Dcéra oslávila teraz 5.narodeniny. Odrážadlo som jej kúpila pred rokom. Dlhšie jej trvalo kým sa ho naučila používať. Predtým mala také to detské odrážadlo kde nedržala ešte rovnováhu a skôr využívala bicykel na 3 kolieskach. A moja otázka: myslíte, že ju mám pomaly učiť na bicykel bez koliesok? Čítala som tu diskusie a mamičky už od 3 rokov naučili svoje detičky na bicykel lenže moja dcéra je pohybovo slabšia a vážne pochybujem, že by to zvládla. Ona keď raz spadne a odrie si kolienko tak to veľmi prežíva a už teraz viem, že by hneď po prvom páde by nechcela znova sadnúť na bicykel. Ale zasa nebrzdim jej vývoj ak to stále odkladám? Odkedy má to odrážadlo kde musí držať rovnováhu tak vie pár sekúnd ísť s nohami vo vzduchu ale fakt to nie je žiadna sláva.. oveľa menšie detičky sú šikovnejšie. Nemyslím, že je pripravená :( čo by ste robili vy? "Nútili" by ste ju na bicykel? Ďakujem za každý názor 🙂
Nútiť nie, ale motivovať😊môj syn je športové drevo, ale tým, že s mužom veľa bicyklujeme k tomuto som ho viedla a som rada.vyvoj jej nebrzdis, ale môžete mať pestrejšie dni.Len skusaj, chval, podporuj ,pôjde to vek už na to ma.U nás bol vždy cirkus, keď z bicykla vyrástol a musel si zvyknúť na novy.
dieta by som urcite nenutila. Ja ma syna pohybovo dost zdatneho a bicykluje od 3,5 roku. Ale on chcel. Pytal si "velky" bicykel... Skor by som prediskutovala z lekarkou, ci nema dcera nejaku poruhu drzania rovnovahy... Vie stat na jednej nohe?
dcera ako 4 rocna vaznejsie "havarovala" na bycikli s pomocnymi kolieskami a 2 roky sa ho bala... ako 6 rocnej sme jej dali taky malicky bicyklik (este mensi ako ten predosly) z druhej ruky, na ktory sa ledva zmestila, ale mala pri nom bezpecnejsi pocit lebo hned sa vedela s nohami zabrzdit a drzat v rovnovahe, parkrat sme boli na prechadzke, len tak sa odrazala s nohami a zrazu len dala nohy na pedale a uz isla.... treba len skusat, ak dcera chce, moju brzdil strach, tak sme tomu nechali volny priebeh....
@lara81 moja ma 5 a pol roka, tiež sme jej chceli na jar kúpiť bicykel, ale je situácia aká je, von chodíme minimálne! Odrazadlo ma také väčšie, rovnováhu udrží, má kolobežku a korčule! Takže asi tiež rok počkáme ešte, nech sa teraz venuje korculiam, lebo keď bude mať všetko, nebude ju baviť nič 😂 na to ju poznám! Sem tam vyvetra kolobežku alebo odrazadlo, na korčule s nou chodí muž cez víkend! A tiež ju nechcem zbytočne nutit do niečoho, tuto zimu sme jej kúpili lyžiarsku súpravu, na lyziach bola raz, lebo veď bola zima aká bola a moc ju to teda nenadchlo, takže nutit dieťa do niečoho nemá zmysel
moja dcera je taka ista, aj vekovo 🙂, od minuleho roka ma bicykel, ale s pomocnymi, minuly rok bol aj krik ked schadzala z chodnika cez cestu, lebo vsak kopeeeec, mama drz ma, tiez preziva vsetko, parkrat aj spadla na biku aj s pomocnymi kolieskami, kedze bola nerovnost alebo sa otacala, boji sa rychlosti, a bez rychlosti tazko pojde bez pomocnych. Skusala som ju naucit, ale vidim na nej, ze pokial sama nebude chciet, tak ja to nijak neurychlim. My chodime vela bikovat, takze vzor ma, aj sa vozila ako mensia na cyklosedacke, ale proste nema k tomu vztah. Ale vies co, bavi ju to, rada na nom chodi, aj si uziva uz mensie kopceky, takze zatial to nechavam tak a dufam, ze mi raz povie ze to chce skusit bez pomocnych 🙂
a odrazadlo mala, len uz je na neho fakt velka a tazko sa jej na tom ide, takze bicykluje, ale niekedy ked jej dam dole pomocne, tak sa snazi odrazat nozkami ako na odrazadle, bohuzial sa nam nedaju dat pedale dole, inac by som dala, je to tam velmi napevno, asi nejak strojovo primontovane
@lubi40 teraz keď sme doma tak sa snažím s ňou robiť rôzne cvičenia a pod. A všimla som si že s ľavou nohou to má ťažšie. Nevie skákať na ľavej nohe ale cvičíme stále ale nie je to bohviečo.
Má aj kolobežku 3kolieskovu aj dvoj ale nejde jej to nejak. Veľmi sa bojí aby nespadla. Prežila niekoľko škaredých pádov tak je bojazliva. Nehovorím že by sama nechcela na bicykel ale sama si uvedomuje, že je drevo na všetky fyzické aktivity. a keď spadne tak sa bude báť ešte viac. Tak keď nesadne na bicykel po páde tak znova ísť na odrážadlo? Nebude to krok späť?
Moj maly ma 4 roky.a naucil sa bez pomocnych koliesok bicyklovať asi pre ld 2 tyzdnami a celkom mu to ide.takze si myslim ze 5 rocne dieta by sa uz mohlo bez problemov naucit
Neblazni raz sa nauci. Dcera na vela vela v 6 rokoch a syn ako 2,5 rocny. Pri dcere som v tom veku bola rada ze si nevybije zuby pri chodzi nieco ako bicykel
Ma ani nenapadlo. Kazde dieta je ine. Dokonca aj surodenci.
@lara81 nevie skakat na lavej nohe? pozor, lebo tak, ako mas dominantnu jednu ruku, ani nohy nie su rovnake, odrazova byva jedna. ani ja na lavej daleko nedoskacem🙂 ano, udrzat sa na nej stat vy mala vediet, ale nemusi byt vykonom rovnaka ako prava. ak je to ale vyraznejsie, asi treba riesit
v tomto absolutne nepozeraj na ostatne deti, sama vies ake je tvoje dieta, co by zvladlo co nie. ja som sa napriklad naucila bicyklovat bez pomocnych koliesok az v 6 rokoch a tiez to nebolo lahke, som sportovy antitalent takze to nikoho ani neprekvapilo ale nasi ma nechali kym s tym pridem sama. ja som videla ostatne decka na dvoje, ze uz to vedia tak som sla za nasimi, ze aj ja so to chcem naucit
@evik159 tak neberiem to tragicky. Aspoň si ma ukludnila, že je to v poriadku 🙂 Nie je najlepšia a ani nikdy nebude v akomkoľvek pohybe. Ale má iné prednosti 🙂
Tak ďakujem Vám, za všetky rady. Ešte ju nechám rok na odrážadle nech sa poriadne naučí na ňom. Nech sa nebojí rýchlosti a nech lepšie udrží rovnováhu 🙂 ja som myslela, že všetci predškoláci už dávno bicykluju a že to nie je dobré ak je tak pozadu 🙂 dokupime na ďalší rok chrániče ešte a teraz jej dávam čas 🙂
Mala ma 4.5 roka a bez koliesok nevie. Neriesime ... na kolobezke jazdi ako drak
@lara81 pozri každé dieťa je ina moj syn ma dva a pol roka vie chodiť na kolobezke odrazadle aj bicykli bez pomocných. On sam zacal ze chce a aj sa krasne sam naučil. Ak ona chce nebran jej nauc ju to. Vysvetli jej to a uz musi len skúšať.
Každé dieťa to má inak, no podľa mňa ak má chuť tak by si ju to mohla naučiť. Ona na to príde rýchlo hlavne tréning a podpora. To vie spraviť veľa
Och a mam kamosku kt ma 20 rokov a bicyklovat sa nevie doteraz
nechala by som jej este to odrazadlo, zrejme cykloodrazadlo myslis, ze? tam sa nauci krasne drzat rovnovahu. zas na tom odrzadle to dlho ani nejde ist so zdvihnutymi nohami, gravitacia nepusti, ked zacne spomalovat, jednoducho by spadla. pokial jej je odrazadlo este dobre a nie je jej male, tak jej ho nechaj. vacsie odrazadla, myslim, ani nie su, takze ked z neho vyrastie, aj tak budes nutena kupit uz len bicykel.
neporovnavaj, kazde dieta je ine, to vieme. ja mam napr.predcasne narodene dvojicky, v 2,5r. presli na cykloodrazadla, lietali na nich ako divi a od 3,5r sa bicykluju veselo. pomocne kolieska sme nikdy nepouzili, vadilo im to, nechceli take bicykle, radsej sadli naspat na odrazadla. az sme ich jedneho dna vzali aj s bicyklami na prazdne parkovisko a do pol hodiny bicyklovali ako keby to vedeli odjakziva 🙂
@lara81 nie je jediná ale potešila si ma že ani moja 😊 v july bude mať 5 a ešte doteraz sa nevie poriadne bicyklovať ani s kokieskami. vôbec ju to nebavi a ešte k tomu sa bojí ísť čo i len trošku rýchlejšie a to ho dostala keď mala 3 lebo si ho vtedy veľmi priala, teraz mi hovorí že ho mám niekomu darovať 🤨 teraz sme jej kúpili novu kolobezku uz dvojkolieskovu , celkom jej to ide ale ešte neudrží celkom rovnováhu,väčšinou ma jednu nohu na zemi, no ma ju iba pár dní , ale kolobezka ju baví
@barby141 mala bude mat tiez 5 v juli a v decathlone sme kupili 3 kolesovu do 50 kil 😀 a jazdi na nej teda no ... ako jazdi ked korona a to dieta a rusko nejde dokopy 😒
@janulik2008 tiež som rozmýšľala či s 2 alebo 3 kolesami, kúpili sme s dvoma no hľadala som s nafukovacimi koleaami no zdali sa mi take mohutné ci ake pre ňu este, tak zatiaľ sme zobrali tie gumové kým sa poriadne naučí,
no u nás ruska nemusíme nosiť, ale ked ideme na prechádzku kde by mohlo byť viac ľudí si dávame ale nie je to povinné, ma sa dodržiavať odstup a iba 2km od domu chodiť, na nákup aj ďalej
Tak dam par postrehov...
Niektore deti su fyzicky zdatnejsie, ine menej.
Deti treba viest k pohybu tak ci tak. Pre kazde dieta aj to menej zdatne existuje vhodny sport. Plavanie, gymnastika, tanec, turistika, atd atd. Najdite jej vhodnu pohybovu aktivitu v ktorej bude dobra, lebo ak jej nieco nejde, frustruje ju to, nebavi ju to.
A teraz bicykel. Vas by bavilo bicyklovat moped 45kilovy, ak mate 60kg? A navyse este brzdeny pomocnymi kolieskami. Je to narocne, nemotorne a nudne, pretoze pre vela namahy ma dieta malo muziky - pomaly sa presuva. Take su dnes totiz vahy 14" bicyklov - priemer 9-13kg. Kolko vazi vase dieta?
Moja bicykluje od 3 rokov, 3.5 rocna zjazdi kopce, ubrzdi si to, nema pomocne. Bavi ju to, pretoze prejdeme dlhe trate a stale vladze. Zaklad - lahky bicykel.
@ladyvi a este by som dodala. Ak nie ste sportova rodina, na bicykel malu vytiahnete raz za 3 mesiace, nema zmysel u vas investovat do lahkeho - a teda draheho bicyklika, a pokojne nech si jazdi na odrazadle, kym neziska doveru. A nechajte ju aj spadnut (nie v rychlosti). Vezmite ju do lesika na teren (mierne kopceky).
ty najlepsie vies, ake je tvoje dieta....anoniektore deti sa bicykluju uz aj 4-rocne ine len neskor. My mame dve deti a obe sme ucili bicyklovat v prvej triede. Nepovazovala som to za nejaku chybu, dovtedy obe "jazdili" na kolobezkach, mali kolieskove korcule....bicykel prisiel u nas na rad v prvej triede...cize je to len na tebe 🙂