 2019

@arcticcode moj chodil za rucicky od 8 mes a stale som cakala, ze kedy bude sam a sam zacal az v 14mes viac menej zo dna na den. Ja by som tomu este dala cas 😉

siska53
20. nov 2019

@arcticcode nijak..ma cas do 18.m.! nasa zacala tyzden po 18.m., starsi syn uz v 11.m, ale nikdy!!! Som ju nenutila chodiť len preto, ze brat zacal skor alebo,ze je velk..

bagre
20. nov 2019

@arcticcode celý svet nech si rieši svoje topánky, ja by som topánky na dnu neobúvala. Keď tak rozmýšlam tak synovia ich ani nenosili, len ponožky teplé keď bolo chladnejšie... dieťa nech sa najprv rozbehá, a skúste to nechať úplne naňho, vyzerá že je pohybovo ok. Žiadne za rúčky, volanie, žiadny tlak...keď si bude istý, vykročí sám.