Batoľa používa stredný prst namiesto ukazováku

5. feb 2024

Ahojte, chcela by som vedieť, či ste sa stretli u detí s niečím takýmto. Syn má rok a mesiac. Čo sa týka iných vývojových míľnikov, všetko mu šlo veľmi skoro, zdá sa mi šikovný, napodobňuje aj niektoré zvieratká. Na veci však ukazuje stredným prstom, príde mi, že pri úchope používa raz palec + ukazovák, inokedy zase prostredník + palec. Väčšinu času sa mi však zdá ten stredný prštek dominantnejší pri hre. Mali ste to niektorí pri dieťati rovnako? Pediater mi v 11.mes.povedal, že môže to mať ako alternatívu, mne sa to už ale prestáva zdať okej, akoby v tej jemnej motorike zaostával. Ako tomu môžem pomôcť? Máme doma kopec hračiek na rozvoj motoriky, malý však pri nich aj tak používa ten stredný prštek, ak ho opravím, aj tak si ide svoje. Ďakujem za rady.

kikus_96
5. feb 2024

Aj náš to tak mal a ani sme to nejak neriešili a prešlo to samé, ani neviem kedy 😄teraz ma 2r 3m

veronikaszabova
5. feb 2024

Nasa ma 10m u pouziva hlavne prostrednik 🙂

autor
5. feb 2024

@kikus_96 ukľudnila si ma trochu. Už sa bojím, že bude každého do faka posielať, malý vyvrheľ😂😂

kikus_96
5. feb 2024

My sme ho volali malý fakáč 🤣🫢

jenn7
5. feb 2024

Ja mam normalne dejavu ked to citam, dcera hadam do 2 rokov ukazovala len prostrednikom😅, obcas to bolo dost komicke ale nikdy som to neriesila. Ani nebolo treba, dnes ma 14 a jej motorika je uplne v poriadku😅

zuzkacik4
5. feb 2024

No, toto co si popisala ma aj moje dieta a ide o nespravne vyvinuty pinzetovy uchop..

autor
5. feb 2024

@zuzkacik4 ja podľa toho, čo som si načítala, mám presne toto podozrenie. Ja viem, že niektoré decká z toho vyrastú, ale ak by som tomu vedela nejako už teraz pomôcť.. Ako to ideš riešiť / si to riešila?

zuzkacik4
6. feb 2024

No, moj uz ma skoro 4 roky a je to take ze od babatka s tym "bojujeme".....v podstate sa s tym vela robit neda, len ho treba stale upozornovat, napravat mu ten prstek, ked ukazuje na nieco...no a vela sa hrat s legom, plastelinou, idealne triedit nejake gulicky aleb mensie predmety, kde musi proste ich vybrat prstekmi... samozrejme prisposobit hry podla veku..ked bude starsi, vela kreslit, gombiky ucit zapinat, stipce su na to dobre ked bude nieco vesiat..lebo vlastne ide len o to, ze ked ho nema vyvinuty, tak tie rucky ma take "nemotornejsie"...cize nespravne vacsinou tiendeti drzia pero v skole a tak...