Chlapci a ničenie hračiek

emilia25
26. dec 2014

Ahojte maminy.chcem sa spytat aj u vas tak chlapci rozbijaju vsetky hracky.ja som s tych mojich 3 chlapcov co sa tyka hraciek uplne mimo.od jeziska dostali vojakov najstarsi ho ma pekne na posteli este nerozbaleneho.no stredny ten este na stedry vecer skusal odolnost materialu najpr padla ruka potom noha potom cely trup a na koniec hlava.tak zas a opet skoncil v kosi.ja som z nich hotova hlavne zo stredneho ten je najvecsi kazisvet.auticka na tri kusy.uz som im aj hracky odlozila prec ze sak ked pride jezisko donesie nove a budu radi ze maju.ja neviem co uz mam kupovat lebo hlavne stredny dokaze rozbit aj zelezo.tak isto dopadla aj autodraha stala 70eur a formulky uz nemaju kolieska dolamane co sa da.viem ze mozno aj ja robim chybu ze ked ma jeden narodeniny vzdy kupim vsetkym ale oslavenec ma vzdy viac.uz mi aj tolko razy povedali ze sak mama kupi nove.ale uz ma nic hlavne nerozbitne nenapada.a krasne sviatky este prajem.a dakujem za kazdu odpoved.

emilia25
autor
26. dec 2014

Ako si u vas chlapci sanuju hracky.dakujem.

sabina1975
26. dec 2014

@emilia25 mam dvoch uz su dospely ale nikdy hracky nenicili ako umyselne samozrejme ze sa nieco pokazilo ale nic naschval teraz mam 14 mesacnu a zatial tiez nevyzera ze by bola demolator ak vidis ze hracky nici schvalne ziadne mu nedaj az ked pochopi ze sa to nesmie

bonaqa2013
26. dec 2014

@emilia25 syn je už dospelý ale ten si všetko veľmi šanoval, nič si nepokazil, práve naopak dával si na svoje veci pozor. A to mu zostalo dodnes.
horšie je to s dievčatami. Sú 3 vo veku 8,6 a 4 roky. A tie pokazia takmer všetko najma tá 6 ročná. Kazisvet od mala. a na tie detské sviatky tiež oslávenec má najviac a tie 2 len také maličkosti. Ale tiež majú. Lebo to by bolo kriku a plaču.... Takže pre pokoj v dome darčeky všetky.

jaja1979
26. dec 2014

@emilia25 No vitaj v klube... Ja mam dvoch chalanov a jedno dievca. Dcera si odmalicka vsetko sanuje, odklada, ma skoro vsetky hracky cele a funkcne. Ked sa narodil prostredny, vtedy to zacalo. Co chytil do ruk, vsetko znicene, polamane, odtrhnute, nic nie je cele - a to nehovorim o obleceni, vsade sama diera, potrhane teplaky, bundy, rukavice, steny v dome obite, otrieskane. Ked nieco robi, tak vsetko nasilu a na doraz. Minuly tyzden znicil jedno velke, naozaj masivne, myslela som si, ze neznicitelne auto. Zlomil a odtrhol volant. Som myslela, ze ho prizabijem... Ked sa mi narodil treti, myslela som, ze to bude to iste, ale nastastie on je mierumilovnejsi. Co sa tyka prostredneho, vobec sa to nemeni k lepsiemu - ma to totiz v povahe. Cela svokra... Aj ona, co moze, robi nasilu, ziadne rozmyslanie, preco to nefunguje, hlavne treba pouzit hrubu silu a ked sa to nahodou zlomi, nevadi, slahne do kuta a kupi si nove... Takze nastastie uz to nijak neriesim, akurat sa snazim to v maximalnej miere eliminovat, ked je vonku, snazim sa mu dat nejaku pracu - ci uz zameta, kope v zahrade, ponajnovsom reze kartony - hladame take cinnosti, ktore ho zabavia, zabiju vela casu a ked popritom nieco znici - nie je to az taka tragedia. Vnutri mu davam rozbijat orechy, umyvat umyvadla, vysavat - to ho bavi. A hracky uz ako take pre neho ani nejak nekupujeme - nema to totiz ziaden vyznam - po prve ich znici a podruhe ho vobec nebavia. Takze u nas su darceky typu - bicykel, badmintonove rakety, hojdacka, trampolina, karty, sem tam nejaka spol. hra a veci podobne. A to ma len 6 rokov, to som zvedava, co bude robit, ked bude starsi, pretoze krik pomaha len tak asi na 5 minut, nejaky ten trest asi na 10. Prajem ti pevne nervy a ver, ze nie si v tom sama, taketo situacie velmi dobre poznam, ale bohuzial ziadne definitivne riesenie nevidim...

emilia25
autor
26. dec 2014

@jaja1979 dakujem som rada ze citam presne ako u nas.starsi a najmladsi v pohode ale stredny.aj s tymi stenami ako u nas same tukance na stenach na plavacke a to byvame v dome od marca.aj s tym oblecenim tak isto a v skolke musim davat do skrinky viac triciek a zas hlavne stredny.a najstarsi ten je zas kazisvet topanok ale iba tie co nosi na dvore.tam sa mu podarilo urobit normalne dieru do zimnych topanok aj normalne botasky dokaze tak znicit.ale ma dieru iba na palci.a furt sa biju nedokazu sa vobec pekne hrat.a to si fakt clovek myslel ze ked budu vtakom veku ze sa spolu prehraju.

veonka
26. dec 2014

ja tiež hľadám práve nejake skusenosti o tom ako dieťaťu účinne vysvetliť že hračky sa nehádžu o zem. Malý bude mať v marci 2 roky a momentálne má obdobie že všetky hračky rozhadruje, letia z poličiek... alebo sa s nimi hrá chvílku a potom prásk lietajú po izbe... no proste všetky hračky hádže o zem a potom po nich niekedy aj dupe, beha po nich. Vraj je to akési obdobie u detí, ale mňa to už naozaj hnevá. Ja osobne som skúsila zvýšený hlas, krik, vyhrešenie, po ruke, po ritke, nič nepomohlo. Potom som vyskúšala hrať mrtveho chrobáka, nevšímať si to... ale ani to nepomohlo. Potom išli vianoce tak som si povedala že stare hracky ho mozno uz nebavia ked ich hadze o zem, a tak som ic hskovala že však bude mat nove pod stromcekom... no hadze uz aj tie... takze ako som uz prisla o vsetky napady. vysvetlujem mu ze hracka ma bobko, ze sa pokazi ale on to proste nechape. Raz tak sliapol na to rozhadzane auticko ze mu zlomil koliesko, tak potom 2 dni chodil a nariekal a ukazoval mi auticko ze ma bobko bobko,... ale aj tak robi dalej. mate niekto nejake skusenosti ako to nejak poriešiť aby to nerobil? 😔

tova
27. dec 2014

mojim detom stacilo, ze som zvysila hlas a vazne povedala v ziadnom pripade to robit nebudu. videla som aj ze mama roztriedila hracky do velkych plastickych krabic, vsetky odniesla do pivnice a kazdy den alebo par dni doniesla hore len jednu krabicu. deti si vazili vsetko v krabici a stale mali nieco "nove"

bubelko
27. dec 2014

@emilia25 nie, nenicia hracky. Od malicka sme ich viedli k tomu, ze ich treba upratovat a v momente, ked zacali hracky hadzat alebo pustat auticka proti stene, upozornila som, ze este raz a beriem. Taktiez ak neupratovali - upratala som ja - do pivnice. A ked nieco nahodou pokazia, musia si to sami ist vyhodit a nove sa nekupuje.
A co sa narodenin tyka - kupujeme len oslavencovi. On ma narodeniny, nie jeho brat 😉

horana
27. dec 2014

@emilia25 Moj nicil, bol to taky prudsi typ, sam tym akoby aj trpel, bolo mu to luto neskor, ale lepsie to nedokazal, bol zaroven typ ze vsetko rozobrat a prijst tomu na klb. Zlozit to uz bolo tazsie a k tomu sa dorpacoval podstatne neskor, cele dlhe roky len rozoberal, ba az nicil. Tiez skusal odolnost materialu. Mne niekedy z toho bolo aj smutno, lebo vsetky deti co som poznala aj kamaradok, aj chlapci teda, nikto nemal 99 perc. hraciek minimalne nacatych, ak nie uplne ponicenych, ako my. Vyzeralo to ozaj desne. Nuz ale co sa dalo robit, hrozby ani prosby (vysvetlovanie) nepomahali, ani odoberanie hraciek za trest, slo to mimo neho, on za to fakticky nemohol, ako vidim teraz s odstupu. NIekotre deti su take. Nieco mu to ale pomohlo v sebe vyvinut, nie kazde dieta musi ist takou cestou, ale su taki hlavne chapani - niektori. Teraz zo spatneho pohladu uz by som sa tym vobec nenervovala, ako som sa vtedy. Preslo to a dnes je to jede sikovny chalanisko. Vnimam to tak, ze kazdy sme nejaky, moj muz bol ako dieta pravy opak, svokra dokonca vyplakavala ze on ani pravy chalan nie je, nakolko nikdy neprisiel domov s roztrhanymi nohavicami a ze ako si ona vzdy predstavovala ze bude synovi platat a nic, na vsetko si velky pozor daval. No tak pri vnukovi sa jej zelenie vyplnilo az nad mieru, sama nestihala sa cudovat, ze on co tyzden to diera na teplakoch na kolenach, on je akcnak aj v tomto.
Ako vobec sa tym nestresuj, chapem ze pri porovnavani to moze vyzniet ze je to cloveku luto, ale su to deti ktore su skratka take, sikovne, a pritom prudke a s tahom prijst veciam na koren, su to taki ti pravi chalani, take chovanie je sice v civilizovanej spolocnosti pokladane na bakane uz pomaly, ja to s odstupom vnimam ako super crtu na ktoru som skoro az hrda a za ziadneho slusnacika by som syna nevymenila, aj mna to mnohe naucilo. Ono je to totiz tiez umenie, vediet vseto otestovat az na dren, vazne.
A jeden fakt ze tie hracky vyrabaju na jedno pouzietie, take chatrne, tak nech to tie deti otestuju, dobra hracka ma co to vydrzat, ved stoji to ako svet a nic to nevydrzi.

nikuska744
27. dec 2014

Ja som môjmu 15-mesačnému nedovolila ani knihy trhať. Hneď odo mňa dostal krik. A pochopil!

lenkaks
27. dec 2014

@emilia25 ahoj, ja mám 3 chalanov, ten 6 ročný a 2 ročný večne hrajú "búračky" a veru, dosť áut už tak prišlo o obeť , ale mame v rodine dosť chlapcov a viem, že každý jeden sa takto hrával, sú to proste chalani, majú to v sebe. Napr môj brat na kompletku všetko rozoberal a samozrejme, že ako dieťa to nevedel zlozit, mamina sa nanervačila dosť pri ňom. Ale teraz je veľmi šikovný, všetko vie poskladať, opravit, vymeniť 🙂 som zvedava, čo z týchto mojich kazisvetov vyrastie 🙂 a vždy dostáva hračky u nás iba oslávenec, ostatní neplačú. ..A sranda, že ten 6 ročný až teraz začal drať kolená, doteraz vynosil tepláky dllho...

gaby21
28. dec 2014

Toto ja milujem, že zvýšila som hlas, dala som najavo že sa to nesmie, odniesla som do pivnice. VY VSETKY VIETE VELKE PRD O DETOCH KTORE NEBAVI NIC INE IBA DEMOLOVAT. kED KRIčIM ODIDU, KED ZOBERIEM NIčí DVIERKA NA LNKE . KED VEZMEm FIXY, NáJDE PERO S KTORýM ROBíM ZOZNAM A POKRESLí UPLNE VšETKO,, NEMA ZIADNU HRAčKU, VYSYPE VšETKO KORENIE, JEDNODUCHO NEZáJEM. . Závidím mamičkám ktoré pokričia a ich detičky hned všetko pochopia, u nás nezaberá nič, a to ja som vo výchove velmi prísna, u staršieho pomáha iba neustále dohováranie a vekom a časom chápe, menší absolutne nezájem, ale toto isté už mám za sebou takže iba dohováram a dohováram, sem tam na riť dostane, ale zatial bezvýsledne

jana_eyre
28. dec 2014

@gaby21 chapem, mas to tazke.. ale nechapem, preco ta rozculuje, ze na deti mamiciek tu v diskusii funguje to, co popisuju..

stellamaris
28. dec 2014

@gaby21 bola som u znamych,ktori maju troch demolatorov ,vo veku do 9rokov.Ziadne hracky skoro nemali,lebo vsetko znicili, znamy decka vzal denne von vyblaznit sa,vymyslal pre deti rozne hry.....vsetko na odporucanie lekara.Deti sa zrejme nudili a potom nicili doma,co im prislo pod ruku.Treba ich odputat od nicenie veci a casto krik ani telesne tresty nezaberaju..............

gaby21
28. dec 2014

@stellamaris Ano, suhlasím, ked menší začne ničiť, viem, že sa nudí, žijeme v rodinnom dome, vonká sa vybláznia do nemoty, v blízkosti make dva aquparky chodíme pravidelne plávať, starší z toho postupne vyrástol, pochopil, že je to nesprávne, menši sa zatial inak hrať nevie, dufam teda že v deviatich to už bude mať za sebou, jednoducho to inak nevie, ale aj ked opdputame pozornosť a zaženieme nudu po chvíli aj tak ničí

stellamaris
28. dec 2014

@gaby21 chapem,nie je to lahke s malym nicitelom.Rozhodne treba maleho nicitela zamestnat,odputat niecim a unavit ho.Ked doma nici,okricat,pripadne mu dat dobre na zadok,raz pochopi......a este drobnost,obmedzit sladkosti.Lekar znamym kladol na srdce,sladkosti obmedzit na Minimum................inak drzim palce a pevne nervy!

gaby21
28. dec 2014

@jana_eyre No mna to nerozčuluje, len mi príde zvláštne dávať rady, vo veciach o ktorých konkrétne osoby nič nčvedia, predsa pre každého rodiča je samozrejmé najprv zvýšiť hlas, potom schovať hračky, potom dať na zadok, atd...To čo su za rady? to je ako keby mi niekto povedal , že mám dať dieťaťu najesť vtedy ked je hladné...To čo tu mamičky popisuju je záležitosť bežných detí, u ktorých to funguje, myslím že mamička, ktorá ma takýto problem nezaloži tému aby sa dozvedela, že má na dieťa nakričať alebo schovať hračky, TOTO VšETKO UZ ASI SKUSILA, čI? nie su to dobré rady 😝

gaby21
28. dec 2014

@stellamaris No s tými sladkostami to je pravda, u nás je to zakázané, v skolke som upozornila, obmedziť na minimum, neverili mi, sami sa presvedčili ked mali chalani prvé buchty na pare s čokoládou, to nikto v triede nespal, ale menší je proste taký on ako keby v tom videl nejaký zmysel ked niečo rozoberie, alebo hodí hračku o zem, tom potom tak tie kusky skuma, že čo ta tam sa rozpadlo, no je to divné, ale dakujem za pochopenie 😉

stellamaris
28. dec 2014

@gaby21 v skolke u nas pytali od nas nejake stare radio,mobil,oni to otvoria a nechaju deti skumat a rozoberat.Mozno by to bolo riesenie,trochu mladeho vedca potesit 😉
Sladkosti a sladke jedla treba obmedzit alebo vyradit,zbytocne podporuju deti v hyperaktivite.Deti samozrejme protestuju,ale treba vydrzat.Na navsteve,kde som bola ja,nemali ku kave ani cukor,iba sladidlo,s ospravedlnenim kvoli detom.............ono to fakt funguje,deti sa ukludnili a najstarsi skoro 9rocny zacal chodit na Karate.Sport je velmi odporucany.

bubelko
28. dec 2014

@gaby21 mamicka, ktora zalozila temu sa pytala, ci aj chlapci inych mamiciek nicia hracky - no nenicia. a tiez mam doma jedneho demolatora... opeciatkoval parkety, upchal vodovod - uzila som si dost...
ale nechapem, ako moze dieta nicit dvierka z kuchynskej linky? tiez som si odstala niekolko hodin pri kuchynskej linke a premiestnovala sa od dvierok ku dvierkam kym dieta pochopilo, ze tade cesta nevedie... a malo vtedy mozno rok, rok a pol...
mala som obdobie, ked boli niektore miestnosti zamknute na kluc a kluc na najvrchnejsej policke
taktiez som mala fixky, pera a farbicky na polici a deti si kreslili pod dohladom... neexistovalo volne polozene pero...
taktiez hracky boli v pivnici par dni - kym naozaj nezacalo dieta chapat, ze auticka jazdia po kolieskach a nelietaju po byte oblukom
tak isto televizne ovladace
taktiez ma stalo hodiny vysvetlovania, ze z kuchynskej linky sa neskace (mal asi 3 roky), sedacka nie je trampolina ...
staci naozaj byt dosledny - ale musia byt vsetci, nielen jeden. skratka hodis auto? auto ide prec... malujes kde nemas? kefa do ruky a podme cistit... mozem ti povedat, ze gumovanie parkiet stacilo naozaj raz na to, aby pochopili, ze farbicky na zem nepatria.... taktiez par krat odniest oblubene auto do smeti, lebo bolo zlomene a nove neprislo...
a ak naozaj nic nefunguje - tak co takto skusit detskeho psychologa?

radka168
28. dec 2014

Ahoj,tak ja mam dvoch synov ten mladsi je este maly,ale starsi ma uz 3 roky a 4 mesiace a nikdy si hracky nekazil,hracky si sanuje a vzdy ked sa ide hrat s druhou hrackou tak tu prvu si musi upratat.
Ale svagor ma syna a ten ma 3 roky a 9 mesiacov a toho volaju postrah Denis,co moze to pokazi.Takze kazde dieta je ine,mozno by potreboval tvrdsiu ruku,zvyseni hlas,ale urcite by som mu nekupovala dalsiu hracku,ked si ju naschval pokazi,potom to bude brat ako samozrejmost a nikdy si neuvedomi,ze robi nieco zle.Moj nazor.

olivia6
28. dec 2014

ano, moj syn hracky nici aj hadze. Krasne sa zahra, aj dost dlho, ale aj skusa, ci sa to da rozpojit, zlomit, skuma pevnost materialu.
Mal obdobie ze hadzal predmety. NIC nepomahalo, zda sa, ze to uz odznieva.
Robil to aj ked bol vylietany, vybehany po vonku , vyskakany na trampoline do mrtva.
Mamicky deti, ktore sa dostanu po level: "zvysim hlas a vie", tie nemaju odkial vediet, ake je to s detmi co su odolne aj vyhraznemu pohladu, aj capnutiu po zadku, jednoducho maju ine deti a tym padom nemusia toto riesit. Cize ich chapem. Niektore deti ani nenapadne, co vsetko sa da s niektorymi predmetmi robit 🙂
Nas je v tomto vynaliezavy, ale snazim sa to brat pozitivne, mozno nieco objavi v buducnosti, nejaky zlepsovak 🙂

emilia25
autor
28. dec 2014

Mamicky vsetkym vam moc dakujem ze ste napisali svoje skusenosti aj rady.tie hracky obmedzim budu mat len zo par a ked sa pokazia nebudu ziadne a hotovo.nove kupovat veru uz nebudem.vyskusam vsetko tak snad to raz hlavne stredny pochopi ze to nemoze.no v skolke je zaujimave ze to nerobi.tak tu asi pomoze len tie hracky obmedzit a snad si zacne potom viac sanovat.este raz vam dakujem.

huginko
28. dec 2014

ja mám 6 ročného syna a chvalabohu, hračky neničí....možno sem tam sa niečo po čase pokazí, ale to skôr únavou materiálu...on je taký kľudas, pohoďák... 🙂

nenabaja
29. dec 2014

Moj je este maly, hracky nekazi umyselne, pravdupovediac ho ani nezaujimaju ovela viac ako bezne predmety 🙂 ale kdesi som citala, ze hracku v tomto pripade treba odobrat a vratit az ked pochopi, ze nemoze nicit. Nuz, ani podla mna univerzalne navody neexistuju, tak ti zelam, aby strategia zabrala.

shira_
2. feb 2015

hracku odobrat, to je fajn rada ale my potrebujeme aby deti mali hracky a aby sa aspon chvilu sami prehrali, ked sa im nemozme venovat. tak je so vsetkym ako ked dam tablet na hranie alebo pustim rozpravku, potrebujem proste chvilu pokoja. moj starsi velmi nici hracky, ale nie je v tom ziaden zamer ani agresia, proste nenasytna zvedavost. moj muz ma na to upozornil, ze on robil to iste.. je to proste v cloveku- to co mi on opisoval, by ma v zivote nenapadlo urobit... vsetko co vezmeme a zakazeme, musime niecim nahradit, a ked nemame na deti cas, musime pocitat so stratami... je jasne, ze dieta nepokresli stenu ked kresli pod dozorom, ani nerozbije auta ktore si pusta s tatinom.. tresty nie su riesenim, dieta sa potrebuje obcas aj vyblaznit preto u nas fici to co vela znesie, napr.gumove dinosaury a lego. ved kto by robil dozor 24 hod denne... nuz a do istej miery je to aj vecou deti, ako si s hrackami nalozia take ich budu mat. z demolacnej fazy isto vyrastu. ved sami uvidia ze mat vsetko rozbite nie je ok.