Ahojte 🙂
Chcela by som sa spýtať či máte niekto skúsenosť s asymetrickým plazením = odráža sa len jednou rukou a posúva sa jednou rukou (lavú stranu nezapája).
Ak s tým niekto máte skúsenosť, alebo ste to prekonali dajte mi prosím vedieť.
zalezi od toho ci inak funguje ok, ak ano tak neries niektore deti proste maju fazu ze sa plazia jednostranne a vyrastu z nich normalne deti 🙂 netreba to nejak riesit, ine by bolo keby nepouzival danu stranu ruku/nohu nakladal hlavku na jednu stranu/mal skrateny krcny sval.... ale ak je vsetko ok a len preferuje danu ruku/nohu nechala by som ho tak ak prejde na stvornozkovanie zacne nohy striedat ak nie rovno sa z plazenia postavi drzim palceky - nie vsetky deti musia byt 100% perfekcionisticke
Navštívila by som fyzioterapeuta
odporucam fyzio, nasa starsua toto maka, plazenie ruka noha do kriza(prava ruka lava noha), stadium stvornozkovania preskocila🙁
ma 11 rokov, doteraz svaly na bruchu oslabene, zly postoj, krivy chrbat, vytrca brucho a zadok, sportovanie slabota, hruba motorika slabsia....svaly poskracovane
to asi nechces....
takze sup sup zacat cvicit na fyzio, lebo ver mi presviedcat skolacku k fyzio cviceniu je strasneeeee (strasnaaaa nudaaaaa)
@pilda tiez uz len z istoty by som urcite isla dobremu fyzio minimalne, alebo neurolog. Necakala by som.
@pilda Urcite dat skontrolovat pediatrovi co najskor.
Moze to byt len obdobie ale aj nemusi.
Dolezite je to nezanedbat, ist k lekarovi, pytat sa na fyzioterapiu a naucit syna aby zapajal obe strany rovnako. Su na to cvicenia.
Ako zapaja druhu stranu mimo plazenia? Napriklad ked mu podas hracku, ktorou rukou sa za nou naciahne. Mal by sa naciahnut tou rukou, ktora je k hracke blizsie. Podaj mu hracku z lava a pozoruj ktorou rukou sa naciahne. Alebo ked lezi na bruchu a kope nozickami. Kopat by mal oboma rovnako. ci uz naraz alebo na striedacku.
Drzi lavu rucku zatatu do paste viac ako pravu?
Moj syn v 2 mesiacoch preferoval jednu stranu ruku aj nohu. Osteopatka na to hned upozornila a vravi ze nervova sustava dietata sa vyvyja v prvych rokoch, vytvaraju sa nove nervove spojenia medzi mozgom a svalmi a ak zacne dieta pouzivat len jednu ruku, vytvori si tak nespravne nervove spojenie. Mozog proste nevysle signal do neaktivnej ruky. Preto je dolezite toto rozcvicit a zapajat obe strany aby sa vytvorili spravne nervove spojenia.
Po 2 mesiacoch cvicenia sa to upravilo.
@pilda moje dieťa sa tak plazilo asi 2 mesiace, kým nezačalo stvornozkovat. Cvičili sme vojtu kvôli hypertonusu. Plazila sa iba takto, nepreskocila žiadnu fázu, v 14 mesiacoch chodila, nemá žiadny problém.
Ďakujem vám všetkým 👍🏼 Sme objednany k fyzioterapeutke len sa uz neviem dockat. Chodime aj plavat (len tak) vsetci hovoria ze nevidia v nicom problem az na to plazenie. Sada si cez obe strany, pouziva obe ruky, aj ked sa da na styri tak krasne len akonahle ho date na brucho a lozi tak pouziva iba jednu ruku a jednu nohu. Znama mi hovorila, ze plazenie nie je dolezite - mam ho naucit stvornozkovat a ze ked tam bude vsetko v poriadku tak super. No lenze on mi na stvornozky nechce ist ani za nic 😂 uz nediac sa plazime a udajne to nie je dobre. No snad nam niekto pomoze
moj presne tak isto, pri plazeni dopredu len lavou rukou, potom normalne stvronozkoval a teraz chodi. Dr. povedala, ze je to ok, neriesili sme nic.
Boli sme u fyzioterapeutky - krasne tam stvornozkoval 👍🏼 Proste je lenivy, inak ma vsetko v poriadku.
@pilda 🙂Dobre spravy!
@pilda chodila som so synom na rehabilitácie, lebo nakláňal hlavičku. Videla som tam rôzne deti, aj takéto. Chodili s nimi rehabilitovať. Jedna strana je oslabené. Nič asymetrické nie je vo vývine dieťaťa dobre