Baby poraďte, malý sa mi hrbí pri sedení

gabika9878778
14. aug 2021

Ahoj. Mám veľký problém 🤦‍♀️ Môj maly sa sám dvíha v sedačke , sada si všetko len, sa mi pri sedení hrbi. Čo mám robiť 😬 Má 6.mesiacov

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@gabika9878778 Vie sa sam posadit, ked lezi na rovnej podlozke, napr. na posteli? Ak nie, tak by sediet nemal.

gabika9878778
autor
14. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl on sa nevie sám posadiť z podložky, ale mame tu sedačku a chytí sa bokov a ťahá sa hore do sedu no a hrbí sa

pribinak
14. aug 2021

@gabika9878778 Hm, lebo to nie je správny vzorec ako sa posadiť. On by nemal ísť cez bruško, ale z boku do sedu

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@gabika9878778 neviem, ci myslis autosedacku, alebo nejaku inu sedacku-ak autosedacku, tak v nej asi netravi vela casu a to teda nevadi, ak inu sedacku-tak ho do nej nedavaj.

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@pribinak neviem, ale nie su vsetky deti rovnake-moja starsia dcera cvicila (sama, dobrovolne) od troch mesiacov a zhruba v polroku sa posadila prave takto cez brucho-ale sama, na posteli. Mladsia isla na to tym "spravnym" postupom. Takze postup by nevadil, keby lezal na rovnom.

gabika9878778
autor
14. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl nie nie lehatko má take doma. A tam sa dvíha hore rukami. Neviem či ju radšej neodlozim a nebudem ho dávať len ležať. On sa ale aj tak snaží dvihnúť cez bruško do sedu ale tam mu to nejde tak neviem 😞

zuzik307
14. aug 2021

nedavat ho sediet, mal by co najviac casu travit na podlozke na zemi...do sedu sa dostava z polohy na styroch...

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@gabika9878778 ako som uz pisala vyssie-starsia dcera zhruba od troch mesiacov "cvicila" brusaky a v polroku sa sama cez brusko posadila. Tam to bolo v poriadku, bez hrbenia, lebo sama si to natrenovala. Ale na Tvojom mieste by som sedacku odlozila a vytiahla, ked sa naozaj sam na rovnej podlozke posadi.

pribinak
14. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl ja nepíšem že sú všetky deti rovnaké, píšem to to nerobí správne a preto sa hrbí. Že to že sa ťahá cez bruško nie je dobre, lebo ten chrbátik ho ešte neudrží

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@pribinak no, ale znovu-ak sa dieta same (bez akejkolvek pomoci) dokaze posadit cez brusko, tak to nie je zly postup. Preto pisem, ze kazde dieta je ine-pre kazde dieta je iny postup spravny. Chapeme sa?

gabika9878778
autor
14. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl on robí tiež Brusaki od nejakých 3 mesiacov ale zatiaľ sa sám neposadi ale brusaky vždy 😂

pribinak
14. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl ja sommchidila so synom cvičiť rehabilitačné, nakláňal hlavičku, tam vždy mamkam vysvetľovali že je to nesprávny postup a dôvod častej skolióza
A presne veľa mamičiek mali tento argument že však to robí sám, to nevadí, že to robí sám, preto si osvojil nesprávny vzorec a nezapája dobre svaly
Teda aspoň takto to vysvetľovali

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@pribinak pozri, ak dieta same od seba robi brusaky, tak mu nemas ako zabranit (mozes priviazat o postel) a ak ma tie svaly dostatocne na to, aby sa sam posadil (ale znovu opakujem, ze bez akejkolvek pomoci), tak si tym ublizit nemoze. V nicom neexistuje jediny spravny postup a pri detoch uz duplom nie.

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@gabika9878778 tak musi este trenovat, sedacku odloz a raz sa mu to podari-kedze dopredu nevies kedy, tak radsej treba byt v strehu-preto je lepsie nechavat na podlozke na zemi. Mne sa dcera posadila na posteli, keby som nebola blizko, tak by sa mozno bola skotulala na zem.

jaskolka
14. aug 2021

To robil aj náš, vo vajíčku v aute sa trebárs ťahal sadnúť. Neriešila som to, potom začal sa plazit a stvornozkovat a sadol si sám jedného dňa z boku.

gabika9878778
autor
14. aug 2021

@gabika9878778 brusaky

ankare
14. aug 2021

@gabika9878778 kým si nesadne úplne sám z polohy na styroch,nevie sedieť sám. Takže ho sadat nedávaj ešte. Podporuj ho v lozeni.

marzuz89
14. aug 2021

@gabika9878778 uprimne nerozumiem a nikdy nepochopim tej potrebe babatka privazovat do lehatiek. Takto malinke dietatko ma byt na tvrdej rovnej podlozke na zemi, prave pre to, aby sa mohlo rozvijat, cvicit nove a spravne pohyby (pretacanie, pivotovanie, vzopretie o rovne rucicky v polohe na brusku, atd.)

Jediny pohyb, ktory dietatku lehatka a sedacky umoznuju, su brusaky. A tahanie sa do sedu cez brusne svaly. Nic ine tam trenovat nemoze, a tak trenuje co sa da. Prosim ta, okamzite ho vypusti na "slobodu". Nech sa rozvija, uci, spravne pohybove vzory. Lehatko len na nevyhnutny cas krmenia

karhu
14. aug 2021

nedavaj ho do sedacky, kedze este nevie sediet sam, tvrda podlaha a volnost, pripadne ohradka

pribinak
14. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl ja nepíšem že si tak dieťa ublíži, píšem o tom, že si osvojuje nesprávny vzorec a v budúcnosti bude mat vyššiu pravdepodobnosť problémov s chrbticou a držaním tela a plochými nohami
To že to dieťa robí samé neznamena že je to vždy správne.

Dieťa by malo v lehatkach či kresielka tráviť minimum času, ak vôbec nejaký, prirodzene by malo ležať na zemi na podložke ideálne na brušku

Nie som odborník, ale niečo nám na tých rehabkaxh vysvetľovali, objasňovali a zdôvodnili prečo

sejan
14. aug 2021

@gabika9878778 mám kamarátku ktorá malého nosila v nosiči ,ale že stále... Keď sme boli vonku, keď sme volali, keď dala fotky na FB a celkovo aby mohla niečo urobiť tak bol v nosiči. Mám rovnakú dcéru, tiež som ju nosila v nosiči ale napríklad na prechádzku, alebo do obchodu alebo keď bola mrzuta. No a raz som si tak všimla, že keď sme ich posadili na koberec a hrali sa s hračkami (vtedy obaja už štvornožkovali) tak naša sedela normálne rovný chrbátik a on úplne guľatý ako v nosiči... Hneď mi to udrelo do očí... Neviem či nosíš a či to môže byť tým, ale mne sa to vtedy tak spojilo, že to možno môže mať z toho

gabika9878778
autor
14. aug 2021

@sejan a čo s tým ďalej ??? Mám to nejak riešiť? Nie nie nenosím ho

marzuz89
14. aug 2021

@gabika9878778 ano, mas to riesit 🤗 Vyhodenim kresielka, podporovanim spravnych pohybovych vzorov, a konzultaciou u fyzioterapeutky, aby ta poucila o spravnej manipulacii, rozvoji. Dietatko ma pravdepodobne silne brusne svaly, vytrenovane z brusakov, ale na ukor toho najskor slabucke chrbtove svaly, celu pohybovu sistavu moze mat vdaka tomu v nerovnovahe.

dskjhfdlkdjhl
14. aug 2021

@pribinak pozri, moja starsia dcera ziadne lehatko nikdy nemala, "trenovat" zacala sama, zabranit sa tomu velmi nedalo. Neublizilo jej to a ani si ziaden nespravny vzorec neosvojila-jednoducho kazdy clovek sa vyvija inak. Ale nemienim sa s Tebou dotahovat, dcera je dospela, sportuje, pohybove problemy nikdy nemala a dufam, ze ani mat nebude.

pribinak
14. aug 2021

@dskjhfdlkdjhl super, teším sa s tebou.

adya
14. aug 2021

Chodte na konzultaciu na detske fyzio,aby vas videli. Pomozu vam so spravnou manipulaciou - ako pokladat babatko,ako ho dvihat s podlozky a ako sa s nim hrat tak,aby zapajalo spravne svaly (sikme brusne,nie ten priamy).a mozete si precitat na instagrame napr.tento prispevok o babatkach sediacich zhrbene (s chrbatikom do C) 😊

lienkashoppingqueen
14. aug 2021

@gabika9878778 mne bolo povedane, ze pokial nieco nevie sam, sediet, vstat, kracat. Tak ho tak este nemam davat. Mozno len na chvilku, pocvicime sed, stoj na nohach. Ale aby si neublizil ked este nevie sam sediet a Ty ho posadis do sedacky. Babo este neni vyvinute natolko a mohla by sa mu chrbtica poskodit.

sejan
14. aug 2021

@gabika9878778 no podľa mňa by si to nemala nechať len tak... Zavolaj Dr alebo skús navštíviť nejakú fyzioterapeutku.... Poprípade častejšie kladenie na bruško nech skôr robí lietadielko a posilní chrbátik... Ale určite sa s niekým poraď