Ahojte mamicky. Mam 3.5 mesacneho syna, mierne predcasne narodeneho. Casto je nervozny, uplakany, doslova krici. Ma trochu asymetriu a hypertonus na rucickach a vsade mi hovoria, ze tieto deticky taketo byvaju. Rano je vzdy vesely, usmievka sa, viem ho zabavit. Zhruba do stvrtej je vsetko v poriadku. A potom akoby ho vymenili, nervozny, uplakany. Uvazovala som, ci uz nie je unaveny, snazim sa vselijako experimentovat, skor ho uspavat. Ale moja hlavna otazka znie: Tie, co ste mali nervozne babatka, vyrastli z nich vesele deti? Ja uz si niekedy myslim, ze to bude mega nervak, hoci chapem, ze je este malicky a neda sa to teraz predvydat. Obaja s manzelom sme pokojne povahy a mame co robit, aby sme pochopili nasho nervneho synceka 🙂
@janapeterjana ber to tak že stále sa to dieť a meni mám 27 rokov a doma rm16 mesacne dievča minulý rok som si snou užila aj cela rodina mala reflux do silný do toho koliky čo som ja nevedela bola som v tom že koliky majú len chalani...dosť plakavala asi 4 vecere som mala take že som sa bála ísť až spať že o chvíľu bude zas hore a plakat
Keď vidím že 3,5mesiaca ☺️ Moja 3,5 ročná nemala ešte ani jeden deň aby neplakala len tak,záchvaty placu ... do roka pomaly stále keď nespala,tak plakala ... potom o niečo menej ale ako píšem bude mat 4 a naozaj ani jediný deň nebol bez úplne zbytočného a neopodstatneného plaču ... do 2,5r sa zanášala a to tak že az modrela a to ak 20-40x za deň proste skoro vždy keď začala plakať tak nedychala,teraz už len tak raz za deň
snáď budete iný prípad,ale buď rada že to je len vecer ... inak,moja mala na vecer najhoršie koliky,nemôže mat?
Mame aj 10m bratceka a ten je úplne,ale úplne opak ... bohužiaľ má iný problem že je nevyliečiteľne chory,ale od narodenia to je zlatíčko,place úplne minimálne a to väčšinou len chvíľu keď už má ísť papať alebo chce spat ... neuveriteľný rozdiel
Ano, urcite z toho vyrastie. Aj nase deti mavali obdobie kedy boli uplakanejsie, hlavne nasa stredna preplakala prve mesiace, poobede zaspavala v tomto obdobi 3-6M len v nosici a pri hudbe. Najmladsi je teraz doobede uplakani, idu mu zuby. Mozno ho tiez trapia zubky alebo brusko. Zelam vela trpezlivosti
Ak sa neciti dobre tak moze byt umrnkany. Nas mal prve 3 mesiace reflux a bol umrnkany a urevany a vacsinou mal zlu naladu. Potom mi stale reval za vsetko a nervacil vrieskal ci pri prebalovani, pri obliekani proste vzdy mu nieco bolo. Ale ako sa naucil chodit tak sa to zlepsovalo a teraz ako mal rok tak sa uplne zacina menit a len beha krici od radosti a smeje sa. Teda pokial mu nieco nezakazem 😂
Ja poznam par strasne nervnych dospelych ktori vraj boli dokonale deti 😆takze urcite to funguje aj naopak. Moja do 6m byvala hlavne vecer taka ze sa menila na gremlina. Vies ich creva este len zacinaju naozaj fungovat travenie nie je automaticke v brusku im šlo vsetko cez pupočnik uz spracovane. Takze sa nečuduj. Vselico ich boli a nemaju to este ani ako vyjadrit tiez by si bola nervak. Casom s prikrmom sa to zmenilo. Ale niektore veci su aj povahove črty. Akčna bola vzdy plna energie s minimom trpezlivosti to sa este musi naucit, Do 3r sa budievala skor s placom mrzuto. Mà 4 a posledny rok sa budi s usmevom dame si 30pusiniek mojkame sa. 🥰u deti sa vselico kazdych par mesiacov meni. Toto obdobie pominie a potom pride ine a zas ine “problemy”
Neboj zmení sa to. Môj malý má rok a do 3 mesiacov to bol horor. Ale on mi plakal celé dni a noci. Ja som už bola max.vycerpana. Od troch mesiacov sa to z jedného dňa na druhý lepšilo. Dnes cez deň toho veľa nenaspi max.dve hodinky ale zato mi prešli celú noc. Plače len keď sa udrie,keďže teraz chce byť všade a všetko skúma.
Moze sa neskor ukazat, ze je autista v niektorej zo sirokej skaly z tohto spektra. Sledujte pozorne jeho vyvoj, este je malicky na posudenie, ale mnohi to mavaju
moja mala ako babo dostala zachvat placu ked len pocula suchy zips plienky...vyrastla to, ako 3,5 bola uz menej citliva a teraz ma 5, je kludne , velmi empaticke a v kolektive oblubene dievcatko. Musela som s nou vzdy a vzdy rozpravat. Ona chapala ovela skorej priebeh dna, planov a ked vedela, ukludnila sa.
3,5 mesacne deti su umrnacane a kolikove skoro vsetky, ak ste vy pokojne povahy s velkou pravdepodobnostou aj maly bude podobna povaha. Koliky v dojcenskom veku to neovplyvnia. a hlavne ak neplace komplet cely den a noc, ale az k veceru, ked je unaveny...tak to urcite prejde. Ja mam 4 deti a kazde vecer revalo....kazde. A nie su z nich nervaci, teda posledny najmladsi ma tazku tvrdohlavu naturu, ale ja to nespajam z kolikami ked bol dojca, skratka to podedil po dedovi.
Prvu dcerku som mala najnervoznejsiu, mala neurologicke problemy, narodila sa predcasne akutnym cs pre zlyhanie placenty, do tych cca 2-3 rokov bola precitlivena, uplakana, strhavala sa na zvuky, s nou sme cvicili vojtovku, tieto deti su nervoznejsie...a le ako skolkarka uz bola mile usmievave neproblemove dieta...dnes drza pubertiacka.
@oliali a presne takuto reakciu ako je vasa som cakala. Lebo mnohi nemaju ani sajnu. Ani ja som nemala a v chlapcovych 7 r vam povedia ze je Asperger, co je tiez jedna z foriem autizmu, avsak vysoko funkcny bez naruseneho intelektu. A tiez sme mali co robit s nim, s jeho zvlastnym chovanim a zaujmami a tiez kazdy hovoril ze z toho vyrastie... no zial z niektorych veci sa nevyrastie. Ja len v dobrom som mamine radila aby si svoje dieta vsimala, ako sa vyvija. Ak napisala na forum, asi to nie je bezny plac ked ju to trapi napisat to sem. Len tolko a koncim tuto diskusiu. V ziadnom pripade neslo o strasenie mamin
neviem, môj syn bol umrncany od narodenia,už má 11 a nervaci, keď ho niečo hnevá,...inak zlaticko
@janapeterjana
Aké si mala tehu, všetko ok?
Urcite sa to moze zmenit 🙂 Moj brat bol ako maly neskutocny zivel, behal, lietal, vystrajal, vykrikoval, reval, vsetci moju mamu lutovali 🙂 Dnes by mu uz hned diagnostikovali minimalne nejake ADHD. A vies co, ja som sa to dozvedela len nedavno a skoro som odpadla... ja si ho odjakziva pamatam ako stelesnenie kludu a pokoja, on je totalny flegmatik, mozu aj traktory z neba padat, s nim to nepohne.. a doslova by sa asi najradsej ani nehybal, narozprava toho tiez len co musi.. proste uuuuplny opak toho, aky bol v ranom detstve.
A moj prvy syn mal tiez hypertonus, prve 3-4 mesiace boli neskutocne tazke, bol urevany, stale nervozny a napaty, nevedela som co s nim, ale zo dna na den sa to zmenilo, stal sa z neho neskutocny skero, to babo sa len smialooo a usmievalo na kazdeho, vsetci sa k nam radi pristavovali, lebo on “dostal” kazdeho, brali si ho na ruky, on bol ako reklama na babatko.. v cakarni na poradnu doktorka aj so sestrickou normalne az vysli na chodbu pozriet, ktore babo sa to tam tak doslova zadusa od smiechu.. to iste do prace ked som ho prisla ukazat, chodili aj z vedlajsich kancelarii, ze to este nikdy nevideli take male babatko sa tak zadusat od smiechu, vysmiaty bol ako slniecko na kazdeho 🙂 Teraz ma 2 roky, je to stale smejko, ale uz sa nesmeje na kazdeho cudzieho, musi sa osmelit najskor, no aj my s muzom sme introverti.. Ale teda ta nervacka zlozka osobnosti mu zostala v tom, ze ked mu nieco nejde podla predstav, tak nervaci.. ma vsak aj obdobie vzdoru, sama som zvedava, aky clovek z neho vyrastie.
Kazdopadne nezufaj, moze sa to zmenit doslova zo dna na den.. poznam aj naopak deticky, ktore ako babatka boli uplne bezproblemove, “dokonale”, nevyzadovali si pozornost, ani nezaplakali a potom sa to otocilo..
Kludne.my sme dvojicky a mamina spomina ako moja sestra do roka sa ledva usmiala, vzdy mala daky problem (tik, vadili jej pancusky,vyberavejsia v jedle atd) ja som som bola maly flegmos.a ako sme dospele...ona je urcite vacsi smejo.a v puberte bola ona ok a so mnou si trosku vtrpeli.ale teraz sme podarene obe:p
na 100% z toho vyrastie. Videla si v obchode 18 rocne deti ktore si o tretej pretieraju oci a valaju sa s revom okolo nakupneho kosika kym matka vytahuje flasu s mliekom? 😅 Nemaj obavy ze by z toho nevyrastol. Bude krasny, poslusny, usmievavy - a potom bude mat 15 ... 😅😅😅
@mija22 suhlasim. Nic zle si so svojim upozornenim neurobila.
@janapeterjana aj ja mam doma 3,5 mesacneho synceka a je to umrncanec a uplakanec. Od narodenia vela plakal kvoli refluxu, ale az take ako je to teraz to nebolo. Zacali ho trapit plyny v brusku,mal ich aj doteraz,ale cvičenie s nozkami,masaz bruska vacsinou ulavili, avsak teraz nepomaha nic a to som absolutne nic v strave nezmenila,vsetko je ako predtým,takze neviem,co je pricinou. Mava aj pokojne chvilky,hlavne rano je usmievavy,nuz ale ked si to zratam, vacsinu dna je mrzuty,mava az zachvaty placu niekedy - a potom sa zrazu ukludni. Tiez dufam,ze z toho vyrastie. A coskoro sa ohlasia zuby takze to este bude zaujimave :D Ja som teraz ochorela a to ideme dnes na prve ockovanie, no snad to s nim nejako vydrzim. Drzme si navzajom palce, prajem vela sil🙂
@janapeterjana Nas maly sa budil s revom, zaspaval s revom, jedol s revom, celu noc mrncal. Nik mi nevedel pomoct, co s nim. Je uplne zdravy. Bol velmi narocne babo az priblizne do roka. Teraz ma 3,5 a je to uzasny chlapcek. Dobrucky, vsade nam ho chvalia. Takze u nas pomohol len cas.
@mija22 každý s každý človek sa na vec pozerá inak. Každé dieťa je ine. Niekto co považuje za hrozný plač iný považuje za poplakanie. Ale skztulkovat dieťa v 3,5mes do autizmu? Zbytočne tým naháňate mamičke strach. Moja rucala prvy rok pre všetko. A nemá áni autizmus ani inú poruchu. Deti placu. Nevedia inak vyjadriť svoje pocity a potreby. To ze mate vy doma dieťatko s touto poruchou mi je ľúto ale to ze áko babo plakal ešte neznamená ze to bol prejav poruchy autistickeho spektra. Mam pocit ze dnes sa už všetko zvaluje na autizmus, adhd, hyperaktivitu. Pritom sú to normálne detské prejavy.
@lucia147852 ja som nikoho nezaskatulkovala predsa, iba v dobrom upozornila, ze ak sa jej nieco nebude zdat nech sleduje. Nespomina mamicka iba plač. Samozrejme vsetko ukaze az cas
@lucia147852 a nemusi vam byt co luto... on je normalne fungujuci jedinec v nasej spolocnosti, len trochu inak ju celu vnima a ma ine potreby ... ako dospely moze byt v niecom velmi uspesny, ako hovorim ma normointelekt, stale je to nastastie zdrave dietatko, ine, svojske ale fyzicky aj mentalne zdatne
ak problemy prichadzaju az podvecer moze to byt skryty reflux. skuste masaze bruska a protikolikove kvapky. vela stastia. pripadne kniha eva kiedronova rozvijej se detatko
@janapeterjana nase usmievave babo je teraz skor velky nervak a aj vzdor mal.. dcéra do3,5m revos, lebo koliky,.bola potom usmievava, teraz, ak ma.tazsie obdobie, je tiez nervozna a uplakana...
@kittykat22 si predstavujem ako sa môj 18 ročný váľa a pýta fľašu s mliekom 😀 ...
Moj najmladsi bol do roka a pol cez den uplakany, v noci nespal, furt som ho mala na rukach. Teraz ma skoro dva roky a je z neho vesele, usmiate batola, tak sa z neho kazdy den tesim, proste obrat o 180 stupnov 🙂
ako cez den spi?