Balenie naširoko

3. mar 2023

Ahojte,pisem tu anonymne, lebo tu mam kopec známych.
Prosím vas o zhovievavosť,uz som si toho dnes na moju adresu vypocula dosť.A ak mi aj chcete právom naložiť,tak pokúste sa prosím šetrne.Vopred píšem,ze sa priznavam ku svojej chybe a mrzí ma to.Som prvorodička.Mam 4 mesačné bábätko a v siedmom týždni jej života sme boli u ortopéda na to vyšetrenie ohladom klbikov.Pan doktor pozrel, vraví dobre v poriadku, sestričke nadiktoval nejaké latinské názvy a mne iba pivedal : balte naširoko kontrola o 2 mesiace.
Tak ja som ju balila a do toho mi dcérka velmi ochorela.Az tak,ze sme boli 3 týždne v nemocnici.Bola na JIS a tam som ju na široko nebalila.Po príchode domov,nam velmi tie dni utekali.Bola zdravá,tesila som sa z nej....No a nastal problém ja som na to balenie na široko zabudla.Dnes mi cinkla pripomienka v mobile,ze kontrola u ortopéda v pondelok.Velmi sme sa povadili s manželom, tvrdi ze to mohlo malej ublížiť,ze čo ak som jej tým privodila nejaké trvalé problémy s kĺbmi atd....ze co ak bude musieť chodiť teraz malá na fyzioterapie atd atd....
No som nezodpovedna mama 😔💔 Ženy poraďte.... mohla som jej ublížiť? Ďakujem za komentáre a rady.

kaca222
3. mar 2023

Ahoj, náš ortopéd tiež povedal “všetko v poriadku, balte naširoko do 3.mesiaca, preventívne”. Tak som ešte pár týždňov balila a potom som si o tom začala zisťovať viac. Zistila som, že “preventívne” balenie naširoko sa na SK nerobí už od r 2008 či kedy to. Len niektorí ortopédi ešte idu staršie postupy 🙂 veľa lekárov už povie, že pokiaľ nie je zistený nijaký problém, preventívne baliť naširoko netreba. V podstate plienky zaisťujú čiastočné široké balenie. Takže kľud 🙂

kaca222
3. mar 2023

Mňa viac zaráža iná vec - muž si teraz všimol že malú nebalíte naširoko? Čo mu dáva právo teraz tvrdiť, že to mohlo malej ublížiť? Snáď je tiež rodič, tak ak chcel baliť naširoko, mal to pripomenúť hneď.

lenuska9999
3. mar 2023

Ahoj , ono je možné, že to balenie na široko malo byt len preventívne. Lekár je ešte asi stará škola. Ja som rodila pred pol rokom a v nemocnici robili rovno sono klbikov atď a ortopedicka povedala, ze na široko sa už nebali, len keď je nejaký problém. Tebe lekár povedal, že je všetko v poriadku, čiže nemyslím si, že by z toho mal byť problém. Uvidíš na kontrole.

54tinka54
3. mar 2023

Tiež u syna bolo všetko v poriadku a ortopéd mi kázal baliť ho naširoko preventívne. Nebalila som ho tak vôbec, kĺbiky sa mu pekne vyvinuli aj bez toho.

kaca222
3. mar 2023

Tu som narýchlo niečo dohladala:
https://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby...

kaca222
3. mar 2023

Ale fakt by ma nas*alo, keby muž teraz niečo rieši

monika185243
3. mar 2023

Ja som dcérku balila fakt poctivo na široko, náš obvodný my povedal že aspoň pri dievčatách by to bolo dobre dodržiavať keďže raz budú tiež rodiť...ale tak uvidíš čo ti povedia na kontrole...

simsalabim
3. mar 2023

A v lekarskej sprave od ortopeda je co napisane? Inak tatinko kde bol doteraz, ze mu nevadilo, ako malu balis?

angel993
3. mar 2023

Mám 2 deti. Prvé som balila naširoko 3 mesiace. Poctivo, cez deň, v noci. Lebo svokra, manžel, švagriná, suseda a hocikto kázali. Mali sme dokopy 3 sona. Pri prvých 2 odporučil preventívne dr. baliť naširoko. Pri 3. kontrole bolo všetko v poriadku.
Druhé dieťa nebolo ani raz balené naširoko. Ten istý dr. , tie isté odporúčania, len ja som si bola istejšia a nepočúvala som všetkých naokolo ale iba svoje dieťa a seba. A čítala som iba vyjadrenia odborníkov na túto tému. Na kontrolách rovnaký stav ako s prvým dieťaťom, posledná kontrola bola keď dieťa malo 2,5 mesiaca. Ukážkový stav, dr. nás pochválil že sme balili naširoko. Hovorím mu že ale ja som nebalila. Chvíľu na mňa pozeral, potom vraví, áno dnes sa to už nemusí robiť.

salamistka
3. mar 2023

Buď v pohode, nič si nepokazila💜

lenkakravcova
3. mar 2023

Nám Dr hovoril, že buď:
- pevná perinka, kde sa nohy stlacia + baliť naširoko
Alebo
- nechať bábätko spinkať navoľno, paplonik alebo voľná zavinovačka + netreba baliť naširoko
Proste ze keď tie nohy umelo stlacas dokopy, tak treba zabaliť naširoko kvôli kĺbom. Ale keď nie sú nôžky volne, tak stačí plienka. Mam 3 deti, ani jedno som na široko nebáli la a všetky majú klby v poriadku.

valeriakadarova
3. mar 2023

Vôbec nie si nezodpovedná mama... Nebalila som dcéru naširoko len preto, že sa to vraj preventívne robí. Kĺby mala v poriadku, podľa mňa je to riadne zastaralé, nehovorím ak je na to relevantný dôvod, ale pokiaľ nie je tak ja to neuznávam...

gaabriela2212
4. mar 2023

Nemaj stret ,prve dieta mi kazal balit na široko 3 mesiace az po kontrolu, ale balila som ho asi 2 týždne a tak uz nie. Vsetko bolo ok, pri druhom sa ma pytal ci uz mam dieta a ci malo problem s kĺbmi, ja som povedala ze mam a nemalo problem tak mi napisal iba polohovat na brusko .Keby tam bol problem povedal by ti,upozornil .Podla mna pri 1 dietati to kazu kazdemu.Bud kľudná všetko bude ok a prajem maličkej veľa zdravíčka❤Držte sa

autor
5. mar 2023

@gaabriela2212 ďakujem 🥰🥰🥰

autor
5. mar 2023

Ďakujem všetkým za komentár 🥰🥰🥰