Ahojte mamicky, otazka skor pre tie viacdetne ktore by vedeli porovnat a poradit. Mam synceka 11 mesacneho, asi pred dvoma tyzdnami sa mi podarilo odstavit ho cez den, takze je uz len na normalnej strave. Kojim len rano, vecer pred spanim a v noci mam pocit ze si zacal pytat viac, castejsie sa prisaje. neviem ci to je tym odstavenim. Aku mate skusenost? Je lepsie pockat kym sa dieta same odstavi aj v noci, alebo nejakym sposobom to ovplyvnit? Dakujem za vase nazory
11 mesačné sa ešte určite kojiť potrebuje, čiže si to čo mu bude chýbať cez deň, vynahradí v noci...je škoda také malinké odstavovať a nahrádzať mu to fľaškou s vodou...z vlastnej skúsenosti odporúčam kojiť čo najdlhšie, lebo deti ešte ani po druhom roku nejedia tak dobre, aby si pokryli všetku potrebu živín a vitamínov a materské mlieko im dá všetko...moja staršia dcérka bola kojená kvôli fľaške, klobúčikom, obmedzovaniu atd len 4 mesiace a teraz, keď má dva a pol roka prestáva prosperovať ako by mala...preto druhú dcérku sa chcem pokúsiť kojiť do samoodstavenia
@s_kika 11mesacne dieta má mať pestrú a vyváženú stravu a nie visieť matke na prsníku. MM je už len ako doplnok stravy a nie jej hlavnou zlozkou. 😉
Syna aj dcéru som dojcila do samoodstavenia. Cca do 10.-11.mesiaca, pri synovi som mala este zasoby v mraziaku. Obe deti prosperujú výborne-syn mal ATB raz v živote a to pred 10.rokmi, dcérka vobec. Chori ešte neboli-teda okrem par soplov a jednodňovej "grcacke"....
Dlhodobe dojčenie nie je zárukou nicoho. Ak tak maximalne toho,ze zo seba spravíš dudel. Ale samozrejme je to na zvážení kazdej jednej matky. Len tu zase netreba robit z dojčenia to najlepšie na svete.😉
@evittam ja som ale nenapísala, že má byť v tom veku zavesené stále na prsníku...o to už v tom veku ani nemá záujem, chce skúšať aj inú stravu, teda áno, má mať už aj inú pestrú stravu...ale koľko detí v tom a trochu neskoršom veku je tak, že povieš, ok má vyvážený pomer tukov, cukrov, bielkovín, dosť vitamínov? aj ked MM je už ako "doplnok", poskytuje všetko čo treba v správnom pomere, preto netreba siliť alebo podporovať odstavenie...a to prosperovanie som nemyslela z hľadiska chorôb, ale priberania a tej otázky živín...keby aj okolo druhého roku má ešte raz-dva krát denne MM, tak som pokojnejšia...ale samozrejme každý nech spraví ako uzná za vhodné, píšem len svoj názor a možno som chcela trochu upozorniť na to, že neskôr tá strava môže byť jednotvárna, ked si dieťa začne vyberať alebo si povie, že čo má jednoducho nezje a MM môže pomôcť
@s_kika Ja ti tvoj názor neberiem. Napísala som svoj. A spoliehat sa v 2rokoch na MM namiesto vyváženej a pestrej stravy nie je dobry nápad.....A dieta zje len mu netreba ponukat namiesto toho co akoze nechce ine nahrady v podobe sladkých veci.😉 Vlastná skúsenosť. Moje deti odmalička zjedia co treba. A ano maju aj sladke. Samozrejme uz su väčšie a nemusia niektore jedla ale to je mozno 1-2 tak ich nevarim. A strava je len vtedy jednotvarna ak ju ty takú spravíš. A nehnevaj sa ale 2rocne dieťa určite nebude prosperovať ako píšeš len z MM ak nechce nic ine....
Malému som dala do postieľky fľašu s vodou a naučil sa v noci napiť z fľaše 🙂