Ahojte baby, chcela by som sa opýtať, mám 10 mesačnú dcérku, v noci spinká od 21-8 alebo 9 rána a cez deň dvakrát po hodinke a pol. To je aktuálna situácia, mám pocit že jej idú zúbky, pretože malinká je veľký spachtoško a zvykne nám spinkať dvakrát za deň ale aj 2 a pol hodinky. Chcem sa ale opýtať ako trávite čas s dieťatkom a ako dlho, samozrejme, prebaľovanie, kŕmenie, kúpanie tam zapadá, ale také hranie sa spolu, napríklad nám trvá maximálne pol hodinku a už ju to doslova nebaví, akonáhle pustím hudbu, nedajbože televízor, už si ma absolútne nevšíma, teda nieže by si ma nejako extra všímala aj bez toho. Ona je taký samotárik, ona sa vyhrá aj 2 hodiny sama, ale ja mám taký zvláštny pocit, že sa jej nevenujem dostatočne, mám upratané, navarené, opraté, vyžehlené, no tak si k nej aspoň sadnem ale ako som písala má ma celkom na háku hh. Plus sa chcem opýtať, či je normálne, že je malá aj tak trochu televízny maniak, hlavne teda jedine v časoch keď idú zúbky a nechce spinkať. Nemá záujem o hranie, papanie, dokonca ani nosiť na rukách sa veľmi nechce max 10 minút, akonáhle sa pustí TV, aj keď ho nepozerá ale proste ide, vydržíme aj 5 hodín bez mrnčania hore. Je to v poriadku, či moje výčitky sú trošku na mieste, ale ja sa preto pýtam ako tráviť čas s dieťaťom hlavne keď je aj zlé počasie, tak doma.... ja si to nejako neviem predstaviť mojej sa neustále venovať 5 hodín, po hodine z nej už cítim, že chce byť kus aj sama, doslova nás s priateľom nechce ani vidieť :D hlavne ten televízor, či je v poriadku počas zúbkov, či to veľmi škodí?
@deedol nie ste za divnú, ja som presne toto chcela vedieť ako maminy, trávia čas s takým bábom, neviem si predstaviť keď sme 5 hodín hore, že s ňou budem 5 hodín neustále čítať alebo hrať sa s ňou, keď jej čítam zatiaľ to úspešne ignoruje, alebo mrnčí do toho a keď sa hráme hovorím, spoločné hranie ju baví pol hodinu a doslova potom už chce ísť svoje, behať po byte, chytať všetko čo jej príde do cesty a vôbec ma nepotrebuje.... a po takej hodine a pol keď už ani to ju nebaví idem ju dať do stoličky papať, tam je aj pol hoďku a odznova ale keď už je veľmi ťažko že ju vôbec nič nebaví, tak iné než TV to nevyrieši, zaspať nezaspí, lebo predsa zúbky, von je škaredo, no neviem preto sa proste pýtam hh
@anonymnamamina my sme mali cca od toho roka uz taky rezim, ktory je rovnaky v podstate doteraz. maly spi menej ako tvoja, cca od 8 do 6 a uz len raz denne, ale ked spal 2x, bolo to 2x30min. rano teda vstane o tej 6, hraju sa s tatom, potom ranajkuje, potom sa chvilu pohrame, potom ideme von (momentalne len na prechadzky niekam, kde nie su ludia, ale inak sme chodili aj na ihriska), potom si da polievku, potom spi, potom zje druhe a ideme zase von (alebo ked je skaredo, tak sme vnutri - ale doobeda chodime von takmer vzdy, lebo potom lepsie spi), potom olovrant, vecera, medzitym sa hrame. potom sprcha/vana a spanok... ja mam pocit, ze stale riesim len jeho jedlo a ze som s nim praveze malo :D
ale teda v tomto veku je normalne, ze strieda aktivity, vyhadzuje veci a vsetko ostatne, co opisujes. moj to robi obcas aj teraz. niekedy to robim tak, ze ho necham, nech sa hra sam, ale som tam s nim, cize nerobim nic "svoje", ale sadnem si k nemu na zem a divam sa, ako sa hra. urcite pomaha aj to chodenie von - ked sme doma od obedneho spanku (napr. od 14) do vecera (do 20), cas ide velmi pomaly🙂 preto je fajn vybehnut aspon na hodinku von a zmenit prostredie🙂
co sa tyka tej telky, citala som, ze to nema moc dobry vplyv na vyvoj reci, pozornosti a pod., takze by som to obmedzila, ale nechcem mudrovat, mam tiez len prve dieta a len o malo starsie ako tvoje🙂
Podla mna väčšinu detí tv hypnotizuje. Aj moja dcérka je úplne prikovaná a na nejakú aktivitu ju neprilákam. Možno keby to vrčalo stále v pozadí, tak si zvykne, no to tiež nechcem, čiže zapneme tak raz do týždňa. Ani predtým sme nepozerali častejšie. K tomu hraniu, možno taká povaha + oni sa ešte nevydržia dlho sústrediť na jednu aktivitu. Ak sa jej chceš viac venovať, tak by som skúsila ju občas s niečím osloviť, ponúknuť, pritúliť. Keď bude staršia, pomaly jej môžeš ukazovať svoje činnosti, rozprávať, čo robíš pri varení...
Ja mam tiez rovnako stare dietatko, ale moje sa teda same prehra minimalne. Musim mu v kuse robit animatora, alebo minimalne sediet pri nom na zemi a on sa po mne vala a podobne. Ak sa zabavi sam, tak to znamena nejaku skazu, ako lomcovanie zaluzii na balkonovom okne a pod. TV ho nezaujima a ani ju nemame pustenu. Jedine vecer, ked muz pride z roboty a zapne, tak asi hodinu bezi kym ide spat, ale ako som pisala, az na reklamnu znelku ho nebavi. Okrem hrania spolocne upratujeme - spolocne myslim, ze si ho dam do manduky a tak mozem vyvesat pradlo, utriet prach a pod. On je taky mojkaci typ a nosim ho casto. Hlavne ked uz zacina byt unaveny ale este celkom nie je cas spanku, tak je mrzutka, to ho nosim.
Spi od 19:00 do 6:00 a cez den ma 2 spanky, dokopy cca 3 hodinky. Prvy spanok spim tiez, kedze v noci mi toho spanku vela nedopraje.
@anonymnamamina syn do roka telku nevidel, po roku občas trochu, teraz má skoro 4, pozerava len rozprávky, nič iné, žiadne správy na pozadí. Od mala som sa s ním veľa rozprávala, spievala, odkedy sedel, "čítali" sme knihy.
No a objavoval svet, tj vyberal veci z políc, atd
Deti v takom veku sa o aktivitu zaujimaju max 20 minut. Takze v poho
Ja mam tiez 10 mesacne dievcatko. My nemame rezim a mala je niekedy hore aj 7 hodin. Ak vstane z ranneho spanku od 11-13:30, je hore az do 19:00. Nas cas vyzera nasledovne. Chvilu sa jej povenujem, spievame, tancujeme, alebo staviam vezicku, ona ruca, alebo jej kotulam lopticku, alebo jej pomaham na nozky, alebo stvronozkujeme obe po byte. Ked ju zaujme nieco ine, max po 20-30 min, odidem a necham ju hrat sa samu. Po case pride a taha ma. Vtedy ju vezmem, ponosim, zistim, ci nema daku potrebu, splnim a dookola cas spolu a hra osamote. Pomedzi ideme von na prechadzku, necham ju pozerat sa, vyberiem ju z kociara a domov zas dokola.
Urcite nie je dobre nechat 10 mesacne pozerat telku. Odporuca sa max 30 min denne od 2 rokov. Moja dcera Bola tiez uplne telkou hypnotizovana of babatka takze sme nemali cez den zapnutu. Davkovat telku ma vyhodu: budes mat vzdy ,,paku" na dieta, u Nas doteraz (4,5roka) obmedzujemr na 30 min a tym padom ma odmenu Ked dlhsie pozera alebo treat Ked je zakazana. Potom sa da telka aj vyuzit v situaciach ako let lietadlom, Ked si chora atd, tym ze je telka nieco speci a nie nieco co aj Tak bezi cely den.
K tomu hraniu sa, moje babatka sa tiez radi hrali same v ohradke a kym sa im to pacilo nechala som ich, oni sa ohlasili ked ich to omrzelo 😊 a ano niekedy aj2hodiny, napr rano a my sme si pospali dlhsie a nic sa nestalo
5h tv denne je moc tvoje vycitky su na mieste. Radsej nech si skuma okolie prehladava byt nemusis byt 5h na nej nalepena iba ju sleduj co robi koli jej bezpečiu. Moja v tom veku tv vobec nepozerala ale tak 20minut maximalne hodinu denne pozerala spievankove videa baby bum 2r vedela naratat do 20 a abecedu Cize to neboli len dake somarinky. Aj vacsie deti by nemali mat viac ako 2h tv denne .
nasa ma 10 mesiacov o 2 dni a ta telka je je diablov vynalez
vyhybali sme sa tomu aby ju vidavala zapnutu no neda sa to stale iba ze by sme ju vyhodili a to male krpate je take vybabarane....zez ked najde ovladacku tak nam ju hned dava a vydava tie svoje zvuky, ked zapneme..tak sa este rozculuje ked nezapneme to co chce...ale normalne prepinat musime..takze sme ovladacku chovali, telku nepozerame ani my max ked spi tak nieco z archivu
tie technologie su proste okolo deti, vyrastaju s nimi od mala a nezabranime im tomu vplyvu na ne
Neni normalne ze pozera televizor. To je velka chyba, nicis jej mozog a zdravie. Nemas ziadnu knihu o rodicovstve kde to pise kazdy doktor? Vsak vobec netreba detom televuzor, ani mobily, maju tisic veci na objavovanie sveta, fyzikalnych zakonov, vztahov medzi ludmi, nepoviem rozpravky ked bude starsia a vyberat dokladne program, ale vsak ja neviem naozaj, ma maly mozog, jej sa mozog bude vyvijat dlho, to ze pozera zvuky, farby rychlo meniace sa skodi jej psychike aj mozgu..a neskor nevraviac o zavislosti. Aj tak cely zivot bude za pocitacom, preco uz tak skoro, svet je krasny aj zivot su na nom krajsie veci..hej nepoviem trochu sem tam ked je situacia, ze sa neda inak a telku uz pozná.
Klub nerozbitnych deti kniha je o tom cela kapitola, ale aj inde to je pisane od odbornikov, ked vlastny rozum nic nevravi na toto, naozaj ju od toho ochran, vsak moze mat depresie, hocijake poruchy neskor z toho, jej nervove zakoncenia mozgu to proste nezvladaju, je to vela podnetov, ved dospeli to nevedia ovladat, kup si knihy nejake kvalitne o vychove radsej, akoze deti to zvlasnu, len moze byt ze bude mat znizene rozumove schopnosti.
@miadi ale nie že pozerá 5 hodín TV to v žiadnom prípade, to by som neodpustila, ja len som pisala že je 5 hodín hore, ona sa len hodku hra sama, hodinu z toho dokopy papame tuhu stravu s mliecko, prebalujeme prezliekame, potom ja sa s ňou hrám, to si zle pochopila... ja len som chcela vedieť čo tiež asi tak robia mamičky keď je babo hore 5 hodín
@jajko22 take som už čítala veľa, preto jej nedovolím v žiadnom prípade dlho pozerať TV max hodinu denne, mne len išlo o to aby mi mamičky dali nejaké nápady čo by asi tak alebo čo robia s babatkami takými malými, čo majú svoj svet a veľmi ich nič nezaujíma dlhšie než hodinu, že ako ich zabávajú že by som sa trosku inšpirovala
@jajko22 myslíš že jej tak uškodí TV hodka denne aj to sa pomedzi to hraje nepozerá do nej stále... ja o tom viem že to škodí na nervové zakončenia atd atd, mne naozaj išlo len o nejaké nápady lebo je to pre mna novinka že zrazu akosi skrátila soanky, rapídne, stále verím že je to kvôli zúbkom, že ako 5 hodín jednoducho to babo zabaviť, keď ju veľmi dlhšie než 20-30 minút nebaví... už má preskúmaný cely byt za tu dobu, aj von chodím tak neviem už no
@visna6 no veru toto je ten problém akonáhle len pustím hudbu aby nešiel obraz, už hľadá čo kde ide, ja jej to tiež veľmi nedovolím ani nechcem, len ta inšpirácia chyba, keď už preskúma všetko čo v byte je, už ju to moc ani nebaví, všetko už pozná, ona je dosť zvedavá a akonáhle začala lozit tak to preskúmala behom 3 dni, akože zabavíme sa nejako 2-3 hodky potom kŕmenie zase prebaľovanie ale čo potom zase posledná hodka to už ju nič nebaví pokial nie je na rukách, alebo v choditku čo tiež nie je vraj dobre tiež ju tam dlho nenechávam a zaspinkat mi nezaspinka, ja stále pevne verím že sú to zúbky, pretože to prišlo neskutočne rapídne ona spinkala aj 2-3 krát denne keď dvakrát denne dokázala ťahať aj 3 hodiny a keď 3 krát tak 2 a zo dňa na deň, len 2 krát po hodine.... akože mame už 4 zúbky len to slo ľavou zadnou, preto nezvyk a zrazu nevieme čo s časom
@anavianavi no presne takto to skúšam aj ja, no 7 hodín ozaj neviem, ona je už po 4 mrzutko, ja som ju ešte pred týždňom a pol mala problém udržať 2 hodiny a zrazu 5 preto viem že sa niečo deje a dúfam že to niečo čoskoro prejde pretože vidím že ju niečo trápi, nič ju nebaví, ale dasienka sú opuchnuté tak uvidím, no 7 hodín s takým malým ti nezávidím veď ich veľmi nič nebaví, našu skôr všetko baví keď si ide svoje a nikto sa jej do toho nestará, len mi to potom príde ľúto keď je sama no akonáhle sa ukážem, už vymrnkava a je pohodlná zvali sa na chrbátik mama podávaj veci a prestáva sa jej to páčiť sa jeduje :D zase sa kus vzdialila sledujem ju, búcha trieska, beha po byte príde sa usmiat na nás, keca na cely byt ani sa nepocujeme, asi to bude introvert :/ inak to nevidím
Chodili sme na prechadzky,maly uz chodil tak to bola zabava.a doma sme sa hrali hry veku prisposobene
@anonymnamamina uplne normalne chovanie v tom veku Mozno to len moc riešiš. Nemusis ju cely cas non stop zabavat. Ak jej idu zuby vtedy su mrzutejšie dni nech robiš co robiš. A ked zubky vydu zas bude happy baby a ked zacne chodit bude chciet este viac nezavislost a casom zacne vzdor ..
@anonymnamamina ahoj, my máme 10 mesačné dvojičky... a televízor nepozerajú a ani sa nezapina počas dňa... Televízor pre 10 mesačné dieťa podľa mňa nie je ok. Deti potrebujú aj svoj čas pre seba, nechať ich robiť čo ich baví. Ja babám veľa čítam, spievam, učím ich riekanky, zbožňujú zvukové knižky, zvuky zvierat. Ale nechávam ich aj hrať sa samé, keď sa sústredia na hru, nerusim ich
@deedol
@anonymnamamina presne tak. Ja mam 2 details, jedno 4,5 rocne a syna, zachvilu 2 rocneho, a televizor u Nas tiez nejde. Ani videa cez telefon, CI tablet. Toto by som, byt tebou, urcite zrusila. A zvysok, mozno je takej povahy. Kazde dietatko je INE. Dcerka je velmi nekontaktna, bola take of babatka, zato syn je take maciatko, ktore sa chce tulkat, mojkat. Ja by som si zelala mat upratane, oprate a ozehlene😆
@anonymnamamina my nemame ani jeden zub :D ale zato uz chodi takze si uz sama spaciruje kde chce co chce berie...na nervy :D
ja s nou dost vyuzima uciacu vezu ze ked nieco robim, varim abo tak tak je so mnou vsetko vidi, spi mi 2 do dna a chodime vonku tak na 3 hoiny niekedy ale je to take obdobie ze veru tazko najst nieco co naozaj zaujme
@anonymnamamina mozno ma len take obdobie, alebo je takej povahy. Nechala by som to plynut prirodzene a rob tak, aby ste obe boli spokojne a stastne, co najviac zo dna.
@anavianavi tak sa aj riadim, takým našim materinským inštinktom, nebudem predsa malú nútiť a robiť s ňou niečo čo ju otravuje alebo nebaví,len za to aby si nepozrela chvíľu na tú TV, samozrejme nie celý deň....
@visna6 no tak to už je zábava, u našej platí to pravidlo, že keď je rečovo viac vyvinutejšie tak pohybovo kus zaostáva, akože plazí sa ako hadík už od 7 mesiaca no na 4 sa len hojdá a absolútne ju to akosi neťahá sa pohnúť, vždy uprednostní sa len plaziť a sedkať mi ešte nevie, sedí mi v lone, sedí v stoličke, skúšam vankúšiky raz za dva dni aspoň na 5-10 minút furt sa zvalí, jak taká malá grula, neviem čo to, akože má ešte čas samozrejme, sú deti a deti, ale snáď sa čoskoro naučí, no ale s tou malou pusou, prekrikuje nás oboch, neustále ale neustále kecá, doslova až vety takým mumlaním ale medzitým doslova počujem mama, baba, gdeee, ideeee, ajoooo, mňaaam, odpadávam...pozrie na mňa a normálne rozpráva, jak dospelák ktorému nerozumiem a smeje sa :D
Nie je normálne púšťať 10-mesačnému dieťaťu telku, ani ako pozadie 😱 Do dvoch rokov najlepšie vôbec, ja môjmu 14m pustím každý deň pred spaním jednu detskú pesničku na TV a tým to končí, cez deň ju nezapíname vôbec, až večer keď spí si zapneme seriál. Nie je to vôbec dobré pre vývoj mozgu dieťaťa, nie je to vlastne dobré pre nič u 10m dieťaťa, ani ako pozadie. Bod dva - je normálne, že sa s tebou nechce hrať, má 10m. Môj malý v 10m chcel robiť všetko, len nie sa hrať s hračkami 😂 Oni chcú objavovať veci, ktoré my používame, ktoré sú dôležité pre nás, rodičov. U nás v tom veku fičal max montessori permanence box, hrací stolík a nejaká aktivity kocka, inak vyberanie šuflíkov, káble, klávesnica od PC, trhanie papierov, trhanie knižiek... Je úplne v poriadku, že sa dieťa hrá aj samo, dokonca žiadúce. Nemusíš jej vôbec zasahovať do hry, keď o to nemá záujem, len dávať pozor, aby si neublížila 😉
Zena, ty si sem nemala toto ani pisat😂 v dobrom pisem. Necitala som vsetko, ale vacsinu. U nas ide telka od narodenia stale. Nikdy si ju nejak nevsimal. Ze sa vie zatial zabavit sama, mozes byt rada. Moj v tom veku presne dostvornozkoval ku mne a vesal sa mi na teplaky. Pokial som sedela len na zemi pri nom, bolo dobre hral sa. No vzdialit sa bol problem. Pokial fakt dokaze uprene pozerat na telku niekolko minut vkuse, tak by som ju nepustala. Nas nepozera, len na hudobne reklamy zacne tancovat ked pocuje. Kym sa hra sama si vsetko porob a ked mas tak sadni k nej a citajte, alebo prechadzky vonku. Ked varis moze sa hrat v kuchyni na zemi, otvor jej na linke nieco kde mas veci, ktore moze skumat a neublizi si... nehladaj problem tam kde nie je. Tu ta akurat vystresuju ako zo svojej dcery urobis zdepokovaneho cloveka bez mozgovych buniek a neviem akymi vsetkymi diagnozami🤦🏼♀️
mozno budem za divnu, ale u nas televizor nejde, kym je maly (2r) hore. my ani inak moc nepozerame, skor filmy alebo serialy, ale nikdy nemame telku ako "pozadie". hudbu malemu pustame, ale bez videa, len audio a len obcas. radsej si spolu citame alebo sa nejako hrame (s nim alebo obcas on sam).