myslíte že treba mať počas krstu 2 mesačné bábo v perinke v týchto teplách? alebo môžeme aj na rukách držať?
nie, samozrejme, že nemusí mať perinku a krstia sa aj väčšie deti, tie už do perinky nenarveš 😎
Krstili sme pred rokom v 35 stupnovych horucavach, nase bez perinky v letnom lahkom obleceni s usmevom vydrzalo cely krst, druhe babatko v perinke cca tiez 2 mesacne plakalo bez prestavky.
@sim_mi ani sa mu nedivím, moje revalo aj v zime, lebo perinku neznášalo
Určite záleží či "nosí perinku" bežne. Pokiaľ je zvyknuté v perinke, bude v nej aj na krste. Pokiaľ nie, tak nebudeš nasilu dávať do peribky len preto, že je krst. Použi zdravý sedliacky rozum a neriaď sa radami od bohvie koho. Moja malá nebola v perinke od pôrodnice, takže logicky ani na krste. Mala tiež 2 mesiace.
Nas bol v bodycku a kratasoch a tak sme ho mali vo vajicku. Cez samotne obliatie vodou sme ho chytili na ruky. A preco treba mat babo v perinke? Druheho sme krstili zase v zime a vsetky deti boli v bundickovych overaloch. Nie su 70te roky ;) aka perinka?
@evkamotka tak niektorým sa to zdá milé, pekné, bábätko v čipkovanej bielej perinke, niekto sa možno obáva, že v kostole bude zima, niekto má krstných rodičov, ktorí sa boja drobca držať na rukách ak nie je v perinke, ja toto chápem, moje malo v perinke amoky, takže perinka síce na krste v zime bola, ale prereval ho celý, lebo doma ju nemal od narodenia
@elizabet173 ok. Teraz nie priamo tebe, skor autorke, babo mozu mat nalahko oblecene a polozene v kociku/vajicku a vybrat len na samotne pokrstenie s tym, ze je jedno kto ho drzi-moze mama, otec, nemusia ho brat na ruky krstni rodicia. Ako je v kostole vedia zistit vopred vsak chodievaju do kostola. Ak by malo byt chladno, mozu mat v taske po ruke svetrik ci deku. Perinka je naozaj maximalne volitelny prvok
Boli sme teraz v sobotu na krst, starý chladný kostol, krstili sa 1 mesačné, 2 mesačné a 3 mesačné deti. Všetky bez perinky, krátky rukáv a holé nohy. To najmenšie dokonca úplne bosé.
@elizabet173 tym som chcela poukazat na to, ze mu bolo horuco pravdepodobne, babatko bolo na perinku zvyknute, s rodicmi sa pozname. Za mna teda do takehoto tepla perinku nedavat, ale mozno sa mylim a deti sa bezne zavinuju do klasickej perinky aj pri 30tkach 🤷♀️ my sme nezavinovali vobec, lebo tak isto nechcelo perinku ani vidiet 😁
Na rukách. Perinka nie je podmienka krstu