Ahojte.
Možno budem za trápnu, ale už má nebaví počúvať múdre rady okolia. Chcem sa opýtať, aký máte názor na chodák. Nie som zrovna bio a ani mama extra ochranárka, no na chodák mám názor, že naozaj viac uškodí ako pomôže a keď sa ma dieťa naučiť chodiť, tak sa naučí aj samo. Synček má 10 mesiacov, doteraz v ňom nebol ani raz, hoci do mňa okolie hučalo a stále hučí, či ho chcem donekonečna nosiť na rukách. Stále som si presadzovala svoje, že sa naučí aj sám, presne tak ako to bolo aj so sedením. Avšak, naposledy ma veľmi zamrzelo, keď mi bolo povedané, že je potrebné, aby som ho tam dala, lebo sa nenaučí správne stúpať na nôžky a nebude vedieť udržať rovnováhu sám a podobne..ako to bolo u vás?
Ďakujem za každý názor.
Moja nechcela byť v tom (áno mala kúpený použitý ) a čuduj sa svete naučila sa chodit... V roku sa pustila do priestoru.
🤭🤭🤭Skôr som čítala že niektoré deti špičkuju keď su v tom.. Ci je to pravda neviem.
Praveze v chodaku sa nauci dieta stupat na špičky... maly žiadny nemal a od cca 13 mesiacov chodil bez pomoci sam, ani za ruku nas nechcel držať. Mňa zas znamy zvozil, prečo mu nedavam ruky, či sme lenivy keď chodi ken popri nabytku. 🙂
@hennyinnsbruck tiež si myslí, že každé dieťa má svoj čas. Keď príde, pustí sa sám aj do priestoru.
tak nech sa doň tí mudrlanti posadia, keď im vadí, že nie je využitý, poraďte sa s lekárom ortopédom, ak chcete odborný názor, ja chodák neodporúčam, moje baby sa naučili chodiť samé, ani za ruky som nevodila, ani to sa neodporúča 😀
Moj maly chodak v zivote ani len nevidel a chodil v 11 mesiacoch. Tak isto s nim nikdy nikto nechodil za ruky ked uz sa motal okolo nabytku. Nedovolila som to aj ked tiez som sa napocuvala. Rob co je podla teba spravne, jednym uchom dnu, druhym von. Nauci sa chodit alebo kupis chodak, budes pocuvat, ze uz mu treba nocnik, pribor, vlastnu izbu a neviem co. To nekonci chodakom, to je proste tak a reci budu stale.
@lusinka4 voľakedy bola aj kozmetika s arzenom a ortuťou ale nie všetko čo bolo voľakedy dobre je dobré aj dnes 🙂 ja som tiež počula že deti vďaka chodaku spickuju..podľa mňa keď bude pripravené chodiť,tak bude..určite ho nebudeš nosiť na rukách aj do škôlky alebo skoly 😃 dieťa sa samo učí držať v rovnavahu už len tým keď sa samo postaví, a začne chodiť popri nábytku..žiadny chodak na to nepotrebuje 🙂
@lusinka4 samozrejme.. Tak ako sa dieťa naučilo pretacat a sadat si, naučí sa aj chodiť 😊😊
ved nech mali aj pozlateny chodak...ty si sa rozhodla, ze dieta tam nedas a hotovo. Povedz im, ze dieta sa ma naucit chodit cca do 18.mesiaca, ze ma kopec casu a este sa za zivot nachodi az az. Ja som ani neuvazovala o choditku, ak chcel ist na ruky, nosila som ho na rukach, ved kedy, ked nie ked bol malicky...inak bol na zemi, mal priestor a vyvijal sa tak, ako mu "kazala" jeho nervova a pohybová sustava. Zakazala som aj vodenie za ruky. Nas syn sa naucil chodit "az" ako 14mesacny, ale postavil sa a suverenne siel...vlastne rovno behal a bez choditka.
Ja som chodak mala tiež odkupený ale malá v ňom nechcela byť kým chodiť nevedela... Až keď sa v roku naučila chodiť začala sa doň pýtať 😂 a či špičkovanie je spôsobené chodakom neviem lebo moja sa naučila chodiť bez neho a teraz ma 2 roky a občas chodí po špičkách hlavne po obývačke a vonku pekne
Moj v chodaku sem tam bol, ked chcel posadila som ho a nešpičkoval mi... Ked v chodaku nebude, takisto bude chodiť normálne🤦🏽♀️ Je to čisto na tebe ci ho tam dávať chceš alebo nie.. Uškodiť mu neuškodí ani ked tam bude, ani ked tam nebude. Ak sa tam dieťa aj dá tak je tam poväčšine chvíľku, takže ani by som ho tam nasilu nedávala, ani mu to nezakazovala, ked ho na tu chvíľku zaujme..
info od rehab lekarky aj fyzioterapeutky (s malym sme museli cvicit) - choditko v ziadnom pripade, musi sa naucit sam svojim tempom. choditka skodia (spickovanie, zle drzanie tela a pod.). pomoze tvojim znamym, ked to bude info od lekara? 🙂
Zamna nie. Nauci sa aj bez. Moj chodi od 11mesiaca. A urcite by som nepocuvala okolie. Mali moznost naucit a vychovat svoje dieta. Tvoje nech prenechaju tebe
Chodak je totalna brzda vyvoja, urcite nie. Tvoje dieta, tvoje pravidla, rob si podla seba. Ostatni nech svoje dobre rady aplikujú na vychovu vlastnych deti 😘
...a kto Vám povedal, že je potrebné dávať dieťa do chodítka, lebo sa nenaučí správne stúpať na nôžky a nebude vedieť udržať rovnováhu samé a pod.? Svokra, mama, švagriná alebo pediatrička, ortopéd?
Každé dieťa je iné. Normálne začínajú deti chodiť okolo 12 mesiaca. Ale sú deti, ktoré chodia už aj v 9 mesiacoch, alebo naopak, deti, ktorým to trvá trošku dlhšie a rozbehnú sa až okolo 14-15 mesiaca. Toto všetko je v rámci normy.
Môj syn sa v 10 mesiacoch len prvýkrát postavil, v 11-12 sa pomaly začal posúvať okolo nábytku, prešiel 2-3 kroky od jedného rodiča k druhému a cca od 13 mesiacov začal behať sám. Nič mu neušlo.
Chodák vo všeobecnosti ortopédi neodporúčajú. Môže spôsobiť rôzne deformácie, nadmerne zaťažuje chrbticu a kĺby dieťatka, nepodporuje zdravé držanie tela a deti sa nenaučia správne "používať" svaly, ani udržiavať rovnováhu, prípadne chodia po špičkách. Dieťa, ktoré ešte nevie samo stáť, nie je zrelé na chôdzu.
Prikladám pár linkov:
https://mamaaja.sk/clanky/batola/chodza-kedy-za...
Ja mám dve deti a každé bolo na tom inak.
Prvé dieťa - syn nevedel vôbec loziť po štyroch, chcel chodiť iba za ruky od 10 mesiacov, tak sme mu kúpili chodítko. Pre neho aj pre nás to bolo vyslobodenie. Konečne sa mohol pohybovať. Sám začal chodiť v 14 mesiacoch, ale to len preto, lebo on bol veľký bojko. Loziť po štyroch sa naučil až keď vedel sám chodiť.
Dcéra - tá začala loziť od 9 mesiacov, v 10 sa pomaly stavala okolo nábytku a sama začala chodiť týždeň pred svojimi prvými narodeninami. Chodítko ju vôbec nebavilo, nechcela v ňom byť, keď potrebovala, všade sa dostala po štyroch.
Ja chodítko neodsudzujem.
A o tých špičkách, no čo Vám poviem. Syn má nohy úplne v poriadku a dcéra ploché.
Ja by som poradila vyskúšať to u niekoho, či sa mu bude vôbec páčiť chodítko, aby ste zbytočne nevyhadzovali peniaze.
u mojej dcéry bolo chodítko obľúbená zábavka od 7mich mesiacov v ňom jazdila po byte ..nie dlho, ale zabavila sa ..nič zlé v tom nevidím ..sama chodila na prvé narodeniny
moje deti to nemali nikdy a jedno dokonca špičkuje...so špičk. majú probl. napr. aj autisti.
@lusinka4 je to individuálne....je pravda že roky rokúce sa to používalo a deťom nič nebolo....teraz sa presadzuje že je to pre dieťa škodlivé lebo v budúcnosti môže mať problémy s chrbticou, rovnako že ak v tom deti chodia tak najskôr sa odrážajú a stúpajú na špičky...je to ako so stravou - volakedy sa dojčeným deťom bežne dával čaj, začínalo sa skôr s príkrmami . dnes sa pri dojčení neoporúča ani čaj ani voda, niekto dieťaťu do roka niečo osladiť alebo dať zo stravy pre dospelého - lebo je tam veľa soli a korenia...treba používať zdravý sedliacky rozum a urobiť tak ako si ty presvečená že je to správne....
Podstatne je aky mas nazor ty a manzel/partner. Okolie nech si rozprava co chce. Ak je mezdi ni.i neurolog, fyziterapeut ktory ti to odporuca (co pochybujem) tak nech sa paci. Dcera nechodila skoro do dvocb rokov, nikdy sme neriesili choditko a naucila sa chodit sama krd sa jej spevnilo svalstvo ktore malo. Choditko je zbytocny vymysel ktory nema ucit deti chodit.
Pozri sa na generaciu ktora bola odchovana v choditkach -zle drzanie tela, naslapovanie, nespevnene svalstvo atd. To ze niekto povie ze mu nic nie je neznamena ze je ok (to sa prejavi neskor).
Ďakujem vám, dievčatá! Som rada, že nie som sama, čo zdieľam názor "chodenie bez chodáka" 😉 pokračujem teda v presadzovaní svojej výchovy.
Nech sa vám všetkým darí. ☺️
Nechcela som, dostala som, použila som 😃 čo ti poviem, tiež som bola zásadne proti, ale dostali sme, poskladali, vyskúšali, malý tam vydržal asi 10 minút a bolo po zábave..
Občas tam bol, na chvíľu, naučil sa pekne sám chodiť, žiadny problém.. chodítko máme stále vyložené a ešte sa do neho občas vypýta 😅 má rok a pol.
Podľa mňa, všetko s mierou..
Neviem co riesis, ty si mama a ty mas posledne slovo. Jednym uchom dnu, druhym von, ked neberu tvoje argumenty, tak im slusne povedz, ze je to tvoje dieta, vec aj vychova a pekne sa podakuj za nevyziadane rady. Ja som proti pavukom a podobnym " vynalezom" , nasa fyzio to vyrazne neodporuca a nie je teda sama. Pozri, napr. kedysi boli trabanty super auta, vela ludi ich malo, ale to este neznamena, ze si trabant kupim aj dnes .Vyvoj, veda,, poznatky...vsetko ide dopredu, tak preco sa trochu podla toho neriadit. Vsak ide o zdravie ;)
Hmmm,a ako sa potom naucili chodiť deti ktoré chodak nemali? Asi levituju podľa vyjadrenia tvojich známych 🤣