Bozky na tvár - ústa bábätka

16. apr 2024

Chcem sa spytat ako vysvetlit blizkej rodine hlavne starym rodicom aby mi novorodenca nebozkavali na usta, tvaricku a ruky ktore si dieta dava potom do ust?
Je mi to velmi neprijemne, podla mna na oblast tvare a ust by mali len rodicia dietatka, ja sama som nikdy cudzie dieta nebozkavala ...NIKDE ani na hlavicku.
Vy ste na tom ako? Dovolite to rodine?

petronellla87
16. apr 2024

Nie nedovolila som na tvár ani na ruky, max tak na vrch hlavičky babkam

autor
16. apr 2024

@petronellla87 len ako im to pekne vysvetlit aby sa neurazili?...oni to beru ako normalka

barbora0308
16. apr 2024

Na usta by nemal davat pusu dietatu nikto...
Co sa tyka tvare, ruciciek...nemala som a tym problem ak islo o rodinnych prislusnikov, ako bola babka, ci dedko. Nevidela som na tom nic zle. Cudzie dieta nebozkavam ani ja, ale stary rodic sa u nas nepovazuje za cudzieho 🤷.

petronellla87
16. apr 2024

Našim babkam stačilo raz povedať že keď jej chcú dať pusu tak len na vrch hlavy (alebo nebozkavat to už ako chceš) ...Trocha si pomrkotali ale respektovali to

januska12323
16. apr 2024

Prečo by sa mali uraziť?
Babka, dedko viem, že máte malého radi ale je chrípková sezóna a bola by som radšej keby ste ho nebozkavali, ďakujem.

lamonita
16. apr 2024

Pri najbližšom bozku povedz, že ma v ustach soor/žabu. Ze je na to náchylný a Dr zakázala aj vám bozkavacky a spol

trinneo
16. apr 2024

Aj ja, aj moji rodicia bozkavali obe moje na tvar, na hlavicku..na usta ich bozkavala len asi ja , lebo sim si nemohla pomoct, ked boli taky rozkosni.Svokra bozkava obe deti len na hlavicku, moji rodicia aj na tvar... nikdy mi to nevadilo, lebo viem,ze vnucata miluju, u nas v rodine to bolo normalne vzdy, lebo sme boli v rodine velmi kontaktni..Manzel to v jeho rodine nemal takto, tak chapem,ze u nich su v tomto rezervovanejsi...kazdy to máme nastavene inak...ak sa to nepaci tebe, treba si porozmyslat preco a tak to nejakym normalnym spôsobom komunikovat aj s tymi u ktorych ti to vadi...a mozno kludne, aj viackrat im to vysvetlit...ak im to pride normalne, tak samozrejme, ze to bude na dlhsie, kym si to v sebe daju a urobia si nejaky blok... Ja to napr. viem porovnat u nas v rodine, ze moja mama a otec su trosku rezervovanejsi k druhej vnucke od mojho brata, pretoze ona je tiez tak nastavena inak od svojej mamy, kde tiez svagrina nie je az tak kontaktna...

simona92101
16. apr 2024

@trinneo tu nejde o rezervovanost ani ci je to v rodine normalne.na usta by sa v ziadnom pripade nemalo babatko bozkavat,ani rodic,ani babky ani cudzi.staci ze niekto bude mat herpes,a pre babatko to moze mat fatalne nasledky.
Ja to nedovolim nikomu,maly ma obdobie ze keby moze tak si rucicku vopcha az po laket do ust.pride navsteva,nik si ruky neumyje,jeden smrka,druhy si odkasle do ruky,dalsi vonku este fajcil..a kazdy ho hned chyta za rucicky,a takto sa lahko prenasaju choroby..razne som zakazala, a hotovo.

sofia1979
16. apr 2024

Normálne, dieťa nemá ešte vybudovanú imunitu a preto trošku opatrnosť ja som svoje nikdy na ústa nebozkávala kým boli malé

zorkahorka
16. apr 2024

Akosi som to nikdy neriesila. I ked je pravda, ze na usta mi deti nikto nebozkaval. Na tvar mi to nevadi

trinneo
16. apr 2024

@simona92101 pozri pre teba v ziadnom pripade nikto...pre mna uplne prirodzena vec,že si svoje dietatko, o ktore som sa 9 mesiacov strachovala, citila kopanceky a milovala davno predtým bozkávam vsade, práveže by som trpela, keby som mu nemohla dat boztek na tvaricku, licko, cielko..samozrejme, ked som chora, mam herpes alebo hocičo, ze to nerobim a celý ten cas trpim pritom, lebo to tak mam a chcem sa túliť, mojkat si ich....A asi mam okolo seba normálnych ludi,ale ked prisla navsteva k babatku, kazdy si isiel umyt ruky povinné buď sami od seba, alebo som ich o to poprosila a čuduj sa svete, nikto sa neurazil a vsetci prisli aj viackrát...ak je niekto chory, kycha alebo cosi, tak sa k deťom nehrnú a po fajčení som nikoho nezazila, aby prisiel bozkavat alebo obchytkavat deticky....ale to je presne o nastaveni ludi...to co je pre mna normalne, pre inych nemusí...a preto treba chapat aj babky, ze ak sú/boli kontaktné vo vztahoch k svojim detom, tak to beru normalne aj k vnúčatám...a preto treba mat empatiu a snazit sa to komunikovať a vysvetľovať, aby si casom v sebe tiez tak nastavili...

vkatush
16. apr 2024

Akurát som o tom mala debatu s kamošom.
U nás neexistuje pusa na pusu (ani od rodičov). Môžeš na líce, hlavičku, objať, proste inak prejaviť náklonnosť.

Kamoš mi poslal video a on synovcovi dával pusu na pusu. Že u nich je to úplne bežné a robia to všetci.

Mňa to normálne zhrozilo.
Jednak, môžeš preniesť nejakú infekciu, nakaziť chrípkou (aj keď ty sa cítiš zdravo, už môže v tebe niečo byť), nehovoriac o nejakých zdravých hraniciach, aby dieťa aj v neskoršom veku vedelo, čo je slušné a čo je cez čiaru.

Ale každý nech si robí a vychováva, ako uzná za vhodné.

barbora0308
16. apr 2024

@vkatush Suhlas! Pre mna je pusa na pusu gestom romantickeho vztahu. Bolo by mi zvlastne, ak by som bozkavala svoje dieta na usta. Nerobili to nikdy ani moji rodicia chvalabohu... Pusa na lica, celo na dennej baze 😁 ale usta, u nas nehrozi.

natall113
16. apr 2024

@trinneo tu nejde o to či to je pre jedného normálne a pre druhého nie, ale nieje to zo zdravotného hľadiska vhodné, aby aj starí rodičia bozkávali dieťa napríklad na ruku a dieťa si ju potom celú dáva do úst, jedna vec je mojkať si dieťa a druhá vec je pusinkovat ho všade a všetci, prenášanie baktérií a infekcií musí mať radosť, jasne môžu dať aj rodinný príslušníci pusu ale nieje to úplne vhodné na každé miesto.

Autorka, rázne treba vysvetliť a nastaviť hranice, je to hlavne v záujme dieťaťa tak hádam to pochopia

simona92101
16. apr 2024

@trinneo ja syna tiez bozkavam ale nie na usta,je malicky,nachylny,imunita slaba.vystiskam ho,vypusinkujem,ale na usta nie.

barbora0308
16. apr 2024

Po tychto komentaroch uz chapem, preco mi moja svokra hovori, ze ma so mnou, ako s nevestou stastie 😁. Ja napr. tiez netvrdim, ze by mala teraz cela rodina na dennej baze vybozkavavat novorodenca po celej hlave, ale zakazat starym rodicom pobozkat vnuca na lice lebo sa nakazi infekciami? Pokial nie su chori, umyju si ruky pred prichodom...tak ja fakt neviem, aku infekciu by to dieta akoze malo schytat? Uprimne to skor schyta uz nejaku infekciu od pracujuceho otca, ktory to ma moznost doniest domov na dennej baze z prace 🤦.

trinneo
16. apr 2024

@natall113 pozri,autorka chcela nazor, mna nepresviedcajte... my v rodine to mame nejak nastavené a len som poskytla svoj pohlad, ako to mozno myslia a cítia tie babky, ale chápem aj ju,ze to ma nastavene inak a preto nechce,aby sa nikto jej dietata dotykal nikde...aj to je v poriadku, len to musi vysvetľovať a hovorit o tom a nie sa hneď uraziť alebo hnevať...

trinneo
16. apr 2024

@simona92101 no vidis a ona nechce,aby ho bozkaval nikto ani na ručičky a nikde...kazdy to mame inak...

autor
16. apr 2024

@trinneo ja som nepisala ze nikde nemozu dat pusu, na vrch hlavicky mi to nevadi ale nie na casti okolo ust a ruky ktore si dieta dava do ust

autor
16. apr 2024

@barbora0308 praveze si nezvyknu umyvat ruky ked pridu...a este aj to ze moja mama je dost casto chora, stale bere nejake atb...

barbora0308
16. apr 2024

Tak ale toto je uz ina salka kavy. To im treba pekne vysvetlit, mas na to dovody. Ja som taketo ani vysvetlovat nemusela, prve co spravili vsetcia stari rodicia bolo, ze si umyli ruky a ak len mali naznak choroby, tak sa u nas ani neobjavili.

trinneo
16. apr 2024

Tak stale plati to, co som napisala predtym, len normalne trpezlivo vysvetlovat a zamysliet sa nad tym, ze mozno to maju tak ako ja a bude tazsie pre nich sa nastavit na menej kontaktov a bozkov...ale snad casom pochopia, ze to nemajú robit, ale treba byt opatrni privysvetlovani a napominani,😉 aby si nedopadla o pár rokov ako niekto kto sa bude sťažovať, ze stari rodicia ani neobjimu svoje vnúča,lebo od narodenia boli "sekirovani", ze ho nemaju bozkavat a chytat...🤔 Drzim palce, kazda chceme pre svoje deti len to najlepšie...
Teraz citam o umyvani ruk -tvoj prispevok...Tak potom je toto tvoj najvacsi problem a tam treba upozornit hned pri prichode a ako chorá by sama mala mat v sebe nejaky pud sabazachovy, ze k malenu dietatu nepojde...ale to mnohi nemaju rodicia deti v sebe, ked pustaju chore deti do skolok a skol, aby ochoreli aj ostatni, ale to je uz o inom...potom sa niet co čudovať, ked mame medzi sebou takychto ignorantov...ale to je uz ina tema..odporucam,ale si zvykat na ignorantov, v skolke sa s nimi stretnes neurekom...

majlo1234
16. apr 2024

Na rovinu povedat-dospeli mozu mat rsv virus a babatko nakazit a to zomrie. Mozu mat herpes, a zas je to extremne nebezpecne. Mozu mat hocico a ani o tom nevediet. Proste babatka sa nebozkaju na tvar a usta, ani na ruky, lebo aj tie si daju do ust.

To je proste realita, to neni nic vymyslene

letfenixa
16. apr 2024

@autorka nepozeraj na to, či sa urazia. Vysvetli, u nás teda každý si prvé išiel (aj ide) umyť ruky. Ty si zodpovedná za svoje dieťa, tak sa tomu postav čelom. A teda nášho syna na ústa nebozkaval nikto, ani my rodičia. Ani mi to nenapadlo.

letfenixa
16. apr 2024

@autorka a ešte. Vieš koľko 'bojov' ešte budeš musieť zviesť so starými rodičmi? Začni trénovať asertivitu.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
saxana000
16. apr 2024

Nie nedovolim.dcere 7 rocnej dam pusu na dobru noc normalne ale.novorodenca bez imunity mi oblizovat nikto nebude ani ta starsia dcera.

evickuska
20. apr 2024

ja nie, na licko, siju ci celo ale nie usta 🤦‍♀️