Bitka medzi deťmi - keď jeden napáda

8. aug 2022

Caute, uz neviem ci som nenormalna, ale neviem ci robim spravne, resp. Ako sa zachovat…. Stale sa nam niekde medzi detmi najde jedno, ze “napadne” to moje, to znamena, ze udrie. Uz neviem ako reagovat na niektore matky, najradsej by som prepleskla taku matku, co ani sa nedokaze ospravedlnit, a len sa smeje ako zabrzdena, ved co su to deti, s poznamkou. Ale je tu jedno velke “ALE”…Moje dieta uz cim dalej tym viac, ma strach z deti a v momente, ked citi hrozbu, uteka. Nechcem, aby bol v neskorsom veku sikanovany alebo nieco podobne s tym suvisiace. Ako mam reagovat? Som s nim, aj mu to hovorim, ale neda sa stale zabranit fyzickemu uderu od nejakeho dietata, ci uz si to to dieta uvedomuje alebo nie. Lepsi pripad je, ak matka pride s tym deckom a upozorni, ze sa to nesmie a ospravedlni. Ale z 10 takychto “konfliktpv,” boli 2 pripady, kedy takto rodic zareagoval. Bojujem so sebou samou, pretoze, ja som vybusna a temperamentna, ale pred drobcom sa mi dari toto potlacat, inak by tie matky riadny naklaf dostali. Avsak tymto prikladom a cestou svojmu pokladu nechcem ist. Tak babovresky, radte, lebo uz neviem ci je moj ustup do urcitej miery spravny. Hoci vysvetlujem drobcovi, ze dieta nevie co robi, a ze ja si takto nezelam, aby sa on takto voci detom spraval. Moj drobec nema ani 2 a pol roka, a je strasne rozumny, len proste nechcem, aby si vytvoril na deti averziu, lebo vsetko mu vysvetlit neviem, aby to pochopil, kedze je to dieta.

anjelicek26
8. aug 2022

Kde si ty, ked to dieta dokaze fyzicky napadnut to tvoje (evidentne rozne deti a pravidelne)? Pri dvojrocnom dietatu si mu proste za zadkom a "utocnika" spacifikujes pohladom, verbalne, alebo mu zachytis ruku skor, ako sa tvojho dietata dotkne s prehladom... mysliet si, ze deti v tomto veku riesia konflikty spravne je solidne naivne... tu plati len povaha a pravo silnejsieho, zvysok koriguju - matky, ucitelky v skolke a akykolvek starsi kolektiv, co ich usmerni... ked ich nechame same, tak kvoli chybajucej verbalnej komunikacii si poberu veci, postrkaju sa, a nakoniec je rev na vsetkych stranach.

Poklad alebo nie, tie reakcie su normalne, tvoj maly tiez neviem co robi, ze to vzdy schyta uprimne...berie im hracky? Trepe sa tam, kam sa nema? Chce sa hrat v zohratom kolektive, kde ho nechcu? Vynucuje si "podelenie"? Predbieha sa? Ono tam nie je nikdy - ono moj nic a oni mu to a hento...vzdy tomu predchadza (cest vynimkam), nejaka story...ktora vcasnym zasahom a usmernenim rodica (teda teba) nemusela eskalovat.

A tym, ze zreves matky nevyriesis nic, taketo male deti sa poklbcia pravidelne, ked je rodic nedosledny. Ked mas pocit, ze su nedosledne ony, bud dosledna v zaujme dietata ty. Takze bud - pri nom.

zapalkazapalkova
8. aug 2022

Ja som nedávno synovi (3r) dala radu, ked sa iba pozeral ako do neho hadze iny kamienky, nech na neho zakrici NIE a upozorní tak dieta a okolie, ze sa niečo deje.

lasoli
8. aug 2022

no musis ho naucit nevh mu to vrati.Mojej dvere tak robil zle sused,potom dostala taky strach z chlapcov ,ue ked sme boli na ihrisku len videla alwbo len bol nejkqy chlapec za nou mala paniku.Nastastie sme s tym susedom prerusili kontakt a akes bol u nas a zamerne jej chcel robit zle,som ho okrikla alw alusne ze nie ,nerob to siel to robit 2x tak som mi ruku chytila.Alw starswj sestre vzdy poviem ak im budu robit zle ine deti,alw o ten sused,nech si brani sestry a kludne aj vrati.To neznamena ze neskor budu akoze aj bitkarky.

andrejka1974
8. aug 2022

Musíš tomu zabrániť proste buď utociacemu dieťaťu povieš čo si myslíš a chytis mu ruku a zabránia tomu a vekom naučíš že sa má malý branit

autor
9. aug 2022

@anjelicek26 moj drobec neberie hracky, som mu neustale na zadkom, hracky beru jemu ked uz. A neustale uder zachytit neviem, pretoze napriklad zlava periferne nevidim a obzvlast ked malemu vysvetlujem, dovod preco ma byt opatrny na smykalke…. Dakujem, budem este doslednejsia. Jednemu dietatu som chytila ruku, a jeho matka co si to dovolujem… takze toto je dvojsecna zbran, kedze namicka nechcela ani pocut co jej syn chcel urobit…

autor
9. aug 2022

@zapalkazapalkova to je fajn, moj ukazuje ukazovakom a hovori nie nie, ale toto este nemame vycibrene

autor
9. aug 2022

@lasoli touto cestou nechcem ist, lebo je este maly, aby porozumel kedy vratit a kedy nie, proste aby spravne vyhodnotil situaciu

anjelicek26
9. aug 2022

Ked sa ta mamicka spytala, ze co si to dovolujes - stacilo asertivne povedat - Tvoje dieta chcelo udriet moje, tak si ho chranim. A pripadna "hadka" s inou mamickou nuz stava sa, vsetko lepsie, ako moje dieta nejake zastrasene konfliktami. A malemu vysvetlovat "bud opatrnny" na smyklavke znamena, ze za nim je rada inych deti, co na tu smyklavku cakaju a nejake ho zozadu postrcilo, ze? Ono tieto konflikty ihriskove pominu, ja som bola tak rada, ked deti odrastli a na tieto miesta sme uz chodit nemuseli

autor
9. aug 2022

@anjelicek26 a netrepe sa nikam, vzdy nejake dieta sa dotrepe k nemu, takze neviem ci sme vynimka, ale zial, je to tak.

anjelicek26
9. aug 2022

Tak asi ano, nieco robite inak, ako ine deti, ono sa to obcas stane, ale takto pravidelne, ako popisujes, rozhodne nie.

simca06022011
9. aug 2022

Su tu uz temy o tomto, rieši sa to v tomto veku asi pravidelne. Ja som dceru naucila nech sa neda. Nestojim jej 24/7 za zadkom a niektore deti a ich mamy tiez, boli fakt čísla, cize nebudem riesit stále poškriabane, uhryznute a neviem ake dieťa. A teda musim povedať ze v skolke sme maki hryzaca deti 😂 ked mu to dcera vrátila, nejak ho to zazrakom preslo. Proste dohovory od ucitelov, rodicov, tutulimutuli nepomahali, ale takato odplata ano 😂
A nie, dieta sa mi nebije ale usta si otvorí, ked je zle, ci ide o nu alebo kamaratky jej... Nenechá sa sekyrovat.
A na tvojom mieste sa tiez vobec nepretvarujem, na co? Ked si raz temperamentna a vybusna tak bud. Primerane.

autor
9. aug 2022

@anjelicek26 ono nie je to pravdelne, lebo stale som tam, a ked mam pocit, tak davam obzvlast vacsi pozor, ale tak budem musiet mu stat stale po jeho pravici, lebo opacne nevidim periferne. A ide o to, xe ma to stve, hlavne rodicia, ktori vedia, ze ich dieta utoci, lebo sa mu nieco nepaci a nic s tym nerobia, ale tak co uz… nerozumeju vlastnemu decku, lebo nechcu rozumiet

autor
9. aug 2022

@simca06022011 ja sa nepretvarujem, ale korigujem svoju povahu, nakolko ovladam svoje negativa a pozitiva, a nechcem aby moje dieta malo v rannom veku psychicke nejake problemy z toho, ze nechape.. Je temperamentny tiez, ale tiez ho korigujem, aby pochopil, ze je to potencial na pozitivne veci a nie vyuzivat pri iba hneve napriklad… zlozite na pochopenie, kedze inak vnimam veci a inak sa nad nimi zamyslam…. Len tolko k tomu. A branit sa ho urcite naucim, az pride cas, ale urcite najprv spravne vyhodnotit situaciu. 🙂

anjelicek26
9. aug 2022

Myslim, ze toto nedorozumenie na oboch stranach je u tak malych deti bezne. Rodic "agresora" - pretoze je to proste este "male a blbe a rychle" nespacifikuje okamzite, ale len v 98/100% pripadov a potom to mas takto, ked sa deti naucia komunikovat verbalne, tieto konflikty ustanu, vzdy to tak je...mame styri deti, "agresivne" bolo len jedno, dcerka okolo 2-3 rokov nerozpravala, ked sa s niekym dotahovali o nieco a nevedela si uz nejako inak "pomoct" tak ho pohryzla do ruky, tiez "skvele"... musela som jej byt za zadkom, sla prec zo skolky a dala som ju opatrovatelke, vzdy odchadzala, vzdy sa ospravedlnovala, zabranila - skoro - vsetkym incidentom, ale aj tak sa to obcas stalo... to neznamena, ze to rodic neriesi, alebo to ma v pazi ci "decku" nerozumie"...niektore veci chcu cas...dcerka inak od troch rokov bola nekonfliktny anjel, odvtedy utalo... proste zacala rozpravat a bolo... ono to clovek nikdy nesmie vidiet len zo svojej pozicie, lebo je to velmi obmedzeny pohlad, deti su rozne - povahovo, vyvojovo... a vsetko spravanie (to dobre aj zle) je v tomto veku normalne...

simca06022011
9. aug 2022

dobre, do tvojho 2,5r dietata niekto strci naschval, udrie ho, hodi do neho nieco... ako sa to da zhodnotit? Dieta sa uci prave tym ze kona, zazije, prezije... a kedze som mala dceru od 1,5r v kolektive, som si ista ze 2,5r dieta dost vela toho chape. Urcite tolko, aby vedel, kto mu ublizuje a kto nie. Hlavne ak je to take zle ako opisujes,ze ho nejake dieta "napadne a udrie". A teda ak cakas, ze proste sa to nejak utrasie, on sa nauci zhodnotit situaciu atd, tak je to tiez ok,a le potom je tato diskusia zbytocna, za 2-3roky vyrastu aj ti jeho rovesnici, aj deti okolo a spravat sa budu uplne inak.

lasoli
9. aug 2022

tak to ries s tymi materami,pocuj mne napriklad na ihrisku tej dcere vhlapec urobil zle tak,ze sa smykol zo smykacky chytil moji dceru,3r za kapucnu a zatocil s nou,mama nereagovala ale aj som nanho skrikla te hej no o razne a potom to uz aj jeho mama riesila,ale vies take riesenie toez ze ospravedln sa,no co ma to decko z toho ale ponaucenie?A moja dcera sa na prepac moze tiez len vykaslat.