moja neter má 3,5 roka a strašne sa bojí tmy. Nepomáha jej ani zapnuté svetlo a ani telka. Vždy musí pri nej niekto byť. Ani spávať sama nechce a my už nevieme čo s nou máme robyť. pomôže alebo poradí nám niekto?
vyhľadajte odbornú pomoc...
poznam pripady, u ktorych to zanechalo nasledky az do dospelosti ☹
ahoj, ja som uplne proti behaniu s malym dietatom po psychologoch, ma len 3,5 roka, u malych deti je strach z tmy bezny, moja sestra spala s rodicmi do 5 rokov, a teraz spi sama a je to uplne v poriadku, najmladsia sestra ma 5 rokov, a tiez sem tam zajde spinkat k mamine, hlavne ked hocijake tiene behaju po stenach z vonku 🙂 proste chce mat spolocnost, citit pri sebe rodicov...ja by som to zatial vobec neriesila
moja dcera bude mat 9 a tiež sa boji tmy.3,5 roka podla mna je normalne ked sa dieta boji možno len chce aby s nou niekto bol.čim bude staršia to bude lepšie.
ahoj...predsa len...ak nechcete ist hned za odbornikom, skuste sa najskor opytat vasej detskej lekarky 😉 ...mozno vam skor poradi 😉
Mozno vidi duse, to sa stava v mladom veku, mi sme uz tu citlivost stratili, staci jej zapalit sviecku v izbe ked ide spat a poprosit aby spala v klude a nik a nic ju nerusilo, funguje to. 😉
moja má 4 roky a tiež sa bojí tmy, v jej veku je to prirodzené ... aj ja sa bojím niekedy tmy ... prečo hneď vyhľadávať odbornú pomoc 😕 🙄
Preboha, načo hneď odbornú pomoc? Veď je to úplne normálne v jej veku? Vy sa nikdy v tme nebojíte, alebo nemáte niekedy nepríjemný pocit?Ja by som to riešila, až vo vyššom veku, keby som už mala pocit, že ten strach ozaj prekračuje normálnosť. Mywiel mne keby niekto zapálil v noci sviečku pri posteli, tak sa asi vieš čo od strachu. To čo je prosím ťa za somarinu? Veď má len 3,5? Ešte asi nevyhoreli.
moj syn ma skoro 6 a pol roka! kdeze tam tri!!! a nezaspi sam, nikdy este nezaspal sam. raz nam vyplo elektriku,a zostala tma,boli sme vsetci v jednej izbe spolu a on zacal od strachu plakat! a samozrejme,ked sme v izbe s nim,musi svietit nejake svetlo, aj napriek nasej pritomnosti ma velky strach z tmy. Ja inak tiez.. a ani raz ma nenapadol psychiater, prip. psycholog
ja by som to tiež v takom veku ešte neriešila psychológmi 😕 moja má takmer 6 a tiež ju uspávam. Zaspí sama len vtedy, keď napr. jej poviem, že ešte sa musím osprchovať, alebo len umyjem riad,..a hňeď prídem-tak zaspí, keď je unavená. Ale keď poviem, spinkaj, neuspím ťa, tak u nás začne ródeo 😝 Tiež sa bojí, niekedy aj ráno ísť sa sama pozerať na rozprávky do obývačky 😕 , niekedy ju ani nenapadne sa báť a ide 😕 a priznávam, ja sa tiež bojím....alebo mám v noci nepríjemný pocit - ako to už niekto tu písal....
no zavisi to podla mna aj od miery strachu..... jedna vec je, ak sa dieta boji tmy, co je dost prirodzene, ine je ak nic nezabera a reaguje silnejsie ako sa u takych malych deti predpoklada. takze to fakt zavisi od toho, do akej miery ma strach / aky velky / ... niekedy prehnana reakcia nez je standard k veku dietata moze naznacovat aj inu vec , o ktorej dieta z nejakeho dovodu nechce hovorit a prejavuje sa to extremnym spravanim v niektorych situaciach.
takze je na zhodnoteni rodicov do akej miery sa im zda take spravanie k jej veku prirodzene a do akej miery maju pocit, ze je to uz nad ramec prirodzenej reakcie. ak by som mala pocit, ze je to prehnane, ze v sebe nieco tym potlacuje, poradim sa s odbornikom.
psycholog / psychiater