Bábätko a televízia

16. okt 2023

Máme malú dcérku, manžel je veľmi dobrý otec, pomáha mi s ňou ako len vie. Snaží sa jej čo najviac venovať aj keď príde z práce. Ale včera ma zaskočil a jednou vecou a vyústilo do takej hádky, že spal na gauči. Chcel malej pustiť rozprávky v telke. Ja som, samozrejme, nedovolila, načo sa on na mňa osopil, že prečo jej to zakazujem, že už žijeme v inej dobe a že aj on keď si pri malej púšti telku, tak sa pozerá na obrazovku niekedy a zaujíma ju to, tak určite ju bude zaujímať aj tá rozprávka. Akože, mne skoro odpálilo dekel z tohto. Nevedela som mu nijakým spôsobom vysvetliť, že také bábätko ako ona tomu jednak ani nerozumie a, že určite nie je ok od malinka jej pestovať závislosť na televízii. Prosím vás, ja som zúfalá, poraďte mi, ako mu to mám normálne vysvetliť, aby to pochopil. Poslala som mu aj články z internetu na mobil, ale ani si ich neprečítal.

anjelicek26
16. okt 2023

Po hadke mu posielat este aj poucne clanky na mobil je moc no... ja by som si to tiez neprecitala bez ohladu na to, co by to bolo, prislo by mi to, ze este rype v otvorenej rane 😅

Co sa tyka rozpravok mas samozrejme pravdu, nerozumie a nechape... a ani to to dieta jednorazovo nezabije... s dietatom si 80% dna ty, ty tu telku zapinat nebudes... ked dojde muz, nech idu von, hraju sa s hrackami, ani na to nepomyslia.. jednorazovo by som "odpalilo mi dekel" a hadku s toho nerobila, zavislost na televizii a veci tomu podobne tak rychlo nezvniknu...

dadka128
16. okt 2023

Moc prehaňaš .. 😃 kolko ma dcerka rokov ? Co poznam dnešných mužov, môžeš byť rada, že si ju vzal k sebe, nikdy nerozkažeš niekomu ako a čo má robiť a to tak isto plati aj pre muža, tiež ti nerozkáže nekukaj telku choď von... takže zbytočná hádka.. sice dietatko z toho mať nic nebude, ale ani z nej neubudne a ty si si mohla beselo oddychnuť

maryetta
16. okt 2023

Neviem kolko ma babatko. Ak napr 4mesiace tak jasne ze z tojo nema nic. A max tak nejake mihotanie tam vidi.
Ale ak ma napr po roku tak na pol hodky jej to neublizi. Mojim som cca od roka pustala. Miro jaros. Spievankovo. A podobne a cuduj sa kopu veci aj naucili.

autor
16. okt 2023

Akože spätne, keď si to prehrávam, tak sme to obaja prepiskli. Ja sa len bojím, že povolím a raz a potom to u neho bude už samozrejmosťou. Malá má 18 týždňov. Na mobile jej zvykne púšťať Spievankovo a podobne (tak že na ňu namieri obrazovku a malá aj pozerá). To mi až tak nevadí, lebo chcem aby mala kladný vzťah k hudbe, ale tá telka ma trochu rozhodila priznám sa

maryetta
16. okt 2023

Kazdopadne ani ten telefon cca 4-mesacne babo “nepotrebuje”.
To ze sem tam pozrie na telku ak ju pozerate vy tiez by som neriesila. Ale pustat tak malinkemu-to nema vyznam.

jesenzima
16. okt 2023

Koniec sveta a ani závislosť na telke nenastane, keď si dieťa pozrie rozprávku 😃 moji pozerajú od malička, spievajú si, tancujú, občas si pozrú aj nejakú somarinu, sú to normálne deti, netrasu sa, keď je telka vypnutá... Nepreháňaj. Chudák manžel 😃

siska53
16. okt 2023

Tu dam za pravdu tebe, cize nema este ani 5 mesiacov. Naozaj nepotrebuje ani telku, ani mobil.. pocuvat moze pesnicky aj bez toho, aby na to hladela. Skor jej treba ukazovat knizky, kde su jednoduche obrazky a pomenivavat. Nie toto.. To sa naozaj manzle myli.. skus sa s nim porozpravat, ked vychladne...ono v hadke je zbytocne mu nieco posielat, je urazeny, nepozrie to.. a v hadke zvacsa ludia nepocuvaju a idu si svoje... citam aktualne Digitalnu demenciu, takze som celkom vydesena..

danyelia
16. okt 2023

Ahoj, noo nehnevaj sa na mňa, ale toto si podľa mňa totálne prehnala...no strašná vec sa stala, že Tvoj inak starostlivý muž chcel pustiť v telke nejakú rozprávku dieťaťu 😃 A čo sa také hrozné stalo, prosím Ťa? Dcérka by sa na to na chvíľu pozrela, popočúvala a možno by zaspala, určite sa z nej nestane závislák po jednej rozprávke. Ale zaujímavé, že rozprávka na mobile Ti nevadí 😁 Aký je teda rozdiel pozerať rozprávku v telke a mobile? Mobil mi v tomto ponímaní príde teda ,,horší,, keď už. Mne odpálili dekel z Teba a z Tvojho ,,zúfalstva,, - chudák Tvoj muž, prepáč...

zorkahorka
16. okt 2023

Pri prvom som telku velmi nepustala, az niekedy dlllho po roku. He, prve dieta 🤭 Pri mladsom som uz neriesila. Ked mal rozpravky starsi, kukal aj mladsi.
Ja neviem, preco sa z tej telky robi taky hrozny strašiak. Ak pred nou nesedi decko kazdy den cele hodiny, tak nechapem tieto reakcie.
Wifinu mas pustenu cely den? O wifi vlnach si uz citala? 🙈

20erika07
16. okt 2023

Ten telefon teda vnimam ako vacsie zlo ,to treba zatrhnut hned lebo na to bude mat navyk dost velky, vsade kde pojdete bude pytat telefon.

diewcatqoo
16. okt 2023

Trosku prehanas, nie? Btw, v com je to ine, ked dietatu pustis nieco na telefone a nieco na telke?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januska12323
16. okt 2023

Preháňaš. Viac by mi vadil mobil lebo je to mini obrazovka a príliš blízko. Radšej nech pustí na telke.

beata_k
16. okt 2023

Tak ty jej pustas videoklip a on nemoze rozpravku. Hmm, nasli ste sa. A dovod, ze vztah k hudbe je tak mimo ze az. 🤦🏼‍♀️

viestta
16. okt 2023

Vztah k hudbe z videoklipu na mobile mat nebude. Ten sa buduje inac. Pre mna mobil 20 cm od oci je horsi ako velka obrazovka cez celu izbu. A este si treba uzrejmit niektore veci. Dnesne zobrazovacie jednotky su nieco uplne ine ako stare riadkove obrazovky, takze menej namahaju zrak. TV ako taka nie je skodliva zo zdravotneho hladiska, a naozaj sa nic nestane ak sa bude pozerat na pohyblive obrazky. Problem televizii je dnes uplne inde ako byval ked sme vyrastali my.
A naozaj si si mohla odpustit to poucovanie. Veci sa riesia rozhovorom, nie posielanim odkazov na mudre aj "mudre" clanky na internete.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
16. okt 2023

@beata_k čítanie s porozumením nič? Napísala som, že on jej sem tam púšťa Spievankovo.

K tomu mobilu - neriešim to, lebo jej pustí jeden-dva klipy a koniec, ju to dlhšie aj tak nezaujíma, takže keď sa dve minútky pozerá na mobil, tak to neriešim. Mne skôr šlo včera o to, aby si on nevytvoril z toho zvyk, že však je ľahšie dieťa buchnúť pred telku ako sa mu reálne venovať. Keď pri nej pozerám ja tv, ale obaja s mužom, snažím sa aby sa sústredila na obrázky, hrkalky, dám jej hrazdu, a otočím ju tak, nech na obrazovku nevidí. Ale nie že cielene ju položiť pred tv a nech pozerá. To mi prišlo proste cez a manžel tiež zareagoval hneď útočne, čiže sme to trochu dosť obaja vyhrotili. On si nedal povedať a ani ja. To tak je, keď sa hádajú dvaja Levy 😂 to len tak na odľahčenie.
No nič, nebudem z toho už robiť takú kovbojku a keď príde z práce vychladnutý, posnažím sa s ním normálne o tom pobaviť.

Každopádne ďakujem za reakcie

beata_k
16. okt 2023

A ty suhlasis....

anavixy
16. okt 2023

4m dieta dat cielene pred telku, ze pustim mu rozpravku, to mi pride trochu mimo, no neriesim teraz zdravotne hladisko (hoci pustat z mobilu spievankovo akoze fakt? 🙈), ale som si ista, ze rozpravka ju nebude zaujimat tak ako reklama 😃 tak nech nie je manzel potom sklamany

nairia
16. okt 2023

no tak pustat 4m dietatu telku ci klipy na telefone, tak to by som urobila tajfun aj ja. detom sa do cca 6m vyvija zrak a ci telka, ci mobil pre ich oci nie je ziadne labuzo. a nehovoriac o tom, ako to vplyva na ich nervovu sustavu.
neviem no, pre mna je to uplne nepochopitelne, co z toho to dieta ma? nejake poskakujuce postavicky, zvuk okej, ale obraz naco?

pipistrel13
17. okt 2023

tak male dieta nema pozerat ani do TV ani do mobilu a konecne uz o tom vychadza vela odbornych clankov..co realne okrem zavislosti a prehnanej aktivity mozgu,ktora ovplyvnuje vyvoj,to dietatu da?...ani jeden benefit,resp.jeden - rodic ma pokoj....