Bábätko a popri ňom aj šteniatko - skúsenosti

uzanka16
6. jún 2016

Chcem sa opýtať zazili ste niekto ze mate male babatko a mate doma aj steniatko zaroven?Ak ano ako to zvladate? Ja mam 5 mesacnu dcerku a ideme kupit v juli steniatko madarskej vyzly, mame este 1 psa tiez madarsku vyzlu a byvame v rodinnom dome. Potrebujeme kupit steniatko, ake su presne dovody nechcem opisovat preoc kupujeme,.Ak mi tu niekto napise prosim nekritizovat, nehulakat ze aka som neviem aka matka atd. budem to ignorovat, chcem len vediet ak niekto ma skusenost nech napise ako to u nich chodilo a ci sa dalo zvladnut v pohode. Dakujem.

petra3312
6. jún 2016

@uzanka16 skusenost tak naraz nemam, urcite je to narocne. Ja som sa vzdy o steniatko starala ako o babatko 😀 . Ale isto sa to zvladnut da, hlavne v lete, ked mozte vsetci, teda dieta aj psik, travit vela casu vonku v zahrade.

bosoriak
6. jún 2016

@uzanka16 My sme mali 8-mesacnu psiu "pubertacku" s 8-mesacnym dietatom, tiez v RD a v pohode sa to dalo zvladat. Ak uz mate dospeleho psa, vies do coho ides. A nemyslim si, ze je zle ak dieta vyrasta so zvieratami. Kym je dieta na prvom mieste, netusim preco by ste si nemohli zaobstarat aj stena. 🙂

Kazdopadne tie zakladne veci budu trochu narocnejsie, kym sa stena nauci chodit von na potrebu, kym sa nauci chodit na voditku a zakladne povely. Akoze nie je to jednoduche, ale zvladnut sa to da.
Treba si potom dohodnut pravidla s partnerom, nech to neskonci len na tebe.

Vela zdaru.

nickneznamy
6. jún 2016

@uzanka16 Prečo by Ťa mal niekto kritizovať, že si "neviem aká matka" ? Čo s tým má spoločné šteniatko? :D Ja si myslím, že to je super nápad, zvieratá dobre vplývajú na deti, obzvlášť psy a určite z nich bude časom dobrá dvojka 🙂 Okrem toho, šteňatá rastú a "dospievajú" rýchlo, takže ak by to aj bolo zo začiatku náročné, časom sa všetko ustáli a psík vám bude robiť radosť.

uzanka16
autor
6. jún 2016

@bosoriak dakujem velmi pekne, si ma potesila, lebo co som sa rozpravala s 1 kamoskou ta do mna nahukala ci som normalna a potom ma total zneistila a psika mame rezervovaneho

uzanka16
autor
6. jún 2016

@nickneznamy preto tak som reagovala lebo kamoska do mna nahucala kvoli tomu

papricka33
6. jún 2016

@uzanka16 kedze mas doma PSA, vies, kolko starosti to obnasa. Vychova steniatka este viac. Ak ho nebudes vychovavat, cvicit ty, zvladnes to v pohode. Ja osobne si neviem predstavit od zakladu vychovat psika popri malom dietati. Je to stresujuce pre vsetkych. Ked sa mi narodil mladsi syncek mali sme uz 3 rocneho psika. Bola to pre neho riadna zmena a zvykal si na zmenu rezimu aj hierarchie v domacnosti dost dlho. U vas to bude naopak, ale ide o to, ci na jeho vychovu budete mat dost priestoru. Je to ziva bytost, ak nieco pokaslete na zaciatku, psa pokazite a uz to nevratite spat :-/

bosoriak
6. jún 2016

@uzanka16 A preco by si nemala byt normalna? 😀 Si dospela svojpravna osoba a ty rozhodujes o tom, co budes a nebudes robit so svojim volnym casom a s peniazmi. A deti a psy byvaju skveli partaci. Kamaratka mozno nema psa alebo dieta alebo by si proste na take nieco netrufla, to je jej vec.

bosoriak
6. jún 2016

@papricka33 Aale no, zas to netreba dramatizovat. Pes sa vychova pomerne lahko, pokojne sa mu da venovat na prechadzke alebo na dvore, kym dieta bude sediet v kociku a pozerat sa. Zas mat dieta neznamena, ze clovek nesmie otocit hlavu inym smerom, nez je kocik 😉
Ja mam kamosku, co ma dva psy doma, narodilo sa jej dieta a normalne funguju dalej. A to chodi na specialne zachranarske vycviky. Dieta v nosici a cvici. Zazitok pre kazdeho zucastneneho. Ale suhlasim, ze byt na to sama moze byt trochu narocne.

jana_eyre
6. jún 2016

no, my sme nasli male steniatko, ked mal starsi syn tri roky, mladsia dcera rok a nechali sme si ho.. poviem uprimne, bolo to ako dalsie dieta, kym sme jej vytvorili dobre navyky a vycvicili ju.. mozno je to aj narocnejsie - lebo dieta ma aspon plienky.. ale nakoniec sme zvladli, psa mame vycviceneho, pekne poslucha a deti su z nej nadsene..

bolo by jednoduchsie, keby som nemusela riesit este aj starostlivost o psa, ale s tym sa uz musim zmierit, kedze chudatko ju niekto v zime vyhodil a my sme sa rozhodli ju nechat..

pes je dalsia ziva bytost a treba ratat s tym, ze nebudes mat vela casu venovat sa plnohodnotne aj jemu..

monikaol
6. jún 2016

Výchova druhého psa ( popri tom prvom ) je jednoduchšia, veľmi veľa odkuká, a aj vy už máte skúsenosti. Dôležité však je dať tomnu prvému najavo,že je stále ten prvý vo svorke ( pri podávaní krmiva dať najrv misku tomu staršiemu, pri púšťaní z koterca, do dverí , z vodítka a pod. najprv pustiť toho staršieho a podobne) , aby nedochádzalo ku konfliktom. Ak starší psík výchovne vycerí zúbky na mladého, henď ho nekarhať, mladý sa potrebuje naučiť pravidlám. Veľa zdaru :o)

uzanka16
autor
6. jún 2016

@monikaol kym sme nemali prerobeny dom na chvilu sme museli byvat u nasich kde maju 4 rocneho psika a nas mal asi 6 mesiacov vtedy a chcel byt velitelom, sice nasi maju japan china co je krpec oproti vyzle ale presne sme robili najprv japan chin dostal nazrat a nasa vyzla musela cakat, 1. siel do dveri aj japan chin najprv do postele ku mojej sestre kedze tak nauceny pri nej spavat az tak nas, lebo ten nas si chcel dovolovat,

papricka33
6. jún 2016

@bosoriak nedramatizujem, ale ani nemam najivne predstavy 😉 pes v dome, to nie su len pekne fotecky babatka s psikom. Ak z neho nechceme mat chronickeho stekaca, trhaca, ci jednoducho hlupeho ci deprimovaneho psa na retazi pri bude, treba sa mu venovat... a dietatu, ked raz bude z nosica utekat, tiez. Ja som sama na dom, zahradu, deti aj psa, co sa nejakeho manazmentu a vychovy tyka. A poviem ti, ze je to o drzku :-/ Ak deti prizrie babka, pokosi dedko, psa vyvenci a cvici muz, da sa vsetko s prstom v zadku 😉

bosoriak
6. jún 2016

@papricka33 Tak to ano, ak si na vsetko sama, to musi byt narocnejsie 🙂

janickacrazy
6. jún 2016

@uzanka16 tak vieš, ked už máte toho hafa rezervovaného, tak nie je o čom, nejako to zvládneš, ale ja by som sa na to nedala, je to ozaj ako dalšie bábo, my sme mali štena pri 3 deťoch, najmladšie dieťa malo 1,5roka a mala som čo robiť, pes neposlúchal ani za nič, koľkokrát robil naschvály, kým sa ako tak ukludnil, no bolo to dosť náročné, ale samozrejme záleží aj na tej psej povahe, náš bol katastrofa 😀

emarekova
6. jún 2016

@uzanka16 a kamaratka ma skusenost,ked je taka chytra?vyzly su krasne inteligentne psy a ked uz jedneho mate,malo by to byt jednoduchsie.male obkukavaju od starsieho..ako deti 🙂 my mame ridgebacka,to je podobne vyzle a za prve 2 tyzdne co sme ho mali vnutri sa vyspinil max. trikrat,co sme nechapali.

sissy27
6. jún 2016

@uzanka16 čo ja viem, podľa mňa super ... dieťa ti ešte nebehá, kde ho položíš, tam ho nájdeš - to nie v zlom, ale ťažšie by sa ti venovalo šťeňaťu, keď ti do toho ešte pobehuje dieťa a objavuje napr. obsah skríň... takto kým ti dieťa začne behať a robiť neplechu, tak šťeňa už môžeš mať ako tak vycvičené, hlavne čo sa týka hygieny... jedného psa máš, tak presne vieš, do čoho ideš a pre dieťa je len bonus vyrastať so zvieratami... budeš mať síce o trochu roboty naviac, ale keď baby zvládajú dve deti, alebo dvojičky, tak ty v pohode zvládneš drobca a šťeňa 🙂

lauricka
6. jún 2016

@uzanka16 byvate v rodinnom dome, takeho psa uz mate, takze nie ste novacikovia, predpokladam, ze babatko a steniatko nebudu spolu spavat a jedavat a podobne, kazdy bude mat svoj priestor, takze aky problem? nevidim ziadny. Ak si vy trufate starat sa o dve babatka naraz, tak nie je problem. Ak ste mali aj to prve psica uz od steniatka, asi vam netreba vysvetlovat, co to obnasa. Ak je na dvore a bude aj to stena, tak to je trochu jednoduchsie. A prepokladam, ze mate aj partnera, ktory vam pomoze, nie? Nevidim to nejak nerealne. Su mamicky, co maju dvojcata, trojcata....a zvladnu, tak preco by ste nezvladli babo a psa? Zavisi od vasej sikovnosti, my vas nepozname 😉

lauricka
6. jún 2016

@bosoriak presne, dieta do satky alebo ergonomickeho nosica a moze sa ist veselo na prechadzku so psami, nikde nezavadza ziadny kocik

uzanka16
autor
6. jún 2016

@lauricka dakujem, presne vieme co obnasa starostlivost o psa, predtym sme toho nasho vychovavali v byte, terza sme v dome takze to bude jednoduchsie a vzdy bude vybeh

gir
6. jún 2016

Ja mám polročného syna a 3 ročného psa - slovenský čuvač - cca 50 kg. Bývame v dome. Malého vyložím na dvor, samozrejme, že stále je niekto na dohľad, Belo ľahne a stráži. Náš má voliéru ale bol v nej možno 5 x. Je voľne na dvore, samozrejme že vbehne aj do domu, oblizne malému nohu a ide preč. Samozrejme, že ho teraz nezavriem do klietky, budu musieť spolu fungovať. Za mňa určite áno a máš "bonus" v tom, že bábo je malé aj psík. V podstate budú vyrastať spolu. 🙂 🙂 🙂

lauricka
6. jún 2016

@uzanka16 podla mna to date, v pohode

natalushka
6. jún 2016

Krpec mal 14mesiacov,ked sme si doniesli dalmatinku🙂niekedy mi nebolo do smiechu,ale dalo sa to zvladnut.. a kedze vy uz skusenost so psikom mate,aspon viete,co mozte ocakavat,i ked kazdy je iny🙂zvladnete to,ani nebudete vediet ako🙂

zuzulikh
6. jún 2016

@uzanka16 mame rhodeskych ridgebackov. Mala este ani nevedela chodit a uz toho starsieho "mucila" liepnanim sa po nom a spoznavanim jeho tela. Zamrazilo ma ked prisla asi v 7 mesiacoch a nieco mokre mi v rucicke podavala - boli to uslintane granule, ktore mu musela vytiahnut z ust. Nakolko rucicka bola cela a aj zbytok tela som sa ukludnila - nic sa nestalo.
Dalsie stena sme kupili ked mala 3 roky. Ak ma niekto so psami skusenosti, nie je to problem. A vyzla je mily a vyrovnany pes - ja v tom problem nevidim.
Ak ste zaciatocnici - hlavu hore, pevne nervy a kopec intuicie - to je to najlepsie cim sa clovek pri vychove psa moze riadit.

uzanka16
autor
6. jún 2016

@zuzulikh
@natalushka
@natalushka dakujem velmi ste mi pomohli

tobnuf
6. jún 2016

Ja by som zase vobec nechcela psa.. 😁😁😁

hanboo
6. jún 2016

@uzanka16 neboj sa da sa to zvladnut v pohode 🙂 kamoska mala sice trosku problem so psikom pretoze sa mu venovala az prilis. Spaval s nou v posteli. Lezal na gauci. A ked prislo dieta tak psik ziarlil a musel na ten cas kym dietatko vyrastlo prec. Casto zalezi od toho ako je psik nauceny 🙂

zubrienka1
6. jún 2016

@uzanka16 My sme mali 11 mesacne dieta, ked mi manzel priniesol steniatko jazvecika. Bol to pekny zahul 😀 Stena mi este aj kocik s fusakom rozkusalo 😅 a vsetky trubky v garazi odpenilo (tiez byvame v dome) Psa sme nechceli dovnutra, ale na von. Je to polovnicky pes a taktiez je tak aj vedeny.

zubrienka1
6. jún 2016

@uzanka16 ale teraz su s dcerkou najlepsi kamarati 😵 takze ma to aj pozitiva, smelo do toho 🙂 (na obkusane veci clovek rychlo zabudne)

korra
6. jún 2016

Uplne v pohode 🙂 narocnejsie, nie nezvladnutelne. Jedneho uz mate, druhy bude jednoduchsi, odkuka, zabavia sa navzajom. Rovnake plemeno, cize budu relativne vyvazeny par. Neviem, ci aj rovnake pohlavie, alebo parik. Kym bude stenuch maly, je to skor o tom cikani, hraniciach. Ked podrastie do puberty, tak uz mozu nastat vzajomne vysvetlovacky medzi hafanmi. Ty ale velis, tak rozhodujes 🙂 nebrala by som to tragicky. Pohybujem sa medzi psickarmi, co maju chovky a viac ako dvoch psov a zaroven deti. Niekedy to je na budku, ale v konecnom dosledku to vypali fajn. Popripade odporucam skor nejake psacie forum, poradia vychytavky, rozhodne ta nikto kamenovat nebude 🙂

annabelka
7. jún 2016

@uzanka16 my sme tak mali. Ale trochu ináč načasované. Šteniatko prišli v marci a syn sa narodil v juni. Dovtedy sme ho trochu vycvičili a zvládol základné hygienické návyky. V pohode sme to zvládli a teraz sú obaja nerozlucni parťáci. Neviem čoho konkrétne sa obávas alebo za čo ťa kamoška na teba hucala...určite to bude práca navyše, budeš mať popri dieťatku a domacnosti ešte na starosti starostlivosť o šteniatko. Ale to iste vieš čo obnáša, už jedného psíka mas.