Barefoot, ortopedická obuv alebo fyzioterapeut?

1. aug 2023

Ahojte maminky. Chcela by som sa poradiť, čo vám asi najviac pomohlo pri zdravotných problémoch. Dcerka bude mat 2,5 roka. Pozorujem u nej, že trochu vytáča špičky dovon, prehýba sa v kolienkach, špičky kladie od seba. Inak je pohybovo veľmi zdatná. Niekto odporúča počkať, iný ortopedické vložky, barefoot, chôdzu na boso. Čo pomohlo vám? Akú máte skúsenosť? Po akom čase je možné čakať nejaké výsledky?

rebrambora
1. aug 2023

Moji maju nohy bohuzial po mne - clenky do vnutra. Davali sme ortopedicke topanky na mieru, pomohlo. Jedny na zimu, jedny prechodne (plus kvalitne tenisky) a prezuvky.

autor
1. aug 2023

@rebrambora to som rada, že sa im to zlepšilo a pomohlo. A teda možno sa blbo pýtam, ale mala si VL od detskej lekárky? Koľko mali rokov, keď ste im dávali robiť tie topanky? Kedy si badala nejaké výsledky? I moja malá ma tie členky trochu dovnútra. Nič strašne a zdá sa, že sa to trosku zlepšuje, ale teda ma.

em4life
1. aug 2023

Fyzioterapeut, ktorý vyšetrí držanie tela. Môže ísť o zlé držanie chrbtice a prejavuje sa to na chodidlách. Topánočky riešia len časť problému, môžu pomôcť, ale nemusia.

denkabemommy
1. aug 2023

Je jedno čo dieťaťu obuješ, nič nepomôže. Toto potrebuje vidieť odborník a pravidelne cvičenie 🙂

autor
1. aug 2023

@denkabemommy
@em4life
takze ten fyzioterapeut vám poradil cvičenia, kde sa upravilo držanie tela i chôdza? A koľko rokov ste cvičili? Aké boli detičky stare?

banalu
1. aug 2023

Moja zas dava spicky dovnutra, bola som u fyzio ked mala asi rok a tristvrte. Cvicili sme jeden cvik z vojtovky na brusne svaly a neskor pridala druhy. Zmeny bolo vidiet po mesiaci. Cvicila som s nou 3x denne po 1,5 minute.
Ja som si vsimla, ze tie spicky vtaca uz ked sa stavala okolo nabytku.
Taktiez dostala zakaz na barefoot a ak tak s pevnou patou. Odporucili aj ortopedicke protetiky, ale tie boli tazke hrozne a vobec jej nesedeli na nohe. Momentalne nosi Bundgaard s pevnou patou a parada.

paciko9
1. aug 2023

My sme mali opacny problem do vnutra a k tomu spickovanie. Ale urcite by som sa poradila s doktorom. Nas poslali s ortopedie na neurologiu, vsetko ok ale dal nam rehabky a pomohlo nam, aj teraz este cvicime

hladamematku
1. aug 2023

fyzioterapeut

em4life
1. aug 2023

My stále chodíme, začali sme v júli. Syn má diastazu a vpadnute členky, robíme cvičenia na posilnenie lýtok a bruška. Tiež nás najskôr poslali na ortopédiu s plochými nohami, syn nosil ortopedické vložky aj topánky cca 1,5 roka, ale nepomohlo.

autor
3. aug 2023

Ďakujem za odpovede. Ešte by som sa chcela opýtať, či ste cvičili na takejto bilančnej pomocke alebo nejakej inej? https://balancne-podlozky.heureka.sk/bosu-pro-b...
Lebo mne fyzioterapeut povedal, že až keď si ju kúpim, tak mi ukáže cviky pre malú. No zdá sa mi to dosť draha.

betulinka1
3. aug 2023

Fyzioterapeut. Nauci ta cviky a budete trenovat. Detom cviky velmi pomozu. Aka obuv sa porad priamo s nim, lebo bareffot obuv ma svoje špecifiká a musi sa v nich inak chodit a nenaslapovat na pätu, lebo potom vzniká tlak na achilovku. Teraz som riesila strasne bolesti noh, tak mi to vysvetlili dvaja dr, ze je sice pekne, ze som chodila v barefoot topánkach ale dogabala som si šľachy, lebo som v nich nesprávne chodila. Takze teraz idem pekne na rádioterapiu a predpisal mi ortoped topanky a vlozky, ked sa šľachy vyliečia budem musiet cvicit.

autor
3. aug 2023

@betulinka1 áno, na tomto niečo bude, lebo to iste mi vysvetľoval a ukazoval istý barefoot predajca, že v takýchto topánkach sa chodí akokeby skôr takou pohupovacou chôdzou než pevnou, rovnou